Bölgesel Zayıflama ? Doğru mu?

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve gokboruk tarafından 4 Eylül 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. gokboruk
    Offline

    gokboruk Üye

    Katılım:
    2 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    42
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Mühendis
    Bu yazıyı body building.com da okudum.
    İlgimi çektiği için çevirip buraya ekliyorum.
    Bende bölgesel zayıflamaya inanıyordum.

    ISSA ;
    International Sports Science Association
    Uluslararası Spor Bilimleri Kurumu
    tarafından yayınlanmış.
     
  2. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    nereye ne ekledin ben anlayamadim?
     
  3. gokboruk
    Offline

    gokboruk Üye

    Katılım:
    2 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    42
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Mühendis
    Kusura bakmayın az önce bir hata olmuş.

    Bölgesel zayıflama mı ? Yalanların en büyüğü mü?

    Eğer daha önce bir salona üye olduysanız veya herhangi bir egzersiz yaptıysanız,
    eminim ki sizde de eğer bir bölgeden ekstra üç beş santim incelmek istiyorsanız o bölge için daha fazla antreman yapmanız gerektiği düşüncesi oluşmuştur, değil mi?
    Hayır , gerçeğe daha fazla uzak olamazdınız.

    İlk olarak , vücudumuzun temel düzenini anlamaya çalışalım.
    İnsanları vücut şekillerine göre sınıflandırırsak ,
    elmalar ; öncelikle bel ve göbek etrafına kilo alanlar
    armutlar ; öncelikle kalça ve basenlere kilo alanlar ,
    çilekler ; öncelikle göğüs,sırt ve kollara kilo alanlar .
    Vücut şekliniz genellikle genetik ve cinsiyetinizin etkisiyle ortaya çıkar.
    (Kadınlar öncelikle alt bölgelere, erkekler yukarı bölgelere kilo alırlar.)

    Yağ vücudumuz için gereklidir.

    En şekilli vücuda sahip olan insandan , en zayıf insana kadar hepimiz bazı zamanlar aynaya bakıp bir iki kilo daha versem mükemmel olacak deriz. Ama bizim farkedemeğimiz şey yağın insan vücudu için hayati fonksiyonları olduğudur.

    Vücut yağı , diğer hayati iç organları korur , bizi sıcak tutar ve vücudun gelecekte ortaya çıkabilecek acil durumlarda kullanacağı enerjiyi saklama şeklidir. Yemeklerdeki yağlar , yağda çözülen A,D,E ve K vitaminlerinin sindirimine ve vücutta daha sonra kullanılmaları için depolanmasına yardımcı olur.

    Yağ , vücudumuz için zorunlu olan yağ asitlerini ihtiva eder ve deri, hormon ve hücre zarlarının düzenli çalışması için gereklidir. Kadınlarda rahim bölgesini korumak ve gebelikte ihtiyaç olacağı için vücudun alt bölgeleri daha yağlı olur. Ayrıca alt bölgelere daha çabuk kilo alan insanların , üst bölgelere kilo alan insanlara göre şeker hastalığı ve kalp krizi riski daha düşüktür.

    Vücudumuzdaki yağ , kaslar ve deri arasına depolanır. Eller, yüz , boyun gibi bölgelerde bulunan ince yağ tabakaları vücudun merkezine doğru gittikçe kalınlaşır. Ön kol ve baldırlarda ince tabaka varken , pazular ve basenlerde kalın tabaka yağ vardır. Vücuttaki yağ ihtiyaç olduğunda daha basit yapılara parçalanmak üzere, lipidlerin kompleks yapılarından oluşur. Bunun gerçekleşmesi için ise kimyasal reaksiyon gerekir ve bu basitleştirilmiş yapılar çalışan kaslara enerji sağlarlar. İşte bu durumda, bir çok insan yağların yakılması için vücudun en çok hareket eden bölgeyi seçtiğine inanarak , ekstradan defalarca mekik çeker ve mide bölgesindeki yağların azalmasını beklerler. Bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Vücudumuz yakacağı yağı öncelikle nereden kullanacağını genetik olarak belirler; bu yüzdende bazılarımız bazı bölgelerden daha çabuk yağ yakarız.

    Biraz daha açıklamak gerekirse , vücuda en son giren yağ, ilk olarak yakılır. Bu yüzden yüzüklerimiz , saatlerimiz bollaşır, boynumuz ince, uzun gözükür ve özellikle kalçalarına ilk olarak kilo alan insanlar , malesef en son olarak oradan kilo verecektir.

