Definasyon veya Kütle için yapılan egzersizler

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve yiğitcanharmancı tarafından 4 Ocak 2009 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. yiğitcanharmancı
    Offline

    yiğitcanharmancı Yeni Üye

    Katılım:
    2 Ocak 2009
    Mesajlar:
    366
    Beğenileri:
    235
    Ödül Puanları:
    0
    Antrenman sırasında bazı kas gruplarımızı diğerlerine nazaran daha çabuk yormuşuzdur.Buna neden olan bir çok faktör vardır .Yanma faktörünü örnek alalım :Bacaklarımızda bulunan kaslar antrenman sırasında delice yanmaktadır bu yüzden bir çok insan bacaklarını ihmal eder .Görüş netliğide bilinen başka bir faktördür .Geniş bir aynaya bakalım ne görürüz :Bicepslerimize , tricepslere oranla daha fazla ihtimas geçmişizdir ,aynı durum diğer bölgeler içinde söz konusudur sırtın üzerindeki göğüs ,hamstring üzerinde bulunan guadriceps,arka sırtın üzerinde bulunan mide bölgesi içinde aynı durum söz konusudur .Bir çok vücut geliştirmeci aynada direkt olarak gördüğü kasları çalıştırırken daha fazla motive olmaktalar .Bu nedenle vücudun bazı bölgeleri gelişimi geriden takip etmektedir ; fakat bir çok bölgemizin gelişmemesinin en önemli nedeni egzersizlerdeki yanlış seçimden kaynaklanmaktadır .

    Eğer çevremizde gördüğümüz iri yarı adamların yaptıkları egzersizleri kendimize temel alırsak mutlak bir şekilde büyümeyeceğizdir . O gördüğümüz kişi bazı zayıf noktalarına yönelik çalışıyor olabilir bu nedenle o gördüğümüz adamın programını taklit etmek sadece belirli bölgelerimizin gelişmesine neden olmakta ,bizim bir bütün olarak ilerlememizi engellemektedir .Bazı egzersizler bizi kütle artışı sağlayacak şekilde bazı egzersizlerde definasyon sağlayacak şekilde vitese takmaktadır ; bu nedenle kişisel hedeflerimizi göz önünde bulunduracak şekilde antrenman programı belirlemeliyiz .Her bir kas grubundan giderek bu kas gruplarından kütle ve definasyon için yapılan temel egzersizleri göreceğiz :

    GÖĞÜS :Göğüs genelde diğer kas gruplarına oranla daha fazla ihtimas çetiğimiz bölgeler arasında yer almaktadır .Bunun bir nedeni de belkide bu bölgenin geliştiğinde daha çabuk farkedilir olmasından kaynaklanmasındandır .
    Pektorallerin daima tricepsler ve ön deltoidler tarafından desteklenmesinden ötürü bu bölgeleri destekleyecek egzersizler kütle artışında etkileyici olacaktır .
    KÜTLE İÇİN : 1-Ağır Barbell Bench Press
    2- Ağır Dumbell Bench Press
    3- Ağır Incline Bench Press

    DEFİNASYON İÇİN : 1-Düz Bench’te Dumbell Flys : Dış göğüs için ,bu hareket orta ve alt göğüs ile sinerji yaratır
    2-Incline Dumbell Fly’s: Dış göğüs için , yukarı bölge ile sinerji sinerji yaratır .
    3-Cable Crossovers:İç göğüs için ,açıyı ayarlayarak alt ,orta ve yukarı bölgeleri hedefleyebilirsiniz .

    YUKARI VE AŞAĞI SIRT : Sırtın yukarısı bir çok yönden göğüse benzemektedir , bu bölge bir çok diğer kas grubundan(biceps, traps,ve ark deltoid) yardım alan gövde kaslarındandır ama en önemli farkı bu kas grubu için yapılan güç çalışmalarının göğüs için yapılanlar kadar kolay olmamasıdır .Göğüs için yaptığımız çalışmada yapmamız gereken sadece uzanıp itmek bununla birlikte yukarı sırt için yaptığımız bent-over rows, t-bar rows ve kanatlar için yapılan diğer tüm egzersizlerde ,aşağı sırtımızı bir sabitleyici olarak kullanarak gövdenin düşmesini ve bel kemiğimizin kavislenmesini engelleriz .
    Şimdi eğer hareket sırasında sırtımızın arka bölümünü sabitlememiz gerekiyorsa bu bölgemizin güçlü olması gerekir .Ne yazık ki genelde arka sırt bölgemiz en çok ihmal ettiğimiz bölgelerden biri bunun bedelini yukarı sırt ödemekte .Bunun bedelini sadece yukarı sırt değil ,guadricepslerde ödemekte nedeni ağır squatlar yaparken hareket sırasında aşağı sırt bölgesinden büyük bir miktar destek alınmasından kaynaklanıyor . Aranızdan birileri çıkıp bu işin kolay yolu var o da bu bölgeler için yapılan hareketler için makineleri kullanırız diyebilir .SAKIN BUNU YAPMAYIN. Bunu makineleri hiç kullanmayın anlamında söylemiyorum ama bent-over row ve squat gibi hareketler kritik derecede önemlidir ve bu hareketler yapılmalıdır , bu nedenle kendinize büyük bir iyilik yapın ve deadlift ve goodmorning hareketlerini yapmaya başlayın böylece kendinizi hafif çekişlere(row) ve squatlara mahkum etmeyin.Eğer bu hareketleri yapıyorsanız sizin için faydalıdır ve böyle yapmaya devam edin.
    YUKARI SIRT KÜTLE İÇİN :1-Ağır Barbell bent-over row ,
    2-Ağır t-bar row
    YUKARI SIRT DEFİNASYONİÇİN :1-Wide Grip Chins –Dış kanat genişliği için
    2-Ayrı tutamaçlar ile yapılan seated cable rows –İç taraflar için
    3-Tek kol cable-row ya da dumbell-row-Aşağı kanatlar için

    AŞAĞI SIRT KÜTLE İÇİN: 1-Ağır deadlift
    2-Ağır stiff-legged deadlift
    AŞAĞI SIRT DEFİNASYON İÇİN:1-Good Mornings
    2-Hyperextensions

    OMUZ VE TRAPSLER: Omuzlar göğüsten farklı olarak yanmaya daha elverişlidir .Trapsler omuzla yakından ilişkilidir her omuz hareketinde omuzları desteklemektedir.İkisi de kollarımızı hareket ettirmek için hareket ettirmemiz gereken gruplardır .Bu hemen hemen tüm yukarı vücut hareketlerinde omuzlarımızı ve trapslerimizi belirli derecelerde kullandığımız anlamına gelmektedir.Bençte maksimuma çıkmak istiyorsak yapmamız gereken, bench press hareketinde büyük miktarda etkisi bulunan ön deltoidleri ihmal etmemektir .
    DELTOİD KÜTLE İÇİN :1-Ağır Military Presses ya da ağır push presses
    2-Dumbell Presses
    DELTOİD DEFİNASYON İÇİN :1- Front Dumbell ya da plate raises : Ayrılma sağlar ve ön tarafta çizgili bir yapı oluşmasını sağlar.
    2-Incline Side Lateral Rise
    3- Bent-Over Lateral Rises :Arka omuz için

    TRAPEZ KÜTLE İÇİN :1-Dumbell ya da barbell shrugs
    TRAPEZ DEFİNASYON İÇİN :1-Upright Rows

    TRICEPS :Çoğumuz büyük kollara sahip olmak ister fakat çoğumuz bunun için tricepslerden ziyade bicepslerimize yoğunlaşırız.. Bana güven ‘’Gerçek anlamda büyük tricepslere sahip olmadıkça ,büyük kollara sahip olamazsın.’’ Press hareketlerinde tricepslerde rol alır ,bu nedenle benchte amacımıza ulaşmak için gideceğimiz yolda , dips ve pressdown hareketlerini yapmamızda fayda vardır.

    TRICEPS KÜTLE İÇİN :1-Mümkün olduğunca ağır olacak şekilde Behind the back dips ya da muntazam dips hareketi
    2-Close grip bench Press

    TRICEPS DEFİNASYON İÇİN : 1-Pressdowns-Genel anlamda definasyon sağlar (Aynı zamanda makul bir kütle artışı sağlar)
    2-Lying Triceps Extensions(Skull Crusher)

    BICEPS :Bicepslerimiz diğer kas gruplarına göre daha hızlı yenilenirler .Diğer kas gruplarına göre daha fazla şekil alırlar.
    Bicepsler ayrıca en iyi şaşırtma metodlarını uygulayacağımız kas grubudur .Fakat şaşırtma metodlarını uygulamadan önce barbell curl tekniklerini geliştirmemizde, hareketi sıkı ve tam 6-12 arasında değişen tekrarlarla yapmamızda fayda var.
    BICEPS KÜTLE İÇİN:1-Barbell Curls


    BICEPS DEFİNASYON İÇİN :1-Incline Dumbell Curls :Bicepsin tümünde şekillendirici
    2-Preacher Curls-Aşağı biceps
    3-Concentration Curls:Bicepsleri yükseltmek için

    GUADRİCEPS:Guadricepsler sıkıştırmamız için sadece tek bir temel egzersize ihtiyacı bulunan en basit kas grubudur: Sadece bir tane ve yalnız SQUAD . Başlama seviyesinden müsabaka seviyesine kadar tüm yollarda bacak antrenmanlarımızda squat hareketini definasyon için dahil etmeliyiz.Squat hareketi diğer hareketlere oranla daha fazla GH(Büyüme hormonu) salgılanmasına neden olur ve vücudun geri kalan tüm bölgelerinde güç artışına neden olur.
    GUADRİCEPS KÜTLE İÇİN :1-Ağır Squat
    2-Leg Press


    GUADRİCEPS DEFİNASYON İÇİN :1-Guadriceps extension : Dizin içine sokulan kaslar için
    2-Lunges :Uylukların içi için
    3-Front Squats : Dış Uyluk için

    HAMSTRİNGS :Bacak bicepsleri bir başka sıklıkla ihmal edilen grup içinde yer almaktadır.Eğer spor yapıyorsanız bu bölgenizi ihmal etmeyin çünkü orantısız bacaklara sahip olanlar ,içi dolmuş bacaklara oranla daha kolay sakatlanırlar .
    HAMSTRİNGS KÜTLE İÇİN :1-Lying Leg Curls


    HAMSTRİNGS DEFİNASYON İÇİN :1-Standing Leg Curls
    2- Stiff-legged deadlift

    CALFLER .Calfler sıkça büyümesi en zor gözüyle bakılan kaslar olarak görülür.Halbuki bunun basit bir açıklaması vardır :Yetersiz ağırlık.Bir çok vücut geliştirici her bir adım atışımızda calflerin kısaldığının farkında değil.Gün içinde birkaç kez vücudunuzu 1 dakikaya yakın yukarı doğru tutun fark göreceksiniz.
    CALF KÜTLE İÇİN :1-Standing Calf Raises

    CALF DEFİNASYON İÇİN :1-Seated Calf Raises :Aşağı calf!de bulunan kası geliştirmek için
    2-Leg Press Calf Raises :Calflerde tamamen gelişim sağlamak için

    FOREARMS :Önkollarda sıklıkla ihmal ettiğimiz bölgeler arasına girmektedir,bu nedenle bu bölgeye önem vermeliyiz.Hemen hemen tüm yukarı vücut hareketlerinde örneğin ağırlığı tutarken ya da itme ve çekmelerde yardımcı olmaktadır .Önkolları geliştirmek sadece birkaç hareket gerektirdiğinden antrenmanları basittir.Güçlü bir kas grubudur ve uygulanan güce karşı dayanıklı olduğundan büyümeye yatkındırlar ayrıca günlük yaşamımızda sürekli olarak önkollarımızı kullanmaktayız.Eğer t-shirt’ün içinde büyük görünmek istiyorsak ve ağır deadliftlerde barı düşürmek istemiyorsak ,önkollarımızı yüksek ağırlıklarla çalışmalıyız .Önkolların kütle ve ya definasyon için özel hareketleri bulunmamakta.
    FOREARMS HAREKETLER :1-Barbell Wrist Curls
    2- Behind-the-back wrist curls
    3- Reverse curls
    4- Reverse wrist curls

    ABDOMINALS :İyi bir mideye sahip olmak çok çok zor bir durumdur .Çocuklardan ev kadınlarına kadar herkes iyi bir karna sahip olmak ister.İyi bir karın bölgesine sahip olmak için geçerli en önemli nedenler sağlıklı olmak ve formda olmaktır.
    ABDOMİNAL İÇİN:1-Crunches
    2-Reverse Crunches
    KALÇA FLEKSÖR KAS İÇİN:1-Leg Raises
    2-Hanging Knee Raises


    OBLİGLER İÇİN :1-Seated Twists

    YAZAN: JOHN GILJUM
     
    v0dka ve Morphling bunu beğendi.
  2. Morphling
    Offline

    Morphling Üye

    Katılım:
    23 Şubat 2008
    Mesajlar:
    119
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    28
    Omuz için ağır kilo mantığı biraz ters geldi bana ne kadar doğrudur?
     
  3. yiğitcanharmancı
    Offline

    yiğitcanharmancı Yeni Üye

    Katılım:
    2 Ocak 2009
    Mesajlar:
    366
    Beğenileri:
    235
    Ödül Puanları:
    0
    Dediğiniz mantık bence de doğru. Omuzda zorlıyacak ağırlıklar geliştirmekten çok sakatlanmaya neden olabiliyor. Ama military press hareketi istisna.
     
    Morphling bunu beğendi.
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    kaynağınız YAZAN: JOHN GILJUM kadar basit olmamalı..

    lütfen metni alıntı yaptığınız kaynağı belirtiniz..emeğe saygı kapsamında, alıntı yapılan orjinal kaynakta belirtilmelidir..
     
    bonatschi, saydam ve MT bunu beğendi.
  5. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    23- Intihal (asirmacilik) yapmak yasaktır. Başka kaynaklardan aldığınız yazıları foruma yazarken lütfen kaynak gösterin. Eğer kaynak bir web sitesi ise link vermeden sadece "abc.com" şeklinde alan adını yazınız.

    forum kuralları 23.maddeye uygun olarak düzenlenmediği için başlığız kililenmiştir..
     
    1reex1 ve bonatschi bunu beğendi.
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş