türkiyede adım başı artık rapciyim diyen insanlar karşınıza çıkıyor. çoğuna soruyorum tupac ı tanıyormusunuz diye inanın %60-70 i tanımıyor.yani bu türkiyede pop dinleyenlere michael jackson ı tanıyormusunuz demeye benziyor
biri pop un digeri rap in kralı .türkiyede gerçekten rap müzige gönül vermiş insanlar var ama çoğunluk rapciyim diyor rap in tarihini araştırmaktan aciz ben bunu kabul edemiyorum. bu tip adamların bu müzigin adının üstünden elini ayagını çekmesi için umutla türkce rap e hayat vericek yeni arkadaşları bekliyorum.
türkiye'de esasında ciddi manada rap dinleyicisi olduğuna inanıyorum ..
aklı salim rapcilere ihtiyac duyulmakta..
kendimde müzikle ilgilenen bir insanım rap in doğasındaki agresyon beni gerçekten etkiliyo..
farklı tarzlarında dinleyicisi olsam rap benim iç,n ayrı bir yerdedir..kaliteli olanı tercih ederim..
amma velakin türkce rap amerika'daki örneği gibi yeraltında doğan bi kültür yeryüzüne çıkınca ister istemez yadırganan rapciler var..
mesela ceza?
bana kalırsa şu an türkiye'de bu işi en iyi yapan adam ceza'dır.objektif olarak bakılırsa adamın yaptığı işler yazdığı sözler hiçbirisi ucuz değil..
aklı salim derken bunlardan söz etmiştim..mesela sagopa nın girdiği haller..adam şu anda bambaska seyler anlatır oldu..izlediğim adamın yunus olduğuna inanamıyorum..herneyse bu konuda tartısmak istemem..
türkiye'de rap müzik olarak algılanan cartel ve almancı dediğimiz kardeşlerimizden gelen bi kültür ve dolayısıyla sözler ve içerikler almancılar almancıların almanya da ve türkiyede çektiği sıkıntılardı..ama mesela ben hayatımda almanya da dahi bulunmamıs anlatılan hikayeler hakkında en ufak bi fikri olmayan birisi olarak gümbür gümbür o parçaları dinledim..
sonra bi milliyetcilik furyası gelmişti ..arkasından popçuların 7 sülalesine söven diss tarzı çalışmalar..ki bunun en sert örneğini zamanında yunus yapmıstı bilenler bilir..
sonra 50 cent tarzını yedirmeye çalışan istanbul attack tarzı bi oluşum oldu.karılar kızlar arabalar wooa gangsta filan.. $ temalı kolyeler =)
buda kültürel asimilasyon yaratabilir tabiiki..
velhasıl kelam düzgün bi tarz olusturmak rap müzik için ateşten gömlek herseyden önce bi amacın olması güzel bişey kardeşim..peşinden git ne olursa olsun..
sektörde favorim ise dediğim gibi ceza'dır
arkasından killa hakan ..
mesela ikisini birlikte dinlemek için bi rap game dinleyin ceza ve killa hakan..
bu kadar agresif bi parça dinlediniz mi acaba? =)
çok başarılı sonra bunu yapan ceza'nın mercan dede ile yaptığı tutsak adlı çalışmadaki yazdığı sözlere bi göz atın..takdir etmemek elde mi?
Denizde vardı oltam bir balık tuttum zannettim
Baktım hepsi rüyaymış mekanım yanmış bir orman
Ve tek seçimse çaresizlik ona inanma
Göz gördüğünden korkmaz
Eski bensem bir çiçek olsam da solmam
Anlatsın bilen kimse
Hep çeken bilir demişler çekense susmuş
Hep konuşmuş çekmeyen kim varsa
Anlatsın derdi çeken hüzün kaplı yüzlerinde
Karışmakta dertler
Ellerinde kürekle kazma
Ve der ki şeytan yazma
Ben olsam neyle anlatırım neyle anlarım
Ben anlatmazsam hangi sazla mürekkebim elimde kağıdım aynam
Gönlü saydam olan anlar ancak
İşte sayfam hergün intihar peşinde ve umutlar peşinde
Bu dünya kapkaranlık ışık başka yerde herkes peşinde
Herkes sandığı kadar iyi olsaydı keşke
En azından ay beklerdi üstümde yalnız gecede
saygı selam ederim =)
Bu arada "rap" dostum, bana dinlememi önerebileceğin yabancı rap parçalarının isimlerini verebilir misin (tupac, lil wayne, vs. vs.) şimdilik 5-10 tane versen yeter sanırım, bilgisayar şenlensin birazbu verdiğim şarkıcıların parçaları bende pek bulunmaz da... Neyse şimdiden teşekkürler.
aynen bende kulağa hoş gelen ya da bi isyan bir başkaldırışı andıran gaz şarkılar istiyorum ismi verirseniz indirebilirim slow da olabilir bazen gerekiyo![]()
evet bende tupac dinlememiş birisi olarak bir kaç öneri şarkı istiyorum çünkü çoğu sanatçının çok güzeller ve kötü olan şarkıları vardır başlangıçtan soğumayalım![]()
Sana katılmıyorum arkadaşım kesinlikle katılmıyorum hani demişsin ya "dünyada imkansız ama" işte buna katılmıyorum sana neden olmasın ki demiyeceğim çünki o zaman beynin sana bunun neden olamayacağını ispatlamak için sebepler bulup duracaktır ben sana sadece olur kardeşim diyorum olur sen yeterki önüne bir hedef koy ve bunun için çalış olması için neler yapabilirim diye düşün ve oldurmak için elinden geleni yap araştır, incele, oku, dinle, seyret, tavsiyeler al çok zor şartlarda yaşarken bu gün dünyanın sayılı başarılı insanları arasına girmiş olan insanları kendine örnek al eminim onlar sana ilham kaynağı olacaktır eğer istersen ben sana o insanlardan bir tanesini örnek olarak söyleyebilirim kim biliyormusun bu insan eminim sende çok yakından tanıyorsundur işte söylüyorum MUSTAFA KEMAL ATATÜRK onun neler başardığını biliyorsun değil mi? hangi zor şartlarda, hangi imkansızlıkların içerisinde bu ülkeyi tekrardan özgürlüğüne kavuşturduğunu biliyorsun. çalış kardeşim çalış ve başar.
Not: Mustafa Kemal ATATÜRK'e ve ona mücadelesinde canlarını ortaya koyarak yardımcı olmaya çalışan ve bu topraklar uğruna canını hiç düşünmeden seve seve feda etmiş olan herkese sonsuz saygılar ve teşekkürler.