Idman Sonrasi Protein Rehberi

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve Reddie tarafından 15 Aralık 2007 başlatılmıştır.

  1. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    İDMAN SONRASI PROTEİN REHBERİ

    [​IMG]

    Herkes tarafından bilindigi gibi idman sonrası protein alınımı yüksek glisemikli karbonhidratla beraber yapıldığında kasların toparlanmalarına ve gelişimine etkisi çok güçlüdür. Şu anda piyasada bulunan whey ürünlerini değerlendirmek ve aralarindan idman sonrası kullanıma en uygun olan çeşidi seçmek için konu ile ilgili bazı genel kavramlara değinmek ve açıklamak gerekir.

    Whey proteinin avantajları

    * Bağışıklık sistemini canlandırmaya yardımcı olur

    * Whey' in %80 -90 ı vücut tarafından emilir, isole whey ise %90 - 99 oranında emilir, emilim gücü %100 olarak vadedilen karışımlar da vardır.

    * İdman sonrası kasların yıkımını durdurup iyileştirir ve sakatlığa karşı kasları korur (prevent breakdown)

    * En iyi kaynağı amino asitler ve ondan sonra yumurta akıdır.

    * Bünye tarafından çabuk emilir

    * Üretimi ucuzdur

    * Aroma katılması ve tatlandırılması kolaydır

    * Raf ömrü uzundur

    * Birçok şekilde hazırlanabilir ve suyla karışımı kolaydır.

    Whey şu şekillerde piyasada bulunmaktadır.

    Konsantre, İzole, Hydrolyzed whey

    Piyasada en fazla bulunan ve etkisi en düşük Konstanste whey'dir. Emilimi en iyi durumda %80 - 85 tir. *Biyoyararlanımı orta düzeydedir.

    Sıralamada daha iyi değerlerdeki bir sonraki ürün İzole whey'dir. %90-99'u emilebilir ve *Biyoyararlanımı konsantre whey'den daha iyidir.

    Piyasada bulunan en iyi protein türü ise Hydrolyzed whey'dir. Bu üründe whey, üretim sırasında enzimler sayesinde ön sindirim yapılıp küçük partiküllü hale getirilmiştir. Bu küçük partiküllü whey in vücut tarafından emilimi ve kaslarda kullanımı daha büyük proteinlerden çok daha kolaydır. Hydrolized whey bir çok ürünün içinde az miktarlarda bulunmaktadır fakat hydrolized whey oranı yüksek ürünler daha pahalı olur (bu kısımda son cümle biraz karışık çevirmedim)

    Hydrolyzed Whey neden bu kadar üstün ?


    Vücüdumuz aslında çok nadir durumlarda büyük parçalı proteinleri kullanır. Vücut sindirdiğimiz farklı küçük proteinleri birleştirerek kullanılmak üzere büyük protein blokları haline getirir. Yediğimiz proteinler genellikle daha önce geldiği organizmada büyük peptitler halinde oluşturulmuştur. Bu durumda vücudumuz gerekli yerlerde kullanılmak üzere yediğimiz proteini sindirip küçük parçalar haline getirip kendi büyük proteinlerini yapmaya çalışır. En iyi hiydrolized whey 3-5 amino asit uzunluğuna kadar parçalanmış halde olandır.

    Bunu lego oyununun parçalarıyla bina yapımına benzetebiliriz. Hydrolyzed whey 3 lü gruplar halinde bina yapımında her yerde kullanabileceğiniz küçük lego parçaları sunar. Sıradan whey protein ise bu durumda kıyaslandığında size lego araba halinde gelir. (yani parçalarını kullanmak için küçük parçaları tek tek sökmek zorunda kalırsınız)

    Toparlamak gerekirse Hydrolized whey sadece hızlı sindirilmez, aynı zamanda büyük proteinlerden daha hızlı ve kolay bir şekilde ve tüm kaynakları kullanılarak vücut tarafından emilir.

    İdman Sonrası Beslenme En iyi Nasıl olur ?

    Araştırmaların gösterdiği doğrultuda antrenmanlardan sonra proteinin yüksek glisemik endeksli karbonhidratlarla 2:1 oranında alımı çok yararlıdır. Bunun sebebi antrenmandan sonra kaslarımızdaki glikojen depolarındaki açığı kapatmak üzre karbonhidratlara olan ihtiyacımızdır. İdman boyunca vücut kaslardan glikojen salgılar, idman bittiğinde vücut kaslardaki glikojen açığını kapatmak için besin alımında kullanılmak üzere insülini artırır. Bu durum antrenmandan sonra proteinin sentezlenmesi, laktik asidin uzaklaştırılması, enerjinin geri kazanılması gibi konularda karbonhidrat ihtiyacını da açıklamaktadır.

    Whey isolate veya konsantre aldığınızda normalde bu karbonhidratlar protein sentezinde kullanılır, ancak Hydrolized whey kullanımında protein emilimi ve sentezinde diğer proteinlere oranla daha az karbonhidrata ihtiyaç vardır. Bazı supplement firmaları ölçek başına hydrolized whey'in 4 katı karbonhidrat koyarlar ki bu fazladır ve fazlalığı hepimizin bildiği gibi yağa dönüştürülür.

    Bu durumda en iyi idman sonrası beslenme için benim fikrim :

    Antrenmandan hemen sonra: 15-20 gr hydrolized whey + 20-30 gr dekstroz (üzüm şekeri)

    Antrenmandan 15-20 dakika sonra: 20-40 gr izole-konsantre whey karışımının sütle alımı, yanında da orta veya düşük glisemik endeksli karbonhidrat.Burada meyve en iyi seçimdir. Elma veya muz olabilir.


    Bu beslenme düzeni ile vücudumuz bir yandan kaslar için var olan en en hızlı proteini alacak, diğer yandan günün devamında büyüme için gerekli diğer büyük proteinleri kullanacak ve karbonhidratları yağa dönüştürmeyecektir.

    Musclechemistry forumundaki yazısından;

    TheGame46, Flawless Training
    Researcher, Biochemist, Trainer, Owner of FlawlessTraining
    e-posta: thegame46 @ flawlesstraining.com

    çeviri yaptim, dilbilgisi hataları olabilir ancak umarım konu ile ilgili bilgi ihtiyacı duyanlara yararlı olur.



    *Biyoyararlanım: Bir ilacın ya da aktif metabolitinin etkin olabilmek için uygulandığı yerden hızla ve yeterince emilmesi ve kana karışan miktarı ya da yüzdesi. Biyofarmaside biyoyararlanım, kısaca bir ilaç, besin ya da toksik maddenin hedef hücreye dolaşım yoluyla ulaşan miktarının yüzde olarak belirtilmesidir diye tarif edilmektedir. Biyoyararlanım, incelenen bir ilacın aynı özellikteki standart farmasötik şekliyle ya da İ. V. yolla verilen solüsyonuyla orantılanarak ölçülmektedir. (Roche Tıp Sözlüğü)
     
    theblight, matiz, memolf ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. memolf
    Offline

    memolf Yeni Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    59
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    gerçekten iyi bir calısma yapmıssın cannabis tebrikler. ozellıkle bu isolate, Hydrolyzed ve konsantire bilgileri bayagı bır onemliymiş.
     

Sayfayı Paylaş