Beslenmede Yağların Önemi !

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve 007EMRE tarafından 19 Ekim 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. 007EMRE
    Offline

    007EMRE Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    347
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    İstanbul
    Yağlar, proteinler ve karbonhidratlar gibi insan vücudu için yaşamsal değeri olan ve insanların beslenmesinde önemli yer tutan temel besin maddelerinden biridir. Vücutta pek çok fonksiyonda görev alırlar:
    Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlar olmakla birlikte, yağlar da, önemli bir enerji kaynağıdır. 1 gramında 9 kalori bulunan yağlar, karbonhidrat ve proteinlere oranla daha fazla kaloriye sahiptirler. Günlük Kalori ihtiyacının %20-25 kadarının yağlardan sağlanması tavsiye edilmektedir.


    Yağların Önemi, Faydaları ve Görevleri:


    • Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücut tarafından kullanımı için gereklidirler,
    • Karbonhidratlardan yeterince enerji sağlanamadığı durumlarda enerji ihtiyacını karşılarlar,
    • Hücre zarına ve deriye esneklik kazandırırlar,
    • Büyüme, gelişme ve deri sağlığı için gerekli olan ve vücutta sentezlenemeyen yağ asitlerinin alınması için gereklidirler,
    • Deride ve organların çevresinde depolanan yağlar vücudu soğuktan ve darbelerden korurlar,
    • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlarlar,
    • Ayrıca, yağlar hücrenin yapı maddelerindendir.
    İhtiyaçtan fazla alınan yağlar doğrudan, karbonhidrat ve proteinler ise yağa dönüştürülerek vücutta depolanır. Vücut ihtiyaç duyduğunda bu depolardan yararlanır. Aşırı yağlı beslenme, vücutta yağların fazla depolanmasına neden olmakta ve bunun sonucu olarak da şişmanlık, kalp hastalıkları ve dolaşım bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
     
    nobodys bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş