Kahvaltıda 70gram protein fazla mı ?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve car_26 tarafından 29 Kasım 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 8 üye.
  1. car_26
    Offline

    car_26 Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    207
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    28
    yüzlerce makale var
    yarısı diyorki protein alımını öğünlere bölün, vücut 30gr dan fazla sentezleyemez vs.
    bir diğer yarısı da böyle birşey yok, aldığınız tüm proteinler gerekli yerlere ulaşır

    ben kahvlatıda 70gram civarı protein alıyorum.spor sonrası öğünümde de 20gr whey + 45-55gr civarıda normal öğünden geliyor.
    yanlış mı yapıyorum acaba ?
     
  2. LuCuy
    Offline

    LuCuy Üye

    Katılım:
    11 Mart 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Usta bence 70 gram proteın kahvaltıda çok.. bence ilk söylediğin şeyde doğru vucut aldığın proteinın sentezleyebildiği kadarını sentezler kalanı da zamanla yağa dönüşür geri kalanı üre olarak atarsın.. neden dersen diyelim ki kilon 75 ve her kilo başına aldığın proteın 1,5 gram olsa günlük 112.5 yapar... bunu 4 ögüne bölsen kahvaltı öğlen idman öncesi ve sonrası diye ortaya çıkan sonuç 28.gram proteın eder ve proteını böyle tüketmek daha mantıklı... belkide senin yaptığında doğrudur ama her öğünde okadar proteın tuketmek zamanla yağlanma yapabilir unutmayalım ki günde 3 öğün beslenmek değil ara öğünlerle 6 ögün yapmak daha önemli ve sağlıklı vücut hep beslenme tarzıyla harekette olur ve kaslar hep dinç kalır.Bunlar benim kendi düşüncelerim belki çoğu yanlış olabilir yanlış yönlendirmek istemem zaten daha profesyonel arkadaşlarımız burdan bilgilendirir yinede seni..iyi günler.
     
  3. car_26
    Offline

    car_26 Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    207
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    28
    kesinlikle dediklerine de katılıyorum.
    70gramı ben özel bi uğraşla almıyorum, yani spor yapsamda yapmasamda yediğim şeyler sadece 3 yerine 5 yumurta ve biraz daha fazla lor yiyorum :)
    bundan böyle kahvaltıyı 2 öğün şeklinde, 1.5 saat aralıkla 35gr - 35gr olarak almaya çalışacağım.
     
  4. LuCuy
    Offline

    LuCuy Üye

    Katılım:
    11 Mart 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    gece 12 de uyudugunu varsayarak 7 de kalksan ve kahvaltını 7,30 da yapsan bu 7,30 saatlik sürede kas beslenemıyor kahvaltıda bir miktar karbonhidratda tüketmelisin..
     
  5. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Hiçbir sorun olmaz. Vücudun 1 defada 30 gr'dan fazla proteini kullanamadığı bilgisinin nereden geldiği bile muamma. Benim araştırdığım kadarıyla bilimsel bir çalışmanın sonuçlarının supplement firmaları tarafından protein tozu kullanımını arttırmaya yönelik çarpıtılmasından ibaret, geçerliliği olmayan bir bilgi. Sabah kahvaltısında istediğin kadar protein alabilirsin. Vücuda giren proteinin neredeyse tamamından yararlanır vücut. Tam oranı unuttum ama %90'ın üzerinde olduğuna eminim.
     
    Ge-Force bunu beğendi.
  6. sosunaverenso
    Offline

    sosunaverenso Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2013
    Mesajlar:
    260
    Beğenileri:
    72
    Ödül Puanları:
    38
    Cok ama kazeinse olabılır de


    iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
     
  7. Ge-Force
    Offline

    Ge-Force Üye

    Katılım:
    9 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    155
    Beğenileri:
    112
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    doxux bu konu önemli senin bu konuyla ilgili bilimsel araştırmaların varsa paylaşırsan hocalarıma aktarmak istiyorum.
     
  8. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Şunu konunun başlığına yazmıştım, koyala-yapıştır yapayım:

    "Bu bilgiyle yabancı forumlarda dalga geçiliyor, haber vermek istedim. Ve bu yanlış bilginin burada sabitlenmiş başlık olması herkes için işleri zorlaştırıyor. İngilizcesi olanlar için bu hatalı bilginin düzeltilmiş haliyle ilgili 2 link veriyorum: Top Ten Fasting Myths Debunked (Major Update Nov 4th) | Intermittent fasting diet for fat loss, muscle gain and health
    Is there a limit to how much protein the body can use in a single meal? | Wannabebig

    Ne yazık ki uzun uzun tartışacak takatim yok. Zaten kimsenin okuduğu da yok. Linkleri okuyun, zaten tartışacak bir şey de yok. Günde 1 veya 2 öğünde bütün protein ihtiyaçlarını gideren insanlarla günde 6 öğünde protein ihtiyacını gideren insanlar arasında hiçbir fark oluşmuyor. Bu bilgi eskiden kalma yanlış bir bilgi ve çoktan tarihe karıştı.

