Ayçekirdeğindeki Fitosteroller Kolesterolü Düşürüyor

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve redpants tarafından 25 Eylül 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. redpants
    Offline

    redpants Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2012
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Sağlıklı bir atıştırmalık mı arıyorsunuz? Açlığınızı giderirken aynı zamanda size zengin besin içeriği sağlayacak sağlam ama gevrek dokulu hafif ayçekirdeğini deneyin.
    Fitosteroller kimyasal yapısı kolesterole çok benzeyen ve beslenme düzeninde yeterli miktarda alındığında, kan kolesterolü düzeyini azalttığına, bağışıklığı güçlendirdiğine ve belirli kanser türleri riskini azalttığına inanılan, bitkilerde bulunan bileşiklerdir.
    Fitosterollerin yararlı etkileri o kadar güçlüdür ki, yağlı tohumlardan çıkarılarak, kolesterol düşürücü “gıdalar” olarak pazarlanan “tereyağı” muadili ürünler gibi işlenmiş gıdalara eklenmektedir. Ama toprak ananın kabuklu yemişleri ve tohumları doğal olarak bu kadar zengin fitosterol –ve kalp koruyucu lif, mineral ve sağlıklı yağ- kaynağıyken, neden taklit “tereyağı” ile yetinelim ki?
    Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayımlanan bir araştırmada, araştırmacılar Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak tüketilen kabuklu yemişler ve tohumlarda ne kadar fitosterol bulunduğunu gösterdi.
    Atıştırmalık olarak tüketilen kabuklu yemişler ve tohumların arasında, ayçekirdeği ve şamfıstığının fitosteroller açısından en zengin olduğu görülürken (270-289 mg/100 g), bunları kabak çekirdeği izliyordu (265 mg/100 g).
    Ayçekirdeği yılın her döneminde marketlerinizde farklı markalar altında bulunmaktadır.
    Türkiye’deki ayçekirdekleri genellikle kabuklu şekilde, hem açık hem de paketli olarak satılmaktadır. Açık kuruyemişler bölümünden alabileceğiniz tüm diğer ürünlerde olduğu gibi, ayçekirdeği kaplarının kapalı ve marketin devir hızının iyi olduğundan, yani çekirdeklerin azami tazelikte olduğundan emin olmalısınız.
    Kabuklu çekirdek satın alırken, rengi sarımsı olanları almaktan kaçının, çünkü bunlar büyük olasılıkla bayattır. Ayrıca ayçekirdeğini açık olarak alıyorsanız, hala taze ve bozulmamış olduğundan emin olmak için koklayın.
    Ayçekirdeğinin yağ içeriği yüksek olduğu ve bozulmaya meyilli olduğu için, buzdolabında hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Dondurucuda saklanması da mümkündür, çünkü düşük sıcaklık dokusunu ya da tadını büyük ölçüde etkilemeyecektir.


    Ulusal Ayçekirdeği Derneği Hakkında
    National Sunflower Association (Ulusal Ayçiçeği Derneği/NSA), Amerikan ayçekirdeği ve ürünlerinin tanıtımını yapmak ve dünyanın her yanında ayçiçeği piyasalarının geliştirmek üzere kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.
    NSA’nın faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için lütfen şu adresi ziyaret edin: www.sunflowernsa.com.
     

Sayfayı Paylaş