Yay çalışmasını bende önermiyorum sebebi şudur
Diyelimki 50 kglik bir kovayı kuyudan çekmek için onu çekebilecek kalınlıkta bir ip ve ekipman saldınız fakat yarı yolda kovanın ağırlığı arttı ne olu ? ya ip kopar yada eliniz aşınır hasar görür.
Yada omuz presi çalışırken hareketin ortasında birileri ağırlık taksa ne olur ? ya omuzu sakatlarsınız yada dengeyi bozup sakatlığa sebep verirsiniz.
Teknik olarak açıklamak gerekirse baskıya bağlı kasın kasılması kendi boyunun yarısı kadardır. antremanda yaptığımız kasın boyunu uzatmak için yapılan çalışmadır. bu çalışma kas liflerinin kasıması içindir. her kas lifi gelen kuvete göre kasılır, tüm liflerin kasılması doyum noktası ve kasın max kasılma toplamıdır. kas lifleri daha fazla kasılma yaratabilmek için nöbetleşe kasılırlar, yani partnerimle ben gibi. birimiz dinleme süresi diğerinin çalışma süresi gibi.
Bu teknik bilgiden sonra şunu demek isterim sinirsel bir mesaj ile kas kasılmaya başladığı andan itibaren besinden elde ettiğimiz enerji kan yolu ile kasa ulaşır ve kas lifleride bu çıkışa göre kasılır bu enerji ile beslenir. yaylı çalışmada gerilim zayıfken kasımıza 5 kg yük binerken gerilim orta seviyedeyken 10 kg gerilim en yüksekteyken 20 kg biner. sinir sistemi ilk aldığı kasılma uyarısı ile kasa 5 kg değerinde bir destek verir. fakat 10 ve 20 kg de vucut sonları oynar. diğer bir değişle 3 zamanlı bir kasılma yaşar bunlar enerji alımı, enerji açığı, ve borç ödeme. bu nedenle sakatlanma sabit ağırlıklara göre daha fazladır.
Yayla evde çalışıpta sakatlanmış doktorun tavsiyesi ile bana yönlendirilmiş kişilerin sayısı dikkat çekecek kadar fazla diyebilirim.
Son düzenleme: 28 Mayıs 2009
mehmetk07, Ocensers, Azi ve diğer 6 kişi bunu beğendi.