Besinlerin Uzuuun Yolculuğu

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve TANTO tarafından 15 Şubat 2006 başlatılmıştır.

  1. TANTO
    Offline

    TANTO Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2005
    Mesajlar:
    368
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    bölge yöneticisi
    Yer:
    ADANA
    Besinler ağız yoluyla vücudumuza girdikleri andan itibaren hangi organlarımızda, ne tür işlemlerden geçiyor. ?

    Besinlerden faydalanmak için vücut onları basitleştirir. Ağız yoluyla vücuda giren maddelerin kimyasal basitleştirilmesi sürecine SİNDİRİM adı verilir. Maddeler enzimsel hareketlerle daha ufak ve basit kimyasal parçalara ayrılır. Bunlar daha sonra açık uçlu kassal bir boru olan ve uzunluğu 914 cm. olup vücudun her yanını dolaşan sindirim sistemi duvarları aracılığıyla emilerek kana karışır.

    Ağız ve Yemek Borusu
    Sindirim, ağzın içerisindeki yiyeceğin öğütülmesi ve tükürük ile karışmasıyla başlar. Tükürükte bulunan PİTYALİN olarak adlandırılan bir enzim, nişastaların basit şekerlere ayrılması işlemini başlatır. Bunun ardından yiyecek, sırasıyla ağzın arka kısmına, yemek borusuna ya da boğaza gitmeye zorlanır. Bu noktada Peristalsis başlar. Bu, midenin sindirim sistemi boyunca kasların kasılıp gevşemesi ile aşağı doğru itilmesidir. Maddelerin geri dönüşümünü önlemek ve uygun enzimlerin salınımının zamanlanması için sindirim sistemi önemli birleşme yerlerinde kapakçıklarla donatılmıştır. Yemek borunuzun ucundaki ufak kapakçık, çiğnenmiş yiyeceklerin mideye girebilmesi için açılır. Ara sıra özellikle yemekten sonra bu kapakçık gevşer ve geğirmenize neden olur.

    Mide: En Büyük Çıkıntı
    Mide sindirim sisteminin en büyük çıkıntısıdır. Alkol hariç neredeyse hiçbir şey mide duvarı tarafından emilemez. Çorba gibi sıvı maddeler mideyi hızlı bir şekilde terk eder. Yağlar uzun bir süre kalır. Karbonhidrat, protein ve yağlardan oluşan normal bir yemeğin boşalması ortalama bir midede 3 ya da 5 saat içerisinde gerçekleşir. Mide bezleri ve uzmanlaşmış hücreler mukus, enzim, hidroklorik asit ve B12 vitamininin mide duvarlarında çözülerek dolaşıma girmesini sağlayan bir faktör üretir. Normal bir mide kesinlikle asitlidir, özel bir karışımı olan midevi özsu birçok farklı maddelerden meydana gelir. Mide sindirim için mutlaka zorunlu değildir. Sindirim sisteminin büyük bir kısmı onun ötesinde meydana gelir.

    İnce Bağırsak: Sindirim Sonlanır
    671 cm uzunluğundaki bu bölgede sindirim tamamlanır ve neredeyse besinlerin tüm emilimi burada gerçekleşir. Yüksek derecedeki alkalik öd, panreatik öz su ve bağırsak duvarlarını salgıları ile sağlanan alkalin bir ortamı vardır. Sindirim ve emiliminin en önemli işleri için alkalin bir ortam gereklidir. Midenin çıkışında başlayan duedonumi ince bağırsağın ilk parçasıdır. Bu parça daha sonra ileum ( uzunluğu 305-366 cm. ) ile birleşen jejunumla ( yaklaşık 300 cm. uzunluğunda ) birleşir. İnce bağırsağın yarı sıvı içerikleri, genellikle midemizin ‘’konuştuğunu ‘’ duyduğumuzu söylediğimiz, peristaltik etki ile hareket eder. Aslında midemiz bu guruldamaların üstünde yatar.

    Kalın Bağırsak: Bakteriler yerleşir
    İleumu terk eden ve cecuma ( ince ve kalın bağırsağın birleştiği yer ) giriş yapan herhangi bir madde tamamen suludur. Bu kesişimdeki kassal kapakçık tarafından geri akışı önlenir. Kalın bağırsakta su hariç çok az şey emilir. Esasen bir depolama ve suyu alma organıdır. Sıvı halinde giriş yapan maddeler, suları emdikçe yarı katı bir hal alır. İçeriğin kalın bağırsağı dolaşması 12-14 saat sürer. Mikroptan uzak midenin aksine kolonda normal bağırsak florası olarak adlandırılmış çok sayıda bakteri yerleşmiştir. Dışkıların büyük bir bölümünü bakterilerin yanı sıra genellikle seliloz, kanda elenen maddeler ve bağırsak duvarlarından dökülen maddeler oluşturur.
    Safra Kesesi: Depolama Organı
    7,5 cm. uzunluğunda bir depolama organıdır. Safrayı tutar, kimyasal olarak değiştirir ve 10 misli şekilde konsantre hale getirir. Tadı hayatta yiyeceğin görünmesi bile onu boşaltmaya yeterlidir. Safra kesesi sıvının bütününü oluşturanlar bazen billurlaşır ve safra taşını meydana getirir.

    Karaciğer: Eşsiz Kimyasal Tesis
    Karaciğer vücudun en büyük katı organıdır ve yaklaşık 1,8 kilodur. Eşsiz Kimyasal tesistir. Neredeyse bütün kimyasal yapıları değiştirebilir. Birçok toksit maddeyi parçalara ayırır ve zararsız hale getirir. Ayrıca bir kan haznesi, A ve D vitaminleriyle kan şekeri seviyelerinin sürdürülmesini sağlayan sindirilmiş Karbonhidrat (glikojen ) için bir depolama organıdır. Enzim, Kolestrol, Protein, A vitamini (Karotenden ) ve kan pıhtılaştırıcı faktörler üretir. Karaciğerin en önemli fonksiyonlarından birisi safra üretmektir. Safra yağlarının etkin sindirimini ve yağlı maddelerin bulamaç haline getirilmesini destekleyen tuzu içerir.

    Pankreas: En Önemli Enzimleri Sağlar
    Pankreas vücudun, en önemli enzimlerini sağlar. Bu kez yaklaşık 15 cm. uzunluğundadır ve duedonumun kıvrımına yerleşmiştir. Hücreleri, salgılanan insülini kümeler ve bunlar vücutta şekerin yanmasını hızlandırır. İnsülin sindirim sistemine değil kana salgılanır. Pankreasın daha geniş kısımları vücut için en önemli sindirim enzimleri olan yağlara ayırıcı lipas, protein ayrıca protez ve nişasta ayırıcı amilas içeren penkreatik öz suları üretir ve salgılar.
     
    helof bunu beğendi.
  2. TANTO
    Offline

    TANTO Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2005
    Mesajlar:
    368
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    bölge yöneticisi
    Yer:
    ADANA
    Yavaş ve Küçük Lokmalarla Yiyin

    Sindirim sistemimizin sağlığı için bol su içmek, yiyeceklerimizi yavaş yavaş ve küçük lokmalarla yemek oldukça önemlidir.Günümüzün yoğun temposunda mecbur kaldığımız anlarda hızlı yememiz olumsuz bir durumdur.En azından vaktimizin olduğu yada kendimize vakit ayırabildiğimiz zamanlarda yavaş yemeği tercih etmeliyiz.


    SU
    Besinlerin sindirimi, dokulara taşınması, hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların ve vücutta oluşan fazla ısının atılması için gereklidir. Vücuttaki bütün kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan, vücutta yeterince su bulunması yaşam için zorunludur.Sindirim sisteminin sağlığı için bol su içmeliyiz.
     

Sayfayı Paylaş