Kardiyo Kas Kaybına Yol Açar mı?

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve MT tarafından 13 Haziran 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 35 üye.
  1. MT
    Offline

    MT Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesajlar:
    519
    Beğenileri:
    1.054
    Ödül Puanları:
    0
    Kardiyo Kas Kaybına Yol Açar mı?( Does Cardio Cause Muscle Loss?)

    Evet, aerobik egzersizler sırasında kas proteinlerinin parçalanarak enerji için kullanıldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Fakat üzülmenize gerek yok, siz zaten sık sık kas proteinlerinizi parçalayıp tekrar inşa ediyorsunuz. Bu işleme “protein çevirimi” denir. Vücudunuz sıkça anabolik(yapıcı metabolizma) ve katabolik(yıkıcı metabolizma) arasında ileri geri bir dönüşüm yapmaktadır. Bu sadece yaşamın normal bir parçasıdır. Hedefiniz basitçe teraziyi anabolik tarafta kalacak ve kas kazanmanızı ya da en azından kas kaybetmemenizi sağlayacak şekilde ayarlamak olmalıdır.

    İnsanoğlunun bu fizyolojik gerçeği çoğu kez anlamı saptırılarak insanları kardiyovasküler egzersizler yapmamaları için korkutulmasında kullanılmıştır. Geceleri uyurken kısa süreliğine kas kaybı yaşarsınız fakat bu uyumayı bırakmanız anlamına gelmez!

    Tabi çok fazla kardiyo yapmak kas kaybetmenize sebep olabilir. Fakat bu olması pek mümkün olan bir şey değil. Kas kaybetme korkusuyla kardiyodan tamamen uzaklaşmak büyük bir yanlıştır. Sadece aşırı miktarlarda kardiyo kas kaybetmenize sebep olabilir. Çünkü aşırı çalışma(over-training) terazayi katabolik tarafa kaydırır. Aşırı miktarın sınırını saptamak ve bunu genellemek gerçekten zor. Fakat yeterli beslenme yapıldığında bir kişinin yaklaşık olarak günde 45-60dk aralığında olmak kaydıyla haftada 6-7 gün kas kaybetmeden kardiyo çalışması yapabileceğini düşünüyorum.

    Antrenör John Parillo kas kazanmak için çalışan vücut geliştirmeci müşterilerine dahi çok miktarda aerobik egzersiz çalışması tavsiye etmektedir.

    “Aerobik egzersizler kan akışı hızını ve kaslarına giden oksijen miktarını arttırarak ağırlık çalışmalarından sonraki iyileşme sürecini hızlandırabilir. Aerobik egzersizler vücudunuzdaki oksijen miktarının yanı sıra kan damarlarının sayısını ve büyüklüğünü de arttırır. Kan damarları vücut dokularına(kas dokusu dahil) oksijen ve besinleri taşıyan ve kaslarınızın gelişimi ve kendini tamir edebilmesi için artık ürünleri kaslardan uzaklaştıran besleme güzergâhlarıdır."

    Öyleki Parillo’ ya göre aerobik egzersizler aslında ağırlık çalışmalarından sonraki iyileşme sürecini hızlandırıyor ve kaslara besin sağlayan dolaşım yollarını geliştirerek kas gelişimini arttırıyor. Kardiyovasküler çalışma yağ yakma, sağlık ve kas inşası için önemlidir.

    Kas kaybetmenin aşırı aerobik egzersizlerden çok yetersiz diyetlerle ilişkisi vardır. Eğer kas kaybettiğinizi düşünüyorsanız bunun olası 4 sebebi vardır:

    1.Yeterince protein tüketmiyorsunuz. Aslında kas gelişimi için kullanılan tek yapı maddesi proteinlerdir. Anabolik tarafta kalabilmek için günde protein içeren 5-6 öğün yapmalısınız. Her bir öğün arasında ortalama olarak 3 saatlik bir zaman zarfı bulunmalı. Araştırmalar eğer fiziksel olarak aktif bir yaşam sürüyorsanız vücut ağırlığınızın her bir poundu için 0,8-1.0 gr arasında proteine ihtiyaç duyduğunuzu göstermiştir.(1kg başına 1,6-2 gr protein)

    2.Karbonhidrat alımınız çok düşük. Düşük karbonhidrat diyetleri yağ yakımı için oldukça sık kullanılır fakat karbonhidrat alımını şiddetli bir biçimde azaltmak büyük bir yanlıştır. Karbonhidratlar proteinler tarafından harcanırlar bu nedenle fazla miktarda protein almanıza rağmen eğer az miktarda karbonhidrat alıyorsanız kas kaybedebilirsiniz.

    3.Kas gelişimini desteklemek için yeterince kalori almıyorsunuz. Kas kaybının en sık rastlanan sebebi budur. Kalori alımınız düşükken vücudunuz açlık moduna girer. Metabolizmanız yavaşlar ve vücudunuz enerji sağlamak için kas dokusunu yakar. Metabolik bir doku olan kas dokusunu koruyabilmek için büyük miktarlarda kaloriye ihtiyaç vardır. Vücudunuzun sizin açlık, kıtlık vs… gibi bir durumda olduğunuzu sandığı zaman kas dokusunu atmasının sebebi de budur.

    4.Ağırlık çalışması yapmıyorsunuz. Kilo vermek için önce sadece kardiyo egzersizleri ile kilo verip daha sonra ağırlık çalışmasına başlama düşüncesi çok yaygın olan büyük bir yanlıştır! Diyet yaparken sizi kas kaybından koruyan ağırlık çalışmalarıdır.


    Fazla kardiyo yapmaktan çok yetersiz beslenmenin kas kaybetmenize neden olması daha büyük bir olasılıktır. Genel olarak insanlar aynı zamanda fazla yemekten ve fazla kardiyo yapmaktan korkarlar. Hiç akla uygun gözükmüyor. İkisinin birbirlerini dengelediği düşünülebilir fakat tersi doğru. Çoğu insan yağlardan kurtulmak için sert bir biçimde kalorileri azaltarak açlık çekmeleri gerektiğine inanır. Maalesef bu yaklaşım yağ kaybederken beraberinde kas kaybetmenize de sebep olabilir. Yağ yakarken kas dokunuzu kaybetmemek için yapabileceğiniz tek şey kaslarınızı bol miktarda besleyici kalorilerle beslemek ve aynı zamanda kardiyo ile yağları yakmaktır.

    Hedefiniz kas gelişimi, yağ yakımı ya da her ikisi de olsa her zaman antrenman programlarınızda herhangi bir kardiyovasküler egzersiz çeşidi bulundurmalısınız. Aşırı şiddetli bir rejim yapmadıktan sonra kardiyo kas kaybına yol açmaz, gerçekte kas inşa etmenize yardımcı olur.

    Yazar: Ray Burton
    Kaynak: buildingbodies.ca
    Çeviren: MT
     
  2. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.830
    Beğenileri:
    2.154
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Cok guzel bir yazi olmus, stickylerin arasina dahi eklenebilir. Benim merak ettigim, makalenin tartismaya acik kisimlarinin olup olmadigi. Varsa, onlari da burada irdelersek cok hayirli bir is yapmis oluruz diye dusunuyorum.
     
    MT bunu beğendi.
  3. cappi
    Offline

    cappi Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2008
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Derde deva niteliğinde bir yazı olmuş.Arnold kitabında son 15 yıldır (kitabı yazmadan evvel) hemen hemen her gün yüzdüğünü yazmıştı.Ayrıca fırsat buldukça açık havada yaptığı koşularından bahsediyordu.Gerçi Arnold'un genetiği apayrı bir konu ama kondisyonunu bu seviyeye çıkarmak için sadece vücut geliştirme idmanı yapmak yeterli olmazdı diye düşünüyorum.
    Bir de adını şu an hatırlayamadığım bir kitapta iyi bir vücutçunun maraton koşabilmesi ve saatlerce yorulmadan yüzebilmesi(!) gerektiğinden bahsetmişti.
    Bence kardiyodan korkmak yersiz..Beslenme bir çok şeyin kilit noktası..
     
    Bench Press ve MT bunu beğendi.
  4. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.598
    Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Can Üstel'in Adale ve Kuvvet isimli kitabında vardı, okuduğumda kopmuştum, kitabı çok severek okumama ve yazarın tarzını çok beğenmeme rağmen orada fena halde saçmalamıştı.
    Maraton koşan bir vücutçu!
    Eklem falan kalmaz 95 kiloluk bir vücutçu 42.600 metre koşsa, ya da kitaptaki gibi hergün 6-7 km. yüzse vücudunun anabolizmaya ayıracak enerjisi kalmaz.
    Ancak kardioynun her zaman yapılması gerektiğine sonuna kadar katılıyorum, kararında olacak şekilde elbette.
     
    Ocensers, erkan7, silviya ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  5. MT
    Offline

    MT Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesajlar:
    519
    Beğenileri:
    1.054
    Ödül Puanları:
    0
    Uzun Kardiyo Bir Katil ve Vücut Yağınızı Arttırır

    Karasan' ın da dediği gibi gerçekten kardiyonun dozajını iyi ayarlamak lazım. Bilinçsiz bir şekilde yapıldığında çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Konuyla alakalı olması sebebiyle bir başka çeviriyi de bu başlık altına yazıyorum.

    Uzun Kardiyo Bir Katil ve Vücut Yağınızı Arttırır(Long Cardio Is A Killer And Increases Your Body Fat)
    Koşu gibi uzun süreli sabit kardiyo egzersizlerinin bilimsel olarak sağlığınıza zararlı olduğunun kanıtlandığını biliyor muydunuz? Dr. Al Sears tarafından yapılan araştırmaya göre tüm bu tempolu kardiyo egzersizleri kalp rahatsızlıkları, kalpte büzülme, kemik yoğunluğunda düşüş(osteoporoza sebep oluyor) ve genel olarak tek egzersizde yağ alma ile sonuçlanabilir.

    Öncelikle uzun mesafeli sabit koşunun kalbiniz üzerinde oluşturduğu tehlikelere bakalım. Avcı olduğumuz günlerden bugüne kadar olan evrimimizde uzun mesafeleri koşmak için hiçbir sebebimiz yoktu. Gerçekte yaptığımız tek koşu yırtıcı hayvanlardan kaçmak ve yiyecek yakalamak için yapılan kısa ve patlamalı koşulardı. Vücudumuz basitçe uzun mesafeler koşmak için dizayn edilmemiştir ve bu uzun koşularda kalbinize yaptığınız baskı kalp krizi geçirmenizi kolaylaştırabilir. Birçok maraton koşucusunun kalp krizinden öldüğü bilinen bir gerçektir.

    İkincisi, bu tip bir kardiyo kalbi güçlendirip onu büyütmektense kalbi küçültür. Vücudumuz zamanla her şeye adapte olabilecek kapasitede fantastik bir makinedir; eğer uzun mesafeli koşular yaparsak vücudumuz bunu yapmakta zamanla daha becerikli olur. Yağ vücudumuz tarafından tercih edilen enerji kaynağıdır. Uzun süreli koşu yaptıkça kalbimiz daha az yağ kullanmakta daha başarılı hale gelir. Bir skuter motorunun bir 4x4 motorundan daha verimli olması gibi kalp daha verimli olabilmek için küçülecektir.

    Üçüncüsü, ayak bileği, diz, kalça ve bel gibi eklemleriniz üzerinden oluşturulan tekrarlayıcı kuvvetler sadece tekrarlayıcı sakatlıklar oluşturmaz ayrıca kemik yoğunluğunu düşürür. Güç çalışması kemik yoğunluğunu arttırmanın anahtarıdır, egzersizleri yüksek dirençle kısa tutun. Bu tip egzersizler kemiklerin daha güçlü büyümesini sağlar, vücudunuzun adapte olma ustası olduğunu hatırlayın, bir dahaki antrenmanınızda kemikleriniz zorlanmayla baş etmekte daha etkili olacaktır. Uzun mesafeli koşular kemiklerinizi yersiz bir tehlikeye sokar ve kemiklerinizin erkenden çalışmaz duruma gelmesine sebep olur.

    Son olarak, yağ enerjisi kaynağıyla yağ yakma daha az olmaya başlar çünkü daha fazla yağ yakarken bir yandan da az miktarda yağ üretirsiniz. Uzun süreli sabit kardiyo diğer tüm egzersiz türlerine göre antrenman esnasında daha fazla yağ kullanır. Bununla birlikte vücut fazla miktarda yağı enerji olarak kullandığından bir sonraki uzun süreli antrenmanda kullanmak için tüm fazla kalorileri yağ olarak depolar. Bu düzenli olarak egzersiz yaparken iyidir çünkü egzersiz sırasında yağ yakarsınız fakat egzersizi durdurur durdurmaz ekstra yağ üretilmeye devam eder. Başladığınız noktaya geri dönmek! Bu nedenle uzun süreli kardiyolar yağ yakmak için uzun dönemde etkili değildir.

    Peki, cevap nedir? Kalbinizi tüm diğer kas grupları gibi çalıştırmaya başlamalısınız bir bakıma dizayn edildiği amaç için kullanmalısınız – yüksek eforla birlikte kısa süreli hızlı egzersizler. Avcılık günlerimizi düşünün, bizim yapabilmek için evrimleştiğimiz aktivite kesinlikle bu tip bir aktivite. Önceden de söylediğim gibi vücudumuz bir adaptasyon ustası. Kısa süreli egzersizler kalbin büyümesini ve güçlenmesini teşvik edecektir. Ayrıca, vücudumuz uzun koşular için aşırı yağ deposuna ihtiyaç duymayacağı gibi yağlar uzun süreli vücut bakımında enerji olarak kullanılacaktır. Bu tip hızlı aktiviteleri ağırlık çalışmalarınızla birleştirdiğinizde sağlıklı ve fit bir vücut için doğru yoldasınız demektir.

    Yazar: Greg Brookes
    Kaynak: ezinearticles.com
    Çeviren: MT
     
    DarkNRoll, Ocensers, Rpac ve diğer 28 kişi bunu beğendi.
  6. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.598
    Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Güzel bir çeviri çok teşekkürler, elbette bilimsel olarak ne derece doğru tartışılır, tek bir örneğe dayanarak, bu analoji üzerinden gitmiş, ilkel insanlardan beri insanın uzun mesafe koşucusu olmadığı, kulağa çok mantıklı geliyor.
    Zaten bir önceki yazıda da, diyet esnasında kas kaybının önlemek için ağırlık çalışması yapılmasının çok çok önemli olduğu belirtiliyordu.
    Önce yağ yakayım sonra body'e başlayım düşüncesindeki hata çok güzel ifade edilmiş.

    Türkiye'de salonlar daha yeterli olsa, bence güzel bir kardiyo yöntemi 3 ayrı kardiyo hareketini 15'er dakika yapmak.
    Kürek aleti 15 dakika, Koşu bantı 15 dakika, bisiklet ya da stairmaster 15 dk. alın size hiç sıkılmdan ve çoğu kasınızı çalıştırarak 45 dakika kardiyo programı, ama alet yetersizliği nedeniyle maalesef pek azımız bunu yapabiliriz.
     
    307KD, YSF-JOSEPH, silviya ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  7. ömer küçüktepe
    Offline

    ömer küçüktepe Üye

    Katılım:
    7 Haziran 2008
    Mesajlar:
    11
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    eskişehir
    ideal kardiyo süresi karasan'ın da belirttiği gibi 30-45 dk.dır Bu süreyi çeşitli kardiyo aletleri ile geçirmek hem vücudumuzun farklı kas gruplarının çalışması için hem de bizi monotonluktan kurtaracağı için faydalıdır.. Yağ yakımının ise kardiyodan 12 dakika sonra başladığını düşünürsek eğer bana göre günde yarım saat kardiyo idealdir. Tabi bu kişiye göre değişkenlik gösterebilir..
    Kardiyo sürecinde kas kaybı olmaması için (ki bu çok zordur) kilogram başına 2 gram protein alırsak ve yeterli (aşırıya kaçmamak suretiyle) karboyu alırsak bu idealdir

    saygılar
     
  8. okankut
    Offline

    okankut Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    464
    Beğenileri:
    312
    Ödül Puanları:
    73
    yağ yakımının 12 dakika sonra başlayacağı konusu forumda daha önce tartışılmıştı sanırım..ben bu 12 dakika olayına inanmıyorum bu yüzden genelde interval çalışmayı tercih ederim
     
  9. balcis
    Offline

    balcis Üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    157
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ERP Danışmanlığı
    Yer:
    İstanbul
    bu 12 dakika olayı gerçekten enteresan. yani şöyle ki çalışma gününde vücuda giren kaloriden fazlasını temel olarak yakar, antrenman öncesinde kafi miktarda karbonhidrat alırsan vücut o eksi kaloriyi depo biçimi olan yağlardan karşılamaz mı? sonuçta 12. dakikaya kadar olan eylem de bir kalori harcama eylemidir ve vücut tarafından bu kaloriler yağlarla telafi edilir(?). biraz kafam karıştı açıkçası, çelişki varmış gibi geliyor.
     
  10. serdar2
    Offline

    serdar2 Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    442
    Beğenileri:
    532
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    Purchase
    Yer:
    Avusturya
    kardiyonun iyilesme surecine katkisina kesin katiliyorum.2. programima baslayip haftada 1 kasi 2 kere calistirdigimdan beri agri oluyordu.Ama kardiyoya devam ettigimde bu agrilarin hic biri kalmiyor.Yani anlayacaginiz sert bi idmandan sonra 20 dk civari intervall sayesinde kaslardaki tum agri yorgunluk kayboluyor.Bunun sebebinin yazida belirtildigi gibi daha fazla oksijen olarak dusunuyorum.Onun icin bence antremandan sonra en azindan 15 dk da olsa intervall calismasi denemeniz.
     
    acemiazimli bunu beğendi.
  11. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.466
    Beğenileri:
    961
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    kafam ciddi anlamda karıştı bu yazılardan sonra. Öncelikle body sonrası cardio yapmamak lazım diye biliyorum. Sonuç olarak sadece cardio, cardio + body veya sadece body ile yağ yakma kas yapma vs. kendim deneyerek öğreneceğim galiba.
     
  12. YSF-JOSEPH
    Offline

    YSF-JOSEPH Üye

    Katılım:
    21 Eylül 2008
    Mesajlar:
    237
    Beğenileri:
    40
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Tamda bu aralar ihtiyacım olan bilgilerdi, hep arasında kaldım ne yapsam ne yapsam diyerekten, en son ikisinide yapmaya karar vermiştim bir yandan yakar bir yandan toplarım diye düşünmüştüm şimdi bu makaleleride okuyunca konuya daha hakim oldum.

    bu arada bende body den sonra cardio yapma taraftarı değilim, yukarda okuduklarıma göre body den sonra yorgun aç olan vücud ile birde cardio yaparsak (azda olsa) zaten parçalanmış kasları kaybetme olasılığımız daha artar diye düşünüyorum
     
    Son düzenleme: 16 Aralık 2009
  13. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.569
    Ödül Puanları:
    123
    Bende kısa süreli sprint çalışmalarinin çok daha işe yarayacağı kanısındayım.

    Kaldıki bir vücutcunun maraton koşmaya ihtiyacı olamaz.

    Ancak kilosuna göre en verimli antreman Sprintler ve Jogging calişmasinin harmanlanmış halidir.

    3 sporcuyu ele alalım

    bunlardan bir tanesine 50 dakika jogging tempolu kosu verdik

    bir diğerine sprint çalişmasi verdik. 10-15 dakika gibi bir zaman tutar. Dinlen ve koş.

    3.süne ise karma antreman stratejisi uyguladik. Yani interval cardio tekniği.

    Ortalama 20 dakika tutabilir. kişisine bağlı.

    kesinlikle 2. sıradaki kişi cok yüksek bir kondüsyona sahip olacaktir.

    3. sırada bulunan int cardio tekniği ise cok daha efektif yağ yakımı sağlıyor. Ancak yinede 2. sinin yerini tutmayacaktir.

    Ancak bu idmanlar kisiden kisiye deişiyor tabiki.

    Sprint ve hıza dayali idmanlarin vücut yağını yakmada 9 kat fazla etkisi olduguda çok açıktır bu arada.

    Cunku bu idmanlar metabolizma hızını oldukça yükseltr ve antreman sonrası saatlerce enerji harcanması devam eder.

    Kisinin kondüsyonunu çok çabuk yükseltir. 200 metrelik bir etabı 2 defa koşarken kondüsyonunuzun arttıgını hissedebilirsiniz.

    Kısacası benim tercihim Sprint ve zaman zaman interval cardio dan yana.

    Ama öncelik sprintlerde diyorum ben. Kendi uyguladiğim idmanları 4x400 olarak değiştirdiğimde çok buyuk verim almistim.

    Anaerobik enerji harcama sistemi kullanildiğinda yağ yakımının daha olumlu oldugunu yaşayarak öğrnebilirsiniz.

    Uzun kardiolara nazaran, bu tarz sprint çalişmalari Metabolizma uzerinde son derecede etkili oluyor.
     
    Son düzenleme: 17 Aralık 2009
    xeonsteel, zumruduanka ve deathlifter bunu beğendi.
  14. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    yüksek tempolu /çok yoğun egzersizlerde enerji kaynağı olarak yağlar değil glikojen kullanılır orta-düşük tempoda daha çok yağların enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini diyor elimdeki kaynak..
    yani burdan çıkan sonuç; aslında yağ yakım temposu maraton temposu yani sprint temposu değil..elinizde kaynak varsa paylaşırsanız açığa kavuşturabiliriz .. kendi adıma tek kaynakla yetinmekte istemem..
     
    Sersem1690 ve jimraynor bunu beğendi.
  15. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.569
    Ödül Puanları:
    123
    Sayın diez, yağ yakımı hakkında oldukça fazla kaynak vardir bu doğrudur.

    Burada kastedilen egzersiz anında yakılan enerji değildi. Evet kesinlikle sprint temposunda daha fazla glikojen enerjiye çevrilmektedir.

    Cunku oksijensiz enerji üretimi yapiliyor.

    Ancak bu egzersizlerin en iyi yönü saatler sonra dahil vücudunuz enerji harcamaya devam eder.

    Eğer yağı vücutta enerjiye çevirmek için beslenme programınızda vereceğiniz enerji açıkları goze aldıgımızda ve yüksek şiddet içeren sprint çalişmalarinin faydası işte o zaman ortaya cikmaktadir.

    Cunku cok kısa bir sürede çok fazla enerji harciyoruz. iyi bir beslenme programı ile desteklediğimizde yağ yakımı cok daha kolay oluyor ve kas kaybı minimuma iniyor.

    Cunku yağ yakılırken buyuk enerji aciklari vermek bazı kisilerde metabolik sorunlara yol açacaktir.

    Sıklıkla yapilan hatalardan bir tanesi işte budur. Enerjiyi aşırı düşürerek daha fazla enerji harcamaya çalişmak.

    Sizin için kaynak paylaşımı yapacağim saygıdeğer diez.

    Ancak kısa süreli sprint tarzi çalişmalar yapan sporcular incelendiğinde ne demek istediğim iyi anlaşılacaktir.

    Kas kütlesinde artış ve define bir vücut.

    Sprintlerlar neredeyse bodybuilder gibi ağirlik çalişmaktadirlar.

    Benim kastettiğim şey işte buydu.

    Sprint+kaliteli beslenme ve ağirlik çalişmalari birleştiğinde daha mukemmel bir yağ yakımı ve cok formda bir bedeniniz oldugu daha acık ve net olarak ortaya cikiyor.
     
  16. TurTaa
    Offline

    TurTaa Yeni Üye

    Katılım:
    4 Kasım 2009
    Mesajlar:
    460
    Beğenileri:
    121
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar ben kendi kücük deneyimi mi paylaşayım ...
    Bende hafif göbek var ve vücut çalışıyorum.
    Eğer 5 dk cardio yapmazsam,ağırlık bölümüne geçtiğimde kemiklerim çıtlamaya başlıyor,bu da çok kötü bir his.5 dk koşu yapıp ısınıyorum sadece.Yoksa ağırlığa hiç girmiyorum.

    Cardio yu,ağırlıktan önce mi yapmak lazım ? sonra mı ?

    Bir de sprint çalışmasını tam olarak nasıl yapacağız ??
     
    Son düzenleme: 18 Aralık 2009
  17. uur38
    Offline

    uur38 Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    TurTaa nin yasadigi sikintilari bende yasiyorum 5-6 dk lik bi kosu yapmadan agirlik calismasi yaptigim zaman kendi kendime isinip agirlik calistigim zaman bileklerimde ve kollarimda agrilar oluyor. Acaba cardio yu antremandan once mi yapmak lazim yoksa sonra mi? yada cardio icin ozle bi gun ayirip agirlik calismamak mi lazim o gun?
     
  18. deathlifter
    Offline

    deathlifter Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.416
    Beğenileri:
    2.739
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    bilgisayar muhendisi
    Yer:
    istanbul
    menshealth de okumuştum 4-5 sayı önceydi. 100 metre rekortmeni usain bolt un hiç biceps çalışmadığını yazıyordu ama adamda öyle bir biceps vardı ki çoğu vg cinin hayalini süsler. bir de maratonculara bakalım. aradaki fark bizim için hangisi faydalı gösterecektir. zaten insanın geçmişine baktığımızda, uzun ve düşük tempolu kardiyoların uygun olmadığını görürüz onun yerine kısa sprintler vardır (avcılık, yabani hayvanlardan kaçma).
     
    JustPowerLift bunu beğendi.
  19. precorefx
    Offline

    precorefx Üye

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    134
    Beğenileri:
    62
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    20 dakikalık bir HIIT bence en iyi kardiodur. İdman boyunca 270-350 arasında kalori yakılır ama esas bomba, idman sonrası da terlemeye devam edersiniz. Toplam net kalori yakımınız bunun birkaç katı olur.

    1 dakika 8 km/s, hemen ardından 1 dakika 12-13 km/s, 10'ar defa bu yapılırsa, hem kas kaybı minimum olur, hem de "afterburn" dedikleri, kardio sonrası yakım da maksimum sağlanmış olur. Böyle bir kardio idmanından saatler sonra bile vücudunuz normalinden daha fazla kalori yakıyor durumda olacak.

    Zaten kardioda hedef doğrudan yağ yakımı olduğu kadar, yağ yakmak için uygun ortamı yaratmaktır, ki HIIT metodu bunu başarıyor.

    Bir thermogenic yağ yakıcı almış gibi oluyorsunuz.
     
    jimraynor, ozim, cerkezxx ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  20. ahmet12
    Offline

    ahmet12 Yeni Üye

    Katılım:
    28 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    11
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    peki özet olarak ben hem ağırlık çalışarak hemde yag yakabilirmiyim. yani kaslarımı kaybetmee yağ yakımını nasıl yapıca::?
     

Sayfayı Paylaş