Kabak Çekirdeği

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve mondas tarafından 11 Haziran 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. mondas
    Offline

    mondas Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2005
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Protein ,Çinko,Magnezyum,B ,E vitaminleri, Nitrik Oksit ne ararsan var :)

    Çağımızın doktoru:Kabak çekirdeği


    Gıda raporu' isimli sitede yayınlanan bu yazıya göre; prostatı büyümüş, kısırlık veya hormonal dengesizliği olan, solucan ve tenya bulunan, idrar tutukluğu olan, mesane iltihabı olan, kemik erimesi olan kimseler kabak çekirdeği yesin!

    Lafı uzatmaya gerek yok. 'Gıda raporu' isimli sitede yayınlanan bu yazıya göre; prostatı büyümüş, kısırlık veya hormonal dengesizliği olan, solucan ve tenya bulunan, idrar tutukluğu olan, mesane iltihabı olan, kemik erimesi olan kimseler kabak çekirdeği yesin!


    Tanıştırayım, yeni doktorumuz kabak çekirdegi!
    Kabaklar, salatalık, karpuz, acur ve kavunla birlikte kabakgiller familyasını oluştururlar. Sakız kabağı, helvacıkabağı, balkabağı gibi çeşitleri bulunur. Kabaklar bir yandan meyve gurubuna girer, bir yandan da sebze gurubuna. Bal kabağı yemek yapıldığı zaman sebze olarak, kabak tatlısı yapıldığı zaman da meyve olarak nitelendirilir. Latince adı Cucurbita pepo dur.

    Lifi bol bir sebze olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken sebzelerdendir. Kabak sebzesi potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağın buğuda pişirilmesi önerilir. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir.

    Ezilebilir, çiğnenebilir dokusu ile kabak çekirdeği hafifçe tatlı ve fındık fıstık tadındadır. Kavrulan çekirdekler, diğer çekirdekler arasında en fazla besleyici ve lezzetli olanıdır. Mevsiminde ilk çıktığı zaman özellikleri en yüksek seviyededir

    Kabak çekirdeği, yassı ve koyu yeşil renktedir. Sarı-beyaz renkte bir kabuk içinde bulunan kabak çekirdekleri kabuksuz olarak da üretilir.

    sağlık yararları: Kabak çekirdeğini neden yiyoruz?

    Kabak çekirdeği, kendi başına veya salatalarda ve diğer hoş kokulu yemek sonrası yenen lezzetli bir çerezdir; mineraller, esansiyel yağlar ve protein bakımından zengindir. Solucan düşürme özellikleri vardır. Şerit solucanları ve diğer solucanları iyi bir defedicidir. Çinko içeriği, kabak çekirdeğini genellikle erkek ve kadın verimliliği için özellikle önemli yapar.

    İyi huylu prostatı büyümüş erkeklerin prostatının büyümesini durdurmak için kullanılır. Mesane iltihabı veya idrar tutulması gibi ikinci derecede böbrek rahatsızlıklarında da kullanılır.

    Kabak çekirdeği, büyümüş prostat veya prostat kanserinin mesaneden idrar çıkışını engellediği zaman gelişebilecek idrar yolları zorluklarından kurtarır.

    Eskiden beri ev ilaçları olarak mide bulantılarında ve deniz tutmalarında da kullanılmıştır

    Kabak çekirdeğinin hangi zenginlikleri var?

    Kabak çekirdeği, minerallerin mükemmel bir kaynağıdır. Bir bardağın ¼ ünü dolduracak kabak çekirdeği çinkonun tavsiye edilen günlük alımının %20 sini, magnezyum ve manganezin ise %50 sini sağlamaktadır.


    Bazı B vitaminlerini içerdiği gibi kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için ihtiyaç olan K vitaminini önemli bir miktarda da içermektedir.


    Yağ içeriğine gelince, kabak çekirdeği, hormon dengesi, beyin fonksiyonu ve cilt sağlığı için ihtiyaç olan omega 3 ve omega 6 esansiyel yağlarını birlikte almak için iyi bir kaynaktır.


    Özellikle kimler yemelidir?

    • Prostatı büyümüş kimseler

    • kısırlık veya hormonal dengesizliği olan kimseler

    • Solucan ve tenya bulunan kimseler

    • İdrar tutukluğu olan kimseler

    • Mesane iltihabı olan kimseler

    • Kemik erimesi olan kimseler

    Önerilen kullanma şartları ve miktarlar

    Kabak çekirdeği, çerez olarak yenebildiği gibi, musliye, salatalara veya fındık çekirdek kavurmalarına ilave edilerek te yenebilir. Günlük doz iki tatlı kaşığı veya 20-30 gr kadar olması uygundur. Sabah akşam devam edilir.

