Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
İlk olarak antrenman sonrası basit şeker ihtiyacın yok. (4 saat yoğun koşu, bisiklet, kürek çalışmaları yapmadığını varsayıyorum)
Çekirdeğiyle falan sıkıldığı için antioksidant miktarı büyük ihtimalle muadillerine göre daha yüksek olacaktır.
Fakat üzüm suyu da diğer meyve suları gibi büyük oranda fruktoz ihtiva ediyor. 15gramın 10gramı fruktoz 5gramı dekstroz diye hatırlıyorum. Fruktoz alımını 50gr altında tutarak idman öncesine saklamak, karaciğerdeki depoyu doldurarak ufakta olsa daha iyi bir anabolizma sağlayabilir. (muz bu konuda güzel olabilir) Bu yönde araştırmalar var çünkü. (karaciğerdeki fruktozun bile tek başına anabolic drive yarattığına dair)
Ama idman sonrası bol bol fruktoz almanın bir anlamı yok. İdman sonrası basit şeker tüketmenize de gerek yok. İlle alınacaksa dextrose veya maltodextrin tercih edilebilir. Yulaf bile alabilirsiniz idman sonrası. Çok fark etmeyecektir.
bu basit şeker olayını bir türlü kesin bir sonuca baglayamadık forumda .kimi konularda şiddetle gerekli denmekte,kiminde ise gerek yok diyor. Bizimde kafalar karışıyor dolayısıyla.
şimdi tam olarak ne öneriyorsunuz ? Yardımcı olursanız sevinirim .
Gerekli olduğunu gösteren bir tane bilimsel makale gösterebilir misiniz? Ben işe yaramadığını veya gerekli olmadığını gösteren makaleler linkleyebilirim. (daha önce tartışılan konularda paylaşmıştım)
Burda ayrıca araştırma yaparken dikkat edilmesi gereken nokta şu: sadece deneklerin "athelete" olması yeterli değil. "Resistance Trained" veya "Endurance Trained" diye ayrımı yapılmalı. Çünkü yapısı oldukça farklı iki çalışma şekli. Dolayısıyla ihtiyaçlar da farklı oluyor.
Asıl mantık şu. Gün içinde normal beslenen birisi normal bir ağırlık idmanı sonucu kaslarındaki glikojenin ancak %30 gibi bir kısmını boşaltabiliyor. Ayrıca en son yediğiniz yemeğin sindirimi hala midede devam ediyor. Bu durumda glikojen depolarını doldurma ihtiyacı yok.
Protein sentezi için insülini yükseltmek lazım deniyor ama yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sadece protein yendiğinde bile yaratacağı ufak insülin artışı vücudun istediğini almasına yetiyor.
Özetle, vücut alacağı varsa zaten alıyor.
Bir de şu var, idman sonrası vücudun aminoasit hassasiyeti artacağından, idman sonrası shake içmek yerine eve gidince büyük bir öğün yemek çok daha büyük bir anabolik tepki sağlayabilir.
aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkürler sayın extravaganza. İdmanım gece 11:00-11:30 gibi bittiğinden. mecburen 12:00 gibi evde oluyorum ve direk yatıyorum . O saatte büyük bir öğün yemek bana doğru gelmiyor . ne yazıkki antreman sonrası whey ile idare ediyorum . İdman saatlerinide geri cekme imkanım olmadıgı için yapacak birşey yok gibi gözüküyor.
O zaman iş değişiyor. Bence idman çıkışı whey ile birlikte karb al biraz. Şeker olması şart değil ama. Anabolik pencere ağırlık çalışmasından sonra 24 saat kadar devam ediyor. Ama bunun ilk 8 saatini uykudayken kaçırmak istemezsin sanırım?
İdman çıkışı whey + karb, yatmadan önce 100gr light beyaz peynir veya 150gr yağsız lor iyi olabilir.
Çok farketmez aslında. Canın ne istiyorsa, ne pratik geliyorsa. Sukroz ve fruktoz açısından düşük bir kaynak olması haricinde bence "şöyle olsun" demeye sebep olacak bir kriter yok.