Kas gelişimi açısından ne nasıl çalışır ?

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve simetri tarafından 29 Ocak 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. simetri
    Offline

    simetri Üye

    Katılım:
    29 Mart 2012
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Arkadaşlar herkese merhaba.

    uzun süredir forumu takip ediyorum. supplementler ve kas inşaası hakkında okuduklarım daha da kafamı karıştırıyor. tahmin ediyorum ki benim gibi bu bilgileri kafasında toplarlayamayan başka arkadaşlar da vardır.

    Kas inşaasındaki basit matematik için hangi ürünün, hangi sırayla ve ne etki ettiğini yazarsanız bir çok kişi bu kaynaktan faydalanacaktır.

    Benim en çok merak ettiğim nokta proteinler ve aminoasitlerin kas gelişimine nasıl etki sağladığı. Anladığım kadarıyla proteinler kası besleyen ana unsurlar. aminoasitler ise kas yıkımını engelliyor. peki bunu nasıl yapıyorlar, sırasıyla basit bir şekilde anlatabilirmisiniz?

    yani şöyle söylemek gerekirse antreman öncesi / sonrası gerekli destekleri alan bir kişiyi örnek alırsak :

    içtiği proteinler ve aminoasitler kana karışıyor, eğer doğru zamanda insülin salgılanırsa, insülin hormonu bunları toplayıp karaciğere mi iletiyor? yoksa zaten kana karışmış olan bu unsurlari direk kas tarafından mı emiliyor ?

    insülin bunların etki etmesini nasıl sağlıyor. ayrıca karbonhidrat ve creatine de var. creatine, kasın enerjisini sağlayan ATP miktarını arttırıyor ve anlık güç kazanımı sağlıyor diye biliyorum ama anlattığım gibi hepsi bir yapbozun eksik parçaları gibi kafamda bir türlü büyük resmi oluşturmuyor. hangi ürünün ne zaman alınacağını az çok biliyorum fakat benim öğrenmek istediğim bunun nedenleri ve çalışma mantığı.

    Tüm bu (protein, karbonhidrat, creatin, insülin, glutamine, bcaa gibi) parçaların doğru zamanda ve doğru miktarda oyuna ne şekilde girdiğini öğrenirsek herşeyi bir makine gibi kusursuz çalıştırmak hepimiz adına daha kolay olur.

    uzun yazdım farkındayım ama bu konuyu derleyip toplayacak bir kaynak gerçekten yeni başlayanlar için çok yararlı olacaktır.
     
  2. simetri
    Offline

    simetri Üye

    Katılım:
    29 Mart 2012
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Arkadaşlar yok mu bir cevap verecek ???
     
  3. nitrococuk
    Offline

    nitrococuk Üye

    Katılım:
    27 Aralık 2010
    Mesajlar:
    483
    Beğenileri:
    447
    Ödül Puanları:
    0
    Aslında kaynak çok fazla var nette.

    - Proteinlerin yaptı taşı amino asitlerdir. Yani, amino asit dizelerinden meydana gelir bir protein.

    - Amino asit ile protein aynı şeyler. Birisi farklı görev yaparken diğeri farklı bir görev yapamaz, çünkü ikisi de aynı şeyi anlatıyor.

    - Antrenman sonrası süreçte vücut bir şekilde (kısmen de düzgün çalışan insulinin yardımıyla) aldığı besinleri daha efektif kullanıyor. Aldığın besinlerin ne kadarının onarıma harcandığını söylememiz mümkün değil, tek bilmen gereken antrenman sonrasında vücudun anabolik bir moda girdiği.

    - İnsulin' in görevi hücrelere glikoz taşımak.

    - Creatine hakkında ne bilmek istiyorsun ?

     
    simetri bunu beğendi.
  4. mehmetanil
    Offline

    mehmetanil Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1.949
    Beğenileri:
    2.276
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    avukat
    Yer:
    Beşiktaş-İSTANBUL
    simetri ve (silinen üye bunu beğendi.
  5. simetri
    Offline

    simetri Üye

    Katılım:
    29 Mart 2012
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Öncelikle cevap için çok teşekkür ederim.

    Proteinler, aminoasitlerin bileşimi ise neden Whey ya da Casein almak yetmiyor da yanında glutamine, bcaa vb aminoları da alıyoruz?

    İnsülin besinleri kaslara mı yoksa karaciğere mi taşıyor? eğer kaslara taşınıyorsa neden karaciğeri yormaktan bahsediyoruz. yok eğer karaciğere taşıyorsa karaciğerden kaslara nasıl iletiliyor?

    Aslında benim merak ettiğim tüm bu sürecin işleyiş aşamaları. yani antrenman sonrası vücudu bir fabrika gibi düşünürsek o üretim sürecinin iş akış şemasını görmek istiyorum.

     
    Son düzenleme: 1 Şubat 2013
  6. nitrococuk
    Offline

    nitrococuk Üye

    Katılım:
    27 Aralık 2010
    Mesajlar:
    483
    Beğenileri:
    447
    Ödül Puanları:
    0
    * Bunlar tercih meselesi. Kimse bir beslenme/supplement stratejisinin herkes için kesin sonuç getireceğini garanti edemez. Evet, bir protein çeşitli amino asitlerden oluşuyor. Ancak, çoğu amino asit tekli olarak vücudun çeşitli görevlerinde liderlik yaptığı, etkili olduğu düşünülüyor. Bunun için bazılarımız çeşitli amino asit supplementleri kullanıyor. Örneğin; BCAA amino asitleri, kas proteini sentezinde en önemli amino asitler. BCAA' nın daha fazla olması daha fazla protein sentezi anlamına gelebilir. BCAA amino asitlerinin kas yıkımını kurtarıcı etkileri de olabiliyor. Antrenman esnasında kullanılma sebeplerinden biri de bu. Glutamine, vücutta bağışıklık sistemini arttıran bir özelliği olan amino asit. Çoğu Whey proteini tozu, yapısı gereği bu amino asitleri güzel oranlarda içeriyor. Beslenmen de yeterliyse gün içinde bu amino asitleri güzel oranlarda alıyorsun demektir. Ekstra işe yarar mı ? Yaradığını düşünenler var, gereksiz olduğunu düşünenler var.

    * Sağlıklı bir insanda insulin temel görevi olan 'taşıyıcılığı' zaten yapacaktır. Besinleri, şeker formunda kas hücresi ve karaciğer hücreleri de dahil vücuttaki tüm hücrelere taşır. Karaciğer ve kas hücreleri bu şekeri "glikojen" olarak depolar.


     
    simetri bunu beğendi.
  7. Apotheosis
    Offline

    Apotheosis Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    87
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    izmir
    Yalnız eğer kas yapmanın anatominisini soruyorsan eğer çok basittir antreman sırasında kaslarımızı zorlarız bu zorlanmalar sonucu kas lar (protein lifleri) mikro yırtılmalar olur sonra düzgün beslenme sayesinde protein lifleri daha büyük ve daha güçlü şekilde birleşir ama asla liflerin sayısı değişmez bu doğuştan genetik olarak gelir yani kasların yırtıldıktan sonra yenilenmesi kas inşasıdır
     
    simetri bunu beğendi.
  8. car_26
    Offline

    car_26 Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    207
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    28
    kas oluşumuna başka bir örnek vermek gerekirse sen ağırlık kaldırarak beyine ağır iş yapıyorum sinyalini iletiyorsun beyinde kaslara büyüyün diyor :)
    vücuda giren besinlerin işleyiş şeklini bende merak ettim şimdi
     

Sayfayı Paylaş