leecH
Üye
Glisemik indeks
Glisemik indeks, karbonhidrat içeren besinlerin kan şekeri seviyesini etkileme derecesidir. Sindirim sonucunda en hızlı kana karışan karbonhidratlı besinler en yüksek glisemik indeks değerine sahiptirler. Tam tersi durumdaki besinler ise düşük glisemik indeks değerine sahiptirler.
Glisemik indeksin önemi nedir?
Düşük GI, kan şekeri seviyesini az miktarda arttıran anlamına gelmektedir.
Düşük GI değerine sahip besinler ile beslenme kilo vermeye yardımcı olur.
Düşük GI değerine sahip besinler içeren diyetler insülin hormonunun düzenlenmesine yardımcı olur.
Yüksek GI değerine sahip besinler aktivite sonrası vücuttaki karbonhidrat depolarının tekrar dolmasına yardımcı olurlar.
Düşük GI değerine sahip besinler şeker hastalığının kontrol edilmesine yardımcı olurlar.
Düşük GI değerine sahip besinler daha uzun süre doygunluk hissi verirler.
Düşük GI değerine sahip besinler daha uzun süre fiziksel dayanma gücü verirler.
Glisemik Yükleme nedir?
Besinin toplam glisemik etkisini ölçmeye yarayan bir metoddur.
Bir birim GY yaklaşık olarak 1 gr glikozun etkisine eşittir.
Besinler ile alınan günlük GY değeri yaklaşık olarak hesaplanabilir.
Tipik bir glisemik besin diyeti ortalama 100 GY değerine sahiptir. Günlük tavsiye edilen GY değeri 60-180 aralığındadır.
Düşük GI değerine sahip bir beslenmeye nasıl geçebiliriz?
Sabahları kahvaltılarında yulaf ezmesi, arpa, buğday içeren tahıllı besinler kullanın.
Tahıl çekirdekleri içeren tahıllı ekmekler tüketin.
Tükettiğiniz patates miktarını azaltın.
Bolca yeşil salata, sebze ve meyve yiyin.
Kaynak: www.glycemicindex.com
Glisemik indeks, karbonhidrat içeren besinlerin kan şekeri seviyesini etkileme derecesidir. Sindirim sonucunda en hızlı kana karışan karbonhidratlı besinler en yüksek glisemik indeks değerine sahiptirler. Tam tersi durumdaki besinler ise düşük glisemik indeks değerine sahiptirler.
Glisemik indeksin önemi nedir?
Düşük GI, kan şekeri seviyesini az miktarda arttıran anlamına gelmektedir.
Düşük GI değerine sahip besinler ile beslenme kilo vermeye yardımcı olur.
Düşük GI değerine sahip besinler içeren diyetler insülin hormonunun düzenlenmesine yardımcı olur.
Yüksek GI değerine sahip besinler aktivite sonrası vücuttaki karbonhidrat depolarının tekrar dolmasına yardımcı olurlar.
Düşük GI değerine sahip besinler şeker hastalığının kontrol edilmesine yardımcı olurlar.
Düşük GI değerine sahip besinler daha uzun süre doygunluk hissi verirler.
Düşük GI değerine sahip besinler daha uzun süre fiziksel dayanma gücü verirler.
Glisemik Yükleme nedir?
Besinin toplam glisemik etkisini ölçmeye yarayan bir metoddur.
Bir birim GY yaklaşık olarak 1 gr glikozun etkisine eşittir.
Besinler ile alınan günlük GY değeri yaklaşık olarak hesaplanabilir.
Tipik bir glisemik besin diyeti ortalama 100 GY değerine sahiptir. Günlük tavsiye edilen GY değeri 60-180 aralığındadır.
Düşük GI değerine sahip bir beslenmeye nasıl geçebiliriz?
Sabahları kahvaltılarında yulaf ezmesi, arpa, buğday içeren tahıllı besinler kullanın.
Tahıl çekirdekleri içeren tahıllı ekmekler tüketin.
Tükettiğiniz patates miktarını azaltın.
Bolca yeşil salata, sebze ve meyve yiyin.
Kaynak: www.glycemicindex.com