Bu Sporu Kimler Yapamaz ?

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve MARCELLO tarafından 22 Eylül 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 8 üye.
  1. MARCELLO
    Offline

    MARCELLO Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2011
    Mesajlar:
    62
    Beğenileri:
    88
    Ödül Puanları:
    0
    Profosyonel düzeyde Vücut Geliştirme Sporu'nu herkes yapamaz..Bazı hastalıklara sahip olan kişiler bu spordan uzak durmalıdırlar..Hiçbir sorunu olmayan sağlıklı kişiler de senede bir kere check-up yaptırarak hemogram, rutin biyokimya ve Batın USG gibi tetkikleri yaptırmalılar herhangi bir devlet hastanesinde..

    Çünkü vücut geliştirme sporu kas kütlesinde artışa ve kasın daha çok çalışmasına yol açıyor..Bu da Kreatinin, Üre ve Ürik Asit gibi atık maddelerin kanda daha çok birikmesine yol açıyor..Bazı kişilerde bu maddelerin artması, böbrek fonksiyonlarını kötü etkileyebiliyor..Ayrıca bu sporu yaparken uygulanan beslenme programı bazı insanlarda kolesterol artışına, trigliserid miktarında yükselmeye ve kalp hastalığı riskinde ciddi artışa yol açabiliyor..

    Öte yandan aşırı kalorili beslenme, ailesinde diyabet riski olan kişileri genç yaşta tip-2 diyabet yani şeker hastası yapabilir..

    Özetleyecek olursak:

    1-) Hipetansiyonu olanlar bu sporu yapamaz : Hipertansiyonu olan kişilerin vücut geliştirme sporundan uzak durması gerekir..Ağırlık egzersizleri sırasında tansiyonun sağlıklı insanlarda bile epey yükseldiğini biliyoruz..Normalde hipertansiyonu olan bir insanın, bu sporu yapması ani bir anevrizmaya(beyin kanaması), beyinde damar embolisine ( felç ) vb kardiyovasküler hastalıklara sebep olabilir..

    Dolayısı ile ilaç kullansın yada ilaç kullanmasın hipertansiyonu olanlar bu spordan uzak durmalıdır..Hipertansiyon, dinlenme halinde tansiyonun 13 / 8 seviyesinin üzerine çıkması durumudur..Tansiyon aletlerinde bu tarz yüksek değerler görülüyorsa mutlaka Holter cihazı ile hipertansiyon açısından tarama yapılmalıdır uygun bir hastanenin kardiyoloji servisinde..

    2-) Böbrek Hastalığı Olanlar : Kronik bir böbrek hastalığına sahip olanların bu spordan özel olarak uzak durması gerekmektedir..Çünkü vücut geliştirme sporunu yaparak zamanla artan kas kitlesi ve kasların fazla çalışması neticesinde kanda üre, kreatinin ve ürik asit gibi atık maddeler artmaktadır..Sağlıklı bir insanın böbrekleri, bu atık maddeleri süzebilirken, böbrek hastalığı olanlarda bu atık maddeler böbrekleri epey zorlamakta ve akut yada kronik böbrek hastalığına yol açabilmektedir..

    3-) Göz Tansiyonu ( Glokom ) Olanlar : Göz tansiyonu en sık karşılaşılan körlük nedenlerinden biridir..Göz tansiyonu olanların düzenli doktor kontrolünde olması şarttır..Göz tansiyonu olan kişilerin vücut geliştirme sporu yapması, ağırlık kaldırma sırasında gözü içi basıncın artmasına ve göz içi kanamasına yol açabilir..

    4-) Kronik Hepatit yada benzeri bir Karaciğer Hastalığı Olanlar : Bu şekilde bir karaciğer hastalığı olanlar da bu spordan uzak durmalıdır..Kas kütlesindeki artışın faha fazla kas eforunun yol açtığı oksidatif stres artışı ve kanda katabolizma ürünlerinin birikmesi, mevcut karaciğer hastalığında ilerlemeye yada prognozda kötüleşmeye yol açabilir..

    5-) Otoimmun Hastalığı Olanlar : Sistemik Lupus, Behçet Hastalığı vb gibi vücut bağışıklık sisteminin kendi organ ve dokularını yabancı madde gibi algılaması sonucu oluşan otoimmun hastalıklarda da bu spordan uzak durmak gerekir..Bu türden yoğun kas eforunun gerçekleştiği sporlar mevcut hastalığı alevlendirebileceği gibi bağışıklık sistemini etkileyerek yeni organ yada damar tutulumlarına yol açabilir..

    6-) Diabetes Mellitus ( Şeker ) Hastaları : Halk arasında ''Şeker Hastalığı'' olarak bilinen Diabetes Mellitus'un birinci tipinde de ikinci tipinde de, vücut geliştirme sporu profosyonel düzeyde yapılamaz..Gerek bu sporun gerektirdiği yüksek kalorili ve proteinli beslenme gereksinimi, gerek kas efornunun insülin gereksinimini değiştirmesi ve gerekse hipoglisemik atak riski nedeniyle Diabetes Mellitus hastaları, bu sporu ''profosyonel düzeyde'' yapamaz..

    Yani yoğun beslenmenin yapıldığı, besin takviyelerinin kullanıldığı ve hatta steroid kullanımının gerektiği profosyonel aşamaya Diabetes Mellitus hastaları hiç gelmemelidir..

    Bu hastalar ancak amatör düzeyde vücutlarını fazla yormadan bu sporu yapabilirler..

    7-) Kalp Hastaları : Başta kalp yetmezliği olmak üzere herhangi bir kalp hastalığı olan kişilerin de bu spordan uzak durmasında fayda vardır..Çünkü ağırlık kaldırma işlemi sırasında yükselen tansiyon, kalbi ekstra olarak zorlayacak ve akut problemlere yol açacaktır..Çok tehlikelidir..

    :cool: Astım Hastaları : Astım hastalarının da bu sporu yaparken kesinlikle doktorlarına danışması ve doktorun kararına göre hareket etmeleri gerekir..Astım hastaları da bu sporu profosyonel düzeyde yapamazlar..

    9-) Ciddi bulaşıcı hastalığı olanlar : Hepatit gibi AIDS gibi tüberküloz gibi mortalite oranı yüksek olan bulaşıcı hastalıkların etken virüslerini taşıyanlar ama henüz hastalık belirtisi olmayanlar da bu sporu yapamazlar..Çünkü bu spor sırasında artan oksidatif stres artışı, vücuttaki etken virüsün, hastalık meydana getirme riskini kat ve kat arttırır..Ayrıca hastalığın ter, salya ve vücut sıvıları yolu ile diğer insanlara bulaşma riski de ciddi bir biçimde artar..

    10-) Kanser Hastaları : İster kontrol altında olsun ister olmasın, kanserin herhangi bir türüne sahip olan kişilerin de bu spordan uzak durmasında fayda vardır..Çünkü bu spor, yorucu bir çalışma programı ve yüksek kalorili beslenme gereksinimi gerektirebildiğinden, hastalığın prognozuna doğrudan etki eder..Kullanılan kemoterapi ilaçlarının toksik etki yapma ihtimalini arttırır..

    11-) Lipid Profil Bozukluğu Olanlar : Kolesterolü ve trigliseridi normal değerlerin çok üzerinde olan kişiler de bu sporu profosyonel düzeyde yapamazlar..

    Doktor kontrolünde ve ilaçlarını kullanmak, düzgün beslenmek kaydı ile amatör düzeyde yapabilirler..

    12-) Ciddi Endokrin Hastalığı Olanlar: Cushing Sendromu, İnsülinoma, Pankreatit gibi endokrin organlarında kronik hastalığı olanların da bu sporu profosyonel düzeyde yapamazlar..

    Doktor kontrolünde, ilaçlarını kullanmak ve sağlıklı beslenmek kaydı ile ancak amatör düzeyde yapabilirler..

    Özetle yukarıda saydığım türden ciddi hastalık sahibi olan kişilerin bu spor yerine yürüyüş ve yüzme gibi kardiyo ağırlıklı sporlara yönelmesi çok daha isabetli ve faydalı bir karar olacaktır..

    Bunun dışında sağlıklı kişilerin de bu sporu yaparken senede bir kere hemogram, rutin biyokimya ve Batın USG tetkiklerini yaptırmalarında fayda var..Özellikle glukoz, insülin, kolesterol, üre, kreatinin, ürik asit, HbA1C, kalsiyum, sedimantasyon, hemoglobin, lökosit, TSH, T3, T4 gibi parametrelere mutlak suretle bakılmalıdır..

    Bu şekilde bu sporun sizin sağlığınızı nasıl etkilediğini görebilirsiniz..Çünkü bu spor herkesin yapabileceği bir spor değil maalesef..
     
    03Onur07 bunu beğendi.
  2. neverbackdown.
    Offline

    neverbackdown. Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    1.016
    Beğenileri:
    672
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    benim hiç bir problemim yok şuan yaşım 15 ailemden gelen genetik bir hastalıkta yok sadece babam astım ama bu sporu yapıyordu birkaç sene önce bende yeni başladım ama bende astım yok.

    sadece arada gözümde seyirme oluyor durup dururken bazende bicepste bunun nedenide forumda vardı bir zararı yok
     
    .ZYZZ. bunu beğendi.
  3. Dying Breed
    Offline

    Dying Breed Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2013
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    3
    Meslek:
    Nefes alıp vermek.
    Yer:
    İSTANBUL
    Hatsalığımız yok Allah'a binlerce şükür.Öte yandan istek azim sabır ve intikam diyorum.
     
  4. Ali28
    Offline

    Ali28 Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2013
    Mesajlar:
    99
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    0
    ''Abi kaç aya Dwayne Johnson gibi olurum?'' diyenler bu sporu yapamaz :D
     
  5. rockybalboa7
    Offline

    rockybalboa7 Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.262
    Beğenileri:
    4.482
    Ödül Puanları:
    0
    fitness cardio pilates tarzı sporlar yapabilirlerde hardcore body building herkesin yapacağı spor değil iyi maddi durum ister zaman ister araştırma ister bilgili partner ister bu hastalıklara sahip olmayan insan bile ileri düzeyde body building yapamayadabilir yani
     
    Son düzenleme: 24 Eylül 2013
  6. WadeFB
    Offline

    WadeFB Üye

    Katılım:
    18 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    416
    Beğenileri:
    252
    Ödül Puanları:
    53
    benim gibi su an gida zehirlenmesi yasayanlar yapamaz
     
  7. BALTO
    Offline

    BALTO Üye

    Katılım:
    22 Haziran 2014
    Mesajlar:
    0
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    10
    Cinsiyet:
    Bay
    ben hipertansiyon hastasıyım (yaş 40, boy 183 kilo 81 )... totalde 60 dakika spor yapabiliyoruz ...önemli olan nabız atışının 130 un üstüne çıkmamasıdır ... kırılma noktası budur ...
     
  8. 03Onur07
    Offline

    03Onur07 Üye

    Katılım:
    10 Mart 2017
    Mesajlar:
    0
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Öncelikle merhaba akciyer embolisi hastasıyım boy 1.70 kilo 95 bu sporu yapabilirmiyim
     

Sayfayı Paylaş