Fruktoz(Meyve Sekeri) ve Yag Yakimina Etkisi
S: Salonda konuştuğum bir vücutcu eğer yağ yakmak istiyorsam meyve yememem gerektiğini söyledi. Meyveler niye vücutcuların diyetinde yasak?
C: Çoğu vücutcu ve diet uzmanı yağ yakma dönemlerinde meyveyi keser. Diğerleri bu sağlıklı yiyecekleri idareli olarak tüketir ve iyi sonuçlar alır. Sonuçta meyve herşeyden önce bir karbonhidrat, çoğu vücutcu karbonhidrat alımını azaltmak için meyveyi keser. Yağ yakmak için uğraşan bütün vücutcular içerdiği früktoz(meyve şekeri) yüzünden meyveden korkarlar.
Çoğu meyvedeki karbonhidratın büyük bir çoğunluğu iki kaynaktan gelir: glükoz ve früktoz. İkisinin bulunma oranı meyveden meyveye farklılık gösterir, ama çoğunda glükozdan çok früktoz vardır. Glükoz kan şekeri(yada kan glükozu) ile aynı yapıdadır. Ne zaman glükoz içeren bir yiyeek tüketirseniz, çok hızlı bir şekilde sindirilir ve kana karışır. Bu sebepten dolayı glükoz antreman öncesinde/sırasında(hızlı enerji sağladığından) ve hemen antreman sonrası(çünkü azalan kas glikojenini - glükozun depolanama formu - ikmal eder) alınabilecek mükemmel bir karbonhidrattır.
Mamafih, früktoz tamamen ayrı bir hikayedir. Früktoz içeren besinlerin metabolize olması daha uzun sürer. Bu yüzden kaslar tarafından kullanılamaz. İlk önce karaciğerde glikojene dönüştürülmesi gerekir. Karaciğerdeki glikojen seviyesi doyuma ulaşınca früktoz yağa çevirilir. Bu dönüşümden korkan vücutcular meyve yemekten kaçınırlar. Eğer karbonhidrat alımınız az-orta seviye arasında ise günde bir iki parça meyve sizin için bir sorun oluşturmamalı, yağ depolaması da dahil. Ayrıca meyve lif, vitamin ve fitokimyasal* maddeler içerir.
Meyve yemek için en uygun zaman antremandan 30-60 dakika öncedir çünkü glükoz bileşeni hızlı bir enerji sağlarken früktoz karaciğerin glikojen ile dolu olmasını sağlayacak, bu sayede kan glikozu antreman boyunca sabit kalıcak.
Meyve antremanda sonra yenebilecek en iyi karbonhidrat değil çünkü ne insülin(şu anda artmasını isteyeceğiniz anabolik hormon) salgılatır ne de kas glikojenini tekrar doldurur. Bunun yerine seçiminiz saf glikoz veya bir maltodextrin** ürünü yönünde olsun.
*(phytochemical): Bitkisel gıdalarin içerdiği, insanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı iddia edilen kimyevi maddelerin (antioksidan, vitamin, lif, mineral, pigment vs.) ortak sıfatı.
**Genelde süt ürünlerinin zenginleştirilmesinde ve katılaştırılmasında kullanılan tatsız, kokusuz suda çözünen fiber yapılı kimyasal
kaynak:
http://www.findarticles.com/p/articl...1/ai_112350876
Soru:
Yaz için forma girmek istiyorum ve meyveden uzak durmam gerektiğini öğrendim. Meyve çok sağlıklı, peki neden diyet için faydalı değil?
Cevap:
Yağ yakmak için uğraşırken meyve yemekten kaçınmak ne kadar ilginç değil mi? Bunula beraber meyvenin çok sağlıklı olması, neredeyse yağ içermemesi, vitamin,mineral ve sadece bitkilerde bulunan besinlerle yüklü olmasının yanı sıra früktoz denen doğal bir şekerede sahip olma gibi bir özelliğide var. Früktozun moleküler yapısı öyle bir biçimdeki karaciğerden geçerken yağa dönüşmesi çok kolay. Früktozda yağ gibi metabolize edildiği için, yağsız bir vücutla sizin vücudunuz arasındaki mesafeyi arttırabilir. Früktoz aynı zamanda antreman sonrasında kullanmak için kötü bir seçim, çünkü kas glikojenini ikmal etme oranı çok az. Bu şekerin yüksek olduğu diyetleri uygulayanların insülin direnci geliştirdikleri gözlenmiştir ki bu daha yüksek kan yağı ve vücut yağ oranları demektir.
kaynak:
http://www.ironmagazine.com/archive/qa_May2002.htm
Not:Sosyal paylaşım sitesi
www.f****ok.com da çevrilmişini buldum
Genişletmek için tıkla...