    Güvenirlik

    Kabak çekirdeği, genellikle allerjik bir gıda değildir ve oksalatların, ürik asitlerin ölçülebilir miktarlarını içerdiğine dair bilgi bilinmiyor

    Kabak Çekirdeği prostat sağlığına katkı sağlayabilir

    İyi huylu prostat büyümesi çoğunlukla 50 ve üstü yaşlardaki erkekleri etkilemektedir. Büyümeyi oluşturan faktörlerden biri testosteron ve onun ürünü olan DHT(dihidotestosteron) tarafından prostat hücrelerinin aşırı uyarılması olarak bilinmektedir. Kabak çekirdeği bünyesinde bulunan yağ bileşenlerinin, testosteron ve DHT tarafından oluşturulan prostat hücre çoğalımının tetiklenmesini engellediği gözlemlenmiştir. Bu konudaki bilimsel tartışmalar halen devam etmektedir.

    Kabak çekirdeği ekstratı ile kabak çekirdeğinin kendisi arasındaki ilişkiler de aynı derecede tartışmaya açıktır. Kabak çekirdeği yağı ekstratında bulunan prostata faydalı olan bileşenler, kesinlikle kabak çekirdeğinde bulunmaktadır. Tek problem, çerez olarak alındığında prostatı destekleyecek bileşen miktarının yeteri miktarda alınıp alınamayacağı hususudur.

    Kabak çekirdeğindeki karotenoidler ve omega-3 yağlarının potansiyel prostat faydaları üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Diyetlerinde daha yüksek karotenoid bulunan erkeklerin BPH için daha az risk taşıdıkları bu çalışmalarda ortaya çıkmıştır.

    Kabak çekirdeğinde prostat fonksiyonunu pekiştirebilen ilave bir besin kaynağı da çinkodur. Bu sebeple çinko ve BPH arasındaki ilişki üzerinde araştırmalar sürdürülmektedir.

    Kabak Çekirdeği Erkeklerin Kemikleri için Koruyucudur

    Daha yaşlı erkekler için kemik erimesi (osteoporotik) büyük önem taşımaktadır. 50 yaşın üzerinde 8 erkekten birinde kemik erimesine rastlanmaktadır.

    45-92 yaş arasına değişen yaşlarda 400 erkek üzerinde yapılan bir(American Journal of Clinical Nutrition) çalışmada düşük çinkolu diyetle, düşük kan seviyesi ile osteoporoz arasında bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Kabak çekirdeği gibi çinko bakımından zengin bir diyetin prostat sağlığına yaptığı katkıya ek olarak kemik yoğunluğunun iyileştirilmesine de katkı sağlar

    Kabak Çekirdeğinin Mafsal İltihaplarında(artrit) Anti-enflamatuar Yararları Var

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda kabak çekirdeği eklenmiş diyetlerin uygulanması sonucunda enflamantuar semptomları düşürmede etkili olduğu belirlenmiştir

    Sağlığa Yararlı Minerallerin, Protein ve Mono Doymamış Yağların Zengin bir Kaynağıdır

    ¼ bardak dolusu kabak çekirdeği almakla günlük magnezyum ihtiyacının %46.1’ ini, günlük demir ihtiyacının %28.7’sini, günlük manganez ihtiyacının %52’sini, günlük bakır ihtiyacının %24’ünü, günlük protein ihtiyacının %16.9’unu, günlük çinko ihtiyacının %17.1’ini sağlanmış olmaktadır.

    Kabak Çekirdeğindeki Fitosterollerle Daha Düşük Kolestorol Fitosteroller, kolestrole çok benzeyen kimyasal yapıya sahip, bitkilerde bulunan bileşiklerdir. Diyette yeterli miktarda bulunduğunda, kolestrolun kan seviyesini düşürmekte, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve çeşitli kanserlerin riskini azaltmaktadır.

    Mesela 100 g kabak çekirdeğinde 24 gram protein var. Kabak çekirdeği, proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından çok zengin; özellikle de insan vücudunda yapılmayan esansiyel (fenilalanin, triptofan, metionin, gibi) amino asitler açısından.


    Örneğin tirozin, triptofan ve glutamat norepinefrin, serotonin ve GABA gibi beyinin biyokimyasal ahengini düzenleyen sinir ileticilerin ön maddesi. Örneğin norepinefrin eksikliği hiperaktivite ve dikkat dağınıklığına yol açıyor; erişkinlerde bunlara manik hareketler deniliyor; serotonin eksikliği ise depresyona yol açıyor.

    Kabak çekirdeğinin en zengin olduğu amino asitlerin başında arjinin geliyor. Arjinin C vitamini ile birlikte nitrik oksit sentezini doğal yoldan artırıyor. Nitrit oksit (NO) aşırı olmadığı sürece damar sağlığı açısından çok yararlı. Damarların esnekliğini sağlayarak genişlemesini sağlıyor. Örneğim kalbe bağlı göğüs ağrılarında (anjina pektoris) nitratlı ilaçlar kullanılıyor
    .

    NO penis damarlarını da genişlettiğinden ereksiyon problemlerini de azaltıyor. Yani tıpkı Viagra gibi; ama onun doğalı.


    Bir insanın günlük E vitamini ihtiyacı 10-12 mg kadar. 100 gram (1 çay bardağı dolusu) Kabak çekirdeği bu ihtiyacınızın tamamını sağlıyor. E vitamininin başta kalp damar sağlığı, seks sağlığı üzerine olmak üzere birçok yararı var.

    Bir insanın günlük demir ihtiyacı 10-15 mg kadar. 100 gram (1 çay bardağı dolusu) Kabak çekirdeği bu ihtiyacınızın tamamını sağlıyor.


    Kabak çekirdeği çinko ve magnezyum açısından da çok zengin. Her ikisinin de insan vücudunda yüzlerce fonksiyonu var.


    100 g kabak çekirdeğinin yaklaşık dörtte biri yağ. Bu yağın büyük kısmını zeytinyağı gibi monoansatüre yağlar oluşturuyor. Bu yağlar şişmanlatmadığı gibi kalp-damar sağlığı açısından da çok önemli.

    Anlayacağınız kabak çekirdeği basit bir eğlencelik değil.

    Ama yerken fazla tuzlu olmamasına dikkat edin ve kavrulmamışını tercih edin.

    Prof Dr.Ahmet Aydın
     
    AkrepHan ve letsev bunu beğendi.
  2. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    her gün 100 gram kabak çekirdeğini eklicem menüme sanırım :).
     
  3. uzzman
    Offline

    uzzman Yeni Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2012
    Mesajlar:
    280
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
  4. ferdityson
    Offline

    ferdityson Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2011
    Mesajlar:
    984
    Beğenileri:
    436
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    Özellikle iyi huylu prostat büyümesini engelliyormuş tıbben kanıtlanmış özellikle steroid kürleri yapanların menüsüne eklemelerini isterim
     
  5. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Kabak çekirdeği elbette ki önemli bir kuruyemiş'tir ama...!

    Şişmanlatmaması mümkün değildir!

    Prof. Dr. Ahmet Aydın yukarıda yer alan yazısında önemli bilgiler vermiş ancak yazının sonunda kabak çekirdeğinde yer alan yağ türünün (ki bu omega 6 ve 9'dur) şişmanlatmadığını söylemiş. Burası tabii ki yanlış ama ben bu yanlışın sevhen yapıldığını düşünüyorum yoksa hocamın bunu bilmemesi mümkün değil.

    Şunu belirtmek istemiş olabilir;
    "hayvansal yağlara nazaran şişmanlatma ve damar tıkama özelliği daha azdır." demek istediğine eminim.

    Yoksa Omega 6 ve 9'u rutin besinlerden vücudumuz her halükarda elde edebiliyor. (Asıl alınması gereken Omega 3'tür. Bu ayrı bir yazı konusu...)

    Ayrıca ferdityson rumuzlu arkadaşımızın da belirttiği gibi iyi huylu prostat sorunlarına bazen çözüm olabiliyor ama aşırı tüketilmemesi gerekir çünkü testosteron'u baskılayabilir zira kabak çekirdeği aynı zamanda fitoöstrojen'de içerir.

    Kabak çekirdeğinin 100 gr'da 46.7 gr yağ vardır! Dikkatli tüketilmesi gerekir.

    Ben de ara sıra tüketirim sevdiğim bir kuruyemiştir. (Beyaz Leblebi'den sonra :) )
     
  6. mondas
    Offline

    mondas Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2005
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    fitoöstrojen içerdiğini bilmiyordum, biraz araştırınca bir çok şeyde olduğunu gördüm, peki bunun testosteron baskıladığına dair kaynak verebilir misiniz? eğer doğruysa bir çok şeyi azaltmamız gerekir çünkü google da çıkan sonuçlara göre vaziyet karışık. sarımsak, brokoli ,fıstık gibi erkekliğe iyi gelecek şeyler diye bildiklerimiz ve hatta türk erkeğinin elden bırakmadığı çay da bu kategoride;

    Östrojen İçeren Bitkiler ve Yiyecekler :

    İzoflavon’lar: soya fasulyesi, kuru fasulye, mercimek, bezelye ve çayda bulunur. Soya fasulyesi, bu alanda ilk akla gelen bitki. Soyanın günümüzde fito-hormon yapı taşlarını en yoğun içeren bitki olduğu ve östrojene benzer bir etki gösterdiği söylenmektedir.

    Lignan grubunun ise daha geniş olduğunu söyleyebiliriz. Tüm tahıl ürünleri, bazı tohumlar (keten tohumu, susam, ay çekirdeği), zeytin gibi yağlı yemişler, yer fıstığı, bazı meyveler (kiraz, şeftali, erik, elma, armut), havuç, brokoli, soğan, sarımsak, rezene, ahududu, böğürtlen ve şerbetçi otu.

    Örnek vermek gerekirse Keten tohumunun 100 gramında 240.6 mg doğal östrojen bulunur.
     
  7. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Mondas,
    Sormuş olduğun soruya bir makale ile yanıt verdim. Umarım aydınlatıcı olur...
     
    mondas ve tero bunu beğendi.
  8. mondas
    Offline

    mondas Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2005
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Kabak çekirdeğinde paradoksal bir durum var sanırım. Hem fitoöstrojen ve yağ içermekte hem de testosteron'u östrojene çeviren aromataz enzimini çinko ile bloke ediyor :)

    İlgili yazı :

    Testosteron aromataz enzimi ile östrojene çevrilir. Bu enzi*min fazlalığında östrojen fazlalığı olur.

    Yağ dokusu aromataz enziminden zengin olduğundan adipoz bireylerde testosterondan östrojen yapımı artar. Sonuçta östrojende özellikle kalçalarda yağ dokusu artışına neden olur. Yağ hücreleri aromataz enzimi yapar, Yaşlılıkta yağ dokusu art*tıkça aromataz enzimi de artar. Adipoz kimselerde dışarıdan verilen testoseron tedavisi de başarısız olur. Çünkü; verilen testosteron vücuttaki aşırı aromataz enzimi ile östrojene çevri*lir. Paradoks durum ortaya çıkar. Adale gelişmesi yerine sadece yağ dokusunda artış olur. Testosteron düzeyini yükseltmek için basit ve en iyi olanak yağlardan kurtulmaktır. Böylece aromataz enzimi etkinliği azalarak otomatik olarak testosteron değerleri yükselir. Çinko (Kabak çekirdeği, soya, susam, karides, buğ*day kepeği) aromataz inhibitörüdür (durdurucu). Bu besinler tüketilerek testosteron düzeyi yükseltilir ve bu sırada östrojen düzeyi düşer.
     
  9. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Bu belirtmiş olduğun makaleye bende rastlamıştım ama yine de kabak çekirdeğinin kendisinde bulunan yüksek yağ oranından dolayı aşırı tüketmemek gerekir.

    Bir önce ki mesajımda da belirttiğim gibi ben de kabak çekirdeğini sever ve tüketirim, fazla yememek lazım hepsi bu...

    Belirtilen yazı da, kabak çekirdeğinin içerisinde bulunan çinko'dan dolayı bir aromataz inhibitör etki yapabilir denmekte ama direkt hap şeklinde çinko almak varken 100 gr'da 46.7 gr yağ bulunan kabak çekirdeğini sırf bu iş için tüketmek pek akla yatkın olmasa gerek...
     
  10. mondas
    Offline

    mondas Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2005
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Elbette kabak çekirdeğini sırf bu yüzden tüketmek gereksiz yük olur. Aromataz inhibitörü için diğer çinko kaynaklarına yönelmek hatta tablet olarak almak daha mantıklı olabilir. Ama çinkonun ve kabak çekirdeğinin etkinliğinin bu şekilde olduğunu öğrenmem açısından açısından güzel oldu bu konu.
     
  11. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    288
    Ödül Puanları:
    0
    Fitoöstrojenlerin testosterone olan etkisini biliyorsunda kaliteli yağların testo etkisini bilmiyomusun ?? burda kendinle çelişiyorsun çünkü kuruyemiş yeme amacı çinkodan önce kaliteli yağ alımıdır. eğer yağ alımınız normalse çinko için başka bir çok kayank var illa haptanda alınması gerekmiyor siz herşeyi kolaya kaçıp almayı seçiyorsunuz tabii ortak karar çok fazla yenmemesi 2 avuç (normal) günlük yağ ihtiyacınızın bir kısmını karşılar
     
  12. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Bilgi için teşekkürler AkrepHan... Bundan sonra daha dikkatli yazmaya çalışacağım!!!
     

Sayfayı Paylaş