Merhaba ysmn hoşgeldin foruma. Ben de tip1 dm liyim. Malesef aradğını tam anlamıyla bulamayacaksın. Bu forum için söylemiyorum internet ortamı için genel konuşuyorum. Ancak forumda beslenme , spor vs. herşeyi oku ve ilk önce genel bir bilgi edin. Çünkü diyabet üzerine konu ararsan yok her sitede yazan kopyala yapıştır 3-5 cümleden başka bir şey yazmıyor. Genel bilgi edindikten sonra bunları kendine uyarlayarak uygulayabilirsin. Örnek veriyorum antremandan sonra basit karbonhidrat içeren şeyler yiyip için yazıyor forumda. Yani şeker içerikli bal pekmez vs. bir sürü öneri var. Öneriler arasında üzüm suyu var. Diğerlerine nazaran onu kullanman (aşırıya kaçmadan) doğru olan. Tabi doğal olanını şekerle yapılan üzüm sularını değil.
Yani anlatmak istediğim diyabetli olduğun için normal bir insana göre vücudunun besinlere nasıl karşılık verdiğini daha iyi biliyorsun. Onun için kendi kendine uyarlama yapacaksın. Sana ilk tavsiyem eğer öğrenmediysen karbonhidrat sayımını mutlaka öğren. Spor öncesi spor esnasında ve spor sonrası kan şekerini mutlaka ölç. (stripler biraz pahalıya gelecek ama yapacak birşey yok devlet sağolsun neyi tam yapıyor ki) Spor sırasında yanında mutlaka ama mutlaka şeker ve karbonhidrat içeren birşey bulundur çünkü ne olacağı belli olmaz özellikle ilk zamanlarda nasıl tepki vereceğini bilemezsin. Yavaştan başla spora. Örneğin haftada dört gün yapacaksan ilk hafta 15-20 dk ile başla sonra yavaş yavaş arttırarak 1 ayda 1 saate çıkarırsın.
Aslında benim de edinemediğim birçok bilgi var ama artık direk olarak bize yönelik bir bilgi aramayı bıraktım. Onun için sürekli okuyorum bu forumda yazılanları diyabetle ilgili makaleleri ve bunları sentez yaparak doğru olana ulaşmaya çalışıyorum.
Ufak bir anı: Diyetisyene sordum ben spora başladım şeker seviyem çok normale döndü şöyle beslensem , şunu yesem bunu içsem diye. Cevap: boşver boşver sen günde 1 saat yürü tur at yeter o sana.
Diyetisyene diyorum yürümekten başka sporlar yapacağım ona görede beslencem diyorum sırf diğer konularla ilgilenmediği için ve uğraşmak istemediği için yürü yeterle yetindi. Tabi bunu yapan devlet hastanesi diyetisyeni. Öğrencilik halleri işte. Özele inşallah ilerde başvurcam.
Anlatmak istediğim bu konuda sadece internette değil hiç bir yerde tam ve tatmin edici bir bilgiye ulaşamıyorsun.
Spora başlamadıysan mutlaka başla başladıysan zaten insülin dozlarındaki azalmalar, vücuduna olan güzel etkileri ve daha bir çok faydayı gördükten sonra bırakmazsın zaten. En önemlisi düzen. Sporda zaten önemli ama bizim için çok çok daha önemli olduğunu biliyorsun. Onun için ara öğünlerine normal öğünlerden daha önem ver sakın aksatma bu çok önemli.
Şimdilik benden bu kadar benim de bir çok eksiğim var zamanla öğreniyorum her şeyi. Çok geçmiş olsun (geçmese de ) iyi günler.
Son düzenleme: 12 Mayıs 2010