Gazlı diyet içecekte obezite tehlikesi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve diez tarafından 3 Eylül 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Gazlı diyet içecekte obezite tehlikesi
    Boston ve Harvard üniversitelerinden uzmanlar, gazlı diyet içecekler üzerinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

    Bir araştırma, gazlı diyet içeceklerin büyük sağlık sorunlarına sebep olduğunu ortaya koydu


    Uzmanlar, "Diyet içecekleri içenler kalori kaybediyor ama sağlıklarını tehlikeye sokuyor" uyarısı yaptı.
    Boston ve Harvard Üniversitesi uzmanları, kalp derneği için, gazlı diyet içeceklerle ilgili olarak 3 bin 500 kişi üzerinde araştırma yaptı. Çalışma sonucunda, günde bir kutu gazlı diyet içeceklerden tüketen kişilerde obezite, kan şekeri, tansiyon gibi hastalıklardan bir ya da daha fazlasına yakalanma riskinin yüzde 50-60 arttığı görüldü. Gazlı içecekler kalp hastalığı riskini de iki kat artırıyor.
    Dört yılda tamamlanan araştırmadaki sonuçlar şöyle oldu:
    * Obezite riski yüzde 31 arttı.
    * Kan şekerinin tehlikeli boyutlarda yükselme olasılığı yüzde 25 arttı.
    * Kötü kolesterol LDL seviyesinin yükselme riski yüzde 32 arttı.
    * Yüksek tansiyon riski arttı. Ancak bununla ilgili istatistiki bilgi edinilemedi.
    Renklendirici de zararlı
    Araştırmayı yürüten Doktor Ramachandran Vasan "İster gerçek, ister yapay tatlandırıcılı olsun gazlı içecekler kişinin daha fazla yemesine neden oluyor. Ayrıca yapay renklendiricilerin de vücutta iltihaba neden olarak damar hastalıklarını tetiklediğini düşünüyoruz. Ama bu konuda henüz detaylı bir çalışma yapmadık" dedi.




    kaynak: vatangazetesi.com
     
  2. msaeternal
    Offline

    msaeternal Üye

    Katılım:
    1 Eylül 2007
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    diet cola çok dandik bişey. Bir defa acayip acıktırıyo insanı. Bence hiç tercih etmeyin. Şekerin tadını unutmanız lazım zaten. Vücut şekerin tadını alınca diet colanın ardından çikolataları götürmen daha kolaylaşıyor.

    Bir de size bir araştırma daha anlatayım. Laboratuvar ortamında bakterilerle bir deney yapmış bilim adamları. Bir deney kabına şeker ve aspartamlı su karışımı koymuşlar ve içinde bakteri beslenmesini gözlemlemişler. Bakteriler sudaki şeker yerine şekerden daha tatlı olan aspartamı tercih etmişler içgüdüsel olarak ve daha sonra açlıktan ölmüşler.

    Haa bilgisayar başında otururken illa bişeyler içmem gerekiyo diyosanız. Su ve maden suyu için. Şahsen ben su, maden suyu, bol sulandırılmış ayran, arasıra da sade şekersiz nescafe arasında dönüşüm yapıyorum.
     
  3. [Zafer]
    Offline

    [Zafer] Üye

    Katılım:
    18 Aralık 2006
    Mesajlar:
    1.272
    Beğenileri:
    244
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Üniversite öğrencisi
    Yer:
    İstanbul
    Ben de eski kolacılardanım,şimdi arada bir 1 teneke dışında içmiyorum,onun yerine özellikle de antreman sonrası nesquik tüketiyorum,şekerli yağlı diycez ama bence koladan kat kat daha iyidir :)
     
  4. jan99
    Offline

    jan99 Üye

    Katılım:
    17 Mart 2007
    Mesajlar:
    49
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    dans
    Yer:
    istanbul
    Aspartam laboratuarlarda yapay sentezlenilerek elde edilen , çay şekerinden 200 kat daha tatlı olan ve iki amino asit + bir metanolden meydana gelen bir tatlandırıcıdır. İlk kez James M. Schlatter tarafından 1965 yılında keşfedilmiştir. Avrupa Birliği'nce gıda katkı olarak E951 kod adını almıştr.

    Günümüz de özellikle diet ve light ürünler olmak üzere , spor ek besinleri de dahil bir çok hazır gıda da kullanılmaktadır.İçerdiği kalori miktarı sıfır yada sıfıra yakındır.Maliyeti doğal şekerin neredeyse on da birine tekabül etmektedir.Günümüzde 10 bin tonun üzerinde üretimi olan ve bu miktarın her geçen gün daha da arttığı aspartam , dünya çapında 200 milyon kişi tarafından tüketilmektedir.

    İtalya’nın Bolonya şehrinde kanser araştırmaları yürüten Ramazzini Onkoloji ve Çevre Bilimleri Vakfı bilimsel başkanı Dr. Morando Soffritti ve ekibi yedi yıllık bir aspartam araştırmasının sonuçlarını açıkladılar.Araştırmada farelere 70 kg ağırlığında bir insanın günde 4-5 şişe 200 ml’lik diyet içecek tüketmesine eşdeğer dozda diet içecek verildi. 1900 fare üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda farelerde yüksek oranda lösemi, lenfoma ve diğer kanser türleri görüldü. Avrupa Onkoloji ve Çevre Bilmleri Vakfı son 35 yılda 200’ü aşkın kanser araştırması yapmış bir vakıf.

    Aynı zamanda İngiltere Avam Kamarası Gıda ve Çevre Komisyonu Başkanı Roger Williams, aspartamın kansere neden olduğuna dair deliller bulunduğunu belirterek, bu maddeyi içeren ürünlerin yasaklanmasını istedi.

    Ramazzini Vakfı öncelikle, böbrek kanserleri de dahil, tanık olunan kanser olaylarının kilo başına 20 miligrama eşit dozlarda, yani Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenenin yarısına eşit dozlarda görüldüğüne dikkat çekiyordu.Bu da aspartamın resmi kullanımının onaylanmasından önce yapılan araştırmalarda denemeye tabi tutulan en düşük miktarın ellide birine ve bir yetişkinin günde yaklaşık 3 litre diyet soda tüketimine eşitti.Ramazzini araştırmasında aspartamın günde kilo başına 20 miligram tüketilmesi durumundaki etkileri incelendi. Bunun gündelik yaşamımızdaki yansımaları ise şöyleydi:Aspartamın tek tatlandırıcı olduğu varsayıldığında:

    Bir litre sodalı içeceğin tatlandırılması için

    525 mg aspartam

    105 g sükroz gerekir

    ya da

    75 kilo ağırlığında bir insanın kilo başına 20 mg aspartam tüketebilmesi için

    1500 mg aspartam

    2,86 litre diet soda içmesi

    gerekir

    Aynı kişinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen kilo başına 40 mg aspartam tüketmesi için

    3000 mg aspartam

    5,72 litre soda içmesi gerekir


    Aspartam tatlandırıcının ısısı 86ºF (30ºC. 1 Fahrenheit 1.8 Santigrat derece. 32ºF = 0ºC).seviyesine ulaşınca, içindeki metil alkol, formaldehite, sonra da formik aside dönüşüyor, bu da metabolik asidosise ( metanol zehirlenmesi ) yol açıyor.Metannol zehirlenmesinin semptomlarının spazmlar, ani ağrılar, bacaklarınızda uyuşma, kramp, vertigo, bulantı, bas ağrıları, tinnitus, eklem ağrısı, depresyon, endişe atakları, bozulan konuşma, bulanık görüş ve hafıza kaybı olduğu söyleniliyor.Dolayısı ile tüm kola türü içeceklerin üzerinde soğuk içiniz önerisi vardır.

    Bazı türleri aspartam içeren ürünler şöyledir:

    Meşrubatlar
    Meyveli içecekler
    Sakızlar
    Meyveli yoğurtlar
    Dondurulmuş tatlılar
    Sofralık tatlandırıcılar
    İlaçlar
    Çocuk şurupları ve antibiyotikler
    Düşük kalorili gıdalar
    Sporcu içecekleri
    Çikolatalar
    Nane şekerleri
    Dondurmalar
    Kahvaltılık gevrekler
    Konserve meyveler


    Derlemede aşağıdaki web adreslerinden yararlanılmıştır:
    http://www.aspartame.com/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Aspartam
    http://www.bitkiseltedavi.com/default.asp?sayfa=zehirli
    http://www.gidasanayii.com/modules.php?name=News&file=article&sid=9536
    http://www.diyetlistem.com/yapay-tatlandiricilar-aspartam.htm
    http://www.uludaggazoz.com.tr/tr/haberdetay.asp?id=56
    http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=4433
     

Sayfayı Paylaş