Glisemik Indeks

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve Despo tarafından 26 Haziran 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    [​IMG]

    Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir.
    [​IMG]
    Farklı gıdalar yemek sonrasında kanın glukoz içeriğinin artışı üzerine değişik etkilere sahiptirler

    Gıdalar glisemik indeks değerlerine göre şeker yükseltici etkisi yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılır. Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir. Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.

    Glisemik indeksi yüksek olan besinler aynı zamanda erken yaşlanmaya da sebep olur. Bunlar beyaz unlu gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, patates, şeker katkılı gıdalar, havuç, muz, kavun ve üzümdür. Kuru üzüm, kuru kayısı gibi kurutulmuş gıdaların da glisemik indeksi yüksektir.

    Glisemik indeks hesaplamasında gıdaların mideden boşalma hızı ve sindirilebilirlik düzeyleri göz önüne alınır. Yavaş boşalan besin kan şekerini daha yavaş yükseltir. Besinlerin protein içeriği de glisemik indeks hesaplamasında göz önünde tutulur.

    Örn: Proteince güçlü soyanın glisemik indeksi düşük, proteince fakir pirincin ki ise yüksektir. Sanayide kullanılan bazı besin işleme teknikleri de glisemik indeksi yükseltir.

    Örn: Mısır için %50 olan bu oran, mısır gevreğinde %80'e ulaşır.

    Glisemik indeksli diyet programlarında yiyecekler karbonhidrat içeriğine göre numaralandırılır. Numarası yüksek olan yiyecekler mideyi hızlı terk eder. Gıdalardaki glikoz, fruktoz, sakkaroza bağırsaklarda parçalanır. Bu nedenle bağırsaklarda kana şeker akımı çok büyük miktarlarda ve hızla gerçekleşir ve açlık hissi gelişir, yeniden yemek yeme ihtiyacı hissedilir.Vücut kanda aşırı ve ani yükselen şekeri atabilmek için pankreastan aşırı miktarda insülin salgılar. İnsülin hormonu şekeri düşürmesinin yanında bir de kan yağlarından olan trigliseridin yükselmesine ve damarları koruyan iyi huylu kolesterolün (HDL-Kolesterol) azalmasına neden olur.

    Aşağıdaki tabloda bazı gıdaların glisemik indeks değerleri verilmiştir.

    Gıda
    Glisemik İndeks

    Glukoz
    100

    Mısır gevreği
    80

    Pirinç
    72

    Patates
    70

    Beyaz ekmek
    69

    Spagetti
    50

    Yulaf kırması
    49

    Bezelye
    47

    Mercimek
    29

    Soya fasulyesi
    15

    Yüksek ve düsük Gi söyle:

    Düsük GI 55 alti
    Orta GI 56-69
    Yüksek GI 70 üzeri
     
    kentkur, jimraynor ve d.cevat bunu beğendi.
  2. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.466
    Beğenileri:
    961
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    Çok güzel bir yazı. Keşke değerler, örnekler ve karşılaştırmalar daha fazla olsaydı. Pirinç- Esmer pirinç gibi.Birkaç tane de ben buldum.

    Çavdar Ekmeği 89
    Beyaz Ekmek 100
    Makarna 64
    Pirinç 83
    Bulgur 65
    Mısır Gevreği 115
    Yulaf Ezmesi 87
    Patates Püresi 80
    Havuç 92
    Kuru Fasulye 60
    Nohut 49
    Bezelye 65
    Barbunya 50
    Kırmızı Mercimek 40
    Soya Fasulyesi 20
    Greyfurt 36
    Erik 34
    Elma 53
    Portakal 66
    Portakal Suyu 67
    Armut 40
    Kiraz 32
    Şeftali 40
    Üzüm 62
    Süt 49
    Yoğurt 52
    Bal 126
    Şeker 86
    Dondurma 52
     
  3. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.466
    Beğenileri:
    961
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    Yeni bir kaynak daha buldum. ,Gerçi üzüm kısmını pek anlamadım ya neyse. Üzüm suyu en hızlı kana karışan meyve suyu diye biliyorum. Burada üzümün gi'si çok düşük.

    Edit: Bir site buldum işinize yarayabilir: http://www.gilisting.com/

    Glisemik indeksi tablosu
    şekerler

    glikoz 100
    fruktoz (meyve şekeri) 23
    laktoz (süt şekeri) 46
    maltoz 105
    sukroz (toz şeker) 65
    bal 58

    meyveler
    elma 38
    muz 62
    kayısı-taze 57-kuru 31
    kiraz 22
    greyfurt 25
    üzüm 25
    kuru üzüm 64
    kivi 52
    mango 55
    portakal 44
    şeftali 42
    erik 39
    karpuz 72
    kavun 65
    armut 38
    ananas 2 dilim 66

    ekmek-bisküviler-kekler

    beyaz ekmek 70
    elenmemiş undan yapılmış ekmek 69
    çavdar ekmeği 41
    pide 57
    pizza 2 dilim (domates-peynirli) 60
    bagel 72
    kuruvasan 67
    fransız baget 95
    hamburger ekmeği 65
    waffle 76
    bisküvi-yulaflı 55-buğday unuyla 62
    murfi 44
    doughnut 76
    sade kek 46
    börek 50
    müsli-kavrulmuş 43 kavrulmamış 56
    conflakes (mısır gevreği)80
    tahıllar-makarnalar
    pirinç-beyaz 87-kepekli 76-basmati 58
    şehriye 46
    bulgur 48
    kuskus 65
    irmik 55

    makarna çeşitleri

    spagetti-beyaz 41-elenmemiş unla 37
    linguine 55
    gnocchi 68
    fettucini 32
    vermicelli 35
    baklagiller

    kuru fasulye 48
    barbunya 27
    merçimek 28
    nohut 33
    soya fasulyesi 18
    börülce 42

    sebzeler

    havuç 49
    bezelye 48
    patates-haşlanmış 62-kızartma 75-fırında 85
    balkabağı 75
    mısır 55
    süt ve süt ürünleri
    süt-tam yağlı 27-yağsız 32-çikolatalı 34
    dondurma 61
    yoğurt (az yağlı)33

    içecek-cipsler-çikolata vs.

    portakal suyu 46
    elma suyu 40
    fanta 68
    patates cipsi 54
    mısır cipsi 72
    pop corn (patlamış mısır) 55
    fıstık (75 gr )14
    çikolata 49
    bar (çikolata)68

    çorbalar

    mercimek 44
    domates 38
    bezelye 66

    Kaynak: http://www.itusozluk.com/goster.php/glisemik+indeks
     
    Son düzenleme: 22 Ocak 2010

Sayfayı Paylaş