bilek ağrısı

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve ercüm tarafından 23 Mayıs 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. ercüm
    Offline

    ercüm Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    öncelikle merhaba yaşım 27 b.b sporuna başlayalı 5 hafta oluyor.
    yaklaşık 1.5 haftadır sağ bileğime avuç içnden baktığımda solda,
    sol bileğime avuç içinden baktığımda sağ tarafta
    yani iki bileğimde de aynı noktada ağrı var
    bileğimi terse çevirdiğimde ağrı yapıyor.
    önerileriniz için şimdiden teşekkürler...
     
  2. BiLL
    Offline

    BiLL Üye

    Katılım:
    2 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    67
    Beğenileri:
    48
    Ödül Puanları:
    0
    İlk oncelikle gecmis olsun . Ben arsivimdeki el ve el bilegi ile ilgili bazi dokumanlari sizlerede aktarayim belirtileri degerlendirip en azindan fikir sahibi olabilirsiniz.

    Karpal tünel sendromu: Bu hastalığın bulguları;elde uyuşma ve elektriklenme(özellikle gece artış gösteren),elin çevirerek birşeyi açması halinde yada kaldırma hareketleri esnasında his bozukluğu oluşması,bazen omuza kadar uzanan ağrı olarak özetlenebilir.

    Bu şikayetler median sinirin elbileğinden ele geçiş yaptığı bölgede mevcut olan tünel içerisinde sıkışması sonrasında oluşur.Elin parmaklarına hareket veren tendonların bir bölümü bu tünel içerisinde seyreder.

    Hafif vakalar el bileğine istirahat vermek amacını güden çeşitli bileklik veya ateller ile tedavi edilebilir.Tünel içerisine kortizon uygulamaları da yapılabilir.Kortizon uygulaması tünel içerisindeki ödemi azaltacaktır,takibinde el bilekliği kullanımı uygun olur.Bu tedaviye yanıt alınamayan veya geç evrede tanı konmuş olan vakalarda cerrahi tedavi uygundur.Bu işlem hastanın hastaneye yatış yapmasını gerektirmeyen lokal anestezi ile yapılabilecek bir işlemdir.

    El bileği tendinitisleri: Dequervain'in daraltıcı tenosnovitisi başparmağın hareketini sağlayan tendon kılıflarının el bileğinden parmağa geçiş yaptıkları bölgede meydana gelen irritasyon ve şişkinlik ile ortaya çıkan bir tablodur.Sıkma veya ayıklama işlemleri sonrasında meydana gelen ağrı tipik bulgusudur.Şikayetlerin olduğu bölgede bazen ele gelen bir kitle tespit edilebilir.Başparmağın avuç içine yönlendirilip elin küçük parmaklardan tarafa doğru döndürülmesi ile oluşan ağrı tipik bulgusudur.(Finkelstein testi)

    http://www.ortopedikbilgi.com/images/el-elbilegi/elprob_k.jpg (javascript:popupPic('images/el-elbilegi/elprob_b.jpg')) Bu tablo ramotoid artrit gibi inflamatuar hastalıklarda,gebelik ve elin aşırı kullanımı gibi durumlarda oluşabilir.
    Erken tanı konduğunda elin istirahatini takiben germe egzersizleri yapılması,ya da steroid enjeksiyonları yapılması ile tedavi edilebilir.Bu tedavilere yanıt alınamadığı zaman cerrahi tedavi uygundur.Cerrahi sonrası elin hareketlerini düzenleyecek bir fizik tedavi programı uygundur.

    Elde artritis: Elde artritis en sık başparmağın tabanında gelişir.Başparmağın kullanımı ile artan ağrı tipik bir özelliğidir.Erken dönemde istirahat,anti enflamatuar ilaç tedavisi,ekleme steroid uygulamaları,atel kullanımı gibi tedaviler denenebilir.

    İleri evrelerde ağrıyı azaltmak ve fonksiyonu geri getirebilmek için cerrahi tedavi uygulanması gerekir.

    Heberden nodülleri el parmaklarının son eklemlerinde oluşan ve osteoartritisin klasik bir bulgusu olan deformasyonlardır.Burada eklem yüzeylerinin bozulmasına bağlı olarak kemikte gelişen çeşitli çıkıntılar kendisini bu görüntü ile ortaya koyar.Bu nodüller ağrısız oldukları ve fonksiyonları etkilemediği için tedavi edilmesine gerek yoktur.Bu grup hastada hastaların el hareketlerini sürdürmesi en önemli amaçtır.

    Duputyren kontraktürü: El ayasında yer alan fasia adı verilen bir katmanın kalınlaşması ile ailesel geçiş gösteren bir hastalığıdır.Bu hastalıkta elin parmaklarının hareketini sağlayan Tendonlar, kalınlaşma nedeniyle hareketlerini kaybedebilir.Burada hastalığın ailesel olduğu,sigara kullanımı,damar hastalıkları ile ilişkisi,epilepsi ve diabet ile bağlıntılı olduğu bilinmektedir.

    Tedavide zaman zaman steroid enjeksiyonları ağrılı olan nodüller için kullanılsa da ana tedavi cerrahidir.Cerrahi elin hareketlerinde kısıtlanmanın oluştuğu an yapılır,el ayasındaki yapışıklıkların çıkarılmasını içerir.

    Bu biraz daha tehlikeli bir durum umarim sizin sorununuz bu degildir;

    SKAFOİD KIRIKLARI

    Çoğunlukla bir kemiğimiz kırıldığı zaman tüm belirtileri ile bunu anlarız.Bölgede belirgin şişlik,ağrı,deformite oluşur.Ancak bazen kemikleriniz hiçbir şikayet oluşturmadan da kırılabilir.Bu özellikle el bileği kemiklerinden skafoid kemik için çok tipik olan bir problemdir.Birçok kişi skafoid kemiği kırıldığı zaman elbileğin de çok az şişlik dışında bir bulgu olmadığı için bunu basit bir el bileği yaralanması zannedebilir.

    Skafoid kemik el bileğimizin başparmak tarafında ve başparmak ile önkol kemiklerinin sonlandığı bölgenin arasında yeralır.Böbrek şeklindedir.Kemiğin kan damarları kemiğin tepesinden başlayarak aşağı doğru yayılır.Ancak en sık yaralanmalar sonrası kırık, kemiğin orta veya alt bölgelerinde oluşur.Burada kan damarlarının aşağıda kalan bir bölgeyi beslemekte çektiği güçlüğe bağlı olarak kaynamanın uzun sürmesi,kaynamama gibi sorunlarla karşılaşmasına neden olur.

    http://www.ortopedikbilgi.com/images/el-elbilegi/skafoid_k.jpg Kimler risk altında?
    Skafoid kırıkları el bileği karpal kemik yaralanmalarının %60’ını oluşturur.20-40 yaş erkekler de ensık olarak ,çocuklarda ve çok yaşlılarda daha az sıklıkla görülür.El bileğinin üzerine düşme sonrasın da sık görülür.Yere çarpma esnasında el bileğinin açısı kırığın hangi bölgede oluşacağını belirler.Eğer el bileği çarpma esnasında 90 derece ve üzerinde bükülecek olursa skafoid kemik,90 derecenin altında bükülecek olursa önkol kemikleri el bileği seviyesinden kırılır.Bu olay en sık spor yaralanmaları veya motor kazaları sonrasında görülür.

    Belirti ve bulgular

    El bileğinin başparmak tarafında ağrı ve gerginlik.
    Hareket ile aşırı ağrı oluşumu
    El bileği etrafında şişlik
    Ağrı zaman içersinde azalıp tekrar ve daha derinden gelen ataklar ile seyredebilir.
    Başparmağı hareketlendiren iki tendonun arasında mevcut olan üçgen tarzındaki anatomik enfiye kutusu=anatomic snuffbox’ olarak adlandırılan bölgede ağrı olması çok karekteristik bir bulgudur.Tanı
    Eğer el bileğinizin üzerine düşmüşseniz ve ağrınız size çok ciddi olmayan bir el bileği problemi gibi geliyorsa HEMEN ORTOPEDİ UZMANINIZA BAŞVURUN! Doktorunuz sizden olayın detaylarını isteyecek,düşme tarzınızı sorgulayacak,muayene ile hassas bölgeleri tespit edecek ve kemik dokuyu incelemek üzere röntgenlerinizi çektirecektir.Eğer kemik uçları birbirinden tamamı ile ayrışmamış ise çekilen röntgenlerde kırığı görmek çok zor olabilir.Hatta doktorunuz röntgenler de kırık görmese bile ilk hafta için size bir alçı uygulaması yapabilir.

    Kesin tanı travmadan 3 gün sonra çekilecek olan kemik sintigrafisi ile konabilir.Ya da 1.hafta ile 10. Günler arasında yeni röntgenler çekilerek tanı konabilir.İleri tetkik yöntemleri olan Manyetik Rezonans Görüntüleme(MRI)veya Bilgisayarlı Tomografiden( BT) faydalanılabilir.

    Tedavi
    Tedavinin şekline kırığın yerine,ayrışmanın miktarına,beraberinde başka yaralanma olup olmamasına göre karar verilir.Çoğunlukla skafoid kırıklarının tedavisi dirsek altı veya üstü başparmağı da içine alan alçılar ile yapılır.Kırığın kaynama süresi kemiğin tepe bölümü için 6 hafta iken alt uç için 6 aya kadar uzayabilir.Alçının haftalık kontroller ile gevşeyip gevşemediği kontrol edilmeli gerekirse yenilenmelidir.Alçı çıktıktan sonra el bileği eklem hareketini düzenleyici fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanmalıdır.

    Hemen görülerek alçı tedavisinin başlandığı skafoid kırıkları bile bazen uygun şekilde iyileşmiyebilir.Nonunıon(kaynamama) ile karşılaşıldığı zaman cerrahi tedavi ile kemik grefti ve internal fiksasyon uygulanmalıdır.Bu yöntemle % 75 başarı sağlanabilir.

    Kırığın ayrışmış olduğu durumlarda cerrahi tedavi tercih edilir.Ameliyat esnasında kemik uçları biraraya getirilerek vida yada teller ile tutturulur.Zaman zaman kemik grefti kullanılabilir.

    Skafoid kemikleri çok uzun zamanda iyileşir.Tanı da gecikme kaynama şansını azaltır ve ileride problemler yaşanmasına neden olur.En önemli komplikasyonu artritis olup ağrı gidermek için eklem dondurucu operasyonlar uygulanmak zorunda kalınabilir.
     
    ercüm ve kekeme14 bunu beğendi.
  3. kekeme14
    Offline

    kekeme14 Üye

    Katılım:
    28 Mart 2010
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bendede aynı sorun vardı teşekkürler
     
  4. Malefice
    Offline

    Malefice Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2009
    Mesajlar:
    122
    Beğenileri:
    68
    Ödül Puanları:
    38
    Sorunun kaynagi, duz barbbell curl hareketinden kaynaklanir genelde bilekteki o tip agri, z bar kullanmaniz gerekiyor curl yaparken, ama sakin su yanlisa dusmeyin, z barda en distan tutacaksiniz, yani ortadaki egimleri degilde disdaki egimleri. Ortadan tutmakda yuksek kiloda bilekte sorun yaratiyor.

    Bilegi kendi normal acisinda tutmak gerekiyor curl hareketlerinde, tam ters yaptiginizda sakatlanmak cok kolay, z bar bunun icin icat edilmis bir alettir, gerek dumbell gerek barbell da bilegi asla ters cevirip yere paralele aciyla zorlamayin.
     
  5. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    Değerli üyemiz;

    Konunuz ilgili bölüme taşınmıştır

    Önceki Yer: Y.B.B

    Lütfen başlık açarken en doğru bölüme başlık açmaya özen gösteriniz.

    Anlayışınız için teşekkür ederiz.

    Saygılarımızla
    BodyForumTR Ekibi
     
  6. fakasupi
    Offline

    fakasupi Üye

    Katılım:
    20 Ocak 2010
    Mesajlar:
    100
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    0
    Press yaparken bilegini düz tutmaya özen göster ve hafif dambellarda bilek calis zira isinmadan calismaya baslarsanda agri olabilir.

    [​IMG]
    Yanlis--------------Dogru
     
  7. ercüm
    Offline

    ercüm Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim.
    ortapedi uzmanına göstermekte fayda var yani...
     
  8. 61mehmet61
    Offline

    61mehmet61 Üye

    Katılım:
    25 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    foruma yeni katıldım. aikido sporu ile ilgilenmeye karar verdim. fakat, bileklerime yükleme yapınca ağırıyor. bilekleri güçlendirmek için ne tür egzersizler yapabilirim?
     

Sayfayı Paylaş