    Hayalimdeki vücuda ulaşmak için ne yapmalıyım ?

    Salon üyeliğinizi iptal etmeden ve imkansız bir hayal peşinde koştuğunuz için kendinizi lanetlemeden önce bekleyin;
    1 - Ağırlık kaldırma vücudunuz ayrı ayrı şekillendirmek ve kas yapmak için tek yöntemdir. Görünümüzü değiştirip vücut oranlarınızı dengelemek için en iyi yöntemdir.
    Genetik olarak geniş kalçalarınız varsa üzülmeyin, alt vücut bölgelerini çalıştırıp , fazlalıklardan ve sarkıntılardan kurtulun ve sırt ve omuzlarınızı çalışıp vücudun üst tarafını genişleterek, üst ve alt bölgeleri dengeleyin.

    2 – Kilonuzu unutun. Vücut yağ oranınızı kontrol ettirin ve onu değiştirmeye çalışın. Kaybettiğiniz her kilo yağ ve kazandığınız her kilo kas ile vücudunuz şekillendiğini göreceksiniz . Belki kilo olarak yine aynı kalacaksınız ama daha sıkı olacaksınız.

    3 – Aç kal , inkar et ve işkence çek anlamında anlamayın ama yeme alışkanlığınız değiştirin. Daha çok tahıl ürünleri , meyve , sebze yiyin, daha çok su için. Günlük yağ alımınızı, doymuş yağ ve kolesterol alımınızı azaltın.

    4 - Son olarak kusurlarınızı ortaya çıkaran değil , sizi güzel gösterip teşvik eden kıyafetler giyin.


    Hiçbirzaman unutmayın , sihirle zayıflayamazsınız ama istediğiniz şekle girmek içinde bir mucizeye ihtiyacınız yok. Bu yüzden zayıflatıcı kremleri , titreşimli kemerleri unutun eğer onlar işe yarasaydı bu zamanda dünyada fit olmayan insan kalmazdı.
     
  4. FLEX-POINT
    Offline

    FLEX-POINT Özel Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    570
    Beğenileri:
    682
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    FITNESS ANTRENÖRÜ
    Yer:
    kırklareli\lüleburgaz
    vücudumuz büyük ölçüde su-kemik-kas ve yağ dokusundan meydana gelir. fakat bu dokuların vücuttaki dağılımı kişiden

    kişiye değişiklik gösterir.mesela aynı boy ve kiloda olan iki kişiyi ele aldığımızda yağın vücuttaki dağılımı ve kas-kemik

    farklılıkları nedeni ile birinin daha zayıf yada kilolu görünmesi mümkündür. buna genetik yapılar da dahil.

    Bölgesel zayıflama diye birşey yoktur. çünkü vücut egzersize nerede daha fazla yağ dokusu varsa oradan yakmaya başlayarak yanıt verir.

    size çalıştığım salonda birebir yaşadığım bir örnek vermek istiyorum: aynı boy ve kiloda iki bayan. fakat birinin genetik yapısı itibari ile basen kısmı çok genişti. pelvik kemiğinin geniş olması nedeni ile o bölgeden ne kadar çok yağ yakılırsa yakılsın yine de alt bölgesinin geniş olması kaçınılmazdı. ben sürekli bölgesel zayıflama olmaz kanısında olduğum için bana sordular : basen kısmı fazla olan öğrencim:

    -hocam hani vücudun neresinde daha çok yağ varsa oradan giderdi? benim hala basenlerim duruyor.

    oysaki genetik yapısının haricinde basen kısmından o kadar incelme başarmıştık ki yine de pelvik kemiğinin geniş olması nedeni ile büyük duruyordu.

    Bir başka örnek: özel çalıştırdığım bir bayan yine basen kısmı üst bölgesine oranla daha geniş. ama genetik yapı itibari ile değil tamamen yağ oranının alt bölgede toplanması ile ilgili. özel bir antreman programı ile üst ve alt bölgenin ölçülerini eşitledik diyebiliriz. belli bir dönem daha fazla kardio ile yağ yakımı sayesinde ne oldu?? tabiki vücutta en çok nerede yağ depolandıysa oradan gitmeye başladı.

    Bize hocalarımız hep şunu söylerdi. üyelerinizle açık konuşun. genetik yapılarının değişmeyeceğini onlara kabul ettirmeniz gerekir. mesela basen kısmı geniş olup ta sen yine de ona eritiriz merak etme derseniz belli bir süre sonra siz ona karşı yanılgıya düşersiniz.
     

Sayfayı Paylaş