Bağışıklık Gücü/Kanser

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve sarc4stic tarafından 9 Mart 2007 başlatılmıştır.

  1. sarc4stic
    Offline

    sarc4stic Özel Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2005
    Mesajlar:
    3.239
    Beğenileri:
    2.261
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Satış Temsilcisi
    Yer:
    Istanbul
    Bağışıklık gücü kanserden de koruyor

    Osman MÜFTÜOĞLU

    Bağışıklık sisteminin görevi sadece mikroplarla savaşmak, çevresel zararlıları ortadan kaldırmak değildir.

    Bağışıklık sisteminiz vücudunuzda oluşan zararlı, kanserleşme oranı yüksek hücrelerle savaşmakla da görevlidir. Kanser bağışıklığını izleyen organizasyon, müthiş bir sinyalizasyon sistemidir. Olağanüstü bir tarama, yanlış olanı önceden anlama, hatalı hücreleri tarayıp bulma, zararlı olabilecek hücresel değişimleri erkenden yakalama ve yok etme yeteneğidir.

    Her gün vücudunuzda milyarlarca hücre bölünmesi müthiş bir düzen içinde sürüp gider. Bu gerçekten saygı duyulacak, inanılması güç bir düzendir. Hücreler genetik bilgilerini inanılmaz bir düzenle neredeyse hiç yanlış yapmadan, müthiş bir beceriyle tekrarlar dururlar. Eğer nadiren bir yanlışlık yaparlarsa ortaya hatalı, kontrol dışı gelişmelere açık, ne yapacağından pek emin olamayacağınız hücreler çıkar. Bunlar, habaset kazanmaları, kanserleşmeleri mümkün olan hücrelerdir. Kontrolsüz bir şekilde çoğalma, vücudun genel kontrol ve yönetim sistemlerini tanımama ihtimalleri vardır. Bağışıklık sisteminizin bir görevi de bu hücreleri önceden tanımak ve onlara herhangi bir fırsat vermeden ortadan kaldırmaktır.

    STRES, UYKU, BESLENME, EGZERSİZ

    Eğer güçlü ve iyi çalışan bir bağışıklık sisteminiz varsa bu hücreler hemen belirlenmekte, ayıklanıp ortadan kaldırılmaktadır. Vücudunuzun kansere karşı korunmasında iyi çalışan, görevlerini iyi yapan bir bağışıklık sistemi şarttır. Zayıf bir bağışıklık sistemi kanser oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

    İster mikroplara, ister kanserlere karşı savunmada olsun; ortaya çıkan eksikliklerinde hemen bağışıklık sisteminizi suçlamayın. Hatanın çoğu kez sizde olduğundan kuşku duymayın. Güçsüz bir bağışıklık sisteminin, genellikle yanlış beslenmekten, yeteri kadar egzersiz yapmamaktan, vücudu yoğun bir stres bombardımanı ile karşı karşıya bırakmaktan kaynaklandığını unutmayın!

    Bağışıklık sisteminin gücünde, doğru beslenmenin önemi iyi bilinmektedir. Yeteri kadar kalori tüketmeyen, ihtiyaç duyduğu protein, yağ ve karbonhidratı gerekli oranlarda bedenine kazandırmayan, vitamin, mineral ve diğer antioksidan besin desteklerini kazanamayanlarda bağışıklık sistemi zayıf düşmektedir. "Bağışıklık sistemi hangi besinlere ihtiyaç duyar" sorusunun cevabı tek kelimedir: Hepsine! En küçük bir besin unsurunu bile ihmal ederseniz, bağışıklık sisteminiz bundan zarar görecektir.

    BAĞIŞIKLIK DOSTU VİTAMİN VE MİNERALLER

    A vitamini ve Beta karoten, beyaz hücre aktivitesini artırarak tümörlerle savaşa yardımcı olmaktadır. Beta karoten, kanserle savaşta bağışıklık sisteminizin ihtiyaç duyduğu en önemli doğal kaynaktır. Diğer B vitaminlerinin ve özellikle Folik asidin de bağışıklık sistemine güç kattığı bilinmektedir. C vitamini, antioksidan gücü ve daha pek çok özelliği yanında bağışıklık sistemine güç vermektedir.

    E vitamini, hücrelerde serbest radikallerin neden olduğu hasarları önlemekte, beyaz hücrelerin aktivitelerini artırarak bağışıklık sistemine güç vermektedir. Demir, bağışıklık sisteminizi artıran yaşamsal minerallerin en başında gelmektedir. Selenyum, özellikle kanser bağışıklığı söz konusu olduğunda çok güçlü bedensel destektir. Çinko daha çok enfeksiyon bağışıklığına güç kazanmada önemlidir. Eksikliği vücudu güçsüz düşürmekte, beyaz kan hücrelerinin üretiminde azalmaya yol açmaktadır.

    BİTKİSEL DESTEKLER: UMCLAOBA, ELDERBERRY

    Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak istiyorsanız, yeteri kadar doğal besinsel antioksidan kazanmanız gerekiyor. Vücudunuza daha çok Resveratrol, Kuvarsetin, Antosiyanin, Kateşin, Flavanol, Likopen, Lütein vb. kazandırmanız öneriliyor. Bunun için daha bol taze, renkli sebze ve meyve tüketmelisiniz. Havuç, domates, ıspanak, marul, pancar, portakal, muz, kayısı ve diğer sebze-meyvelere beslenme planınızda mutlaka yer vermelisiniz.

    Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeteri kadar protein tüketmeniz de şarttır. Hayvansal kaynaklı besinler, süt ürünleri, et ve et ürünleri, bakliyat ve tahıllarda bulunan bitkisel proteinler bu ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Doymuş ve trans yağların yani margarinlerin ve hayvansal yağların bağışıklık sisteminin pek hoşuna gitmediğini, Omega-3 yağ asitlerinin ise bağışıklık sistemine güç verdiğini hatırlatalım. Bağışıklık güçlendirici doğal destekler arasına Echinacea’yı, Elderberry’i Umclaoba’yı da koyalım.

    Eğer bağışıklık sisteminize güç vermek istiyorsanız, düzenli egzersiz yapmayı, stresten uzak bir yaşam sürmeyi, yeterli ve kaliteli bir uyku alışkanlığını da ihmal etmemelisiniz.

    Son bölümü vurgulamamın sebebi, forumda bu konu hakkında bazı soru işaretleri olması(Protein/Kanser ilişkisi).
     

Sayfayı Paylaş