Erkekler Okumadan geçmeyin.Bu sizin için

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve akçakaya tarafından 11 Nisan 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. akçakaya
    Offline

    akçakaya Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2006
    Mesajlar:
    484
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    ERKEK CİNSEL ORGANLARI

    İşlevsel olarak belirlemek gerekirse erkek cinsel organlarının başlıca amacı sperm üretmektir ve bunları kadın üreme sistemine taşımaktır. Kadın cinsel organlarında da görüldüğü gibi üreme sistemi ile boşaltım sistemi iç içedir, ikisi de aynı organı kullanırlar. Bu o kadar yakın bir bağlantıdır ki cinsel organlardaki rahatsızlıklar boşaltım sistemini de etkiler, yada tem tersi olur. Ürolog, erkekte hem üreme hem de boşaltım sistemi hastalıklarının uzmanı olan doktordur. Kadınların idrar yollarındaki rahatsızlıkları ile de ürolog ilgilenir.

    Başlıca erkek cinsel organları; penis, testisler, sperm kanalı, semen keseleri (sperm keseleri) ve prostat bezidir. Penis cinsel bir organdır, aynı zamanda idrarı da dışarı taşır. Merkezinden geçerek penis boyunca uzanan üretra (idrar yolu) hem idrar hem de meniyi taşır. Peniste birçok kan damarı vardır. Bunlar ereksiyonu (sertleşmeyi) sağlarlar. Cinsel uyarı halinde, bu kan damarları, üretra' ya paralel olarak penis boyunca uzanan silindir biçimindeki üç süngersi cisme kan taşırlar. Bunlar kanla dolunca, penis genişler, dikleşir ve sertleşir.

    Testisler ortalama 5cm uzunluğunda iki oval organdır. Bunlar karnın altında ve penisin arkasında skrotum denilen deri bir torba içinde bulunurlar. Her testisin içinde koruyucu kapsüllerle çevrelenmiş kıvrımlı borulardan sıkıca sarılmış bir küme vardır. Testisler, üreme için kullanılacak sperm hücrelerini yapmaya ergenlik çağında yapmaya başlar ve bunu hayat boyu sürdürürler. Sperm üretmenin yanında testisler, erkekler hormonu olan testosteronu da salgılarlar. Bu hormon kana karışır ve tipik fiziksel erkek özelliklerinin gelişmesinde önemli bir rol oynar; sakal, bıyık, daha fazla kas kütleleri, kuvvet, kalın ses v.s. gibi.

    Sperm hücreleri meninin sadece küçük bir kısmını oluşturduğu halde, tek bir boşalmada 500 milyon kadar sperm tanesi bulunur.

    TESTİS VE SKROTUMA BAĞLI SORUNLAR : Testislerin iki önemli rolü vardır; Üremede kullanılan sperm hücrelerini üretirler ve erkek vücudunun gelişmesinde anahtar görevini gören hormonları salgılarlar. Alt karın dışındaki bir kese olan skrotum içindeki konumları, onların vücut ısısından daha küçük bir ısıda saklanabilmesine imkan sağlar. Sperm üretimi için de bu gereklidir.

    Testislerin ve skrotumun nispeten dışarıda olmaları onların örselenme ihtimalini arttırır. Ancak öte yandan kanser gibi hayatı tehdit eden muhtemel sorunlar açısından kolaylıkla incelenip, muayene edilmesini sağlar.

    Bu bölüm, testislerde, epididimde ( testislerin üzerindeki yay gibi cisim), sperm kanallarında ve skrotumdaki (testisleri taşıyan ) kordonlarla karşılaşılan sorunları kapsar. Testisleri, kendinizin nasıl muayene edeceğinizde anlatılacaktır.

    TESTİSİN BURULMASI : Belirtiler;

    Tek testiste ani ve genellikle şiddetli sancı

    Skrotum içinde testislerden birinin yukarı çıkması

    Testiste aniden veya ağır fiziksel hareketten sonra ortaya çıkan, ani şiddetli sancı

    Bulantı ve kusma

    Baygınlık hissi

    Şişme

    Ateş

    Tedavi ve Ameliyat : Testis burulmasında doktor, testisi normal durumuna getirerek düzeltmek ve yerine tespit etmek için, hemen bir ameliyat yapacaktır. Buna ilaveten, ileride ortaya çıkabilecek bir burulma rahatsızlığı ihtimalini önlemek için diğer testis de yerine tespit edilir.

    TESTİS YETERSİZLİĞİ : Belirtiler;

    Kısırlık

    Muhtemelen cinsel isteksizlik

    Bazı vakalarda, ergenlik veya erkeklik özelliklerin gelişmesinde gecikme

    "Testis Yetersizliği" deyimi, testislerin sperm üretme ve bazı vakalarda erkeklik hormonu üretmedeki yetersizliklerini belirtir. Bu yetersizliğin sebepleri arasında, doğum öncesi kromozom anormalliği, cinsel olgunluğu etkileyen sorunlar ve normal gelişip olgunlaşmış testislerde hastalık, uyuşturucu veya yararlanmanın verdiği zararlar bulunmaktadır. Testis yetersizliği çok rastlanan bir durum değildir.

    İlaç Tedavisi : Cinsel isteksizliğin düzeltilmesi veya normal cinsel gelişmenin devam etmesi hormon verilerek sağlanabilir. Ancak kısırlığın düzeltilebilmesi çok enderdir.

    EPİDİDİMİT: Belirtiler;

    Skrotumda genellikle şiddetli ve birkaç saat veya gün yavaş yavaş artan ağrı. Her testisin gerisinde spermleri, sperm kanalına taşıyan kıvrımlı bir boru bulunur. Bu boruya epididim denir. Epididimit bu borunun iltihaplanmasıdır. Dokunulduğunda şişen bölgenin sıcak ve sosis gibi gergin olduğu hissedilir. Epididimit' e genellikle bakteriler neden olur. Bazende bakterilere baplı kalmaksızın, bilinmeyen nedenlerden de ortaya çıkabilir.

    Ateş

    Kusma

    İlaç Tedavisi ve Diğer Tedaviler: Bakteri kökenli epididimiti geçirmek için genellikle antibiyotikler kullanılır. Aynı bakterinin bulaşmış olma ihtimaline karşı eşinde tedavisi gerekli olabilir.

    Epididimitin tedavisi ayrıca, yatak istirahat, skrotuma buz torbası koymak, skrotumu kaldırmak ve ağrıya karşı da ağrı kesici kullanmak gereklidir.

    TESTİSLERİN KENDİ KENDİNİZE KONTROLÜ : Testis kanseri potansiyel bir katildir, ama erken teşhis edildiğinde genellikle tedavi edilebilir.

    Bir iki dakikalık basit bir muayene testislerdeki bir oluşumu ilk safhalarında belirleyebilir. Kadınların kendi göğüslerini inceleyebilmeleri gibi, testislerin kendiniz tarafından incelenmesi de önemli vede kolaydır ve hayat kurtarabilir. Testis kanserine yaşlı erkeklerden çok genç erkeklerde rastlandığı gibi, bu kendini muayeneye lise çağlarından itibaren başlanılmalıdır.

    Bu incelemeyi, duştan veya ılık bir banyodan sonra, skrotumun (torbanın) derisi gevşek ve rahatken yapmak gerekir. Testisler tek tek muayene edilmelidir. Testisi elinize alıp, başparmağınızla yüzük parmağınız arasında yuvarlayın. Bunu yaparken, testisin üzerinde yumru olup olmadığına bakın. Ayrıca, testisin bir önceki muayeneye göre kıyasla, büyümüş sertleşmiş veya başka türlü değişmiş olup olmadığına dikkat edin. (Testisin üzerine doğru hissedilen küçük katı kısım testisin normal bir bölümüdür.; testisin tepesinden yukarı uzanan boru da anormal bir oluşum değil, testisle skrotumun normal bir parçasıdır.)

    Testisin üzerinde bir yumru veya içinde bir değişiklik hissederseniz, bunun mutlaka kanser olması gerekmez. Ama ne olduğunu anlamanız için hemen doktorunuza görünün.

    İNMEMİŞ TESTİS : Skrotumun içinde iki yerine tek testis bulunmasıdır.

    Doğumdan önce testisler erkek bebeğin karnında gelişir. Genellikle skrotum içindeki yerlerine doğumdan bir ay önce inerler. Erkek bebeklerin küçük bir yüzdesi bir veya iki testisi skrotuma inmemiş olarak doğarlar.

    Bu bebeklerin çoğunda testisler, birkaç yıl içinde hiç bir tıbbi müdahaleye gerek olmaksızın kendiliklerinden skrotuma inerler. Bazı vakalarda ise ilaç veya ameliyat gerekebilir. 5 yaşına kadar inmemiş olan testis ,ilerideki hayatında kısır hale gelir.

    İlaç ve Ameliyat Tedavisi : İnmemiş testisi skrotum içine indirebilmek için çoğunlukla hormon verilir. Hayatın başlangııcnda inmemiş ve hormonlara da cevap vermeyen testisler, gelecekte kısırlık sorunuyla karşılaşmamak ve testis kanserine yatkınlığı uzatmak için ameliyat edilirler. Bunun için en uygun zaman 1 - 1,5 yaştır.

    TESTİS KANSERİ : Belirtiler;

    Testiste yumru veya şişme

    Muhtemelen bölgesel ağrı veya hassasiyet

    Testiste ağırlık hissi (bazen)

    Testis kanseri çoğunlukla, sperm üreten hücrelerde başlar. Kanser ilk olarak testiste bezelye büyüklüğünde sert bir yumru olarak dikkat çeker. Bu yumru dokunulduğunda acımaz. Erken safhalarda başka belirti yoktur. Birçok erkek tümörü kendisi keşfeder. (Bk. Testisleri Kendinizin Kontrolü) Ne kadar erkan keşfedilirse, o kadar iyidir. Genellikle kanser tek testisi etkiler.

    Testis kanseri genellikle 15 - 35 yaşlarında ve siyah erkeklere kıyasla beyaz erkekler arasında daha sık görülür. Eğer testislerin her ikisi de doğumda inmemişse kansere yakalanma riski daha büyüktür. Erken teşhis edilip tedavi edilirse genellikle iyileşebilir.

    Tedavi - Ameliyat : Hasta testisin ameliyatla alınması gerekmektedir. Bu erkekliğin kaybedileceği anlamına gelmez., çünkü geride kalan sağlıklı testis vücudun normal cinsel ve hormon üretme görevlerini yerine getirebilir. İki testis de kaybedilirse, kısırlık meydana çıkar. Ancak 3 haftada bir enjeksiyonla erkeklik hormonu verilerek gerekli olan cinsel işlev sağlanabilir.

    PENİS, ÜRETRA ve MESANE

    Penis hem cinsel organ olarak hem de idrar taşımak için çalışır. Her bir işlev bazen enfeksiyonlar veya başka sorunlardan etkilenir. Penisin ortasından geçen ve boyunca uzanan üretra meni ve idrar taşır.

    İdrar böbreklerden kaynaklanır ve üreterlerle karnın içinde idrarın depolandığı bir torba olan mesaneye taşınır, sonra üretra yoluyla dışarı atılır. Mesaneden dışarıya kadar olan uzaklık erkeklerde kadınlardan daha uzun olduğu halde, enfeksiyon yapan organizmalar bazen üretra boyunca yolculuk yaparak mesaneye ulaşırlar.

    SİSTİT : Genellikle bir enfeksiyon sonucunda mesanenin iltihaplanmasıdır. Belirtiler;

    İdrar yaparken acı duymak (yanma veya kaşınma hissi)

    Sık veya acil idrar yapma ihtiyacı

    Bulanık, kötü kokulu, kanlı idrar (bazen)

    Hafif ateş (bazen)

    İlaç Tedavisi : Sistit' e neden olan enfeksiyonla mücadele için genellikle antibiyotik verilir. Altındaki sebep için ilave ilaç veya ameliyat gerekebilir.

    PENİSTE SİĞİLLER : Penisin üzerindeki siğiller vücudun diğer yerlerindeki siğillere benzer. Bütün siğiller gibi penisteki siğillere de virüsler neden olur. Bu da siğillerin bulaşıcı olduğu anlamına gelir. Cinsel bölgedeki siğiller, cinsel birleşme sırasında, eşe bulaşabilir veya ondan alınabilir. Penisinde siğil olan hastanın eşi de kendisiyle birlikte tedavi olmalıdır. Penisteki siğiller zararsız olmakla beraber, tedavi edilmezse eşe bulaşabilir ve penis üzerinde de çoğalabilir.

    İlaç Tedavisi : Doktorunuz siğilleri yok etmek için sürülecek bir karışım reçetesi yazar. (Eczanelerde reçetesiz satılan siğil ilaçlarından alarak kendiniz sürmeye kalkmayın, çünkü bu ilaçlar penisin derisinden daha az hassas ciltler için hazırlanmıştır.) Bazen bu siğilleri yok etmek için daha kapsamlı bir tedavi gerekebilir.

    ÜRETRİT : Belirtiler;

    İdrara çıkarken veya boşalırken sancı

    Sık idrara çıkma ihtiyacı

    Penis ucundan akıntı

    Tedavi : Üretrit için antbiyotikler verilebilir. Eşin de tedavisi gerekebilir.

    PENİS EĞRİLMESİ : Ereksiyon sırasında peniste meydana gelen ağrılı (bazen) bükülme, cinsel ilişkiyi zorlaştırır veya imkansız hale getirir.

    Belirtileri genellikle hafiftir ve çoğunlukla zaman içinde daha kötüye gitmez. Birçok vakada hastalık kendi kendine geçer. Ancak bazen bu yıllar alabilir. Çok çeşitli tedavi şekilleri denenmiş ise de, gerçek bir başarı elde edilememiştir. En iyisi belli bir zaman kendi kendine geçmesini beklemektir.

    PENİS KANSERİ : Belirtiler;

    Penisin genellikle ucunda, sivilce gibi ağrısız bir yara

    Peniste başka tip ağrısız sivilce veya siğiller

    Penis kanseri çok enderdir. Genellikle sünnet olmamış ve sünnet derisi altındaki bölgeyi temiz tutmayan erkeklerde görülür ilk safhalarda, genellikle penis ucuna yakın ağrısız küçük oluşumlar ortaya çıkar. Ameliyatla çıkarılıp incelenmeden, bunları alelade penis siğillerinden ayırt etmek olanaksızdır. Habis oluşum geliştikçe ağrı ve kanama olabilir.

    Tedavi - Ameliyat : Habis oluşumla birlikte, penis in küçük bir kısmının da çıkarılması gerekebilir. Penisin büyük bir kısmı çıkarılsa da, cinsel aktivite ve idrarı yapabilmek için yeteri kadar bırakılabilir.

    İDRARI TUTAMAMAK : Belirtiler;

    Bazen veya her zaman idrar yapmayı kontrol edememek

    Öksürme veya hapşırma, gülme, koşma veya başka fiziksel aktiviteler gibi karın kasları hareketlerine bağlı olarak idrarı tutamamak.

    İdrarı tutamamanın birçok farklı sebebi olabilir. İdrarın tutulmaması veya dışarı atılmasını kontrol eden kas ve sinir sistemleri oldukça karışıktır ve hastalık, ilaçlar, böbrek yolu enfeksiyonları, prostat bezi sorunları, böbrek yollarında bir ameliyat hatta depresyon, kızgınlık veya sinir bulanıklığı gibi psikolojik nedenlerle etkilenebilirler.

    Çocuklarda yatak ıslatma sorunları çok yaygındır. Ancak, ergenlikten sonra idrarı tutamamak, ileri derece yaşlılık yıllarına kadar ender görülür. Tahminlere göre, hastanede yatan veya uzun süreli bakım ünitelerinde tedavi gören yaşlı insanların üçte birinden fazlasında idrarını tutamama bozukluğu vardır. Evlerinde yaşayan yaşlılarda bu oran %10 civarındadır .İdrarını tutamamak erkeklerden çok kadınlarda görülmektedir.

    Tedavi : Doktor alt karın kaslarını kuvvetlendirmek için özel egzersizler, idrar kontrolünü yeniden kazanabilmek için mesaneyi çalıştırma teknikleri tavsiye eder. Çoğunlukla günlük hayatta küçük bir düzenleme yapmak (ilaç aldığınız zamanı veya uyku saatlerinizi değiştirmek gibi) büyük bir değişikliğe yol açabilir. Bazı insanlar tuvalete girmeyi unutabilir. Tuvalet uzaksa veya tuvalete yetişmeye bir engel söz konusu ise yakınlarında bir lazımlık bulundurmak faydalı olabilir.

    İdrarı tutamamak durumu ortadan kaldırılamıyorsa özel birtakım araç gereç kullanılabilir. İdrar kokusunu ortadan kaldıran ve cildi oldukça kuru tutan, emici birtakım iç giyimler vardır.

    Penise takılarak idrarı plastik bir torbaya aktaran prezervatife benzeyen birtakım gereçler kullanılabilir. Penisin etrafına takılan sünger bir kelepçe de oldukça kullanışlıdır. Daha zor vakalarda, penisten mesaneye bir sonda takılır. Bu plastik sonda idrarı dışarıdaki plastik bir torbaya akıtır. (Plastik torba da gerektikçe boşaltılır, temizlenir veya değiştirilir.)

    İlaçla Tedavi - Ameliyat : Doktor bu sorunu kontrol altına almak için ilaç verebilir. İdrarı tutamamanın altında yatan, prostat bezi problemleri gibi nedenlerin bazen ameliyatla düzeltilmesi gereklidir. Bu sorunun bazı tiplerinde ürolog, ameliyatla sunni bir sfinkter, kapanmayı sağlayan kas halkası takılmasını önerebilir. Bu aracın açılıp kapanmasını hastanın kendisi kontrol edebilir.

    MİKROBİK OLMAYAN ÜRETRA AKINTISI : Bu ender fakat rahatsız edici durum, erkeğin eşinin rahatsızlığı vs gibi nedenlerden cinsel aktivitesini bir süre için durdurması halinde ortaya çıkar. Akıntı iç çamaşırlarında damlalar şeklinde veya dışkılarken akıntı şeklinde fark edilir. Bu akıntı normal prostat sıvısının dışarı akmasıdır. Zamanla kendi kendine veya normal cinsel hayatın başlamasıyla geçer.

    PENİSİN ZAMANSIZ SERTLEŞMESİ (PRİAPİZM) : Bu çok ender rastlanan durum, bir cins omurilik rahatsızlığı, lösemi veya üretra rahatsızlığı sonucunda ortaya çıkar. Bu cinsel uyarı olmadan meydana gelen, uzanan ve çoğunlukla acılı bir ereksiyondur (sertleşme).

    Priapizm' de penis sapı sertleştiği halde, penis ucu (glans) yumuşaktır. Normal bir ereksiyon halinde olduğu gibi penis kanla dolar, fakat kan cinsel aktivite veya uyarı geçtikten sonra olduğu gibi geri boşalmaz. Geçmeden ağrılı bir ereksiyon durumunda doktora gitmek gereklidir. Penisin normal ereksiyon yeteneğinin korunabilmesi için, erken müdahale şarttır. Doktor penisi inceleyecektir ve nedenini araştıracaktır.

    ERKEKLERDE CİNSEL İLİŞKİYLE BULAŞAN HASTALIKLAR : Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların trajik sonuçları olabilir. Bu tür hastalıklar, hasta kişi ile cinsel ilişki, anal ilişki veya oral ilişki veya oral cinsel aktivite yoluyla bulaşır. AIDS söz konusu olduğunda muhtemel bulaşma yolları, mikroplu meni, salya ve kandır. Özellikle de uyuşturucu kullanan hasta ile aynı enjektörü paylaşmak, mikrobun kan yoluyla alınmasına neden olur. Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların belirtileri hemen ortaya çıkmaz., hastalığın gelişmesi ve sonuçları hastalıktan hastalığa değişir. Cinsel aktivite sırasında prezervatif kullanmak, cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların eşe geçmesine de, eşten alınmasına da engel olur. Ancak, prezervatif kullanmak da bu tür hastalıklardan korunmak için kesin bir çare değildir. Bu hastalıklardan kurtulmanın en emin yol, cinsel aktiviteyi güvenilir, hasta olmayan bir eşle yapmaktır.

    PROSTAT BEZİ BOZUKLUKLARI ve PROSTAT KANSERİ:

    Prostat bezi, kalça kemiği içinde, mesanenin altında yer alır. İdrarın geçtiği kanal olan üretra' yı çevreler. Bu bez meniye salgıladığı sıvılarla katkıda bulunarak, üremede önemli bir işlev görür. Bu sıvılar başka şeylerin yanında, spermlerin, vajinanın asit ortamında canlı kalabilmelerine yardımcı olur Erkekler yaşlandıkça, prostat bezi büyüyerek idrar yaparken sorun çıkarmaya başlar. Bu durum ameliyatla düzeltilebilir. Bu bölümde incelenen sorunlar enfikasyonları (prostatit) ve kanseri kapsamaktadır.

    PROSTAT BÜYÜMESİ : Belirtiler;

    Sık idrara çıkma ihtiyacı

    İdrara başlamada zorluk

    İdrar akışının gücünde ve tazyikinde azalma

    İdrara kalkmadan gece boyunca uyumanın imkansız hale gelmesi

    İdrarın sona doğru damla damla akması

    En acil durum belirtisi ise, hiç idrara çıkamama durumudur.

    Tedavi : Ameliyatla prostat küçülebilir veya tamamen çıkarılabilir ve böylece sorun çözülür. Günümüzde en yaygın ameliyat şekli üretra yoluyla prostat ameliyatı dır. Bu ameliyatta karında hiçbir kesilme olmaz. Ancak bazen prostatın aşırı büyümesiyle karından girilerek ameliyat yapılması gerektiği de olur.

    Doktorlar, yeni bir teknik üzerinde çalışıyorlar. Bu yöntemde, prostata penis yoluyla küçük bir balon sokularak şişiriliyor, böylece giriş genişletiliyor.

    PROSTAT KANSERİ : Belirtiler;

    İdrar akışında tazyik azalması

    İdrarın biterken damla damla akması

    İdrar yapmaya başlarken zorlanma

    Kalça veya arkada ağrı

    İdrar yaparken veya boşalma sırasında ağrı

    İdrardan kan veya iltihap gelmesi

    Prostat kanseri çok görülen bir kanserdir (Amerikalı erkekleri öldüren kanser türleri arasında 3. sıradadır.) Aynı zamanda, orta yaşta ve yaşlı erkeklerde çok sık görülen selim (kanser olmayanı) prostat bezi büyümesinin belirtileriyle iç içe görüldüğü için, prostat kanseri bu tehlikesiz rahatsızlıkla karıştırılarak habis hastalığın yayılmasına zaman tanımış olur.

    Prostat kanseri en yaygın 60 - 80 yaşlarındaki erkeklerde görülür. Siyahlarda, beyaz erkeklere oranla daha sık görülür. Sebebi belli değildir. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan prostat büyümesi kansere yol açmaz.

    Erken fark edilirse prostat kanseri iyileşebilir. Belirtiler ortaya çıkmadan, parmak ile yapılan rektal muayene ile erken tespit edilebilir. Bu muayene doktorun, eldivenli parmağını rektum sokarak, prostat bezine dokunmasıyla yapılır. Bu kontrol 40 yaş sonrası erkeklerde olağan check-up sırasında yapılmalıdır. Prostat kanseri belirtileri ortaya çıkmaya başlarsa iyileşme daha zordur. Bu nedenle, düzenli olarak parmakla muayene gereklidir.

    Prostat Kanseri Ne Kadar Ciddidir? : Erken fark edilirse, prostat kanseri iyileşebilir. Kanser vücudun başka bölgelerine atladığı durumda da iyileşebilirse de ihtimal daha azdır. Bu durumda tedavi yayılmayı yavaşlatmaya ve sıkıntıları hafifletemeye yönelik olacaktır.

    Tedavi-Ameliyat : Hastalık yayılmamışsa çoğunlukla prostat bezinin ameliyatla çıkarılması yoluna başvurulur. Kanser ilerlemişse orşidektomi (hadım) tavsiye edilir; böylece erkek hormonlarının prostat kanserini ilerletmesine engel olunabilir. Bu operasyon genellikle iktidarsızlığa neden olur.

    ERKEN BOŞALMA:

    Cinsel bir eşle uyarma hareketleri sırasında veya ilişkide eşi tatmin etmeden boşalmaya "erken boşalma" denir. Erken boşalmada hatalı olan tek şey zamandır. Eşlerden hiçbiri cinsel aktiviteden tam olarak zevk almadan önce, yani fazla erken! Nadir durumlarda, bir kadına sadece dokunmak boşalmaya yol açmak için yeterlidir. Daha sıklıkla, boşalma penisin vajinaya ilk girdiği anda veya girdikten çok az sonra meydana gelir.

    Erken boşalma genellikle genç erkeklerde sık görülen cinsel bir problemdir. Nedeni çoğu zaman fiziksel değildir ve eşin yardımını içeren tedavi hemen her zaman başarılı olur. Erken boşalma doktorun yardımı olmadan anlaşılabilir ve ciddi bir durum değildir. Fakat her iki eşin de seks hayatı üzerinde engelleyici bir etkisi olabilir. Kadın orgazma ulaşamaz, erkek ise çok az cinsel aktiviteden sonra ve çok kısa zamanda ulaştığı için birçok zevkten mahrum kalır. Bazen erkekler erken boşalmadan o kadar rahatsız olurlar ki, iktidarsız duruma düşerler.

    Tedavi : Erken boşalma "sıkma" tekniğiyle tedavi edilebilir. Bu yöntem şu şekildedir; Cinsel aktiviteye her zaman olduğu gibi, penisi uyararak başlayın ve boşalmaya hemen hemen hazır duruma gelince eşiniz penisin ucunu sıksın. Bu sıkma işini birkaç saniye süreyle ve penisin başının penis gövdesine bağlandığı noktada yapsın. Sıkma gevşetildikten sonra ilişki öncesi uyarılara dönün. Sıkmakla penisin sertliğinin azaldığını, fakat cinsel uyarı tekrar başladığında yeniden tam sertliğini kazandığını göreceksiniz.

    Eğer yeniden boşalmak üzere olduğunuzu hissederseniz sıkma işlemini tekrarlayın. Bunu gerektiği kadar tekrarlamak suretiyle, eşinizle birleştiğinizde boşalmaya ulaşacağınız noktaya varabilirsiniz. Birkaç deneme, uygulama çalışmasından sonra sıkma olmadan alışkanlık haline gelir ve normal ilişkiye devam edebilirsiniz.

    İKTİDARSIZLIK :

    İktidarsızlık, sertleşmeyi sağlayamamak veya sağlanmış olan sertleşmeyi cinsel ilişkide bulunabilecek kadar uzun zaman sürdürememek durumunun devamlı olarak meydana gelmesi durumuna iktidarsızlık denir.

    Zaman zaman "bir defalık" bir iktidarsızlık olayı çoğu erkeğin başına gelir. Bu tamamen normaldir ve endişe edilecek bir durum değildir. Fakat bu sürüp giden bir problem halini aldığı zaman iktidarsızlık erkeği kendi gözünde küçülttüğü gibi, cinsel hayatına da zarar verir. İyi olan yönü, genelde tedavi edilebilmesidir. İktidarsızlığın tedavisinde ilk adım, sertleşme olayının nasıl meydana geldiğini anlamaktır. Penisin iki yanında semeni ve idrarı taşıyan tüpe paralel uzanan iki adet silindir şeklinde süngerimsi bölüm bulunur. Bir erkek cinsel yönden uyarıldığı zaman, sinirlerin verdiği emirle, bu silindirlere kanın akışı normal miktarın yaklaşık yedi katına çıkar. Bu ani kan hücumu süngerimsi bölümleri genişletir. Böylece penisi düz ve gergin hale getirerek sertleşmeyi sağlamış olur. Sürekli cinsel uyarı veya heyecanlandırma yüksek miktarda kan akışını devam ettirir, böylece sertleşme durumu geçtiği zaman aşırı kan süngerimsi dokudan geri akar ve penis sertleşmeden önceki biçimine döner.

    Cinsel arzunun azalması veya cinsel arzunun kaybı iktidarsızlıkla aynı şey değildir. İktidarsızlık, istek ve fırsat varken sertleşmeyi sağlamayarak penisi cinsel aktivite için kullanamamak demektir. İktidarsızlık vakalarının yarısından fazlası fiziki olmayan nedenlerden doğmaktadır. Fiziki olmayan nedenlerin en belli başlısı stres veya kaygıdır. Eğer bir erkek gevşemiş olarak dikkatini cinsel ilişki üzerinde toplayamazsa, şartların baskısı altında ezilmiş ve ne yapacağını bilemez bir hale gelmişse, üç kademeli sertleşme işleminin gerçekleşmesi zordur. Bu, herhangi bir zamanda, hemen herkese olabilir.

    İktidarsızlık, aynı zamanda, depresyon gibi psikolojik problemlerin bazen görülen bir yan etkisidir. Cinsel eşe karşı olumsuz duygular da (direnme, şiddet veya ilgisizlik gibi) iktidarsızlık için bir neden olabilir. İktidarsızlık çoğu zaman tedavi edilebilir. Tedavi edilemediği zaman sertleşmeyi sağlayarak aktif cinsel hayatı mümkün kılmak üzere penis protezi yapılabilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, sürekli iktidarsızlık insanın cinsel hayatına zarar verdiği gibi, eşlerden birinin veya her ikisinin benliklerini yaralayıcı olabilir.

    Tedavi Yolları :

    Psikolojik Tedavi : Eğer iktidarsızlıktan çoğunlukla veya tamamen, fiziki olmayan nedenler sorumluysa, doktorunuz, ya yalnız başınıza veya eşinizle birlikte bir psikiyatri uzmanını, bir psikoloğu veya seks terapistini önerebilir.

    İlaç Tedavisi : Bazı iktidarsızlık problemlerinde hormon verilebilir. Bazen doğrudan doğruya penise, sertleşmeyi sağlayan bir ilaç zerk edilebilir. Başka rahatsızlıklar nedeniyle almakta olduğunuz ilaçların iktidarsızlık gibi yan etkisi düşünülürse bunlar değiştirilebilir veya bıraktırılabilir.

    Ameliyat : Eğer iktidarsızlığın nedeninin penise giden damarların tıkanıklığından olduğu düşünülüyorsa, vasküler rekonstrüksiyon (damarlara yeniden biçim verilmesi) yapılabilir. Eğer iktidarsızlık diğer tedavilerin hiçbiriyle düzeltilemiyorsa daimi bir penis protezi yerleştirilebilir. Bu tür ameliyatlar binlerce erkeğe yapılmış ve başarılı olunmuştur. Çok kullanılan protez türleri;

    1- Yarı sert protez : Yarı sert protez daima sertçe kalır., fakat penisin cinsel birleşme dışında vücuda yapışık durmasına imkan verir.

    2- Çok bölümü şişirilebilen protez

    3- Kendi içinde şişirilebilen protez : Şişirilebilen protezler, sertleşme olmasını istediğimiz zaman çalıştırabileceğiniz sıvı depolarıdır. Bir de, yeni geliştirilen bir vakum cihazı cerrahi yoldan takılan penis protezlerine bir alternatif meydana getirir. Bu cihaz penisi içine alacak bir tüp şeklindedir. Özel pompasında vakum oluşturarak penis damarlarına kan hücum etmesini kolaylaştırır.






    Kaynak:http://www.izdivac.com
     
  2. Erim Sönük
    Offline

    Erim Sönük Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2018
    Mesajlar:
    344
    Beğenileri:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    çok güzel sıkılmadan okudum bilgilendirme için teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş