Vücut gelistirme sporunda yabanci ülkelerde trend olan program sekli "HST" Hypertrophy
Specific Training" anlaminin derinine gitmis olursak kas gelistirmek icin specifik calisma anlamina gelir
HST´yi cikaran Amerikan Bryan Haycook, bu sporda uzun yillarin verdigi tecrübeleri disindada
üniversitede Antrenman ve fizyoloji okumus oldugunu ögreniriz. HST´nin diger Calisma sistemlerine göre özelligi
cogu anlatimlarinin daha anlam vermesi ve kanitlanmis olmasidir.
Bu yazida amacimiz HST yöntimini Bryan Haycook´in kendi yazisina dayanarak yazmak. Bu
calisma sisteminin cok enteresan ve cogu yönde cok mantikli ve istenilir izlenimini veriyor.
Antrenmanlardaki amaciniz kas gelisimini arttirmaksa HST önde gelenidir.
HST Nedir ?
HST´nin dayandigi yöntem aslinda cogu arastirmalarin kaslarin büyümesi icin
cok sik calistirmak gerektigini göstermesidir.
Cok sik ve agir antrenman yapilirsa overtraining riski arttigi bilinir.
Peki nasil olacak ?
Iste bu nedenle HST Calisma Sistemininde ne kadar agir, siklikla ve ne kadar siklikta ilerleme oldugu kontrol etmek cok önemli.
Örnek olarak iki Resim sunulmus.
Normal Hypertrofi calisma sistemi:
Her bir bölge cok calisilir ve uzun dinlenme zamanlari olur.
HST Örnek:
Her antreman düsük calisilir ama tam tersine cok sik calisilinir.
Bu iki örnekte önemli husus Overtraining önlemek.
HST Calisma Sisteminde temel noktalar:
1. Antrenman dinlenme süresi 2-3 günü daha fazla degildir.
2. Egzersiz sayilarini düsürmek ve set sayisinin 1-2´yi artmamasi.
3. Fazla büyük egzersizlere odaklanmak. (ancak böyle cevirebildim

)
4. Her zaman fullbody calisilir.
5. Yorulana kadar (Bitkinlik) calisilinmaz.
6. Daha önce antrenman gün/lerinden agri hissetsenizde devam edeceksiniz.
7. Her antrenmanda daha yüksek kilolar calisilir.
8. Egzersizlerde, her 14 günde bir tekrarlar düsürülür (15,10,5,5)
9. 8 Haftada bir 9 günlük ara verilir.
10.Her antreman önce tam isinma olacak.
Bu yöntemler neden kas gelisimini arttirir ?
Arastirmalardan protein yapisinin (Kas Arttisi) antrenmanlardan sonra ilk 1-2 gün yüksek oldugunu gösteriyor. Bu nedenle cok sik calismanin avantajli oldugu görülüyor. Vücut yavas yavas agirliklara alisiyor. Bu nedenle kilo arttisinida belirli yapilmasi gerekir (1- 1.5 - 2 - 2.5...) iki haftada bir daha az tekrar ve daha agir kilolarla calisma, ve yavas yavas kilo artirtam (14 günlük sürec icinde). Cesitli calisma Sistemlere bakilirsa bazilarinda cok tekrarlarla bazi pozitif etkilerin saglandigi bazilarinda ise az tekrarlarla saglandigi görülür.
Cesitlendirmekle yani bazen az bazen cok tekrarlarla calismakla iki "dünyanin" meyvelerini ayni zamanda alinabilecegine inanilir ve ayni zamanda sakatlanma riskinin az oldugu (herzaman agir calismayla kiyaslanirsa)görülür.
Overtraningi önlemek icin 1-2 set yapilir. Bir egzersizde cok set yapilinca 1. ve 2. setlerin 3. ve 4. setlerden daha fazla etki gösterdigi tespit edilmistir. Bu nedenle bir hafta boyunca antrenman sürecine bakilirsa cok sik calisildigi icin agir calisilmaz bu nedenle her egzersizde 1-2 set yapilir.
HST´yi nasil yaparim ?
Excel olarak dosya var - Danimarkaca bunu degistiremiyorum malesef. Bununla hesaplayabilirdiniz.
Resmi sitede hesaplamak icin bir link var "Calculator" Kisaca baktim pek anlamadim o hesaplamayi anlayan varsa bir aciklasin daha sonra kendimde bakacagim.
Bu yaziya gelince tamamen Ceviridir cok acele oldugundan iyi olmadi. Ekledigim örneklerin resmini daha sonra editlerim (türkceye)
Resmi site:
http://www.hypertrophy-specific.com/hst_index.html
Siteden ceviri yapanlar olursada cok sevinirim. Benim cevirim yeterli olmayabilir. Ben Danimarkacadan Cevirdim.