Bulk'a başlamadan evvel vücuttaki yağ oranımı mümkün olduğunuca aşağıya çekersem bulkta yağlanmanın o derece az olacağını okudum ve bu diyete başlama kararı aldım. Amacıma ulaştıktan sonra da hacme yönelik beslenmeye başlayacağım.
1. ayımı geride bıraktım. Bu konuyla ilgili pek çok makale, bilimsel çalışmalar okudum ve halen okumaktayım. Öncelikle 1. ay sonunda neyle karşılaştığımı yazayım.
Kilo : 65.7 -> 63.0
Omuz : 111 -> 112
Kol : 33 -> 33
Göğüs : 90 -> 89
Bel : 85 -> 81
Kalça : 100 -> 96
Kilo kg cinsinden ve diğer ölçümler cm cinsindendir. Baldır ölçümü hatırlayamadım fakat onda da bir gelişme olduğunu söyleyebilirim.
Özet olarak 1 ay sonunda göğüsteki 1 cm incelmeyi dikkate almazsak kas kaybı yaşamadım diyebilirim.
Bilimsel kaynaklarda 'Kas Kurtarıcı' olarak nitelendirilen bu diyetle ilgili olarak beslenmem de şöyleydi.
Haftada 5.5 gün düşük karbonhidratlı (30-40 gr/gün), yüksek protein ve yüksek yağ oranlı diyet.
36 saat carb-up. Diyetimden çıkardığım tam tahıllı ekmek, bal, pirinç, patates vb. yüksek karbonhidratlı besinleri tükettiğim zaman dilimi. Abartmadan tatlı yemek serbest. En son servis waffle söyledim ve bitirmekte oldukça zorlanmıştım. Buna rağmen başarılı bir şekilde kilo vermeye devam ettim. Aldığımız karbonhidratlar önce kaslarda boşalan glikojen depolarını ve karaciğerdeki depoları doldurmakta kullanılıyor. 36 saatlik yükleme haftanın geri kalanındaki ağırlık antremanlarında gereken enerjiyi sağlıyor.
Okuduğum bilimsel kaynaklarda bu diyete başladıktan sonraki ilk 3 haftalık süreçte protein miktarının günlük en az 150 gr olması gerektiği yazıyor. Bu beyinin glukoz ihtiyacının bir kısmını ketosis durumuna geçildiğinde üretilen ketonlardan sağlama noktasına uyum gösterene kadar geçen süre olarak nitelendirilmiş. O nedenle alınan fazla proteinin bir kısmı glukoz'a çevrilip beyine iletiliyor. 3 hafta sonrasında beyin artık enerjisinin bir kısmını artık karaciğer tarafından üretilen ketonlardan alıyor ve kalan kısmını yine az bir miktar vücutta bulunan glukozdan elde ediyor. Yani beyin her zaman bir miktar glukoza ihtiyaç duyuyor. Uzun lafın kısası ilk 3 hafta 150 gr protein tüketilmesi gerekiyor, sonrasında 120 gr'a kadar (60-65 kilo bir insan için) düşürebiliriz. İlk 3 hafta 150 gr protein almadım, belki de göğüsteki incelme bu sebeple oldu. Beyin glukoz açığını protein parçalamasına gidip kapattı. Ama 3 hafta sonra bu açığı vücuttaki ketonlardan sağlamaya adapte oldu.
Ketosis : Glikojen depoları tükendiğinde artık vücutta insülin salgısının minimuma glukagon salgısının maksimuma çıktığı, vücutta IGF salgısının da arttığı ve vücudun yakıt olarak artık serbest yağ asitlerini (FFA) kullanmaya başladığı bir süreç. Genellikle diyete başladıktan 24-48 saat sonra eğer halen düşük karbonhidratlı (30-40 gr/gün ki 100 gr altı bütün diyetler ketojenik sayılıyor ) besleniliyorsa glikojen depoları boşalmış ve ketosis durumuna geçilmiş oluyor. Vücudu enerji kaynağı olarak depolardaki yağları kullanmaya zorlayan süreç.
Günlük kalori alımı ise şöyle hesaplanıyor. Örnekle :
65 kg -> 140 lbs
140 * 16 (kadın için 15) = 2240 (maintenance calories)
2240 - (2240*%20) = 1800 cal
Eğer günlük 1800 cal alırsa bu kişi yağ yakımına başlayacaktır. Dağılım ise
Karb : 30 gr -> 120 cal
Protein : 140 gr - > 560 cal
1800 - (120+560) = 1120
Yağ : 1120/9 = 120 gr, 1120 cal
şeklinde olmalıdır.
Sağlıklı yağ kaynakları badem, fındık, zeytin yağı, balık yağı, keten tohumu yağı, hindistan cevizi yağı vb. şeklinde tanımlanmış.
Ben sadece zeytin yağını kullandım. Peyniri tam yağlı, yoğurdu tam yağlı yedim. Eti yağlı, tavuğu derisiyle yedim. Bol badem ve fındık yedim (içeriğinde karbonhidrat da var o nedenle porsiyona dikkat)
Keten tohumu vb. yağların uzun vadede tehlikeli olabileceği yönünde çevremden duyum aldığım için zeytin yağıyla idare ettim ve ediyorum. Günde ortalama 3 yemek kaşığı içiyorum.
Düşük nişastalı karb.lar ise taze fasülye, kereviz, ıspanak, brokoli, lahana, marul, salatalık, domates vb. şekilde. Porsiyonlara dikkat!
Uzak durulması gereken yüksek nişastalı karb.lar patates, kuru fasülye, bamya, yulaf, havuç vb. Ayrıca tüm meyveler yasak.
Eğer günlük kalori miktarı çok aşağı çekilirse ister ketojenik ister ketojenik olmayan bir diyet olsun kas kaybı yaşanması muhtemeldir. %20 önerilendir.
Antreman meselesine gelince haftada 3 gün ağırlık çalıştım ve dinlenme sürelerini minimuma çekmeye gayret ettim (30-45 sn). Diyet süresince gelişim beklemek pek mantıklı değil. Amaç yağ yakımı. Fakat ağırlık antremanları kesinlikle boşlanmamalı (kas kaybını önlemek adına). Sonuçta hem yağ yakımı hem de belirgin hacim söz konusu olmuyor.
Güç kaybı pek yaşadım sayılmaz. Biraz açlık hissediyorum zaman zaman. Onun önüne de sık yiyerek (günde 6 öğün) geçtim. Her öğün bir miktar protein almaya çalışıyorum.
Umarım 2. ayımın sonunda 0 kas kaybıyla ve istediğim karınla artık bulka girebilecek noktaya gelmiş olurum. Öğrendiklerimi burda paylaşmaya devam edeceğim.
Örnek diyet
Sample Menu 1 (TOTAL : 1750 cal – 20 gr carbohydrate, 140 gr protein, 125 gr fat)
Breakfast (TOTAL : 575 cal – 6 gr carbohydrate, 41 gr protein, 43 gr fat)
2 whole eggs (12 gr protein, 10 gr fat)
2 egg whites (7 gr protein)
100 gr full fat white cheese (22 gr protein, 20 gr fat)
1 medium cucumber (6 gr carbohydrate)
1 tbsp olive oil (13 gr fat)
******
Snack 1 (TOTAL : 160 cal – 5 gr carbohydrate, 5,5 gr protein, 13 gr fat)
25 gr almonds (5 gr carbohydrate, 5,5 gr protein, 13 gr fat)
******
Lunch (TOTAL : 375 cal – 36 gr protein, 26 gr fat)
160 gr tuna (36 gr protein, 13 gr fat)
1 tbsp olive oil (13 gr fat)
******
Snack 2 (TOTAL : 270 cal – 1 gr carbohydrate, 22 gr protein, 20 gr fat)
100 gr full fat white cheese (22 gr protein, 20 gr fat)
1 cup lettuce (1 gr carbohydrate)
******
Dinner (TOTAL 280 cal - 30 gr protein, 18 gr fat)
150 gr chicken (30 gr protein, 5 gr fat)
1 tbsp olive oil (13 gr fat)
******
Snack 3 (TOTAL : 95 cal - 7 gr carbohydrate, 5,25 gr protein, 5 gr fat)
150 gr full fat yoghurt (7 gr carbohydrate, 5,25 gr protein, 5 gr fat )
Son düzenleme: 5 Aralık 2012