Çiğ Tahıl Ürünü Tüketimi
Un tahıldan üretilen bir besin olduğundan içeriğinde karbonhidrat ve protein vardır. Protein olarak prolamin, glutelin, globulin ve albumin yer alır.Vitaminler açısından tiamin tahıllarda önemli bir kaynaktır.
Karbonhidratların sindirilebilmeleri için emilmeleri ve metabolize olmaları gereklidir. Karbonhidratları monosakkarit olarak aldığınızda monosakkaritler sindirimde bir değişikliğe uğramazlar. Dissakkaritlerin sindirilebilmeleri için disakkaridaz enzimlerinin disakkaritleri monosakkaritlere ayırmasına ihtiyaç vardır. Eğer bu enzimler yok ise karın ağrısı ve ishal olarak ortaya çıkan emilme bozuklukları görülebilir. Buğday unu içinde yer alan nişasta tükrük salgısında bulunan pityalin içindeki “amilaz”enziminin etkisi ile parçalanır. Fakat asit ortamda pityalin amilazı etkisizdir. Bu nedenle İnce barsaklarda pankreas tarafından salgılanan amilaz enzimi nişastayı parçalar ve monosakkaritlere kadar ayrışarak emilime geçerler.
Pişirilmiş yada ezilerek püre haline getirilmiş besinlerdeki nişasta çiğ ve tane olarak yenilen besinlere göre daha kolay sindirilirler.Orneğin patates nişastası çiğken sindirilemez durumdayken pişirildiğinde hızla sindirilebilir hale geçer, soğutulduktan sonra yenildiğinde ise sindirimi daha yavaştır.
Bu bilgiler ışığında baktığımızda çiğ hamur yerken un içinde bulunan proteinler ve nişastadan ötürü sindiriminde güçlük çekeceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız.
KAYNAK: Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü - Beslenme ve Diet Uzmanı Canan Doğan
Yulafı süt ile muhallebi gibi pişirebilirsiniz. Fırınlama veya mikrodalgada birkaç dakika ısıl işleme tutup üzerine süt ilave edebilirsiniz. Yulafın üzerine yüksek sıcaklıkta sıvı ( su , süt vs. aruzaya göre ) döküp birkaç dakika bekledikten sonra tüketebilirsiniz.
Son düzenleme: 16 Temmuz 2012
FedoR ve tunerboy bunu beğendi.