Kefir-whey karşilaştirmasi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve zrb20 tarafından 28 Temmuz 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 11 üye.
  1. zrb20
    Offline

    zrb20 Üye

    Katılım:
    30 Haziran 2011
    Mesajlar:
    176
    Beğenileri:
    219
    Ödül Puanları:
    53
    Kefir-Whey Proteini tartışması
    Kefirin protein tozlarından daha iyi olduğunu çeşitli vesilelerle söylüyorum. Tabii buna itirazlar da oluyor, bu forumda olduğu gibi. Son zamanlarda tartışma alevlendi. Bir süre müdahale etmeden gözledim. Konu olgunlaştığı için bu yazıyı yazdım.

    Süt proteini iki tiptir; kazein ve whey

    Kazein sütün pıhtı, kısmıdır. Whey ise sıvı kısmıdır. Peynir tenekelerini açılırken görmüşünüzdür. Katı kısmı (kazein) peynirdir. Tenekenin içinde kalan su ise wheydir (yani peyniraltı suyu).

    Klasik yoğurtların su koyverdiğini biliyorsunuz. Bu su da wheydir. Kefir ise wheydir. Kefir yapıldıktan sonra pıhtı kısmı ayrılır ve tekrar maya olarak kullanılır, ama yenilebilir de.

    Her iki protein fraksiyonu (kazein ve whey) da insan sağlığı için faydalıdır. Ama whey proteini bütün amino asitleri içermesi bakımından bir gömlek daha iyidir.

    Piyasada satılan protein tozlarının birçoğu faydadan çok zarar verir. İşte nedenleri.

    Protein tozlarının çok büyük bir çoğunluğu yüksek basınç ve sıcaklık altında elde edilmiştir. Bu işlemler proteinlerin doğal yapısını bozmaktadır. kefir proteinleri ise doğaldır.

    Protein tozlarının çok büyük bir çoğunluğu asit kimyasallarla muamele edilmiştir; kefir ise böyle bir muameleden geçmemiştir.

    Protein tozlarının bir bölümü ciddi miktarda ağır metaller ve kimyasallar içerir.

    Kefir mayalandığında trilyonlarca probiyotik (dost bakteriler) ürer. Probiyotiklerin çok muaazzam faydalı etkilerini herhalde biçoğunuz biliyorsunuzdur. Protein tozlarının böyle bir özelliği yoktur. Özetle probiyotik canlı, protein tozları ise ölüdür. tercih kullanana aittir.

    Kefirdeki trilyonlarca probiyotik (dost bakteriler) sindirim enzimleri ve çeşitli vitaminler üretirler. Protein tozlarının böyle bir özelliği yoktur. Bu nedenle kefirin sindirilmessi çok daha kolaydır. Protein tozları ise ölü bir yiyecek olduğu için enzim içermez. Sindirimi zordur ve sindirilmemiş proteinler alerjik ve immünolojik çok sayıda hastalığa sebep olurlar.

    Protein tozlarının tek bir avantajı vardır; kullanılmasının biraz daha kolay olmasıdır o kadar.

    Ben illa ki protein tozu kullanacağım diyenler için tavsiyem şu; asit ve ısıl işlemden geçmemiş, kimyasal toksin ve ağır metal taramasından geçmiş preparatları kullansınlar.

    Bu tartışma faydalı olmuştur, ama zaman zaman benim için ‘tarikat lideri’ gibi maksadını aştığını sandığım sözler söylenmiştir. Tarikat ‘doğru yol’ gibi gerçek anlamında kullanılmışsa sorun yok. Ama taassup anlamında kullanılmışsa teessüf ederim.

    Milyonlarca insan para verip protein tozlarını boşuna mı kullanıyorlar diye bir karşı eleştiri de var. Milyonlarca insan para verip uyuşturucu da kullanıyor. Bu onların doğru yaptığının göstergesi değildir herhelde.

    Protein tozları için dünyanın bir numaralı sağlı sitesinde çok sayıda yazı var.


    Dr. Ahmet Aydın
     
    kenan_23, m.o.k, Rambo16 ve diğer 8 kişi bunu beğendi.
  2. ozpirik
    Offline

    ozpirik Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2010
    Mesajlar:
    190
    Beğenileri:
    47
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Bilişim
    Yer:
    İstanbul
    Ben spor öncesi sonrası toz içerken , sonrası yemeğinde mutlaka kefir içiyorum. İkisi bir arada oluyor :)
     
  3. temogra
    Offline

    temogra Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    136
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    sigorta
    Yer:
    istanbul
    bilgi için tşk ederim. peki lor peynirinde de bildiğim kadarı ile kazein var. peki sütte ne var. 500 ml light kefir protein miktarı 15 gr dır. sütteki ile aynı. bu konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz. çunku ben 3 ay kefir içtim. pahalı olduğundan dolayı 1 aydırda süt içiyorum. tşk.
     
  4. zHeMpa
    Offline

    zHeMpa Üye

    Katılım:
    22 Ekim 2009
    Mesajlar:
    125
    Beğenileri:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Temogra merhaba, görüşmeyeli nasılsın? :)
    Sütün başlıca proteini kazeindir. Yani normal bir inek sütünün yaklaşık %76 ile %86 sını kazein oluşturur.

    Bu mantığa şu şekildede varabilirsin aslında, hatta evde deneyibilirsinde. Hani yukarıda yazılmış ya katı kısım kazein sıvı kısım whey diye. Akşam bir tencere süt kaynat, kaynadıktan sonra içinde limon yada yoksa sirke damlat, tencerenin büyüklüğüne göre. Sonra biraz bekledikten sonra o kaynayan süt kesilmeye başlayacaktır. Katı kısım ve sıvı kısım ayrışacaktır yani, sonra musluğa bir süzgeç hazırla, altınada bir kap koy. Sabaha kadar kaba süzülen sıvı whey dir, katı kısım ise işte kazein bölümünü oluşturuyor. Genelde kazein kısmından peynir hammadesini oluştururlar. :)

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 13:33 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 13:11 ----------

    Yanlış yazmışım, "inek sütünün değil, "süt proteinin" yaklaşık ortalama %80 ini kazein oluşturuyor. Birden inek sütü diye genelleme yaptım fakat çok ilginç, sitede inek sütü protenin yaklaşık %2,63 keçi sütünün%3,1 koyunda iset %4,5 olduğu yazıyor.
     
  5. temogra
    Offline

    temogra Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    136
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    sigorta
    Yer:
    istanbul
    sağol tşk. ederım sen gayet i görünüyorsun. ozaman kefiri bırakmamak lazım. :) yeniden başlayayım ben kafa_ bilgi içinde tşk ederim. peki direk sütü içmektense bu ayrıştırmayı yapıp kullanmanın ekstra bir yararı varmı dır.
     
  6. zHeMpa
    Offline

    zHeMpa Üye

    Katılım:
    22 Ekim 2009
    Mesajlar:
    125
    Beğenileri:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Ben bu ayrıştırmayı ilk televizyonda bi yemek programında duymuştum. Çok ilgimi çekmişti. Sürekli aklımda fakat birtürlü bende denemedim. Hatta eskiden belkide halen, köylerde büyük kazanlarda yaparlarmış bu sütün en önemli saf proteinin bulunduğu sıvıyıda atarlarmış bazıları. Diğer katı kısmınıda işte peynir vs.... İşte bildiğin peynir altı suyu, sütteki proteinin en safı whey protein gerisine sen karar ver....

    Ayrıca senin kefiri görüyormusun, iyice şanı ilerledi.:)
     
  7. temogra
    Offline

    temogra Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    136
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    sigorta
    Yer:
    istanbul
    ozaman sütte her iksii olduğuna göre vücütta bunu bu doğrultuda reaksiyona uğratması gereklidir diye düşünüyorum.

    evet aldı başını gitti. evde bir yapabilsem süper olacak dumbelllls. kefire devam ozaman bench_O sağolasın. gelişmelerden haberdar edeceğim.
     
