Yani başlayan birisi günde çift bölge çalışmamalı. Sadece gidip yeni başlaya
Bunu ayrıntılı olarak bir yerlerde yazmıştım ama bulamadım şimdi. Yeni başlayanların her gün ayrı bölge girmesine gerek yok, haftada 3 gün tüm vücut çalışmasından daha çok afyda görürler. Bunun bir sebebi şu, yeni başladığınızda her antrenman ağırlık arttırma potansiyeli olur ve eğer mesela haftada 1 gün bench press girilirse ay sonunda 4 defa ağırlık arttırılmış olur. Diyelim ki ilk antrenman 20, 2şerli kilo artışlarıyla ay sonunda 28 kiloyla çalışacak kadar kaslar gelişmiş olur. Haftada 3 gün tüm vücut çalıştırıldığında ise aynı sonuca 4. antrenmanın sonunda yan, sadece 1 haftada gelinmiş olur. Buna itiraz olarak tüm vücut çalışmasında izolasyon hareketlerine fazla yer olmayacağı söylenebilir ama yeni başlayan birisinin zaten bunlara ihtiyacı yoktur, bunlar ancak genel bir kütle kazandıktan sonra ayrıntılara girmek için işe yararlar. Örnek olarak, şu anda 3 tane curl hareketine falan ihtiyacın yok, tek abrbell curl haftada 3 gün daha hızlı kas gelişimi sağlar. 3 tane triceps hareketi de aynı şekilde, bu tarz programlar yeni başlayanlara uygun değil. Temel hareketlerle yeterli gelişme haftada 3 gün tüm vücut çalışmasında çok daha hızlı bir şekilde elde edilebilir.
Diğer sebep ise ilerlemiş sporcular girdikleri çok ağır yüklerden sonra vücutlarını toparlamak için daha fazla süreye ihtiyaç duyarlar ama şu anda yolun başında olduğunuz için gene bench pressten örnek verecek olursam 48 saat dinlenmeden sonra tekrar bench presse girecek ve tekrar ilerleme kaydedecek kadar dinlenmiş olursunuz. O halde 1 hafta beklemek sadece gelişmeyi yavaşlatır.
Gene amaç kas gelişimiyse bu kadar kardiyo biraz fazla gelebilir ama bunun kesin bir formülü, herkes için geçerli sınırı yok. Sadece aklında bulunsun, yeterli gelişimi sağlayamadığını düşünürsen ilerleyen aylarda, kardiyodan kısmak iyi fikir olabilir.
O yüzden başta yaptığım öneriyi tekrarlıyorum, yeni başlayanlar bölümünde Flexor'un yazdığı başlangıç programı çok daha uygun olacaktır. Hatta eğer squat formunu düzgün öğretecek bir hoca varsa başında leg extension ve leg curl'ü bırakarak yerlerine squat koyarsan her şey daha güzel olur.