Kauss
Üye
Karabuğday proteini gittikçe popüler olmaya başladı ve bunu da fazlasıyla hak ediyor.
M&F'de whey ve kazeinden bolca bahsederiz. Ancak, sütten elde edilen takviyeler, artık günümüzde piyasadaki tek yüksek kaliteli ürünler değil. Soya, pirinç, bezelye ve haşhaş gibi bitki menşeli tozlar, size whey ve kazeinin sağladıklarından fazlasını bile sunabilir. Bu yeni bitki proteinlerinden biri de karabuğday.
Karabuğday yavaş sindirilen bir karbonhidrattır. Ancak, beklediğinizin aksine karabuğday bir tahıl değil rhubarb' akraba olan bir meyvedir ve bu da onu buğday ve gluten içeren diğer tahıllara hassas kişiler için mükemmel bir alternatif yapar. Ayrıca, karabuğdayda ki protein, fizik sporcularına çok çarpıcı faydalar sunan düşük karbonhidrat, düşük yağ tozları yapabilmek için ayrıştırılabilir.
Japon araştırmacılar, yaptıkları bir çalışmada fareleri, kalorisinin yüzde 20' si proteinden gelen bir diyetle beş hafta boyunca beslediler. Gruplardan birine ana protein kaynağı olarak karabuğday verilirken, diğer gruba da kazein verildi. Araştırmacıların Biosicence, Biotechnologhy ve Biochemistry dergilerinde yayınlanan çalışmalarına göre karabuğdayla beslenen fareler, kazeinle beslenen farelere kıyasla çok daha fazla kas kütlesi kazanmış ve daha fazla vücut yağı kaybetmiştir. Kas büyümesinin nedeni karabuğdayda bol miktarda glutamin, arginin ve bir BCAA olan leucine bulunması olabilir. Belki de kaslardaki insülin hareketlerini arttıran, protein sentezini teşvik eden ve beklemedeki kaslara daha fazla glikoz, aminolar ve kreatin gönderen karabuğdayın chiro-inositol'u olabilir.
Karabuğday proteiniyle beslenen farelerin yağ kaybetmesinin nedeni ise karaciğerde bulunan enzimler olan ( yağ yaratıcı ) lipogenesis'in kabiliyetlerinin karabuğday tarafından azaltılmış olması olabilir. Ama hepsi bu değil; Karabuğday kolesterol seviyesini de düşürüyor. Wisconsin- Madison Üniversitesi'nde ki bir araştırmada karabuğday proteini tüketiminin, bağırsaklardaki kolesterol emilimini neredeyse yarıya indirdiğini görülmüştür.
Vejetaryenseniz, glutene karşı hassassanız ya da kas yapan ve yağ yakan yeni bir şey denemek istiyorsanız karabuğdaya bir şans verin. Antrenman öncesi ve sonrası 10-20 gramlık whey protein tozunuzun yerine karabuğday tozu kullanmaya başlayın.
IAN LOGAN
M&F Mart 2011
M&F'de whey ve kazeinden bolca bahsederiz. Ancak, sütten elde edilen takviyeler, artık günümüzde piyasadaki tek yüksek kaliteli ürünler değil. Soya, pirinç, bezelye ve haşhaş gibi bitki menşeli tozlar, size whey ve kazeinin sağladıklarından fazlasını bile sunabilir. Bu yeni bitki proteinlerinden biri de karabuğday.
Karabuğday yavaş sindirilen bir karbonhidrattır. Ancak, beklediğinizin aksine karabuğday bir tahıl değil rhubarb' akraba olan bir meyvedir ve bu da onu buğday ve gluten içeren diğer tahıllara hassas kişiler için mükemmel bir alternatif yapar. Ayrıca, karabuğdayda ki protein, fizik sporcularına çok çarpıcı faydalar sunan düşük karbonhidrat, düşük yağ tozları yapabilmek için ayrıştırılabilir.
Japon araştırmacılar, yaptıkları bir çalışmada fareleri, kalorisinin yüzde 20' si proteinden gelen bir diyetle beş hafta boyunca beslediler. Gruplardan birine ana protein kaynağı olarak karabuğday verilirken, diğer gruba da kazein verildi. Araştırmacıların Biosicence, Biotechnologhy ve Biochemistry dergilerinde yayınlanan çalışmalarına göre karabuğdayla beslenen fareler, kazeinle beslenen farelere kıyasla çok daha fazla kas kütlesi kazanmış ve daha fazla vücut yağı kaybetmiştir. Kas büyümesinin nedeni karabuğdayda bol miktarda glutamin, arginin ve bir BCAA olan leucine bulunması olabilir. Belki de kaslardaki insülin hareketlerini arttıran, protein sentezini teşvik eden ve beklemedeki kaslara daha fazla glikoz, aminolar ve kreatin gönderen karabuğdayın chiro-inositol'u olabilir.
Karabuğday proteiniyle beslenen farelerin yağ kaybetmesinin nedeni ise karaciğerde bulunan enzimler olan ( yağ yaratıcı ) lipogenesis'in kabiliyetlerinin karabuğday tarafından azaltılmış olması olabilir. Ama hepsi bu değil; Karabuğday kolesterol seviyesini de düşürüyor. Wisconsin- Madison Üniversitesi'nde ki bir araştırmada karabuğday proteini tüketiminin, bağırsaklardaki kolesterol emilimini neredeyse yarıya indirdiğini görülmüştür.
Vejetaryenseniz, glutene karşı hassassanız ya da kas yapan ve yağ yakan yeni bir şey denemek istiyorsanız karabuğdaya bir şans verin. Antrenman öncesi ve sonrası 10-20 gramlık whey protein tozunuzun yerine karabuğday tozu kullanmaya başlayın.
IAN LOGAN
M&F Mart 2011