Kas Hafızası

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve Berkthagar tarafından 8 Mart 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 10 üye.
  1. Berkthagar
    Offline

    Berkthagar Üye

    Katılım:
    1 Eylül 2007
    Mesajlar:
    438
    Beğenileri:
    282
    Ödül Puanları:
    0
    Bir kaç yıl boyunca ağırlık kaldırmayla uğraşmış herkes "kas hafızası" terimine aşinadır. Kas hafızası;ağırlık çalışan bir kimsenin çalışmaya belli bir süre ara verdikten sonra tekrar başladığında ilk sefere oranla daha hızlı yol alması hakkında kullanılan terimdir.Oldukça fazla miktarda atropi (kas küçülmesi) gerçekleşmişse bile kaslar hipertropiye uğramış eski haline normalden çok daha hızlı biçimde ulaşır

    Son günlerde kas liflerinin değişimleri üzerine yapılan bir araştırma kas hafızası fenomeni için mantıklı bir açıklama bulmuş olabilir.Deneyin anlaşılması için ufak bir açıklama yapayım.

    Ağır miyozin zincirleri (MHC) kas lifleri içindeki kasılmayı sağlayan proteinlerdir.MHC'ler kas liflerinin fonksiyonunu belirler,hızlı kasılan kas lifleriyle yavaş kasılanlar arasındaki farkı yaratırlar.Bazı MHC'lerin direnç egzersizlerine tepki olarak değişim geçirdikleri biliniyor.MHC IIX olarak adlandırılan lifler belli bir fonksiyonu üstlenene kadar aslında ne tür bir lif olduklarından emin olmayan liflerdir.Çalıştırıldıklarına MHCIIA'ya dönüşürler.Bu da kas hipertropisi için cevher niteliğinde olmaları demektir,çünkü ağırlık çalışmalarına tepki olarak daha kolay büyüyebilen liflere dönüşürler.(MHCIIA)

    Bahsedilen deneyde ise bir grup yetişkin erkek 3 ay boyunca ağırlık çalıştı,3 ay ara verdi ve tekrar 3 ay çalıştı,bu sırada deneklerin vastus lateralis kasındaki liflerin değişimleri incelendi.İlk direnç çalışması sırasında deneklerdeki MHCIIX seviyesi %9'dan %2'ye indi,MHCIIA ise %42'den %49'a yükseldi.İkinci direnç çalışmasından önce ve çalışma boyunca MHCIIX seviyesi %17'den yüksek değerlerde seyretti.Beklendiği gibi antreman süresince II tipi kas liflerinde hipertropi gözlendi ve çalışmasız geçen sürede bile çalışma öncesi değerlerin üstünde kaldı.

    Bu araştırmanın dikkatimi çekmesinin sebebi kas sisteminde direnç çalışmasını takip eden uzun dönemli bir değişimi göstermesi.Ki bu değişim benim çalışma felsefemin odak noktası olan bir durumu tanımlıyor,"stratejik kondüsyon kaybı" olarak adlandırdığım şey.

    Her önemli çalışma gibi,araştırmacılar bunda da bekledikleri sonuçların yanısıra beklemediklerini de elde ettiler.Araştırmacıların bekledikleri şey MHCIIX izoformlarının direnç çalışmasıyla MHCIIA haline gelmesi.Beklemedikleri ise direnç çalışmasının MHCIIX değerlerinin nerdeyse normalin iki katına çıkmasını sağlaması.Bu da ağırlık çalışmasına belli bir süre ara verdikten sonra elinizde hipertropi için hazır bekleyen daha fazla kas lifi olması demek.Şahsi deneyimlerimiz sonucu keşfettiğimiz kas hafızası için de gayet tatmin edici bir açıklama.Ve naturel olarak çalışan vücutçuların platolarını aşması için gayet etkili bir durum.

    Gene de cevaplanmamış bir kaç soru var.Araştırmacılar ölçümleri 3 aylık periyotların sonunda yaptılar.Eğer ölçümleri daha kısa aralıklarla almış olsalardı MHCIIX seviyesini tavan yaptırmak için gerekli optimum idmana ara verme süresini öğrenebilirdik.Bu sürenin bir aydan uzun 6 aydan kısa olduğunu tahmin edebiliriz ama gene de elimizde kesin sonuçlar yok.

    Ayrıca deneklerin ikinci çalışma periyodu sonunda elde ettikleri sonuçlar ne durumda.İlk çalışma sonundaki ölçülerine mi ulaştılar,yoksa daha mı ileri gittiler.Eğer bu sorular cevaplanırsa,bildiğimiz çalışma yöntemleri konusunda önemli dönüm noktaları elde edebiliriz.Belki idmana verilen daha uzun aralar yıllık süreçlerde daha iyi sonuçlar almamıza yardım edebilir.Profesyonel atletler ve vücutçular için bu bilgiler gerçekten önemli olabilir.

    Çeviri:Berkthagar-BFTR
    Kaynak:http://www.thinkmuscle.com/articles/haycock/muscle-memory.htm


    Eğer kas hafızasının etkileri üzerinde deneyimleriniz varsa ve paylaşırsanız memnun olurum;)
     
    Son düzenleme: 8 Mart 2010
    aquafina, İshak01, Body06 ve diğer 18 kişi bunu beğendi.
  2. MERAKLI
    Offline

    MERAKLI Üye

    Katılım:
    5 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    486
    Beğenileri:
    153
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    KIRIKKALE
    Plato aşmak için ara vermek çok mantıklı geldi. Birde şöyle bir durum yaşadım
    Antrenman a verilen arayı dinlenme olarak kabul edelim.
    Aylarca düzenli antrenman yaptıktan sonra kollarım 36 cm deyken antrenman a 15 günlük ara verdiğimde ( protein alımı aynen devam ) bazı bölgelerimden ölçü aldığımı görüyorum.
     
    İshak01 ve khephnes bunu beğendi.
  3. wolf13
    Offline

    wolf13 Üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    252
    Beğenileri:
    92
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    özellikle ramazan ayında yararlı olabilir
     
  4. gr
    Offline

    gr Üye

    Katılım:
    29 Ekim 2009
    Mesajlar:
    55
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Makalede özetle çalişmadan önce MHCIIX halindeki yani henüz direnç sağlayan kas liflerinde bulunan haline (MHCIIA)geçmemiş proteinler, çalişmadan sonra MHCIIA haline geliyorlar ve direnç saglamaya başliyorlar, yani ölçü kazaniyoruz. Daha sonra ara verilip tekrar antremanlara başlandiğinda ise eskisine göre MHCIIX seviyesi aradan geçen zamana nazaran spora ilk başladigimiz zamandakinden daha fazla, buda demek oluyoki MHCIIA haline gelmek için hazir halde bekleyen protein miktari kas liflerimizde daha fazla ve çalişmayla birlikte bu kas liflerini daha hizli kazanacagiz. Buda biraktigimizda kaybettiğimiz ölçüleri daha hızlı nasıl kazandığımızı açikliyor. Yani vucut MHCIIX leri MHCIIA ya çevirmek için eskisi kadar zaman kaybetmiyor. Bir nevi direnç görevini bir kez yerine getirdikten sonra orda depolamak işlemi.

    ben bunu anladim makaleden...

    Yalniz bundan ara vererek platoya ulaşmak fikri nasil çikmiş makalede ben anlamadim dogrusu.
     
    Son düzenleme: 9 Eylül 2010
  5. alifurkan1
    Offline

    alifurkan1 Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2011
    Mesajlar:
    81
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    18
    kas hafızasının diğer adı da kinestetik hafıza.ayrıca pc başında yazı yazarken tele bakmadan mesaj yazarken dans ederken önceden hareketleri bir bakıma ezberlemiş olan kaslar (beyin aslında) hareketleri kolayca yapar.örneğin araba sürmek,bisiklet sürmek,ütü yapmak,müzik aleti çalmak,spor dallarında uzmanlaşmak vs. uzatılabilir.hepsi önceden yapılan hareketlerin beyinde ve kasta bıraktığı etkiyle daha kolay yapılır.ve yetenek dediğimiz şeyde aslında bu kas ve beyin uyumu ve nöron bağlantılarının kaliteli olması ile birlikte motivasyona bağlıdır.
     
  6. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.466
    Beğenileri:
    961
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    Bıraktığın zaman gelen büyümenin nedeni bence ara verdiğin zaman yediğin karbonhidratların daha az kullanıldığı için kaslardaki normal zamanda boşalan glikojen depolarının tekrar dolması olabilir.

    Ayrıca su atımı vücutta daha az olduğu için su tutumu da olabilir.

    Yani aldığımız her ölçüyü kas olarak görmemek lazım. Alınan ölçü yağ, su veya glikojenden ötürü olabilir.

    Konuya gelirsek ben senede 1 ay ara vermekten yanayım. Bu tarz bir sonradan etkilenme olayı olsa tüm profesyoneller bunu yapardı bence.
     
    İshak01 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş