...benim sabahki protein kaynağım whey ile yumurta.Wheyi kaldırsam yumurta programda olsa daha iyi olmaz mı ? .Ayrıca TEURG hocamda yumurta tavsiye etmemiş.Yumurta en çok tavsiye edilen protein kaynaklarından diye biliyordum .Lütfen bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.Ayrıca süt yerine de yoğurt ekledim.
Yumurta ve Whey Protein Meselesi;
Yumurtaya karşı olduğum yok, yumurta bir insanın temel anlamda ihtiyaç duyacağı tüm vitamin ve mineralleri eksiksiz içermesiyle bilinen önemli besin ve protein kaynağıdır. Yanlış hatırlamıyorsam 13 adet vitamin ve mineral değerine sahip... Fakat bir yumurtanın sarısı yine yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık
200 mg kolesterol içeriyor. Aslında vücutta ki kolesterol'ün büyük bir çoğunluğu yine
vücut tarafından üretiliyor o açıdan yumurta ciddi bir kolesterol fırtınası yaratmıyor ama testler sırasında kolesterol'ü yüksek çıkanların yumurtayı devamlı tüketmemelerinde fayda var... Diyet'iniz deki diğer besinlerin kolesterol oranları da düşünüldüğünde, kolesterol hesaplaması iyi yapılarak yumurta listeye alınmalı diye düşünüyorum.
Elbette ki müthiş bir protein kaynağı zaten "
referans protein" olarak kabul edilir... Kalorisi boyutuna göre 80 ila 100 arasında değiştiğini biliyorum. (Kalorinin yüzde 80'i sarısındadır, beyazı fazla kalori içermez.)
Ben sevmediğimden dolayı hiç yemem (en son ne zaman yediğimi bile hatırlamıyorum!

)
ama elbette ki tavsiye ederim ve yenmesi de gerekir.
Zaten bir önce ki mesajım da yumurtayı diyetinden çıkar demedim "
Whey protein aldığın için yumurtayı tavsiye etmem" dedim. Yani ikisini aynı anda almana gerek yok. Bu aşırı beslenmeye girer ve sonucu yağlanmadır...
Sabah kalktığında Whey Protein almaktasın; Whey protein'i almanla kahvaltıya oturman arasında ki süre bile teknik açıdan bana göre önemlidir. Ayrıca Whey Protein'in çeşitleri var (konsantre/izole/karışık) kullandığın konsantre ise bu ürünün diğerlerine nazaran daha fazla
yağ ve
laktoz içerdiğini bilmelisin. Kutusunun üzerinde ayrıntılı yazması lazım... Ama sonuçta hepsi kas inşası için işe yarar, para boşa gitmiş sayılmaz.
Gelelim sabahları neden ikisinden birini tercih etmeniz gerektiğine;
Whey protein yarı-profesyonel ve profesyonel vücut geliştiricileri tarafından büyük oranda sabah kalkıldığında alınan bir besin desteğidir.
Kana şimşek hızıyla karışır ve direkt kaslarda ki yeni yapılanma için aktif görevine başlar ancak burada ki önemli nokta Whey protein'in görevini yerine getirebilmesi için belirli bir süre içinde çalışılmaya geçilmesi ve çalışma bittikten sonra yine bir miktar Whey protein (izole olursa daha iyi olur) alınması gerekir. (Yumurtada ki vitamin/mineral bileşimi Whey Protein gibi şimşek hızında kana karışmaz, bunun belirli bir metabolik süreci vardır. Yumurtanın glisemik indeksi "kana karışma oranı" yavaş düzeydedir. Tok tutma özelliği de zaten buradan gelir.)
Siz kalkışta Whey protein'i aldıktan sonra (daha sonra kahvaltı yapıyorsunuz) sonra günlük işlerinize geçiyorsunuz. Okul-ders derken saat 14:30 oluyor ve sabah kalkışta almış olduğunuz whey protein'in metobolik anlamda
etki mekanizması düşmüş oluyor. Hiç işe yaramıyor mu? Elbette ki yarıyor. Ama teknik anlamda sabah kalkar kalmaz alınması bu işi profesyonel anlamda yapanlar için çok daha fazla şey ifade ediyor lakin çeşitli part'lar da sabahtan çalışılmaya başlandığı için whey protein işin hakkını hemen teslim ediyor.
Ama siz zaten 14:30'da antreman öncesi
Whey Protein + 5 gr Creatin almaktasınız o açıdan kalkış ta almanıza hiç gerek yok. Çünkü bu işi profesyonel anlamda yapan biri değilsiniz. Kaldı ki evde kendi imkanlarınızla yapmaktasınız lakin
bu bir dezavantajdır çünkü salon'da ki ekipmanın yerini "evde çalışma" tutamaz. Hiç gelişme sağlanamaz mı? Elbette ki sağlanır.
Sonuç olarak;
Yumurtayı yememeniz için hiç bir neden yok tercih sizin ancak kalkışta Whey Protein ve ardından 4 yumurta (2 sarısı) sonuçta vücuda bir protein yüklemesidir. + yulaf ezmesi, ara öğünde 30 gr fındık (fitoöstrojen içerir!) yoğurt ve tavuk da var... (Yuğurt'da ki yağ doymuş yağ'dır ve zararlıdır.) Dolayısıyla evde ki çalışma metodunuz gün içerisinde aldığınız protein oranının performansınızla eşit ilerlemesine engel olabilir. Lakin fazladan aldığınız ve kullanamadığınız her protein miktarı size yağ olarak geri dönecektir. Vücut fazla proteini yağ olarak depolar.
Gün içerisinde almış olduğunuz protein'i tüketebilecek şekilde bir günlük program izlemelisiniz.
Gördüğüz gibi body building aslında çok ince hesap kitap işi... Her şey en ince ayrıntısına kadar hesaplandığında çok kısa süre içerisinde inanılmaz gelişmeler yakalanabiliyor, çünkü işin bana göre yüzde 50'si sistemli ağırlık kaldırma yüzde 50'si ise beslenmedir.
Vücut geliştirme işi, ağırlık kaldırmaktan önce müthiş bir vücut (metabolizma) sistem bilgisi gerektiriyor.