Karanlıkta Uyuyun, Kanserden Korunun..(Melatonin)

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve diez tarafından 12 Mart 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 10 üye.
  1. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Karanlıkta uyuyun, kanserden korunun

    Çocuğunuz karanlıktan korkuyorsa ve yatarken ışığın kapanmasını istemiyorsa, “Ne olacak canım, ışıklar açık uyuyuversin” demeyin. Çünkü sağlıklı bir vücuda sahip olmada rol oynayan ve kanserden koruyan melatonin hormonu ancak karanlıkta salgılanıyor.


    Peki Nedir Melatonin
    Melatonin, beyinde sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamak. Jetlag sendromu denen hadisenin sebebi de bu hormon. Hormon diğer antioksidan tesirleri de güçlendiriyor, kanserli hücrelere karşı koruma sağlıyor, üreme sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlenlerini de oluşturabiliyor. Şu anda, yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da bu hormonun üzerinde önemle durulmaktadır. Can alıcı noktalardan biri, hormonun çocuklar üzerindeki tesiridir. Avrupa'da lösemili ve kanserli çocuk sayısının artmasından ötürü yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden istenen bir husus da, çocukların kesinlikle karanlıkta yatırılması, çünkü melatoninin güçlü biçimde salgılanmasının kanserden koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak bu hormon ışığa duyarlı. Deneylerde, uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken, ışık açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta ise yoğun biçimde salgılandığı tespit edilmiş. Bilimsel bir gerçek.
    "Lütfen karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken ışığı kapatın ...
    Unutmayın, körlerde kanser oranı sıfıra yakındır.
    kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Melatonin


    Dr. Abdullah Özkardeş, melatonin hormonunun özellikleri ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında şu bilgileri veriyor:

    İnsanlar, enlem ve mevsim şartlarına göre ortalama 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık gün düzenine adapte olmuştur. Gece yapay ışık kullanma yeteneği, ateşin keşfi ile birlikte 250 bin yıl önce başlar. Kandillerle 5 bin yıl önce tanışılmıştır. Sokaklar gaz ışıkları ile 1700’lü yıllarda aydınlatılmaya başlanmıştır. Son 120 yılda elektriğin keşfiyle, yapay aydınlatma bugünkü boyutlarına ulaşmıştır.

    Işığın insan fizyolojisi ve davranışları üzerine geniş etkileri vardır. Uygunsuz bir zamanlama ile insan fizyolojisini değiştirebilir. Işığın tetiklediği bozulmalara bir örnek; günlük vücut organizasyonlarının etkilenmesidir. (Hormonların üretim ritminin değişmesi gibi) Işık ve karanlığa maruz kalma saatlerindeki değişiklikler, vücut organizasyonlarının zamanlamalarında kaymalara neden olabilir. İnsanın içindeki ritimlerin, dış çevreyle uyumu kaybolabilir. Uyku ve uyanık kalma saatlerinde etkilenme olabilir. Ayrıca ışık; nöroendokrin sistemleri akut bir şekilde etkiler, melatonin üretimini azaltır, kortizol üretimini artırır.

    IŞIK, MELATONİN ÜRETİMİNE ENGEL OLUYOR
    Melatonin, beyindeki epifiz bezinden özellikle geceleri karanlık ortamda salgılanan bir hormondur. Triptofan isimli bir maddeden elde edilir. Hormonun temel görevi, vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlamaktır. Melatonin üretimi, gecenin uzunluğu ile ilgilidir, gece ne kadar uzarsa, üretim de o denli uzar. Karanlık fazın başlangıcında veya sonundaki ışık, melatonin üretimine engel olur. Işık kısa süreli de olsa yeterli şiddette ise, melatonin salınımını baskılar. Günlerin kısa olduğu kış mevsiminde melatonin üretimi artar, yaz günleri ise azalır. Uykusuz kalmak, melatonin üretimini etkilemez.

    DEPRESYONDA KORTİZOL YÜKSELİR MELATONİN AZALIR
    Depresyon hastalığında kortizol seviyesi yüksek, melatonin seviyesi düşük bulunmuştur. Birçok depresyon ilacı, etkilediği beyin kimyasal maddeleri aracılığı ile melatonin salgılanmasını artırır. Melatonin seviyesindeki artış ve tedaviden faydalanma arasında paralellik kurulabilmektedir.

    Melatoninin bağışıklık sistemini olumlu etkileyerek ve stresi azaltarak yaşam süresini artırdığına ve yaşlanma bulgularını azalttığına dair yapılmış çalışmalar vardır. Melotonin, başta kanser olmak üzere hastalıklar üzerinde baskılayıcı etki yapıyor. Gece çalışan kadınlarda meme kanseri gelişimi çok daha fazla olmaktadır. Melatonin ve kanser ilişkisi için birçok çalışma yapılmıştır. Melatoninin kanser engelleyici bir ajan olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır. Deneysel olarak melatoninin birçok tümör tipinde büyümeyi sınırlandırdığı gözlenmiştir. Melatonin, deneysel meme tümörlerinde baskılayıcı bir rol oynamaktadır.

    Melatonin, tedavi edici dozlarda verildiğinde direkt olarak tümör hücrelerini öldürücü etkiye sahiptir. Gece çalışan bayanlarda geceleri aydınlık nedeniyle melatonin salgılanması azaldığı için, gündüz çalışan bayanlar göre meme kanseri gelişimi oldukça fazla bulunmuştur. Gece çalışılan yerlerde, karanlık ortamların aydınlatılması ve bu nedenle melatonin düzeyinin baskılanması ile kanser riski artmaktadır.

    DAHA FAZLA MELATONİN İÇİN
    Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır. Düzenli ve yeterli bir uyku düzeni oluşturulmalıdır. Aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösterilmelidir. Gece çalışmaları mümkünse gündüze kaydırılmalıdır.

    kaynak : http://www.ntvmsnbc.com/news/437581.asp
     
    Setenay, zigbog, GoLD_WaRRioR ve diğer 14 kişi bunu beğendi.
  2. hkkaynak
    Offline

    hkkaynak Üye

    Katılım:
    4 Kasım 2007
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Çok teşekkürler bu konuda aydınlattığınız için


    edit : lütfen teşekkür butonunu kullanınız..
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 20 Mart 2008
  3. guardbody
    Offline

    guardbody Özel Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    3.418
    Beğenileri:
    1.600
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    KALİTE TEKNİSYENİ
    Yer:
    MAGNESIA
    geçenlerde melatonin satışı için açık arttırmaya girdim sırf geyik olsun diye.benden başkası teklif vermeyince bir kutu melatonin 1ytl'ye bana kaldı.kullanmadığım için sadece uyku bazında bana destek olacağını düşünüyordum ama daha fazla faydası oldugunu öğrenmem guzel oldu.
     
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Setenay ve guardbody bunu beğendi.
  5. guardbody
    Offline

    guardbody Özel Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    3.418
    Beğenileri:
    1.600
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    KALİTE TEKNİSYENİ
    Yer:
    MAGNESIA
    diez melatonin kullanımına 4 gündür devam ediyorum.gece vardiyasında olduğumdan gündüzleri sadece atarax içerek uyuyabiliyordum fakat uyandıktan sonrada tabiri caizse mal gibi dolaşıyordum etrafta.4 gündür ise yatmadan önce sadece 1 kapsül melatonin alıyorum ve kesinlikle hiç bölünmeden derin bir 6-8 saatlik uyku çekiyorum.uyandıktan sonrada kesinlikle vucutta bir tembellik belirtisi yok.geçte olsa vucuttaki eksik malzememyi buldum sanırım.uyku sorunu olanlar için bence eczanedeki ilaçlardan önce denenmesi gereken bir ürün.
     
    Setenay ve diez bunu beğendi.
  6. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    ingiltere'deyken bir supplement mağazasından melatonin almaya karar vermiştim.hatta kutusunu elime alıp,kasaya 1 adım atmıştım.sonra geriye dönüp bıraktım.

    çünkü korktum...

    testosteron örneğindeki gibi,vücuda dışarıdan melatonin girmesi,vücuttaki melatonin üretimini durdurabilir diye düşündüm.mantıken düşüncem doğruydu ve vazgeçtim.

    gerçeği bilmiyorum...
     
  7. Ferhat AYDIN
    Offline

    Ferhat AYDIN Yeni Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2008
    Mesajlar:
    206
    Beğenileri:
    111
    Ödül Puanları:
    0
    Bende eskiden gece ışıklar açık uyurdum. Sonra gerçekten böyle birşeyin olduğunu duydum ve tüm ışıklarımı kapattım. Bu arada paylaşım için teşekkürler...
     
  8. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    melatonin ve gaba hakkında gh seviyesini ciddi miktarlarda arttırdığı yönünde gelişmeler var.antremanlardan önce kullanmaya karar verdim.
     
  9. drakula
    Offline

    drakula Yeni Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    111
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Odamın camları son 1.5 yıldır aliminyum folyo ile zerre ışık girmeyecek şekilde kaplamıştım daha 2 ay önce geri söktüm sebebide sabahın olduğunu anlamayıp öğleden sonra 2-3 e kadar uyuyordum. Zifiri karanlıkta uyumak kadar güzel birşey yok gerçekten çok derin uyutuyor folyoyla kaplamamın sebebide buydu, şehir ışıkları oyunbozanlık ediyor.
     
  10. gitarsist
    Offline

    gitarsist Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2009
    Mesajlar:
    37
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    Meslek:
    tiyatro sinema oyuncusu
    Yer:
    istanbul
    ya hocam bu melatonini nasıl kullanıcaz bilinen bir yanetkisi varmı bide doğal salgıyı durdurmaması için yine kür halindemi uygulanıyor mesela x ay kadar kullanıp sonra ara vericez diye bide tam kullanım şekli nedir mesela melatonin deneyleri hep antreman öncesi ve sonrası deneklere verilerek kullanılmış ve değerlendirilmiş bizde öylemi kullanalım..
     
  11. YesiLZeytin
    Offline

    YesiLZeytin Üye

    Katılım:
    26 Nisan 2009
    Mesajlar:
    313
    Beğenileri:
    198
    Ödül Puanları:
    53
    Geceleri melatonin salgısının azaldığı zaman diliminde melankolik ve depresif olma eğilimin arttığını okumuştum ben de, Bilim Teknik'ti sanırsam.
     
  12. himes
    Offline

    himes Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2007
    Mesajlar:
    161
    Beğenileri:
    68
    Ödül Puanları:
    0
    vaktinde uyumak lazım demekki,Supplement olarak kullanmak değilde,doğal yollardan arttırmanın yolları nelerdir
     
  13. SEZER YZL
    Offline

    SEZER YZL Yeni Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    481
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    benım bılgıgım tek yok karanlıkta uyumak
     
  14. zerdustoldu
    Offline

    zerdustoldu Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2009
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Makina Mühendisi
    Yer:
    Kocaeli
    Siyah göz bandıyla gündüz uyumakla, gece normal bir şekilde uyumak arasında fark var mıdır? Körlerle ilgili bir örnek verilmiş. Yani gözlerin görmemesi ancak vücudun ışık görmesi melatonini etkilemiyor mu?
     
    AgoraGym ve Setenay bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş