Bel ve Boyun Ağrısına çözüm önerileri

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve seytantuyu tarafından 13 Mart 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. seytantuyu
    Offline

    seytantuyu Özel Üye

    Katılım:
    14 Ekim 2009
    Mesajlar:
    1.609
    Beğenileri:
    1.152
    Ödül Puanları:
    123
    Son zamanlarda boynumda az da olsa ağrı hissediyorum ve ileride ciddi sorunlar yaşamamak için biraz araştırma yaptım. Umarım bu ağrıları çeken arkadaşlar makaleden istifade ederler.


    BEL VE BOYUN AĞRILARI ile Boyun Fıtığı


    BEL VE BOYUN AĞRILARI

    Günümüzde insanların sağlık kuruluşlarına başvurmasına sebep olan rahatsızlıkların başında bel ve boyun ağrıları gelmektedir. Bu ağrılar, doğru teşhis ve zamanında yapılan doğru tedavilerle erkenden önlenebilir. Öyle sağlık problemleri var ki, önlem alınmadığında istenmeyen sonuçlar doğuruyor, yaşam kalitemizi azaltıyor. Bel ağrısı da bunlardan biridir. Sevindiricidir ki günlük hayatımızda dikkat edeceğimiz bazı noktalar, düzenli ve bilinçli egzersizlerle bu sorundan kurtulmak elimizde.

    Kadın, erkek tüm yetişkinlerin yaşamlarının bir döneminde önemli derecede bel ağrısı görülüyor. Masa başında çalışanlar başta olmak üzere gençlerden ev hanımlarına, öğretmenlerden sporculara kadar hemen herkes bel ağrısından yakınıyor. Uzun süre aynı pozisyonda durma, hareketsiz bir hayat tarzı, beli zorlayarak ağırlık kaldırma, aşırı efor gerektiren egzersizleri uygulama, stres ve sigara gibi pek çok etken bel ağrılarının oluşmasına yol açıyor.

    Bu ağrılar genellikle tedavi sayesinde ortadan kalkarken, bazen kronikleşerek rahatsızlık verebiliyor. Bu sorunun tekrarlamaması için koruyucu önlemler almak son derece önemli. Bu ağrılardan korunmanın en önde gelen yolu, ağrıyı meydana getirecek sebeplerin oluşmasını en baştan önlemektir. Bu durum hastalıktan kurtulmak için, hem daha kolay hem de maliyeti daha az bir yoldur. İşte size bel ağrılarından korunmanız için altın öneriler:

    · Günlük hayatınızda bel ve boynunuzu her zaman dik ve düzgün tutmaya çalışın.
    · Yerden bir cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.
    · Ağır eşyaları iki eşit parçaya bölerek iki elinizle taşıyın. Bir tarafa eğilmeyin.
    · Yük taşırken belinizin eğik değil de dik pozisyonda olmasına dikkat edin.
    · Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Çalışırken arada sık sık molalar verin.
    · İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Omurlara ve disklere binen yükü azaltmak için kilo kontrolüne önem verin.Sistemik hastalıklarınız varsa, tedavisini olun.
    · Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayın, yanına iyice yaklaşıp öyle alın. Bir cismi yerden kaldırırken önce onu bedeninize doğru yaklaştırıp sonra yükseltin. · Bir eşyayı taşırken onu gövdenize yakın tutun. Taşınacak eşya vücudunuza ne kadar yakın olursa omurganıza binen yük o kadar azalacaktır.
    · Otururken bel desteği kullanın. Bu destekler, disklere binen yükü azaltacaktır.
    · Ayakta veya yatarken bacaklarınızı gergin tutmayın. Yatarken dizlerinizi karnınıza doğru hafifçe çekmeye çalışın. Yan dönerek uzanmayı tercih edin.
    · Kullandığınız yatak, bel ağrılarından korunmak için çok önemli. Yatak, vücudunuz içine gömülmeyecek kadar sert, bel çukurunuzu destekleyecek kadar yumuşak olmalı. Yatak alırken esneyebilen yatakları tercih edin.
    · Çok yüksek veya alçak sandalye ve koltukta oturmayın. Otururken ayaklar yere basmalı, diz ve kalça 90-100 derece bükük olmalıdır.
    · Düzenli olarak hergün egzersiz yapmaya çalışın. Yapacağınız egzersizleri rahatsızlığınızın sebebine göre doktorunuzun planlaması daha uygun olacaktır. *Boyun ve bel bölgesiyle ilgili problemi olanların özellikle aerobik ve direnç egzersizleriyle kaslarını güçlendirmesi daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
    · Ayakkabı giyerken öne eğilmeyin, oturarak giyin.
    · Yüksek topuklu ayakkabıdan kaçının (bel çukurunu artırırlar).
    · Elektrikli süpürge kullanırken hortum ve borusunun mümkün oldukça uzun olması sağlanmalı ve öne eğilmekten kaçınılmalıdır.
    · İş yaparken arada dinlenin, vücudunuzu esnetin.
    · Sigara ve stresli bir hayattan mümkün oldukça uzak durmaya çalışın.

    Bel ağrılarının en korkulan sebebi, bel fıtıkları olsa da bel ağrılarına sebep olabilen omurga kaynaklı ve omurga dışı sebepler çok farklılık arzedebilmektedir. Omurganın kendisine bağlı meydana gelen bel ağrısı sebeplerinin yanında iç organlardan yansıyan ağrıların varlığı üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. Özellikle mide-barsak sistemi hastalıkları, kadın hastalıkları, safra kesesi taşları, böbrek taşları, prostat ve pankreas hastalıklarının bel ağrısı sebebi olabilir. Olayın nedeninin anlaşılmasından sonra bel ağrısının tedavisi için kapsamlı bir program hazırlanmalıdır. Bu planlama yapılırken hem ağrıların kontrolü hem de tedaviye yönelik ilaçların yanında dayanıklılık çalışması çerçevesinde fiziksel kondüsyonun geliştirilmesi amacıyla yapılan egzersizler önemlidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları uygulanırken, mesleki değerlendirme ve günlük yaşam alışkanlıklarının göz önünde bulundurulması son derece önemlidir. Ağrının sebebi ne olursa olsun, zamanında yapılan bir tedaviyle başarıya ulaşılacağı unutulmamalıdır.

    BOYUN FITIĞI

    Son zamanlarda en çok şikayet edilen hastalıkların başında boyun fıtığı geliyor. Boyun fıtıkları, uzman doktorlar tarafından konulan doğru bir teşhis, hasta eğitimi ve doğru bir tedaviyle artık korkulu bir rüya olmaktan çıkmıştır. Ancak ne yazık ki yanlış yönlendirmeler, bilinçsizce yapılan tedavi ve uygulamalar hem maddi hem manevi olarak hastaya ciddi ve dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir.

    Boyun omurları arasında bulunan disklerde bazı şartlarda fıtıklar oluşabilir. Hareketsiz yaşam, kaslara aşırı yüklenme, bilinçsiz şekilde yapılan spor, uzun süre araba kullanma, vücuda uygun olmayan yatak, sandalye ve masa kullanımı fıtığa zemin hazırlar. Baş öne eğik olarak masa başında çalışanlar, sekreterler, öğretmenler, uzun süre bilgisayar ve telefon kullananlar, ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, cam silme gibi işlerle uğraşanlar risk altındadır.


    Boyun fıtığında ağrı, sadece boyunda değil bazen kürek kemiği üzerinde veya göğüs bölgesinde yoğunlaşabilir. Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri olgularda da el veya kolda kas güçsüzlüğü görülebilir. Ağrı boyun hareketleri, öksürme, hapşırma ile artabilir

    Boyun ve omuz bölgesinde olan ve kollara yayılan her ağrı, her rahatsızlık şüphesiz boyun fıtığı demek değildir. Bu konuda yukarıdaki şikayetleri devam eden hastanın bu konunun uzmanına başvurmasında yarar vardır. Çünkü muayene bulguları gerek hastalığı saptamada, gerekse tedavinin yönlendirilmesinde oldukça önem taşımaktadır. Bu rahatsızlığı olan kişilerin günlük yaşantısında yapması gereken bazı düzenlemeler:
    * Çalışmanıza sık ara verin. Masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkın, kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın.
    * Çalışma koltuğunuzu ve bilgisayarınızı ayarlayın. Otururken baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır, özellikle uzun süre baş eğik pozisyonda çalışılmamalıdır.
    * Özellikle gençlerin spor faaliyetlerinde, futbolda başla yapılan vuruşlar boyun fıtığına neden olabileceğinden, kasların güçlenmesine yönelik hangi sporları yapıp hangisinden kaçınması gerektiğini doktoruyla birlikte planlamalıdır.
    * Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın.
    *İşyerinde verimli çalışabilmek için zorlayıcı pozisyonlardan kaçınılmalıdır. Bu amaçla işyeri kişiye uyumlu hale getirilmelidir. *Çalışma yüzeyi her şeye kolayca erişebilecek şekilde düzenlenmelidir. Böylece başın ani dönme hareketleri engellenir.
    *Yapılan iş dirseklerle aynı yükseklikte olmalıdır.
    *Sandalyenin omuzlar altında sırt desteği, ayrıca iyi düzenlenmiş bel desteği, tekerlekleri ve kol desteği olmalıdır.
    * Telefonun ahizesini omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.
    * Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın. Omurga sağlığı için yürüyün ve yüzün. Haftada en az üç gün kırkbeş dakika yürüyüş programları genel vücut zindeliğinin korunmasında güzel sonuçlar vermektedir.
    * Ağrılarınız tamamen geçse bile egzersizlerinizi hergün düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin. Ağrıların tedavisinde değişik ilaçların yanısıra, hasta ve çevresinin eğitimi, lokal enjeksiyonlar, fizik tedavi yöntemleri, korseler, istrahat, manuplasyon ve mobilizasyon uygulamaları, masaj, egzersiz ve fitness çalışmaları, özellikle yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır.


    Sevgili dostlar, boyun fıtığı ihmal edilmeyip tedavisi için erken davranıldığında kısa sürede şikayetlerin azaldığı bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısı çekenlerin vakit geçirmeden bir fizik tedavi rehabilitasyon uzmanına başvurmaları ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri uygun olacaktır.

    Boyun ağrılarından kendinizi koruyabilmeniz için doktorunuzun önerisi doğrultusunda yapabileceğiniz çeşitli egzersizler söz konusudur. Boyun ağrılarından kurtulmak için doktorunuzun size vereceği egzersiz programlarını süre ve tekrar sayılarını dikkate alarak uygulamalısınız. Bu, sizin ileride karşılaşabileceğiniz problemleri en aza indirecek ve tedaviye olan uyumunuzu artıracaktır. Egzersiz sırasında meydana gelebilecek ağrı ve diğer rahatsızlıklarda programı keserek doktorunuza danışınız. Bu şartlarda egzersize devam etmek sakıncalıdır. Egzersiz yaparken nefesinizi tutmayın, egzersize başlarken derin bir nefes alın ve düzenli bir şekilde nefes alıp vermeye devam edin. Genel olarak egzersize başlamadan önce ılık bir duş almak, rahat kıyafetler giymek, uygun bir çalışma zemini ve saati seçmek gerekir.

    Her bir egzersizin uygulanmasında tut-gevşe yöntemi kullanılır. 5 saniye kasılı tutup 5-10 saniye gevşenir. Her bir egzersiz 10 kez tekrarlanır ve günde 2-4 kez gerçekleştirilir:
    1. Mümkünse aynanın karşısına geçin, başınızı ve boynunuzu dik tutun. Ellerinizi alnınıza koyun, başınızı öne doğru itmeye çalışırken ellerinizle engel olmaya çalışın.
    2. Ellerinizi başınızın arkasına (enseye değil) koyun ve başınızı arkaya doğru itmeye çalışırken ellerinizle engel olmaya çalışın.
    3. Sağ elinizi yüzünüzün sağ tarafına koyun ve başınızı sağa doğru itmeye çalışırken sağ elinizle engel olmaya çalışın. Aynı hareketi bu defa sol elinizle sola doğru tekrarlayın.
    4. Sağ elinizi başınızın sağ arka kısmına, sol elinizi sol şakağınıza koyun. Sağ omzunuzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elinizin direncine karşı başınızı sağa döndürmeye zorlayın. Hareketi el değiştirerek aksi yönde tekrarlayın.
    5. Başınızı yavaşca sağa döndürün ve üç saniye böyle durun. Başınızı öne döndürün, dinlenin. Hareketi aksi yönde tekrarlayın.
    6. Aşırı zorlanmaya sebep olmadan, başınızı çeneniz göğsünüze değecek kadar öne eğmeye çalışın. Dinlenin. Başınızı yavaşca arkaya bükün ve tekrar dinlenin.
    7. Başınızı yavaşca kulağınız omzunuza değecek kadar sağa eğmeye çalışın. Dinlenin. Başınızı yavaşca doğrultun. Hareketi aksi yönde tekrarlayın ve dinlenin.
    Egzersizler ağrının azaltılması, kas kuvvetin artırılması ve dengenin sağlanmasını düzenler. Sağlıklı olsanız bile her gün hiç aksatmadan boyun kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapınız. Hareketsiz yaşam tarzı bel ve boyun kaslarımızı zayıflatarak küçük zorlanmalarda ağrıya sebep olabileceğinden, hayatınıza uygun olan egzersizleri eklemeyi unutmayın.

    "BEL VE BOYUN AĞRILARI ile Boyun Fıtığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet PORTAKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.[FONT=&quot]

    [/FONT]
     
    Son düzenleme: 13 Mart 2010
    oguzaltindal, VENGEANCE ve darknesssword bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş