Sürekli benzer sorular sorulmakta örn: "5kg dambılım var vücut yapacağım","kas yapmak istiyorum ama şişmek istemiyorum" gibi. Kim nederse desin kas kütlesini arttırmanın yolu belli kurallara bağlıdır, yarışmacı olmak istensin, fit olmak istensin , B. Pitt gibi olmak istensin herkes aynı yoldan geçmek zorundadır; bir bebeğin emeklemeden koşamayacağı gibi. Genetik faktörleri saymaya gerek yok sanırsam! Amacım kimsenin şevkini kırmak değil, ülkemizde hala kenar mahalle sporu olarak görülen Vücut/Kas Geliştirme hakkında yanlışları düzeltip bu yanlışlar yüzünden harcadığınız vaktiniz ve boşa gidecek emeğinizi daha faydalı yönde kullanmanız.
Şimdi size kas büyümesinin ne anlama geldiğini ve meydana gelirken nelerin gerçekleştiğini açıklamak istiyorum . Çoğu kişi hipertrofiyi(kasların enine büyümesi) kaslarda protein sentezindeki artışla yada amino asidlerden yeni hücresel proteinlerin üretilmesiyle ilişkilendiriyor . Ancak süreç bu söylenenlerden daha karışıktır birbirini harekete geçiren oldukça fazla sayıda fiziksel olayın belli bir düzen içerisinde gerçekleşmesini gerektirir . Bütün bunları açıklamak oldukça fazla zaman alacağından ve sıkıntıdan patlamanıza yol açacağından dolayı sizin için önem kazanan taraflarından bahsedeceğim . Kaslarda hipertrofinin gerçekleşebilmesi için yeni hücrelerin(uydu hücreler) var olan diğer kas lifleri ile birleşmeleri gerekir . Bu uydu hücreler normalde etkin değillerdir ve bekleme durumundalar . Görevlerinin ne olduğunun farkında olarak kas lifi sarkolemmasının bitişiğinde bulunmaktalar .
Şiddetli bir ağırlık çalışması (şiddetli bir ağırlık çalışması yüksek kilolar, süper set ve eksiltme set ve dinlenme süreleri vb. gibi tekniklerle elde edilir) uydu hücresinin aktivasyonuna hizmet edebilir ve bu da profilerasyon olarak bilinen hipertrofinin ilk aşamasına yol açar . Bu noktada bu uydu hücreler bölünerek çoğalırlar ve miyoblastları oluştururlar . Bu miyoblastlar daha sonra var olan kas lifleri ile birleşir ve ayırıcı olarak adlandırılan bir süreç ile çekirdeklerini hücreye sunarlar . Kas hücreleri çok sayıda çekirdek içerdiğinden çekirdeklerin sayılarının artması sitoplazmanın yeniden düzenlenmesine ve daha çok aktin ve miyozin( aktin ve miyozin iskelet kasında bulunan en temel iki kontraktil yani kısalabilen proteindir) içermelerine olanak sağlar . Bu artışlar hücrenin ölçüsünde ve protein içeriğinde artışa ve sonuç olarak daha fazla kas kütlesine yol açmakta . Vücut geliştirmenin bu süreçteki rolü kısaca kaslara hasar vermek daha sonra bu hasarın onarılması olarak belirtilebilir ve süreç böyle devam etmekte . Zorlu ağırlık çalışması travma yaratarak kaslarda hasara bu da vücudun verilen hasara karşılık vermesinin yanında bu süreç içerisinde daha büyük ve güçlü kas liflerinin oluşumuna yol açmakta(Ancak bu da vücuda dinlenmesi için uygun süreler verildiğinde ve gıdalar ile yeterince doyurulduğunda olur) .
Kas liflerinde hasar oluşturacak kadar şiddetli çalışmıyorsanız bu durumda kas liflerinizin hasar görmeyecektir ve vücudunuzda hipertrofi için gerekli zorlama olmadığı içinde anabolik bir makineye dönemeyeceksiniz . Bunun yanında zorlu çalışsanız bile vücudunuza kendini tamir ve inşa edebilmesi için gerekli olan inşa edicileri( yiyecekler ve supplementler yoluyla) sağlamazsanız bir adım ileri bir adım geri giderek sonuç olarak aynı nokta üzerindekalacaksınız .
İyi Çalışmalar.
ALINTI
Son düzenleme: 12 Mayıs 2010