Bilek Güreşi Çalışma Prensibi (Güç Kazanımı)

Konusu 'Savunma ve Dövüş Sporları' forumundadır ve tkyk tarafından 28 Aralık 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 13 üye.
  1. tkyk
    Offline

    tkyk Üye

    Katılım:
    24 Ekim 2011
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar öncelikle konuyla ilgili arama yaptığımı belirteyim. Çok uzun zamandır siteyi takip ediyorum ama hep bir okuyucu olarak kaldım ve şimdiye kadar hiç yazmadım. Hatta yıllardır takip etmeme rağmen üyeliğimi bile birkaç ay öncesinde aldım.

    Evet forumda bilek güreşiyle ilgili bir çok konu ve yazı var. Ve neredeyse bu konuların hepsini ezbere biliyorum diyebilirim. Ama bunların hepsi ya bu sporla ilgili çok bilinen bir takım temel bilgilerden yada kişilerin bireysel tecrübelerinden oluşuyor.

    Beni yazmaya iten mevcut konularda bilek güreşine yönelik çalışma prensibinden çok az bahsedilmiş olması oldu.

    Konuyu biraz daha açmadan önce kendimden biraz bahsedeyim. Konuyu niye açtığımı da bu yolla daha iyi anlarsınız.

    Yaşım 21 ve yaklaşık 4 yıldır vücut geliştirmeyle uğraşıyorum. Bunun çok büyük kısmında evde çalıştım. Evimde makineler dışında neredeyse her hareketi yapabileceğim ekipmanlarım mevcut. Hiç supplement kullanmadım ama beslenmeme, uykuma mümkün olduğunca dikkat ediyorum.

    Spora başlamadan önce boyum 1.84, kilom ise 70 di. Şimdi boyum 1.85 ve kilom 84. Vücut tipi olarak tarif etmem gerekirse karın kasları o kadar gelişmiş olmamakla birlikte Brad Pitt'in Troy filmindeki haline benziyorum.

    Malumunuz bilek güreşini çok seviyorum. Ama gelin görün ki bir bu konuda bir hayli de başarısızım.

    Bir kere genetik olarak dezavantajlıyım; evet bileklerim ince. Bu sorunu çözebilmek için her yolu denedim. Özellikle el yayıyla çok çalıştım, öyle ki bir çift el yayını aldıktan 2 ay sonra kırmıştım. Bunun sonucu olarak önkolum epey gelişti ama bileğim de pek bir fark yaratmadı. Sonradan bileğin tendon ve kemikten oluşan yapısı dolayısıyla kalınlaştırılamayacağını öğrendim zaten. :)

    Bilek güreşini doğrudan ilgilendirdiği için yazayım; soğuk zamanda kol 40, önkol 35 cm. Kabul ediyorum klasik anlamda bir bodyci ölçüsü değil ama kemik yapmın da ince olduğunu hesaba katmalısınız. Bu yüzden de kollarım çok yüksek ölçülerde olmamasına rağmen oldukça hacimli ve estetik duruyorlar. Ve gövde olarak epey iriyim, bacak fazla çalışmadığımdan vücudumun ağırlığı çoğunlukla üst vücutta.

    Sorunum bu görüntüdeki halimin bilek güreşinde güç olarak masaya yansıyamaması..:)

    Benden birkaç beden küçük adamları zorlanarak yeniyorum. Ve benim ölçülerime biraz olsun yakın olan, ucundan köşesinden spora bulaşmış adamları ise yenemiyorum yada birkaç dakikalık zorlu mücadelelerin ardından ancak yenebiliyorum.

    Bu arada genel olarak güçsüz olduğum anlaşılmasın. Şakalaşmalar, itiş kakışlarda vs bu dediğim adamların hepsini kağıt gibi savurabiliyorum. Bilek güreşinde elllerin önemini okumuştum bir yerde. El yaylarıyla uğraşmamın bir nedeni de buydu. Ellerim şu an bir kerpeten kadar güçlü hale geldiler. "Güç" sorunum sadece bilek güreşiyle ilgili.

    Tamam genetik olarak şanssızım anladık. Ama kader gibi boyun mu eğeceğiz buna? Bilek güreşine yönelik güç kazanmanın sırrı nedir?

    Bu noktada neden mevcut konularla yetinmeyip başlık açtığımı açıklayayım.

    Mevcut konularda çok temel bilgiler var. Benim gibi bilek güreşi hakkında zaten çok şey bilen birisinin ihtiyacını karşılayamıyorlar.

    Örnek:

    Bilek güreşinde kasların/vücudun bölgelerinin önemi eller, önkol, biceps, triceps, omuz, göğüs ve sırt olarak gider. Ama bu kasları devreye sokabilen teknikler nelerdir? Bir konuda tekniklerden adlarıyla bahsedilmişti ama bilgiler çok yüzeyseldi ve nasıl eyleme dönüştürüldüklerinden bahsedilmemişti.

    Yada

    Biceps antremanlarında dumbella curl mü hammer curl mü yoksa barbellla curl mü? Bu dediğimi bilek güreşine yönelik tüm hareketler için düşünebilirsiniz. Yani itiş gücünü devreye sokan hareketler nelerdir?

    Yada

    Anlaşılacağı üzere benim durumumda birisi çok tekrarlı setler yaparken nasıl bir antreman stratejisi uygulamalıdır. Overtraining olmadan tekrarlar kaç olmalıdır, nerede durmalıyım? Piramit, ters piramit? Yada D-T-P antreman sistemi?...


    Şunu da belirteyim konuyu bu kadar takıntılı hale getirmem ve şu an için hacimi falan unutup vücut geliştirmenin üstünde görmemin sebebi bir iddia. 4 yıl önce hazırlık sınıfında üniversiteye ilk başladığımda bir arkadaşımla iddiaya girmiştik üniversite bitene kadar onu yeneceğime dair. Kaldı 1.5 sene...:) Bu arada bahsettiğim arkadaşım ara ara body yapıyor, benden 5-6 kilo zayıf ama inanılmaz bir gücü var. Bilekleri çok kalın ve doğuştan kaslı temel reis tipi bir önkolu var. Gözlerimin önünde 110 kiloluk dev gibi bir adamın kolunu büktü.

    Sorularımı cevaplarsanız ve öneriler, tavsiyeler getirirseniz çok memnun olurum.

    Saygılar...
     
    yagizguclu, Pappy, harani ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. HeLmeT
    Offline

    HeLmeT Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2011
    Mesajlar:
    28
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Bilek güreşine Bilek Güreşine yeni başladım. Aslında bu konuda katetmem gereken çok zaman var. 17 yaşındayım ve 73 kiloyum. Body hiç yapmadım ve eve aldığım dumbellar ile çalışıyorum . Kollarımı güçlendirmeye başladım. Bu spor çok ilgimi çekiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü gerçekten insanı çok hırslandıran bir spor. Bilgi olarak pek birşey veremeyeceğim ama bu spor ile ilgili yapacağınız çalışmalarda yanınızda olmak isterim.
     
    tkyk bunu beğendi.
  3. SkinHead
    Offline

    SkinHead Yeni Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2010
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Üniversite okurken 62 kg bir çocuk şampiyon olmuştu 65 kişi katıldı ve okadar kişi içinde 1 kişide bile zorlanmamıştı :) ölsem unutmam o elemanı genetik bir gücü var ama gel gelelim bench presse soktuk 50 kg altında kaldı :) demekki bu eleman 2 3 sene bilek çalışsa neler yapmaz :)
     
    tkyk bunu beğendi.
  4. Zer0
    Offline

    Zer0 Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    228
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    38
    Benim anlamadığım 40 cm kol ve 35 cm önkol ile bileklerin nasıl ince olabilir ? Önkolu 35 cm olan bir adamın kemik yapısı nasıl ince olabilir ? Bana biraz abartı gibi geldi sanki.
     
  5. judgementday
    Offline

    judgementday Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2010
    Mesajlar:
    515
    Beğenileri:
    140
    Ödül Puanları:
    53
    Benim kol 39.7 önkol 31 ben napiyim sen ince kemikliysen.
     
  6. tkyk
    Offline

    tkyk Üye

    Katılım:
    24 Ekim 2011
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşım cevap aslında yazımdaki şu kısımda:

    "Bu sorunu çözebilmek için her yolu denedim. Özellikle el yayıyla çok çalıştım, öyle ki bir çift el yayını aldıktan 2 ay sonra kırmıştım. Bunun sonucu olarak önkolum epey gelişti ama bileğim de pek bir fark yaratmadı. Sonradan bileğin tendon ve kemikten oluşan yapısı dolayısıyla kalınlaştırılamayacağını öğrendim zaten."

    Önkolum yaptığım özel çalışmalar ve çok yoğun el yayı kullanmamla inanılmaz ölçüde gelişti. Kitap okurken, birşeyler izlerken vs. normal elimi açıp kapayabiliyormuşum gibi rahatlıkla el yayını kullanabiliyorum. Elimden bıraktığımda bunun sebebi sadece sıkılmam oluyor, herhangi bir ağrı hissetmem yada yorulmam değil.

    Bunun neticesinde ellerim de çok güçlü. Kavga vs seven bir adam değilim, ama herhangi bir itiş kakış yada şakalaşma olduğunda insanları kavradığım gibi kağıt gibi silkip atabiliyorum.

    Ayrıca kemik yapım, eklem yerlerim de ince olduğundan çok yüksek ölçülere ulaşamamış olsam da vücudum, özellikle kollarım epey hacimli duruyor.

    Sorunum bu gücümü, görüntümü bilek güreşi masasına yansıtamam. Ve bu konuda öneriler, teknik ve antrenman tavsiyeleri istiyorum.

    Saygılar
     
  7. Hymenalos
    Offline

    Hymenalos Yeni Üye

    Katılım:
    6 Ocak 2012
    Mesajlar:
    259
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    0
    Hiçte abartı değil benim bileklerimde ince kolum 36.5 ön kol 31.5
     
    tkyk bunu beğendi.
  8. CyberLink
    Offline

    CyberLink Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2011
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir / Çeşmealtı
    konuyla pekte alakam yok ancak bilek kadar ön kolunda etkisi vardır eğer dediğin gibi yay ile sıkı bir çalışma yaptıysan bilek güreşi yaparken rakibinin elini mümkün olduğunca sıkı ve güçlü şekilde kavraman çok önemli, adamın direncini düşürür ve aktaracağın gücü arttırmış olursun. yoksa bilek güreşi değil bilek,, koltuk altı, göğüs, biceps, önkol,omuz gibi kas gruplarıylada alakalı.
    edit: genetikle kesinlikle alakalı :)
     
    tkyk bunu beğendi.
  9. Yigityuce
    Offline

    Yigityuce Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar,ben bi kendimi tanitiyim once. 24 yasindayim, 9 senedir kanadada yasiyorum ortaokuldan beri orda ogrenim goruyorum.orada oldugum senelerde fiziksel sporlara cok agirlik verdim, MMA olsun bilek guresi olsun. bilek guresini profesyonel olarak yapiyorum su an istanbuldyim sIk sIk istanbuldayim ziyaret icin. Bilek sporuna baba,dan dolayi hep one, vermisimdir cok hirs guc ve teknik gerektiren bir spor ve cesitli tekniklerle bileginizi gelistirmek mmkun, ve bunun arkadaslar kolunuzun boyutu ile bir farki yok. Ben bu sporu yaparken Ince insanlarin kas tulumu olan sahislari yendigini gordum. Ben static contraction tarzi antrenmanlarla bilekgimi guclendirsim, sorunuz olursa sorabilirsiniz ayrica,bu istanbulda bilekgursiantremani yapilabilecek bir spor salonuda mevcutsahaber verirsiniz cunku burda ben bulamadim, turk milli takimi da yuzla yalovada antrenman yapiyo bana cok uzak oralar.
     
    tkyk ve YuriBoyka61 bunu beğendi.
  10. YuriBoyka61
    Offline

    YuriBoyka61 Yeni Üye

    Katılım:
    6 Aralık 2011
    Mesajlar:
    172
    Beğenileri:
    94
    Ödül Puanları:
    0
    bu static Contraction dediğiniz şey bildiğim kadarıyla bir ağırlığı kaldırıp indirmek yerine kaldırıp öyle durdurmaya deniyor mesela el yayı ile çalışırken el yayını sıkıp öyle durabilidiğimiz kadar durabilmekde buna bir örnek.peki bunun ne gibi yararı olabileceğini daha net bir şekilde açıklarmısınız.
     
  11. Göktan
    Offline

    Göktan Üye

    Katılım:
    17 Ocak 2010
    Mesajlar:
    348
    Beğenileri:
    338
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Antrenör
    Yer:
    İstanbul
    [​IMG]

    Bende ilgileniyordum bilek güreşinle eskiden ancak çok sakatlık çıkardı bana.Şuan ilgim sadece forearm a yönelik oldu.Özel bir çalışma uyguluyorum.Bilinenin aksine bilek güreşinde sırf biceps ve forearmların değil aynı zamanda triceps sırt ve omuzunda çok önemi vardır
     
  12. PointFlex
    Offline

    PointFlex Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2011
    Mesajlar:
    216
    Beğenileri:
    147
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Kocaeli
    Temel reis :D .
     
  13. tkyk
    Offline

    tkyk Üye

    Katılım:
    24 Ekim 2011
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Konu yavaş yavaş güzelleşiyor, kendini buluyor... :) Senin gibi bilek güreşiyle profesyonel olarak uğraşmış birini konuya çekmemiz güzel oldu. Tartışmalarda özellikle tekniğe yönelik sorunlarımızı aydınlatırsın artık hocam. Bir başka arkadaş da sormuş, biraz bilgi verir misin bu static contraction hakkında? Ayrıca normal bodybuilding çalışmana ek olarak mı uyguluyordun yoksa çalışmanın belli bir kısmını mı oluşturuyordu.

    ---------- Post added at 19:33 ---------- Previous post was at 19:31 ----------

    Önkol çok sağlammış hocam. Kaç yıldır bu sporu yapıyorsun, bilek, kol ve önkol ölçülerin nedir? Bir de uyguladığın özel çalışmadan biraz bahsedermisin?

    Sorguya çeker gibi oldu böyle biraz ama... :)
     
  14. Göktan
    Offline

    Göktan Üye

    Katılım:
    17 Ocak 2010
    Mesajlar:
    348
    Beğenileri:
    338
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Antrenör
    Yer:
    İstanbul
    Ölçülerimi bilmiyorum şuan formum böle değil zaten.3-4 senedir yapıyorum evelden boks yapıyodum.Genel olarak serbest ağırlıklar ile genel vucud ıdmanlarımı yaparım ve baş parmağımı dumbell barını kavrayarak değil dışında tutarak avucumla sıkarak dumbell ları tutarım.Bunu alışkanlık edindim ondan ne bölgemi çalışırsam çalışayım forearm larım hep stres altında olur.Onun dışında off günlerinde süper set şeklinde kafamdaki sıralama ile devam ederim.Detaylı olarak yazarım şuan bıraz vakit sıkıntım var selamlar
     
  15. Lakot
    Offline

    Lakot Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2013
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    arkadaşlar İstanbul da bilek güreşi antreman ve maçlarını yapileceğim bir klüp var mı? yardımcı olursanız sevinirim
     

Sayfayı Paylaş