Karpuz birçok vitamin, mineral ve yararlı bileşikler içerir. Karpuz; citrulline amino asidi içerir. Citrulline; amonyak gibi atıkların bedenden uzaklaştırılmasında yardımcı olur ve Nitrik Oksit (NO) üretimine ve miktarının artışına yardımcı olduğu için ayrıca önem kazanmıştır. Karpuz bu yüzden çok daha yararları dikkate alınmalıdır. Çünkü; Nitrik Oksit (NO); enerji sağlar, yorgunluğu geciktirir. Kan dolaşımında, damar sağlığında ve damar elastikiyetinde çok önemlidir. Citrulline içeriği ile de, karpuzun; karaciğer, böbrek, damar ve bağışıklık sağlığı üzerine olumlu etkisi vardır. Citrulline'nin bir kısmı, bedende arginine isimli amino aside dönüşür. Bu da, ayrıca, damar sağlığı üzerine olumlu etki eder. Karpuz önemli miktarda “likopen” içerir. Likopen; güçlü antioksidan olup, kanser, kalp damar hastalıklarında önleyici ve yararlı özelliği vardır. Karpuz çekirdekleri “cucurbocitrin” içerir; kan basıncını düşürmeye yardım eden bir maddedir. Karpuz çekirdekleri çitleyerek yenebilir. Kabuğunda çinko boldur. Kabuğunun hemen altından başlayarak sıyırmak yerinde olur. Ayrıca, karpuz içerdiği bol miktardaki potasyum ile; böbreklerin iyi çalışmasını ve böylece bedenden sodyumun atılmasını da hızlandırır. Karpuz zayıflamaya da yardımcı olur. Karpuz yüzde 95 gibi çok yüksek oranda sudan oluşur. Bu özelliği nedeniyle de böbrekleri çalıştırır ve idrar söktürür. Kum ve taş şikayeti olanlara da önerilir. Kaynak : Tusul.com
Genellikle yaz günleri sofralardan eksik olmaz... yerken faydaları olduğunu bilerek yemek daha çok iştahlandırıyor... özellikle de bu içerikte aminoasit varsa önceden yemiyordum ama artık kabuğunun da yeşil kısmını ince sıyırıp, içerisindeki çinko yönünden zengin beyaz bölümünü de yiyorum artık... herkese afiyet olsun...
Bende daha önce bilmiyordum aminoasit içerdiğini ama faydalı bir şey olduğu kesin Teşekkürler aycan1903.
Bende seviyorum yemeyi.. Yazları dediğin gibi sofralardan eksik olmaz Aynı zamanda peynir ekmeklede çok güzel oluyor
Ama aynı zamanda içeriğinin büyük bir kısmı su olduğundan sindirimi kolaydır bu nedenle içerdiği şeker çabuk kana karışarak kan şekerini yükseltir, yağlanmaya sebep olabilir. Yararlı diye abartmamak, kararında ve sabah saatlerinde yemek gerekli. GI'si yüksek, basit karbonhidrat grubundadır. Bu arada karpuza bayılırım ama günde 400 gr dan fazla yiyemiyorum, kafayı sıyıracam
Ve en çok yağlandıran MEYVE lerin baş sıralarında gelir. Deli gibi yağlandırır. GI Si çok yüksektir. Endomorf arkadaşlarımızın korkulu meyvelerinin başlarındadır. Ektoysanız buyrun tüketin )
1-2 cümle öğrenmişsin yüksek gi yağlandırıyor diye.. daha oku forumu, 1ay sonra lisanslı antrenörde olursunuz bu gidişle.
Zaten bizi yağlandıran şeylerde protein dexter. Hadi arkadaşlar her gün karpuz tükerek yağ yakalım.Az kaldı 1 ayın dolmasına 1 hafta sonra lisansımla geliyorum sana
içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunabilir ancak glisemik indeksi yüksek olduğu için çok fazla tüketilmemesi gerekir