Glisemik Indeks

Despo

ADMIN
Yönetici
Admin
TopBillede.jpg


Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir.
sebze.jpg

Farklı gıdalar yemek sonrasında kanın glukoz içeriğinin artışı üzerine değişik etkilere sahiptirler

Gıdalar glisemik indeks değerlerine göre şeker yükseltici etkisi yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılır. Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir. Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.

Glisemik indeksi yüksek olan besinler aynı zamanda erken yaşlanmaya da sebep olur. Bunlar beyaz unlu gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, patates, şeker katkılı gıdalar, havuç, muz, kavun ve üzümdür. Kuru üzüm, kuru kayısı gibi kurutulmuş gıdaların da glisemik indeksi yüksektir.

Glisemik indeks hesaplamasında gıdaların mideden boşalma hızı ve sindirilebilirlik düzeyleri göz önüne alınır. Yavaş boşalan besin kan şekerini daha yavaş yükseltir. Besinlerin protein içeriği de glisemik indeks hesaplamasında göz önünde tutulur.

Örn: Proteince güçlü soyanın glisemik indeksi düşük, proteince fakir pirincin ki ise yüksektir. Sanayide kullanılan bazı besin işleme teknikleri de glisemik indeksi yükseltir.

Örn: Mısır için %50 olan bu oran, mısır gevreğinde %80'e ulaşır.

Glisemik indeksli diyet programlarında yiyecekler karbonhidrat içeriğine göre numaralandırılır. Numarası yüksek olan yiyecekler mideyi hızlı terk eder. Gıdalardaki glikoz, fruktoz, sakkaroza bağırsaklarda parçalanır. Bu nedenle bağırsaklarda kana şeker akımı çok büyük miktarlarda ve hızla gerçekleşir ve açlık hissi gelişir, yeniden yemek yeme ihtiyacı hissedilir.Vücut kanda aşırı ve ani yükselen şekeri atabilmek için pankreastan aşırı miktarda insülin salgılar. İnsülin hormonu şekeri düşürmesinin yanında bir de kan yağlarından olan trigliseridin yükselmesine ve damarları koruyan iyi huylu kolesterolün (HDL-Kolesterol) azalmasına neden olur.

Aşağıdaki tabloda bazı gıdaların glisemik indeks değerleri verilmiştir.

Gıda
Glisemik İndeks

Glukoz
100

Mısır gevreği
80

Pirinç
72

Patates
70

Beyaz ekmek
69

Spagetti
50

Yulaf kırması
49

Bezelye
47

Mercimek
29

Soya fasulyesi
15

Yüksek ve düsük Gi söyle:

Düsük GI 55 alti
Orta GI 56-69
Yüksek GI 70 üzeri
 
Çok güzel bir yazı. Keşke değerler, örnekler ve karşılaştırmalar daha fazla olsaydı. Pirinç- Esmer pirinç gibi.Birkaç tane de ben buldum.

Çavdar Ekmeği 89
Beyaz Ekmek 100
Makarna 64
Pirinç 83
Bulgur 65
Mısır Gevreği 115
Yulaf Ezmesi 87
Patates Püresi 80
Havuç 92
Kuru Fasulye 60
Nohut 49
Bezelye 65
Barbunya 50
Kırmızı Mercimek 40
Soya Fasulyesi 20
Greyfurt 36
Erik 34
Elma 53
Portakal 66
Portakal Suyu 67
Armut 40
Kiraz 32
Şeftali 40
Üzüm 62
Süt 49
Yoğurt 52
Bal 126
Şeker 86
Dondurma 52
 
Yeni bir kaynak daha buldum. ,Gerçi üzüm kısmını pek anlamadım ya neyse. Üzüm suyu en hızlı kana karışan meyve suyu diye biliyorum. Burada üzümün gi'si çok düşük.

Edit: Bir site buldum işinize yarayabilir: http://www.gilisting.com/

Glisemik indeksi tablosu
şekerler

glikoz 100
fruktoz (meyve şekeri) 23
laktoz (süt şekeri) 46
maltoz 105
sukroz (toz şeker) 65
bal 58

meyveler
elma 38
muz 62
kayısı-taze 57-kuru 31
kiraz 22
greyfurt 25
üzüm 25
kuru üzüm 64
kivi 52
mango 55
portakal 44
şeftali 42
erik 39
karpuz 72
kavun 65
armut 38
ananas 2 dilim 66

ekmek-bisküviler-kekler

beyaz ekmek 70
elenmemiş undan yapılmış ekmek 69
çavdar ekmeği 41
pide 57
pizza 2 dilim (domates-peynirli) 60
bagel 72
kuruvasan 67
fransız baget 95
hamburger ekmeği 65
waffle 76
bisküvi-yulaflı 55-buğday unuyla 62
murfi 44
doughnut 76
sade kek 46
börek 50
müsli-kavrulmuş 43 kavrulmamış 56
conflakes (mısır gevreği)80
tahıllar-makarnalar
pirinç-beyaz 87-kepekli 76-basmati 58
şehriye 46
bulgur 48
kuskus 65
irmik 55

makarna çeşitleri

spagetti-beyaz 41-elenmemiş unla 37
linguine 55
gnocchi 68
fettucini 32
vermicelli 35
baklagiller

kuru fasulye 48
barbunya 27
merçimek 28
nohut 33
soya fasulyesi 18
börülce 42

sebzeler

havuç 49
bezelye 48
patates-haşlanmış 62-kızartma 75-fırında 85
balkabağı 75
mısır 55
süt ve süt ürünleri
süt-tam yağlı 27-yağsız 32-çikolatalı 34
dondurma 61
yoğurt (az yağlı)33

içecek-cipsler-çikolata vs.

portakal suyu 46
elma suyu 40
fanta 68
patates cipsi 54
mısır cipsi 72
pop corn (patlamış mısır) 55
fıstık (75 gr )14
çikolata 49
bar (çikolata)68

çorbalar

mercimek 44
domates 38
bezelye 66

Kaynak: http://www.itusozluk.com/goster.php/glisemik+indeks
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı