Bezelyeli Baklava...

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve elrunks tarafından 21 Ekim 2006 başlatılmıştır.

  1. elrunks
    Offline

    elrunks Üye

    Katılım:
    25 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    28
    Bayram yaklaşıyor arkadaşlar, herkes te bir bayram- alışveriş telaşı.. özellikle tatlılar baklavalar da rekabet dizboyu Zaman Gazetesindeki baklava konulu haberi size iletiyorum... dikkat edelim de baklavamızda fıstık yerine bezelye çıkmasın..

    ------------------

    Kaynak: Zaman Gazetesi
    ... http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=439923

    ------------------


    'Baklavayı ucuza getirmek için fıstık yerine bezelye kullanıyorlar'

    Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala gözler geleneksel tatlımız baklavaya çevrildi. Misafirlere ikram etmek için evde baklava hazırlama telaşı yaşanırken üreticiler de talebi karşılamak için gece-gündüz çalışıyor.

    Türkiye'de bayramda tüketilen baklavanın yüzde 20'si evde yapılırken, geri kalan yüzde 80'lik kısmı pastanelerden alınıyor. Ancak talebin tavan yaptığı bayram öncesinde merdiven altında üretilen tatlılar da piyasada boy gösteriyor. Sokaklarda, otomobillerin bagajında yarı fiyatına satılan baklava çeşitleri ucuz olduğu için tercih edilirken, markalı baklava üreticileri tüketicileri uyarıyor. Sokakta satılan tatlıların kalitesiz olduğunu kaydeden Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, seyyar satıcıların ucuz baklavanın içine maliyeti düşürmek için Antep fıstığı yerine öğütülmüş bezelye koyduklarını öne sürdü. Yıldırım, buğday nişastası yerine de mısır nişastası ve kalitesiz un kullanıldığını söyledi. Oto bagajlarında satılan baklavanın hijyenik olmayan ortamlarda üretildiğini bildiren Yıldırım, vatandaşın sağlığıyla oynandığını vurguladı. Yıldırım'a göre, baklava yapımı uzmanlık gerektiren bir el sanatı olduğu için maliyetli. Ancak merdiven altı üretim yapanlar, baklavayı usulüne uygun yapmadığı için bu maliyetten de kurtuluyor. Vatandaş kaliteli baklava ile kalitesizi görüntü olarak birbirinden ayıramıyor; ancak yediği zaman farkı görebiliyor. Ayrıca sokakta yapılan satışlar baklavanın prestijini düşürüyor. Sokaktan alınan bir kilogram tatlı yerine yarım kilo gerçek tatlı yemek daha iyi. Dilek Pastanesi'nin sahibi Murat Gümüş de seyyar satıcıların işlek yerlerde toz, toprak ve egzoz dumanları arasında baklava sattıklarına işaret etti.
     

Sayfayı Paylaş