    Belki bir merak edip okuyan olur diye yazayım dedim."

    Bir vaktim olduğunda türkçe olarak daha ayrıntılı yazmak isterim, şu anda epey meşgulüm, odaklanamıyorum.
     
    PeNa bunu beğendi.
  9. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
  10. car_26
    Offline

    car_26 Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    207
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    28
    teşekkürler hocam verdiğin linkler çok faydalı oldu.
    bir soru daha sorayım, sanrıım aynı kapıya çıkacak ama emin olayım
    bazı günler sabah kahvaltısından öğleden sonra 3-4e kadar bişey yemiyorum.bu günler sabah 70gram toplamını almak ile örneğin 35 sabah 35 öğlen almam arasında bir değişiklik olur mu ?
     
  11. SRTN
    Offline

    SRTN Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    112
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    38
    Bu konu benim ilgimi çekiyor çünkü her iki taraftan da bilimsel makaleler yayınlanıyor ama sıkıntı var bir türlü netleştiremiyoruz.
    Bence bunun sebepleri de makalelerde kelime oyunları, deneklerin durumunun tam olarak açıklanmaması vs.

    Şimdi herkesin metabolizması farklı, nasıl ki aynı tüketip aynı çalışıp aynı dinlendiğimizde hepimiz farklı seviyede gelişiyorsak protein sentezi, sindirimi, toleransı vs miktarlarımız hızımız da farklı. 30gr civari dozlar bu yüzden ortalama olarak kullanılan miktarlar ve mantıklı ( ortalama yaş kilo vs )

    Bu araştırmada ( ve ayrıca şu araştırmada da Precision Nutrition » Research Review: Protein supplements – are you absorbing them? ) saatte 8-10 gr whey proteinin absorbe edildiği belirtiliyor.
    Bu absorbe etmekten kasıt incebağırsaktan kana karışması sanırım. Ama ince bağırsaktan kana karışma süresi ortalama 1.5 - 2 saat. Yani bu sürede absorbe edilecek protein miktarı 15-20 gr olarak ifade edilmiş. Geri kalan fazla alınan proteine ne oluyor ? Parantez içinde verdiğim araştırma da atıldığı yazılmış bu araştırma da ona değinilmemiş.

    Bu başlıktaki verilen makalede yazanlardan dikkatimi çeken ise günlük protein ihtiyacının %79 unun tek seferde verilmesi deneyinin biri genç bayanlarda yapılıp, erkeklere kiloyla orantılanmış, diğer deney ise aynen yaşlılara uygulanmış ve burdan yaşlandıkça tek seferde daha fazla protein almanın kas korumada daha başarılı olduğu sonucu çıkarılmış. Bence çok sağlıklı bir metot değil.

    Makalenin devamında ise 20 saatlik Fasting olarak incelenmiş. Tabi bu kadar uzun süre açlıkta vucut başka şekilde çalışmaya başlıyor örneğin en basitinden boş mide vs sayesinde sindirim hızı, miktarı gibi ki işin içine hormonların da etkisi girince bambaşka bir işleyiş. Ama çoğumuz bunu uygulamıyoruz ki fasting yapanlar da çok daha hakimdir. Ama burda bile alınan 101 gr tek seferde demek yanlış çünkü 4 saat içerisinde alınmış.

    Sonuç olarak, kahvaltıda aldığın 70gr çok da mantıklı değil benim fikrim. Tabi bunun mesela yarısı kazein yada farklı kaynaklardan alınmış sindirimi uzun süren proteinler olabilir.

    Abi onu bunu geçtim de, sen kahvaltıda nasıl 70gr protein almayı başarıyosun :D
     
  12. car_26
    Offline

    car_26 Üye

    Katılım:
    7 Mart 2012
    Mesajlar:
    207
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    28
    son cümlede olay patladı SRTN :D
    5 yumurta + 50gr light kaşarlı omlet= 30gr + 15gr civarı
    150-200gr civarı baltalı lor (%26 protein %1.1 yağ içeriyor)
    beyaz peynir vs. derken 70e dayanıyor :)
     
  13. obensaltan
    Offline

    obensaltan Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2012
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    208
    Ödül Puanları:
    53
    bu konuda bir çok bilimsel makale birbiri ile çelişiyor. kahvaltıda 45 gr civarı protein alıp, 20 30 gr civarı bir ara öğün eklerseniz en azından içiniz rahat olur. her ne kadar son araştırmalar protein atılmaz, istersen tek seferde ye aynı şey dese de, bu kadar pro vücutçulardan biri bile mi denemedi, sabahtan kalk sağlam kahvaltı et, üstüne çak 3 ölçek protein tozu, akşam da idmanını yap bitti gitti. adamlar deli mi ki bunun yerine her saat en ince detayına kadar beslenmesi ile uğraşıyor. illa ki tecrübe edip vardıkları bir sonuç olduğuna inanıyorum. ha bu kayıp bizim gibi amatörler için önemli olacak kadar çok mu işte o tartışılır...
     
  14. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Selam. Bu parantez içindeki araştırma sıvı halinde alınan supplementi incelemiş. Bağırsaklardan geçişi hızlı olduğu için tamamından yararlanlamadığını söylüyor ve sindirim enzimleriyle whey proteinin suppleentinin emiliminin artacağını söylüyor. Muhtemelen doğrudur, araştırmayla ilgili aklıma takılan şey sindirim enzimi supplementinin kullanılması. Haliyle bu bilimadamlarımız bu sindirim enzimi supplementini çıkartan firmalarla ilişki içinde olabilir mi diye bir şüphe de oluştu. Başka araştırmalarla da doğrulamak lazım o yüzden. Yalnız bu araştırmayı konumuzdan uzaklaştıran şey şu, denekler gece açlığının üzerine, sabah boş mideye içiyorlar wheyi, haliyle bağırsaklardan geçen besin tamamen sıvı kıvamda oluyor. Peki bu adamlar şöyle güzel, katı bir kahvaltı yapıp bunun üzerine içselerdi whey proteinlerini de bağırsaklardan geçen karışım daha sert kıvamlı olsaydı, o zaman nasıl bir sonuç çıkardı acaba? Çünkü genelde olan şey bu oluyor, wheyi yemekle birlikte almasak bile daha önceden yediklerimiz genelde hala bağırsakta olan bir zaman diliminde aldığımız için bağırsak boşalması gün içinde bu deneydekinden daha yavaş olmalı, bu da wheyin kana karışan miktarını arttırmalı. Tabi burada sabah kalkınca, mide ve bağırsak boşken whey içen arkadaşlar bir oturup düşünebilirler :)

    Ama dediğim gibi, şöyle bir tavuk butundan, pirzoladan vs. katı, gerçek yiyeceklerden alınan proteine bakmak lazım, pratikte bizim için önemli olan onlar. Bunların bağırsaktan geçişi sıvı whey proteinden daha yavaş olacağı için böyle bir kısıtlamayla karşılaşacaklarını sanmıyorum.

    İntermittent fasting yapanlar yedikleri 8 saati birkaç öğüne bölmezler, çoğunun yaptığı 2 günlük bütün besin miktarını 2 defada almaktır. İnan çok popüler bir yöntem ve hiçbir sorun yaşamıyorlar. Metabolizmalar farklı çalışıyor tabi ama protein emilimini arttıracak şekilde farklılaştıklarını hiç sanmıyorum, böyle bir şey duymadım hiç. Ama gene böyle bir durum gerçekleşiyorsa bununla ilgili de bir kaynak bulmak lazım.

    Sabah bir kıymalı yumurta yaparım ki 70 gr protein de neymiş :)
     
  15. SRTN
    Offline

    SRTN Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    112
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    38
    Teşekkürler yazı ve bilgiler için. O makalede zaten araştırmanın içerisinde sindirim enzimi geçen firmalar tarafından finanse edildiği belirtilmiş ki başka bir başlıkta konuşmuştuk o araştırmadaki dışardan alınan sindirim enzimleri ile wheyin içindeki sindirim enzimlerinin ne yapısı ne de gramajı karşılaştırılamaz. Dediğim gibi nedense genelde çoğu makale tamamen net, muallakta bırakmadan ortaya çıktılar koymuyor.

    Evet dediğiniz gibi sıvı formdaki whey ve katı besinler sindirimi farklı etkili, bende son cümlede onu belirttim aslında farklı kaynaklardan farklı sindirim hızlarında ve casein de içeriyorsa daha mantıklı ama yine de sabah aç karnına proteinin ne kadarından yararlanıldığı soru işareti bence. İF pek hakim değilim ama orda belirtmek istediğim 2 şey vardı. Birincisi İF yaparak 80-100 gibi gramlarda protein alanların sonucuyla İF yapmayanların hareket etmesi tutarlı olmayabilir, öyle olsa bile yazıda o yüksek gramajlar 4 saatlik bir sürede alınmış. 70 gramlık kıymalı yumurtaya saygı duyarım :D
     
    doxux bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş