Alkolün iyisi tabii ki yok. Bizimkisi kötünün iyisi hesabı işte... Amaç en az zararı görmek. Yılbaşı gecesinde tüketilecek alkol miktarını düşünerek bu yazıyı hazırlayayım dedim. Tabii her halikarda karaciğerleri tüketircesine içilecek, biliyorum. Ama en azından daha sonra bu yazıdakileri baz alıp alkol olkayınızı ona göre ayarlayabilirsiniz. Şarap Ortalama bir kadeh kırmızı ya da sek beyaz şarap: 85 kalori / 1.5 birim alkol Ortalama bir kadeh tatlı beyaz şarap: 120 kalori / 1.5 birim alkol Ortalama bir kadeh şampanya: 95 kalori / 1.5 birim alkol Alkol miktarı: Yüzde 10-15. Biranın 3 katı kadar güçlü. Kırmızı şarap: Kırmızı şarabın abartmadan içildiği takdirde yararlı olduğuna dair kanıtlar mevcut. Yapılan yeni araştırmalara göre, kara üzümde flavanoid denilen maddeler bulunuyor. Bunlar sayesinde kan pıhtısı oluşumunda, dolayısıyle kalp hastalıkları riskinde azalma oluyor. Üzüm aynı zamanda kansere karşı koruyucu özellikleri ile de biliniyor. Bu özellikler fitokimyasal aktivitelerden kaynaklanıyor. Fitokimyasallar, bitkilerden elde edilen ve antioksidan özelliği taşıyan kimyasallar. Bunlar syesinde vücut, tepkisi yüksek moleküller geliştirip hastalıklarla mücadele edebiliyor. Ancak diğer alkollü içeceklerlde de olduğu gibi, kırmızı şarap da fermentasyon sırasında ortaya çıkan birtakım kimyasallar içerir. Bunlar içkiye renk ve aromasını verir. Ancak elde edilen bazı bulgulara bakılacak olursa, bu bileşikler, beyinde bulunan damarlarda daralmaya ve dolayısıyla da başağrısı, bulantı ve diğer içkilere oranla daha zorlu bir akşamdan kalmalığa sebep olabiliyor. Beyaz şarap: Bazıları beyaz şarabı diper içeceklere göre daha asidik bulabilirler. Bunun nedeni, alkolün, özelliklle de beyaz şarabın midede normalden daha fazla asit tutmasına sebep olmasındandır. Bu mideyi rahatsız edip yanmalara sebep olabilir. Bu da bulantıya neden olur. Bazı diyetisyenler de üzümlerin muhafaza edilmesinden kullanılan sülfür diyoksidin bazı kişilerde astımın etkilerini arttırdığına inanmaktadırlar. Şampanya: Bir anda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlama özelliğiyle tanınan şampanyadaki karbondiyoksit baloncukları, şaraba nazaran alkolün kana daha çabuk karışmasını sağlar. Yani aslında bir anda keyiflenmenizin sebebi budur. Ancak alkolle gelen bu baloncuklar, aynı zamanda mide ile yemek borusu arasındaki vananın gevşemesine, böylece mide ekşimesi ve reflüye (geri akış) neden olur. Mide ekşimesini önlemek için, diyetisyenler şampanya ile birlikte bir şeyler yenmesini öneriyorlar. Tabii içinde bulunduğunuz duygusal durum da vücudunuzun tepkilerini etkileyebilir. Mesela şampanya içerken rahatlamış ve gevşemiş olanlar, alkolün etkilerine karşı daha az dayanıklıdırlar. Bira Ortalama bir bardak bira: 170 kalori / 2 birim alkol Alkol miktarı: Yüzde 3.5 - 5 Düzenli olarak bira içiyorsanız, muhtemelen bira göbeğiniz oluşmuştur bile. Bu nedenle standart biralar, 'ekstra' olarak etiketlenen sert biralardan daha iyi bir seçenektir. Tabii gene de en iyi seçenek hala 'kız birası', yani light biralar. Ama tabii onlara yüz vermiyorsanız, standart birayı tercih edin. Birkaç bardak birayla, günlük olarak tavsiye edilen ve önemli bir vitamin olan niasinin yüzde 20'sini alırsınız. Birada, aynı zamanda, kemikleri güçlendiren bor da bulunur. Ancak içilen miktarın artması durumunda, biranın sağladığı yararlar da ortadan kalkacaktır. Bazı araştırmalar, abartılmadan içilen biranın kalp hastalıkları riskini azalttığına dair bulgular sunmuşlardır. Ancak birada, eklemlerdeki ürik asidi artıran bir madde bulunduğu ve bu maddenin eklem ağrılarına sebep olabildiği de gözardı edilemez.