Selam;
Sevgili Arkadaşlar,
Reklamlardan etkilenme kısmını ikiye ayırabiliriz.
1- İhtiyacınız olmadığı hâlde yönelim.
2- İhtiyacınız olduğu hâlde yönelim.
1. şıkta geçerli olan sebebi açıklamayacağım. Konunun açılış amacına hizmet etmekte.
Beni ilgilendiren ve aidiyet göstermem gereken 2. şıktır. Nasıl mı?
Mesela reklamları şu gözle izler, ve bilinçaltıma girmesini böylelikle etkilemiş olurum.
İhtiyaç listem önceden hazırdır. Hangi durum olursa olsun ihtiyacım dışına, belirlemiş olduğum bütçenin dışına çıkışımı kendi plan ve program gereğince engellerim.
Alışverişe çıktığımda bu, yiyecek öncelikli bir konsepti barındırıyorsa, mutlaka tok karnına gitmeye özen gösteririm. Bilimsel olarak bu detay vaktiyle açıklanmıştı. Kısaca " Aç karnına gidilen bir market alışverişinde, açlık düzeyinizin size psikolojik olarak baskıda bulunabileceği gibi, eve gittiğinizde birde bakıyorsunuz, hiç ihtiyacınız olmayan onlarca yiyecek ürünü alıvermişsiniz.
Şimdi 2. şıkka tekrardan dönersek. Mesela, patates kızartmak gibi bir lükse ihtiyacım var. Evde yağı 3-5 kere kullanmak istemiyorum sağlık açısından. Sürekli değiştirmekte maddiyat olarak sıkıntıya sokabilir beni. Bu yüzden falanca markanın 1 kaşık yağ ile bunu başarabilen ürünü bana cazip geliyor. Çünkü ihtiyacım olan bir ürün. Sadece yönlendirme konusunda hangi ürüne direk gideceğimi belirliyor.
Bu diğer bir çok ürün içinde etken. Supplementte'de, giyimde de, ev eşyasında da...
Reklamdan etkilenip, etkilenmemek kişinin kendisini eğitmesiyle ilgili bir durum olduğu inancındayım.
D.N= Reklamı hazırlayan insanlarda neticede bizlerden birileri. İnsanlar. Onlar da bu faktörü göz önünde bulunduruyorlar. Bu sayede nasıl daha cazip, etkileyici işler başarabiliriz derdindeler. Herkes kendince haklı olanı, doğru olanı yapmakta. Doğru tüketimler dilerim herkese.
Saygılarımla,