Bu Sporu Zararlı Bulan, Çoğu İnsanın Aklındaki Sorulara Cevap

Konusu 'Geri Dönüşüm Kutusu' forumundadır ve Eqo tarafından 13 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. Eqo
    Offline

    Eqo Üye

    Katılım:
    7 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    91
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    0
    Bu yazacaklarım sizinde dahil birçok akılda kalan soru işaretlerinin cevabıdır. Eğer aklınızda başka bir soru varsa bu sayfa başlığında yorum olarak yazarsanız cevaplamaya çalışırım.



    Halk arasında vücut geliştirme, genellikle ya vücut güzelliği, ya da kısaca halter olarak bilinmektedir. Çok kişi de bu sporu zararlı, anlamsız olarak nitelemekte, hatta yapanla alay edecek kadar ileri gitmektedirler. Bu yanlış tutum, bilgisizlik ve kıskançlıktan ileri gelmektedir. Vücut Geliştirme Sporu, bir başka tanımlama ile; Hareket Bilimi ( Kinesioloji ) kuralları içinde, bir programa bağlı olarak yapılan, aletli ve aletsiz egzersizlerle, vücudun geliştirilmesi, kuvvetlendirilmesi, kondisyon seviyesinin arttırılması, estetik ve esnekliğinin belirli miktarda daha ileri derecelere getirilmesini sağlayan, metabolizmanın verimliliğini arttıran bir spor branşıdır.

    Yıllarca bu sporun faydaları ile ilgili gerek tıp otoriteleri gerekse ünlü spor ve bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, vücut geliştirmenin bilimsel kurallara göre düzenli uygulandığı takdirde sağlığın altın anahtarı olduğu tespit edilmiştir.
    Body forum, bilimsel ve düzenli vücut geliştirme ve spor için tüm bilgileri, en bilimsel ve geniş kapsamlı şekilde size anında sunarak toplum sağlığının sportif uygulamalarla en üst düzeylere getirilmesine yardımcı olacaktır.

    İŞTE DOĞRULAR VE YANLIŞLAR:
    YANLIŞ: Kasları anormal derecede şişirir, vücudu hantallaştırır.
    DOĞRU: Düzenli ve bilimsel kurallarla yapıldığında kasları mükemmel derecede çalıştırır, kuvvetlendirir, geliştirir, esneklik ve estetik kazandırır,
    YANLIŞ: Uygulanması zor ve zahmetlidir, her yaşta yapılamaz
    DOĞRU: Her yaşta, her yerde, zaman ve mekan farkı olmadan, istenen bir zamanda yapılabilir,
    YANLIŞ: Vücut yağının atılmasında etkili değildir, insanın hareketlerini güçleştirir
    DOĞRU: Hareketsizliği önler, hafif ağırlık ve çok tekrarlı hareket ve egzersizler arasında kısa dinlenme süreleri ile uygulandığında vücut yağını yakar, esneklik kazandırır.
    YANLIŞ: Kalbin büyümesine neden olur.
    DOĞRU: Düzenli ve bilinçli yapılan vücut geliştirme egzersizleri kalp kaslarının güçlenmesini, kan dolaşımını düzenleyerek, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar,
    YANLIŞ: Vücut sistemlerini zorlar, nefes almayı zorlaştırır.
    DOĞRU: Göğüs kafesinin genişlemesini sağlayarak, daha iyi bir solunum kapasitesi kazandırır,
    YANLIŞ: Diğer spor branşlarını uygulayanlarda verim düşüklüğüne sebep olur.
    DOĞRU: Kondisyon çalışmalarının en önemli bölümünü oluşturur ve bütün spor branşlarının da temeli olarak kabul edilir,YANLIŞ: Vücudun dengesini bozar ve konsantrasyon zorluğuna neden olur.
    DOĞRU: Vücut hakimiyeti, denge ve konsantrasyonu arttırır,
    YANLIŞ: Yapan kişinin kendini beğenme (narsizm) ve bencil duygularını arttırır, sinirli yapar.
    DOĞRU: Kötü alışkanlıklardan korur veya bırakılmasını sağlar, kişinin kendine olan güvenini arttırır, sinirliliği ve stresi ortadan kaldırır.
    YANLIŞ: Gelişme çağında boy uzamasını engeller.
    DOĞRU: Düzenli yapılan egzersizler kas, bağ ve kemik dokularını kuvvetlendirerek, boyun uzamasına yardımcı olur. (Burada kendim parantez açıyorum çünkü bu çok yaygın, çok mantıksız bir dedikodu. Tesadüfe bakın ki bu dedikoduları da en çok benimsemiş olarak bu işi beceremeyen ve beceremeyecek olanları gördüm. Örnek Arnold 'un boyu ya da diğer haltercilerin boyu, şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu kısa boylu diye her ağırlık kaldıran kısa boylu mu oluyor? Basketbolculara, boksörlere bakın ağırlık çalışmadan top sürmekle mi yapıyor hepsi o vücudu demek ki spor faydalıdır hiçbir şeyi kısaltmaz ağırlık da sporun babası olduğuna göre…)
    YANLIŞ: İleri yaşlar için tehlikelidir, bağ doku ve kas sakatlığına neden olur.
    DOĞRU: İleri yaşlarda kas erimesini ve eklem rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur, kuvvet, kalıcı form ve daha genç görünüm kazandırır.
    YANLIŞ: Hanımlarda erkeksi ve kaba görünüme neden olur.
    DOĞRU: Hanımların genel estetik ve atletik yapı avantajları elde etmelerine yardımcı olur, selülit ve kilo verme problemlerini giderir, vücut bölümlerinin ayrı-ayrı forma sokulması için en etkili spordur.
    YANLIŞ: Vücutta görüntü bozukluklarına neden olur, hormon faaliyeti dengesini bozar.
    DOĞRU: Duruş bozukluklarını giderme veya herhangi bir kaza sonrası rehabilitasyon çalışmaları için ideal bir spordur, vücutta önemli hormonların ( endorfin vs.) seviyesinin artmasına yardımcı olur.
    YANLIŞ: Fizik tedavi ve rehabilitasyonlarda etkisi olmaz.
    DOĞRU: Biyomekanik özelliklere sahip olan ve sportif rehabilitasyon uygulama olanakları sağlayan vücut geliştirme makineleri, rehabilitasyon ve fizik tedavi gibi tıp bölümlerinin vazgeçilmez cihazlarıdır ve vücut geliştirme sistemleri de bu tür tedavilerin temelini oluşturmaktadır.

    Antrenmanlar ve Yanılgılar

    1 - Antrenman yapınca Yağı kaslara çevirirsin

    Hayır - Yağ kasa dönüşmez. Normalde bu lafın arkasındaki anlam, şudur; yağı çeşitli kondisyon antremanı ( cardio) eritirsin. Yağı eritince kaslar netleşir, ayni zamanda vücut geliştirmede yapılırsa sonuç daha iyi olur ve kaslar daha çabuk belirgin olur. Çoğu kişi kas için yağ gerektiğini zanneder, şöyledir yağlar kasların oluşması için gereken enerjilerden biri, yalnız yağ kasa dönüşmez, yağın kaslar oluşması için enerjilerden birisi olduğu için yağlar kasa dönüşür demek yanlıştır.

    2- Vücudun belirli kısımlarındaki yağları eritebilirim

    Maalesef Hayır, Vücudumuzdaki belirli yerlerdeki yağları vücudumuz eritmeye izin vermemektedir. Vücut enerji alacağı zaman vücudun neredeyse her kısmındaki yağlardan "alır". Yalnız vücudumuzdan istekleri var, şöyle ki vücudumuz her zaman için gereksiz gördüğü yağları önce eritir, daha sonra yüzümüzden ve vücudumuzun üst kısmından (Göğüs ve yukarı) ve son olarak ise karin ve kalça etrafı. Nedeni ise vücudumuzun bu bölgelere yağların kalmasını istemesi çünkü vücudumuz olası kazalardan organlarımızı koruması içindir. Bayanların kalça etrafında ve bacaklarda
    yağlanmasının nedeni ise olası bir hamilelikte yeterince enerji olmasıdır.

    3- Karin kasların gözükmesi için karnin alt kısmını çalıştırmak yeterlidir.

    Maalesef.
    Alt kısmi denilemez, çünkü öyle bir şey yoktur. Karın / mide kası Rectus abdominis büyük bir kastır. Normal konuşmada daha fazla kaslar olarak söylense de - Six pax dediğimiz "kaslar". Karni çalıştırınca tüm karin kasını çalıştırmış oluyorsunuz. Peki neden bazen çalıştırınca karnin üst kısmı daha fazla çalışmış gibi hissediyorum? Bunun nedeni normal bir karin egzersizinde vücudun üst kısmı harekete geçer, yani üst kısımdaki lifler ilk önce çalışır. Bu nedenle üst "kaslar" daha fazla çalışmış gibi olur.

    4- Amacın sadece kasları sertleştirmekse fazla kilolara gerek yoktur.

    Hayır, vücudu sadece ayni seviyede olmasını istemiyorsanız ve bir sonuç görmek istiyorsanız vücut geliştirme ile o zaman ne kadar sert - ağır çalışırsan o kadar iyi sonuç elde edersiniz. RM (tekrar maksimum) dediğimiz 10 olması gerekir şöyle ki diyelim ki 8 tekrar alıyorsunuz bu 8 tekrarın 8. sini anca kaldırmış olmalısınız buna sert / ağır
    çalışma denir (Böyle yapınca vücudumuz bu çalışmaya dayanamadığının farkında olacak sen zorlayınca ve başarınca vücut oluyormuş der ve kaslar büyür). Yani kasları ne kadar şaşırtırsanız o kadar iyidir. Eğer ki az kilo koymuş iseniz ve hedeflediğinizden fazla kaldırabilirseniz, yine aynısını yapmalısın mesela hedef 8 ise ve 12 kaldırabilirseniz, yine ayni 12. anca kaldırmalısınız ki yine şaşırsın, daha sonraki sette kiloları düzenlersiniz. Her zaman için kasların yorgun düşmesi gerekir. Fazla tekrar az kilolu yapmakta iyidir yalnız bu şekilde fazla sonuç alamazsınız (kas gelişiminde) Eğer ki ben yaptım oldu derseniz, o zaman fazla tekrarlardan enerji kullanmış ve yağlar erimesinden dolayı kaslar belirginleşmiştir. Bu durumdan memnun isen ve ayni kalmasını istiyorsan fazla tekrar almada yanlış bir şey yoktur.

    Yeni Başlayanların Merak Ettikleri

    S: Vücut geliştirme boyu kısaltır mı?
    C:Yapılan araştırmalar gelişimi devam eden kemiklerin baskıya maruz kalması sonucu daha çabuk sertleştiklerini göstermiştir. Ağırlık çalışmaları sonucu hem kemikler erken sertleşmekte hem de gelişen kas dokusu nedeniyle tendonlar kemikleri tutmaktadır. Bu nedenlerden dolayı ergenlik çağında yani büyüme safhasında ağır antrenman teknikleri uygulanmamalıdır. Yalnız bir temel oluşturmak üzere düşük ağırlıklar ile kültür fizik hareketleri uygulanabilir.

    S:Anrenman yapmayı bırakınca kasların sarktığı doğru mu?
    C:Nedense bu söylenti halk arasında çok yaygın. Aksine antrenman yapmayı bırakınca kaslar sarkmaz ,küçülür.Elbette kasların içinde hava veya su yok ki sarksın.Kaslar olağan zorlama ile karşılaşmayınca kas hacminde bir azalma-atrofi oluşur.Bu olayı en iyi uzun süre hareket edemeyen yatalak hastalarda veya kolu yada bir eklemi sakatlanmış kişilerde gözlemleyebilirsiniz.Bu şahısların söz konusu adalelerinde gözle görülür derecede bir küçülme gerçekleşir,ama sarkma olmaz.Nitekim "kas hafızası" denen olaydan ötürü uzun süre baskı görmemiş kaslar eski formlarını çok kısa zamanda yakalamaktadırlar.Yalnız şunu da belirtmekte fayda var ki enerji tüketiminin azalmasından dolayı yağ dokusunda bir artma olabilir.

    S:Vücut Geliştirme kalbi büyüterek kalp krizine yol açabilir mi?
    C:Kalp istem dışı çalışan bir kas olmasına karşın devamlı zorlama sonucunda onun da gelişmesi doğaldır. Sadece Vücut Geliştirme ile değil diğer güç sporlarında da durum aynıdır. Sanılanın aksine bu durum lehimizedir. Gelişen kalp doğaladır ki güçlenecektir. Fakat uzun bir müddet devamlı egzersiz yapan bir şahıs aniden uzun bir süre neredeyse minimum efor sarf ederse kalp ritminde bir bozulma olabilir. Bu yüzden eğer egzersizler bırakılacak ise bu takriben azalarak olmalıdır. Ayrıca ağırlığı kaldırırken yani zorlanma anında mutlaka nefesinizi verin ki basınç oluşmasın.




    İYİ FORUMLAR..
     
    mc_burax, sailor16 ve Akay bunu beğendi.
  2. mc_burax
    Offline

    mc_burax Üye

    Katılım:
    18 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Güzel bir yazı gerçekten. Aklında soru işareti olanlara yardımcı olacaktır.;)
     
  3. Eqo
    Offline

    Eqo Üye

    Katılım:
    7 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    91
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    0
    evet çoğu soruyu yanıtlamaya çalıştım
     
  4. van_damme34
    Offline

    van_damme34 Yeni Üye

    Katılım:
    15 Haziran 2010
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    teşekkürler ama vucudu hantallaştırdıgı bi gerçektir 80-85kg lik bi vucutcu 100 kiloluk bi boksörden arada 20 kg olmasına ragmen hantaldır. hantallaşmak istenmiyorsa vucut geliştirmeyle başka sporları bir arada yapmak şart.
     
  5. Eqo
    Offline

    Eqo Üye

    Katılım:
    7 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    91
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    0


    Yorumun içi teşekkürler..


    Evet vücudcular boksörlere göre daha hantaldır. Çünkü boksörler çevikdirler ve refleksleri güçlüdür. Ama bu body yapanları hantal kılmaz. Body building yapmayan bir insanla yapan arasında dağlarca fark vardır. Hem hantallık açısından,hem çeviklik açısından..
     
    van_damme34 bunu beğendi.
  6. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş