Besinlerin GI değerleri ve diyette GI değerinin önemi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve sailor16 tarafından 5 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. sailor16
    Offline

    sailor16 Üye

    Katılım:
    21 Haziran 2010
    Mesajlar:
    95
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    bursa-sivas
    Pek çok besin , doğal bir şeker olan fruktoz içerir.

    Vücudumuz fruktozu doğrudan bir yakıt olarak kullanamaz. Furuktozun öncelikle karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekir.Besinlerin çoğunlukla kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük derecede glisemik bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur. Eğer karaciğer glikojen ile dolu ise, gelen furuktozu glikoza değil, yağa dönüştürür.Kilo vermek isteyen vg ciler GI endeksine dikkat etmelidir.

    GLİSEMİK İNDEKS NEDİR

    Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir.

    Farklı gıdalar yemek sonrasında kanın glukoz içeriğinin artışı üzerine değişik etkilere sahiptirler

    Diyette dikkat edilecek hususlar

    Besin seçiminde kullanabileceğiniz bir referansta “glisemik endeks” değerleridir. Bir besinin gilisemik endeksi ne kadar düşükse diyetinizde o kadar yer verebilirsiniz.

    Glisemik endeksi düşük karbonhidratlar, kandaki glikoz ve insülin seviyelerinde küçük dalgalanmalara yolaçarlar.

    SINIFLANDIRMA
    Gİ düzeyi Düşük: 55 veya daha az
    Gİ düzeyi vasat: 56 - 69
    Gİ yüksek :70 veya daha yüksek

    Şimdi arkadaşlar Glisemik indeksi düşük gıdaların seviyesi 55 ve altıdır,eğer diyetteysek düşük glisemik indeksli gıdaları tercih etmelisiniz.Spordan sonra ise yüksek glisemik indeksli gıdalar tercih edilebilir.


    BESİN GI DEĞERİ
    Elma 38
    Muz 52
    Greyfurt 25
    Üzüm 46
    Kuru üzüm 56
    Kivi 58
    Mango 51
    Portakal 42
    Şeftali 42
    Hurma 103
    Karpuz 72
    Armut 38
    Ananas 66
    Çilek 40
    Kayısı 57
    KİRAZ 10
    Nohut 33
    Mercimek 27
    Müsli 55
    Makarna 45
    Bulgur 48
    Bal 58

    Yukarıda yazanları özetlersek spordan sonra yüksek GI lı besinler tüketiyoruz.Zayıflamak istiyorsak düşük GI lı besinler tüketiyoruz.Kiraz GI değeri düşük olan bir meyve olduğu için gönül rahatlığıyla yiyebiliyoruz.

    NOT:glisemik indeks değerleri en iyi referansı meyveler için verir diğer besinler için pek takmanız gerekmez.

    Forumda diyetimde hangi meyveye yer verebilirim karpuzu gönül rahatlığıyla yiyebilirmiyim vb soruların hepsinin cevabı yukarıdaki yazıdadır umarım bodyforumtr ailesine küçükte olsa bir katkım olmuştur.

     
    Son düzenleme: 5 Temmuz 2010
    notdream, TonySharp ve tolgaozc bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş