B6 ve B12 vitaminleri

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve ulasmen tarafından 28 Nisan 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. ulasmen
    Offline

    ulasmen Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2007
    Mesajlar:
    326
    Beğenileri:
    66
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    veteriner fakültesi öğrencisi
    forumda arattım ama b6 ve b12 hakkında detyalı yazı goremedim ama genelde suplementlerin protein sentezine yardımcı b6 vitamını olur bunlar hakkında vipikedi sozlukten arastırma yapıp yazıları derledim

    Piridoksin, bir diğer adıyla B6 vitamini, özellikle proteinmetabolizmasında çok önemli bir koenzimdir ve birçok nörotransmitterin sentezinde rol alır. Besinler Piridoksamin ve Piridoksal şeklinde de bulunabilir. Aktif şekli Piridoksalfosfat'tır (PLF). Kolaylıkla bozulur, bu yüzden güneş ışığından, bazik ortamlardan uzak tutulmalıdır. İşlenme ve pişirme sırasında da kolaylıkla bozulur.
    Her şeyden önce protein metabolizmalarında yaklaşık 60 enzimekoenzimdir. Bu da onu yaşamsal açıdan önemli kılar. Amino asit dönüşümlerinde, nükleik asit sentezinde, ve amino asitlerin ince bağırsaktan kana absorpsiyonunda (emiliminde) görev alır. Asetilkolin, GABA, serotonin gibi nörotransmitterler için gereklidir. Vücudun B12 absorpsiyonuna pozitif etki eder. Ayrıca, magnezyum ve çinko gibi birçok mineralin vücut içindeki işlevlerine de pozitif etki eder. Hemoglobin sentezinde göervlidir. Görüldüğü gibi piridoksin vücudun birçok önemli reaksiyonları için "şart"tır. Özellikle hormonal denge ve nörolojik yapıya olan katkısı küçümsenemez.
    Nörolojik bozukluklar başta olmak üzere piridoksin eksikliğinin birçok semptomu vardır, sıralarsak:
    Aşırı stres, depresyon, ruhsal dengesizlik ve bozukluklar,
    Nörit (sinir iltihabı), koordinasyon bozuklukları,
    Anemi (kansızlık),
    Göz ve ağız çevresinde ağrılar ve yaralar,
    Zayıf bağışıklık - kolayca hastalanma,
    Kaşıntı, uykusuzluk,
    Baş ağrıları.
    Siyanokobalamin, yaygın olarak B12 vitamini olarak bilinen vitamin. Özellikle hayvansal dokularda bulunur. Sebzelerde bulunmaz, bu yüzden vejeteryan beslenen kişilerin B vitamini içeren kompleks haplar kullanmaları gerekir.
    B12 Vitamini anemi hastalığını önlemek için gereklidir, alyuvar üretiminde folik asitin düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir.
    İnsan bedeni 5 yıllık B12 vitamini depolayabilir. B12 Sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.
    Bu vitaminin eksikliğinde yürüme bozukluğu, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, baş dönmesi, uyku hali, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsinasyonlar, baş ağrıları, dilenfeksiyonu, huzursuzluk, zor nefes alma, hafıza kaybı, sinirsel bozulmalar, kalpçarpıntısı, kansızlık, kulaklarda çınlama, omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir. Vitamin B12 eksikliği çoğu kez kalın sinir liflerinin miyelin kaybıdır. Bunun bir sonucu olarak birçok insanda dış duyu kaybı fazladır ve şiddetli vakalarda felç olması bile olasıdır.
    B12 vitamini, bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi yapar ve çeşitli metabolizma faaliyetleri yürütür. En önemli işlevi belki de gen kopyalanmasında koenzim olarak fonksiyon göstermesidir. Bu sayede B12 vitaminin iki önemli görevi olduğu söylenebilir: büyümeyi ve eritrositlerin oluşumunu hızlandırma.

    Koenzim:Enzimde faaliyet gösteren ve esas işi yapan bu kısımdır. Koenzim kısmı, genellikle protein kısmından ayrılabilir. Yapılan analizlerde birçok vitamini bünyesinde bulundurduğu saptanmıştır. Tüm vitaminler vücut hücrelerinde koenzimlerin parçası olarak işlev yaptıgı bilinmektedir
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 28 Nisan 2008
    TheSingleWolf, eskaza, kerwan ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    ulasmen yazı için teşekkürler fakat wikipedia da olsa linkini burda vermelisin..
     
  3. ulasmen
    Offline

    ulasmen Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2007
    Mesajlar:
    326
    Beğenileri:
    66
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    veteriner fakültesi öğrencisi
    tesekkur ederim sevgili diez linki vereyim fakat yazı yı derledim sabit link yok gerekli gordugum bilgileri aldım içinde oldugu gibi yazıyı bulamassınız ama ayrı ayrı b6 ve b12 vitaminleri diyerek aratabilirsiniz http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa
     
    diez bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş