Doymayan İştahımızı Tatlandırıcı Dindiriyor

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve timu87cin tarafından 17 Şubat 2006 başlatılmıştır.

  1. timu87cin
    Online

    timu87cin Guest

    İnsan, ömrü boyunca 100 ton yiyecek içecek tüketiyor. Böylesi bir iştahı geleneksel üretimle kapatmak imkânsız. Bu nedenle, gerçek lezzetler kimyasal olarak kopyalanıyor. 1 kilo meyveli yoğurt için 5 kilo meyve gerekli. Oysa bir-iki damla tatlandırıcı işi görüyor...

    Doymayan iştahımızı tatlandırıcı dindiriyor

    Bir damla tatlandırıcı milyonlarca litre suya greyfurt lezzeti veriyor. Ancak gıdalara karşı olan alerji vakaları da hızla artıyor.

    Hızla artan dünya nüfusu ve sanayileşmenin getirdiği rahat yaşam tarzı günlük gıda tüketimini hızla artırıyor. Hesaplamalara göre batı ülkelerinde bir insan hayatı boyunca toplam 100 ton gıda tüketiyor. Bu tüketim hızının önümüzdeki yıllarda azalması ise beklenmiyor. Tam tersine gıda üreticileri piyasaya sürdükleri yeni gıda ve ürünlerle mevcut tüketimi daha da körüklüyor. Ayrıca tüketicinin beklentileri de giderek yükseliyor. İnsanlar her mevsim her şeyi tüketebilmek istiyor. Lezzet konusunda kalite kaybını ise asla affetmiyor. Peki geleneksel yöntemlerle dünyanın giderek artan iştahını dindirmek mümkün mü? Pek değil. Öyleyse çözüm nedir?

    ZARARI YOK AMA
    Sektör çözümün hazır gıda ve tatlandırıcılarda olduğunu düşünüyor. Sanayileşmiş ülkelerde insanların tükettikleri gıdaların en az yüzde 70'inin tatlandırıcılarla takviye edilmiş ürünler olduğu belirtiliyor. ABD'de bu oran yüzde 98'e çıkıyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu İtalya, İspanya ve Portekiz gibi Akdeniz ülkelerinde ise bu oran henüz yüzde 50- 60 seviyesinde. Tükettiğimizi gıdaların içerisinde boya maddesi, konserve maddesi, antioksidan ve emülgatör gibi çok sayıda katkı maddesi bulunuyor. Bu maddeler seri üretim anında gıdaların kayba uğrayan renk, lezzet ve görüntü gibi özelliklerini yapay olarak düzeltiyor ve ürünlerin daha çekici hale gelmesini sağlıyor. Bu maddelerin üretim anında karıştırılmaması için ise E-numaraları kullanılıyor. Günlük tavsiye edilen miktarı geçmediği sürece bu maddelerin sağlık bakımından "ciddi" bir zararlarının olmadığı belirtiliyor. Diğer yandan gıda alerjisine yakalanan insan sayısı da hızla artıyor. Bunun başlıca nedeni katkı maddelerinin hemen her ürünün içerisinde olması ve farkında olunmadan zaman zaman "tavsiye edilen miktarın" aşılması.

    MALİYET DÜŞÜYOR
    Bu maddeler üretici şirketler için uygun maliyetin yanısıra inanılmaz imkanlar da sağlıyor. Örneğin ananas çok lezzetli ama aroması düşük bir meyve. 5-10 gram saf ananas aroması elde edebilmek için yaklaşık 1 ton ananas kullanmak gerekiyor. Yani 1 kilo ananaslı yoğurt üretmek isteyen bir şirket bunun için yaklaşık 5 kilo ananas kullanmak zorunda. Bu ise üretim maliyetlerinin patlaması anlamına geliyor. Oysa aynı tadı yapay elde etmek için 30 farklı tatlandırıcıyı karıştırmak yeterli. Maliyeti çok düşük. Alman araştırmacı Hans-Ulrich Grimm'in elde ettiği veriler ise oldukça çarpıcı. Buna göre tavuk etli hazır çorbalarda yalnızca 2 gram kurutulmuş tavuk eti bulunuyor. Bu da yaklaşık olarak 7 gram gerçek tavuk eti anlamına geliyor. Ancak bu oran dört tabak çorbaya tavuk eti lezzeti vermek için yeterli değildir. Bu yüzden üreticiler her poşetin içerisine 1 gram tavuk suyu tatlandırıcısı koyarak maliyet ve lezzet sorununu çözüyor.

    DEV SEKTÖR
    Bu maddeler "Doğala özdeş aromalar" adı altında kimyasal olarak taklit edildi ve etrafımız bu sayede kahveyle doldu taştı. Doğada gerçek olarak 5 bin farklı kokunun varlığı biliniyor. Bunların hepsi kimyasal olarak taklit edildi bile. Artık istenilen bir ürünü arzu edilen her lezzet seviyesinde üretmek mümkün. Örneğin balık lezzetinde dondurma bile yapıldı ama talebin fazla olmayacağı düşüncesiyle satılamıyor. Tatlandırıcılar çok az miktarlarda kullanılmasına rağmen Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde yılda 15-20 ton aroma maddesi tüketiliyor. Ve bu maddelerin yardımıyla yılda yaklaşık 15 milyon ton hazır gıda üretiliyor. Böylece 17 milyar dolar olan dünya tatlandırıcı sektörü de hızla büyümeye devam ediyor...
    (SABAH gazetesinin internet sayfasından ALINTIDIR)



    Tatlandırıcılar hakkında küçük bir bilgi verdikten sonra benimse sorum var :)
    Bu küçük tabletler halinde eczanelerde satılan her tatlandırıcıyı kullanabilirmiyiz?
    Kullanabilirsek, marka tavsiyesi olan varmı
    Bunu kullanmamamızın bize faydaları ve zararları hakkında bilgisi olan varsa lütfen yazsın....

    Özellikler Karasandan ricam, araştırma ve makaleleri güzel oluyoda :D
     
  2. timu87cin
    Online

    timu87cin Guest

    Arkadaşlar TAbloya bi göz atın...

    [​IMG]
     
  3. Pump Forever
    Offline

    Pump Forever Özel Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2006
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ihracat Uzmanı
    Yer:
    Istanbul
    Timucin, sekere bagımlılıgın warsa, cayda kahvede seker kullanıp bırakamıosan, tatlandırıcı kullan..
    Dogal tatlandırıcılar ayrılıyorlar.. CANDAREL dogal bi tatlandırıcı, Dulcaryn ve Sacaryn den ziyada hic zarar yok demisti annem... Ben de CAndarel kullanıorum anneme güwenerekten.. ama istahımı hic kapatmadı :)

    SAygılar
     
  4. timu87cin
    Online

    timu87cin Guest

    SAğol Pump Forever, Bende bugün alayım bitane diyorum, eczaneye gidince uygun bitane alıcamda, tam karar veremedim yinede..
     
  5. Pump Forever
    Offline

    Pump Forever Özel Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2006
    Mesajlar:
    990
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ihracat Uzmanı
    Yer:
    Istanbul
    Aspartam icerenlerden al... CANDAREL'de o katagoride
     
  6. timu87cin
    Online

    timu87cin Guest

    Sağol üstat dediğini yapıcam. ,uper
     

Sayfayı Paylaş