  8. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    Bu spora yeni başlıyanlara veya amatörce yapanlara whey protein tozlarını kullanmak zorunda olduğumuzu anlatmak , anaokulu öğrencisine logaritmanın gerekliliği anlatmak gibi bir durum. Bu sporda belli bir seviyeye gelmeden bizim söylediklerimizi anlamanız biraz zor. Tabikide doğal yollardan vucuda protein almak en doğru olanıdır. Lakin bu 10-15 gr protein tüketmek için vucudumda istemediğim onlarca gram yağ ve karbonhidrat alımı da demektir. Kana karışma hızları vs. gibi konularada değinmiyorum. Sonuç olarak doğada böyle konsantre ürünler olmadığından yapay ürünleri kullanmak dışında bir seçeneğimiz de yoktur.
     
    Pappy ve AngryHun bunu beğendi.
  9. temogra
    Offline

    temogra Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    136
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    sigorta
    Yer:
    istanbul
    tabiikide her işin bir yapılış şekli vardır. size hak veriyorum. ama bu iletilen bilgilere istinaden ozaman herkes protein tozu kullansın. ben size sadece şu durumda katılmıyorum, amatör olarak yapan birinin yada yeni başlayan birinin illaki toz kullanmasına gerek yoktur. yarışmalara katılacaksa evet kullanması lazımdır. ama benim hayat felsefem herkesin yaptığını değil, kendi istediğini yap üzerine kurulduğu için ben tamamen doğal besinlere yükleniyorum. ve bununda emeğini sadece 1 ayda -500 gr yağ, + 900 gr kas oranım artarak aldım. ama düşüncelere her zaman saygım vardır. benim 125 gr peynirden aldığım 25 gr proteinin yanındaki 10 gr yağ beni tedirgin etmiyor. bu tamamen kişinin ne olmak istediği ile bağlantılı sanırım. saygılar.
     
  10. zrb20
    Offline

    zrb20 Üye

    Katılım:
    30 Haziran 2011
    Mesajlar:
    176
    Beğenileri:
    219
    Ödül Puanları:
    53
    KEFİR

    Atalarımızın çağlar boyu tükettikleri gıdalar arasında yer alan bir tür süt içeceği olan "kefir"i şimdi marketlerden temin edebilirsiniz. ..


    Kefirin İnsan Sağlığı Üzerine Bilinen Etkileri

    * Bebeklikten ergenliğe kadar; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişimini olumlu etkiler.
    * Vücudun gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar.
    * Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
    * Aşırı çikolata, şeker ve sakız tüketen çocukların sağlık risklerini azaltır.
    * Diş çürüklerini önler.
    * Şekerin özümlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dönüştürür.
    * İştah açar ve beslenmeye güçlü destek oluşturur.
    * Asabi hastalıklarda rahatlatıcı görevi görür.
    * İshale ve kabızlığa karşı etkindir.
    * Kansızlığı önler ve kan bozukluğunu giderir.Tırnakları n sağlıklı kalmasını sağlar.
    * Görme yeteneğini güçlendirir.
    * Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
    * Zekâ gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar.
    * Astım ve alerjiye karşı direnç oluşturur.
    * Çocukların büyümesinde doğal koruma ve güvenli beslenme sağlayan nefis bir süt içeceğidir.
    * Büyümeye güçlü destek sağlar.
    * Boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur.
    * Ergenlik dönemine pozitif etkinlik katar.
    * Hormon dengesinin kuruluşuna yardımcı olur.
    * İhtiyaç duyulan enerji için mükemmel destek verir.
    * Zihinsel ve fiziksel gelişime benzersiz katkı sağlar.
    * Beyin hücrelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır.
    * Aşırı şişmanlamaya veya zayıflamaya karşı frenleyici görev üstlenir.
    * Sindirim sistemini inşa eder ve tam beslenme sağlar.
    * Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder.
    * Bağırsak florasını inşa eder.
    * Böbrek fonksiyonları nı düzenler.
    * Vitamin ve mineraller arasında işbirlikçi yapısıyla simbiotik çimento görevi görür.
    * Cilt güzelliğine ve parlaklığına olumlu etkiler yapar.
    * Ciltteki yağlanmayı ve kepeklenmeyi önler. Saçları kuvvetlendirir.
    * İç ve dış kanamalarda kanamaları durdurmaya yardımcı olur.
    * Yanıkların hızlı iyileşmesini sağlar.
    * Dokuları tamir eder.
    * Vücudun sıvı dengesini optimum seviyede tutar.
    * DNA sentezini ve yenilenmesini olumlu etkiler.
    * Hücrelerin oksijen almasında etkili görev üstlenir.
    * Gençlik döneminin etkin, enerjik ve aktif bir dönem olmasında unutulmaz bir partnerdir.
    * Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar.
    * Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır.
    * Cinsel fonksiyonları n devamlılığında aktiflik kazandırır.
    * Vücudun bütün organlarının uyumlu ve senkronize çalışmasını düzenler.
    * Kanı temizler, klosterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
    * Damar sertliğini ve kalp krizi riskini önler.
    * Uykusuzluğu giderir. Spor yapanlar için enerji deposudur.
    * Ferahlatıcı hoş kukusu ve benzersiz tadıyla rahatlık verir, dinlendirir ve gevşetir.
    * Yemeklerde keyfinize keyif katar.
    * Hazmı kolaylaştırır.
    * Diyet yapanlar için en ideal içecektir.
    * Kilo aldırmaz ve beslenme sentezi oluşturur.
    * Kemoterapi tedavisi sürerken vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar.
    * Kas kasılmalarını ve krampları önler.
    * Selülitlere karşı etkindir.
    * Yağ dokularını çözümleyici fonksiyon içerir.
    * Sindirim sistemindeki trafiği düzenler.
    * Birçok hastalığın oluşumunu ilk başlangıçtan itibaren hemen önler.
    * Başta üreme hormonları östrojen, progesteron, testesteron olmak üzere kortizon, ensülin, trioid, serotonin ve adrenal hormonları üzerine olumlu etkiler yapar.
    * Mide asitleri ile salgıların düzenli ve verimli üretilmesine katkıda bulunur.
    * Alkol alanlar açısından kaybolan vitaminlerin geri alımında tam bir takviye sağlar.
    * Zehirlenmelere karşı kanı temizler.
    * Vücuda giren siyanürü etkisizleştirir.
    * Saç dökülmesini azaltır.
    * Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç alanlara yardımcı olur.
    * Antibiyotik ilaçlar vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğünden; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik görevi üstlenir.
    * Sinir sistemini sürekli reorganize ettiğinden çelik gibi güçlü yapı oluşturarak sakinlik ve rahatlık verir.
    * Antioksidan özellikleri ile hücre yenilenmesine katkı sağlar.
    * Menopoz dönemindeki riskleri azaltır.
    * Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
    * Damar sertliğini engeller.
    * Uzun ve sağlıklı bir ömür trendine yönelik metabolizmanı n mimarıdır. Kemiklerin ve kasların güçlü kalmasına destek sağlar.
    * Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur.
    * Prostat ve bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
    * Adale kasılmaları ile felce karşı etkindir.
    * Ellerdeki titremeler ile bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını önler.
    * Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.
    * Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklardaki uyuşma ile karıncalanmaları
    azaltır.
    * Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu engeller.
    * Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
    * Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler yapar.
    * Genç yaşlanmayı sistemize eder.
    * Mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmez doğal bir dosttur

    Lütfen kendinize ve sevdiklerinize bir iyilik yapın ve her gün en az 1 bardak kefir için
     
    R10 ve temogra bunu beğendi.
  11. umur35
    Offline

    umur35 Yeni Üye

    Katılım:
    8 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.127
    Beğenileri:
    1.031
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İzmir
    Kefir fermantasyon sonucu oluştuğu için içerisinde çok az miktarda alkolde var diye biliyorum.
    Bu konuda hassas olan arkadaşlar olabilir, dikkat etsinler. ;)
     
  12. temogra
    Offline

    temogra Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    136
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    sigorta
    Yer:
    istanbul
    doğrudur alkol vardır. ama fermante olarak üretilen gıdalarda doğal olarak mevcuttur. hatta yoğurt ve ayranda da az miktarda bulunabilimektedir. :D
     
    zrb20 bunu beğendi.
  13. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    Benim zaten amatörler veya yeni başlıyanlar kullansın diye bir tabirim olmadı. Dikkat edersen bizim kullanmak zorunda olduğumuz yazıyor. Yani bu sporu ciddi bir şekilde yapanları kastediyorum.

    Başka bir konu ise peynir ve süt konusu: ( WPC , MPC ve Kazeinatlar hariç ) Türkiyede her yıl 90.000 ton süt tozu üretiliyor ediyor. 18.000 ton tozda ithal ediliyor. Bu 108.000 ton süt tozundan ise 1.080.000 ton süt üretilebiliyor. Sizce bu süt ve süt tozları nerede kullanılıyor. Bir süt ürünleri entegresine giderseniz nerede kullanıldığını çok açık bir şekilde görebilirsiniz. Doğal diye tükettiğiniz besinlerin ne kadar doğal olduğunu araştırıyormusunuz.

    Tavuk ve yumurta konusu zaten ayrı bir rezillik. Ucuz diye GDO lu yem kullanımı ve daha fazla yumurtlaması ve hızlı büyümesi için tavukların sularına katılan hormon ilaçları.

    Sonuç olarak bu sporu hobi olarak yapıyorsanız destek ürünlerini kullanmanıza gerek yoktur. Lakin ben doğal besleniyorum sözünün altının ne kadar boş olduğunu tükettiğiniz ürünlere bakarsanız sizde görüceksiniz.
     
    Pappy ve MERAKLI bunu beğendi.
  14. oklahoma
    Offline

    oklahoma Yeni Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenileri:
    322
    Ödül Puanları:
    0

    bu konuda size katılıyorum. ama suda varki kullandığımız protein tozlarıdda. o bahsettiğiniz hileli sut urunlerinden elde edildiğine gore. protein tozu hileninde hilesi oluyor tabiri caizse. bu konu neden bu forumdaq hala tartısılır anlamıs değilim. isteyen kullanır bunu isteyende kullanmaz. hala bir taraf yararlarından bir tarafta zararlarından bahsedip duruyor. komik olmaya başladı. protein tozunu kullanma talimatlarına uyarak kullandığınız surece hiç bir şey olmaz. aksine yararınıda gorursunuz. ama ben kullanmak istemiyorum diyende kullanmaz. saçma sapan uzayan bir konu oldu iyice.

    son olarak kefire gelelim. ben her gun tuketiyorum. ama kas yapayım vs. diye değil. inanın kefir tam bir kas içeceği deildir. ama faydasıda vardır. bağışıklık sistemini ayakta tutmak için cok onemli bir içecektir. prebiyotikler vs... ama ben kefiri idmandan sonra içiyorum derseniz. için yararda gosterecektir. ama bir whey kadar değil. bu konuda wheyle kefiri kıyaslamayın sakın ha !!! yanhlıs yonlendirme yaparsınız. kefirde içerdiği prebiyotikler sayesinde bagısıklık sistemi uzerinde wheye ustunluk gosterir. ikiside farklı seyler. iyi çalışmalar saygılar ...
     
  15. zumruduanka
    Offline

    zumruduanka Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2010
    Mesajlar:
    167
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    pazarlama
    Yer:
    istanbul
    prebiyotik bakteriler için prebiyotik kültür içeren vitamin-mineral hapları whey proteini için de protein tozu kullanın,böylece extradan yağ almamış olursunuz.Kaliteli markaları kullanırsanız sağlık sorunu yaşamazsınız.
     
  16. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    alıntı yaparken kurallara uygun kaynak belirtmelisiniz!!
     
  17. Pappy
    Offline

    Pappy Üye

    Katılım:
    23 Şubat 2011
    Mesajlar:
    88
    Beğenileri:
    158
    Ödül Puanları:
    0
    Pastörize sütlerdeki bazı bakteriler ve enzimler işlem esnasında yok olduğundan bu sütlerle yapılan kefirin pek yararlı olmadığı söyleniyor.
     

Sayfayı Paylaş