Gelen Kurban Bayramı ve Et Tüketimi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve sayter tarafından 27 Kasım 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 11 üye.
  1. sayter
    Offline

    sayter Üye

    Katılım:
    9 Ekim 2009
    Mesajlar:
    53
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar malumunuz, bugün Kurban bayramı.Öncelikle forumdaki tüm arkadaşların bayramlarını kutlar, nice bayramlar dilerim...

    Hepimizin düşüncesinde illa ki et tüketimi normalden fazla olacaktır bugünlerde.belki tavuğa, ton balığına yönelmek yerine, bugünlerde kırmızı ete yüklenebiliriz.Fakat bunu yaparken de aşırıya kaçmamamız gerektiğini hatırlatmak istedim.Buna misafirlikte yediğimiz, ÇİKOLATA ve TATLILAR da dahildir...

    Güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle....thums:

    KURBAN BAYRAMI:ET TÜKETİMİNE DİKKAT!!!

    Bir bayramımız daha yaklaştı. Sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktaları nelerdir birlikte göz atalım.

    Et, geniş anlamda sığır, koyun, kümes, av ve deniz hayvanlarının yenilebilen kaslarıdır ve iyi bir protein kaynağıdır. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyacı vardır. Et, hayvansal kaynaklı bir besin grubu içinde iken, aynı zamanda içeriğinde doymamış yağları bulundurur ve aşırı miktarlarda tüketilmesi kan yağlarının yükselmesine bağlı kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde aşırı et tüketilmesi sonucu tansiyon yükselmesi, şişmanlık ve insülin metabolizma dengesi bozulacağından diyabet gözlenebilir.

    Et sindirimi zor olan bir besin öğesidir. O nedenle de aşırı miktarlarda tüketimi sindirimi güçleştireceğinden midesinde sağlık problemleri olan kişilerin aşırı miktarlarda et tüketmesi sakıncalıdır.

    Et posalı bir yiyecek grubu değildir. Aşırı miktarlarda tüketimi sonucunda kabızlık problemi ile karşılaşmak mümkündür. Bundan dolayı etin yanında en iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmelidir.

    Hayvanlardaki mikroorganizmalar 24 saatte ölürler. Bu nedenle kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, 24 saat beklenmelidir. Kesilen hayvanın etinin hemen yenmesinin hazımsızlığı artırabileceğinden etin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesi daha uygundur.

    Kurban eti, 'yılda bir defa yiyoruz' şeklinde abartarak değil ihtiyaçlarımız doğrultusunda tüketilmelidir. 'Kurban Bayramı'nda kişi başına 90-120 gram et tüketilebilir.

    Etin yağlı kısımları mutlaka ayrılmalı ve hayvansal yağ mümkün olduğunca tüketilmemelidir., doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıdaların kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.

    Ayrıca kesilen kurbanların sakatatlarında parazit bulunabileceğinden bunların çok iyi temizlenmesi gerekmektedir ve çok iyi pişirilmelidir.

    Izgara şeklinde pişirmelerde, et ve diğer parçaların iç kısımları iyi pişmediğinden hayvandaki hastalıkların insana geçme riski daha yüksektir. Bu nedenle etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. En güzel pişirme yöntemi olarak “haşlama” tercih edilmeli, kömür ızgara yerine elektrikli ızgara tercih edilmeli, kömür ızgara kullanılacaksa etle ızgara arası uzaklık en az 15-20 cm olmalıdır. Etler iyi pişecek diye kömürleşecek kadar fazla pişirilmemeli,yanmasına izin verilmemelidir.Yanmış etlerin kanser riskinin çok yüksek olduğu bilinmelidir.

    Kısaca özetleyecek olursak;

    -Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanlar kurbanlık olarak alınmamalı,.
    -Etler ızgara yapılmamalı, genellikle kaynama şeklinde pişirilmeli, parazitlerin insana geçmesi büyük ölçüde önlenmeli,
    -Etin sindirimi zordur unutulmamalı. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır, bu nedenle kurban eti 24 saat kadar bekletip yenilmeli,
    -Fazla etler, buzdolabında hijyenik ambalaj malzemelerinin içinde saklanmalı,
    -Eğer kesim esnasında ete mikroorganizmalar bulaşmışsa, dayanıksız ortamda daha çabuk üreme kolaylaşır. Bu etler yenildiği zaman sağlık açısından problemler ortaya çıkar. Bu nedenle, etlerin tam pişirilmiş olmasına kesinlikle çok dikkat edilmeli,
    -Etleri soğuk muhafazaya aldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmeli,
    -Etleri uzun süre saklamak için kavurma yöntemi kullanılmalı,
    -Yaşlı ve şişmanlar ile kalbinde rahatsızlık bulunanlar, kırmızı etten uzak durmalı, bayramda sebze ile tüketimine ağırlık vermeli,
    -Etin yağlı kısımları mutlaka ayrılmalı, bol salata, sebze ve meyve ile zenginleştirilmeli.
    -Özellikle kronik hastalıkları olan (tansiyon, diabet, kalp hastalıkları gibi) kişilerin,yaşlıların,şişmanların çok daha fazla dikkatli olması gerekmektedir.

    Yılda bir kere yiyoruz düşüncesi ile et yemeyi abartmayalım . Bayram yapalım derken üzülmeyelim.

    www.corumdevlethastanesi.gov.tr
    Opr. Dr. Aslan ERKAN
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 27 Kasım 2009
  2. MERAKLI
    Offline

    MERAKLI Üye

    Katılım:
    5 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    486
    Beğenileri:
    153
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    KIRIKKALE
    Body ci adama hergün kurban bayramı ; )
     
  3. krnkmdd
    Offline

    krnkmdd Üye

    Katılım:
    15 Mart 2009
    Mesajlar:
    321
    Beğenileri:
    58
    Ödül Puanları:
    38
    Cumleten KURBAN BAYRAMINIZ MUBAREK OLSUN..


    et tüketimine pek dıkkat edemesekte,tatlıdan kaçınalım arkadaşlar .. ;)


     
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    tabi sağlık adına yazılan yazılar sıradan insanlar içindir..vg.ciler bu yazılanları abartmamalı zira et yemeyen açığı tozla kapatırsa bu daha sağlıksız olur..

    buarada çorum devlet hastanesinin yazısına nerden denk geldiniz :)
     
  5. sayter
    Offline

    sayter Üye

    Katılım:
    9 Ekim 2009
    Mesajlar:
    53
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    :) :) evet burdan çorumlu olduğumu düşünenler çıkabilir diye düşündüm.ama kırmızı etin fazlasının zarar olucağını bildiğim içn konuyla ilgili ilk yazıyı paylaşmak istedim.umarım bu konuda çorum devlet hastanesi bizi aydınlatabilmiştir. :)
     
  6. ngt_psy
    Offline

    ngt_psy Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    263
    Beğenileri:
    110
    Ödül Puanları:
    53
    İyi bayramlar...Umarım etler fakir fukaralara ulaşmıştır. Daha etin tadını bilmeyen çocuklar var Türkiye'mizde :(
     
    zigbog, -hitman-, Tormentorius ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  7. bruce123
    Offline

    bruce123 Yeni Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    407
    Beğenileri:
    169
    Ödül Puanları:
    0

    +++++++ cok sagol böyle bir yorum icin cok haklısın
     
    ngt_psy bunu beğendi.
  8. moqqlass
    Offline

    moqqlass Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2009
    Mesajlar:
    340
    Beğenileri:
    123
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Bize her gün bayram...

    :) bol proteinli günler dilerim :D
     
  9. batgun
    Offline

    batgun Üye

    Katılım:
    22 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    300
    Beğenileri:
    68
    Ödül Puanları:
    0
    çok abarttım ben yemeyi kendi adıma..pişmanım:)
     
  10. krnkmdd
    Offline

    krnkmdd Üye

    Katılım:
    15 Mart 2009
    Mesajlar:
    321
    Beğenileri:
    58
    Ödül Puanları:
    38
    yukardaki yazıyı yazdıktan 2 saat sonra başladım yemeye,olmadı yine her bayram oldugu gıbı cok abarttım aynen bende çok pişmanım =)
     
  11. ukonetsret
    Offline

    ukonetsret Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    63
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    kırmızı ette çok protein var çok spor yapıp çok et yiyin fazla yerseniz yağ olur fazla yemeyin. iyi bayramlar...
     
  12. yalnızkovboy_89
    Offline

    yalnızkovboy_89 Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2009
    Mesajlar:
    925
    Beğenileri:
    383
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Endüstriyel Otomasyon
    Yer:
    İstanbul
    Herkesin Kurban Bayramı Mübarek Olsun!

    Gittiği her yerde standart yediğim şeyler;

    Kavurma+Pilav+Baklava+Sarma+Ayran, Kavurma+Pilav iyi fakat tabağın yanında bulunan o tatlılar işi bozuyor yemeden de duramıyorum zaten ama çokta sorun değil kışın yağlanmayı sorun etmiyorum artık.

    Yalnız şunu belirtmek istiyorum özellikle etleri yedikten hemen sonra veya yanında kola ikram edildiyse içmeyiniz çünkü aldığınız besinin içerisindeki vitamin,minarel,protein...vs gibi değerlerinin belli bir kısmını yok ediyor,örneğin; siz yediğiniz öğünde 40gr protein aldığınızı hesap ederken kola içtiğiniz için yaklaşık olarak ancak 20gr protein almış olabilirsiniz o yüzden dikkatli olun,kolanın zaten hiç bir yararı olmadığı gibi zararı dolu içmemek en iyi tercih...
     
  13. -hitman-
    Offline

    -hitman- Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    429
    Beğenileri:
    320
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İzmir
    Bu konunun üstüne bi kendime yemek hazırlayım hemen :D
     
    ngt_psy bunu beğendi.
  14. Desperate81
    Offline

    Desperate81 Yeni Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2008
    Mesajlar:
    346
    Beğenileri:
    60
    Ödül Puanları:
    0
    gunde 200 gram kavurma fazlamı?
     

Sayfayı Paylaş