Antremandan sonra protein tozu yağsız süt ile?

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve MT tarafından 29 Şubat 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 26 üye.
  1. MT
    Offline

    MT Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesajlar:
    519
    Beğenileri:
    1.054
    Ödül Puanları:
    0
    Forumda baya bir araştırdım fakat konuyla ilgili herhangi bir başlık bulamadım. Çeşitli konuların altında protein tozunun süt ile alınmaması gerektiğini yazanlar olmuş. Proteinin emilimini geciktireceğini söylemişler. Fakat hemen hemen her protein tozu ürününün kullanım tavsiyelerinde 300ml su ya da yağsız sütle kullanabilirsiniz yazıyor. Normalde protein tozunu(kakoolu) yağsız süt ile alırken dün su ile deneyeyim dedim tadı hiç hoşuma gitmedi. Tabi biz vucut geliştirme ile uğraşan arkadaşlar çok tada bakmamalıyız ama ben yine emin olmak için sormak istedim. Özellikle antreman sonrası için protein tozu süt ile kullanılmamalı mı?
     
    mrmete1903, Cidade de Deus ve hevesli bunu beğendi.
  2. josef_1531
    Offline

    josef_1531 Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    145
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    ADANA
    Evet "MT"Antrenmandan 30 dakika önce ve antrenmandan hemen sonra su ile alınmasını söyleyenlerden biride benim, ve bu konununda arkasındayım..
    Sabahleyinde kalkar kalkmaz su ile tüketilebilir..

    Protein tozu süt ile kullanılmamalı diye bir olay yok, öğün aralarında yada yatarken süt ile kullanılırsa vücut açısından daha faydalı olur...
     
    bgmbrk, erenusc, hevesli ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. MT
    Offline

    MT Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesajlar:
    519
    Beğenileri:
    1.054
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap verdiğin için teşekkürler @josef_1531. Evet protein tozu süt ile alınamaz diye bişey yok zaten. Benim merak ettiğim konu antremandan sonra süt ile alınmaması savını destekleyen bilimsel dayanaklar. Yani sütün protein emilimini engellediği iddasının bilimsel dayanakları ve bunun güvenirliği.

    İnternette ingilizce ve türkçe kaynaklar aramama rağmen hiç bir bilgiye ulaşamadım. bodybuilding.com forumlarında da çoğu kişi protein tozunu süt ile alıyor ve hiçkimse sütün protein emilimini engellediğini söylememiş. Bunun yanı sıra antreman sonrasında karbonhidrat alınması gerektiğinden sütün daha mantıklı bir karışım olduğunu savunanlar var. Tabi burada bahsedilen yağsız süt.
     
  4. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    pozitif nitrojen dengesi için sütle karıştırılması isteniliyor olabilir.ayrıca sütte çok zengin bir protein kaynağıdır.ben kesinlikle wheyin yarım yağlı sütle alınması taraftarıyım.sütün wheyin emilimini engelleyeceğine katılmıyorum.hatta saçma geliyor.tam tersi wheyi sütle alarak hem daha çok protein almış oluruz,hem de proteinin etkinlik süresini 2 saatten 7 saate taşımış oluruz.
     
    mrmete1903, SSUO ve MT bunu beğendi.
  5. zuzu
    Offline

    zuzu Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    385
    Beğenileri:
    144
    Ödül Puanları:
    0
    Banada mantık olarak ya sütle ya suyla içilmesi fark etmez gibime geliyor. Sonuçta whey ne zaman kana karışıcaksa o zaman kana karışır, süt su etkilemez gibi düşünüyorum ancak genel olarak bir inanış var antrenmandan sonra süt ile içilmemesine dair. Açıkçası bende merak ediyorum böyle bir olayın bilimsel bir açıklaması olup olmadığını.
     
    MT bunu beğendi.
  6. cawa
    Offline

    cawa Üye

    Katılım:
    7 Ekim 2007
    Mesajlar:
    79
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    0
    sanırım sütün laktoz etkisinden olabilir genelde olan kanı böyle bildigim kadarıyla
     
  7. josef_1531
    Offline

    josef_1531 Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    145
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    ADANA
    Glisemik İndeks:
    Her besinin kendine özgü bir kana karışma hızı (glisemik indeksi) vardır. Bir başka deyişle, her besinin, kan şekerini yükseltme hızı farklıdır ve buna “glisemik indeks” denir. Örneğin; rafine edilmemiş gıdaların kana karışma hızı, diğerlerine kıyasla yavaştır. Yüksek glisemik indeksi olan besinler kana çabuk karışır, ani ve yüksek seviyeli enerji verirler, fakat glisemik indeksi düşük besinlerle çok daha uzun süre tok kalabiliriz. Bir besinin glisemik indeksini etkileyen faktörler şunlardır; 1- Pişirilen besinlerin glisemik indeksi, pişirme süresi ile artar. 2- Sıvı olması, katı olmasına göre daha hızlı kana karışmasını sağlar. 3- Tuz miktarı, glisemik indeksi arttırır. 4- Stres, glisemik indeksi azaltır.
    Yüksek glisemik indeksi olan gıdalar şunlardır;
    Glikoz=100
    Patates=98
    Pişmiş havuç=92
    Bal=87
    Ekmek=69
    Muz =61
    Ayrıca kuru üzüm, kayısı kurusu ve fındıkta bu gruba girerler.

    Orta glisemik indeksi olanlar;
    Mısır=58
    Bezelye=51
    Hamur işi=50
    Portakal suyu=46

    Düşük glisemik indeksi olanlar;
    Elma=39
    Dondurma=36
    Süt=34
    Fıstık=11
    Bizim genel ana menümüzü oluşturan Bulgur ve makarna da bu gruba girerler.

    Alıntı:http://www.ytudak.org/images/20051010105210/daclkta_beslenme_ve_enerji2.doc
     
    Son düzenleme: 29 Şubat 2008
    ozanbektas bunu beğendi.
  8. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    josef wheyin sütle alınmasının glisemik endeksle ne alakası var.whey wheydir,süt süt..whey 2 saat,süt 7 saat..şimdi wheyi sütle aldığında wheyinde mi glisemik endeksi sütle aynı oluyor?aynı mantıktan gidersek mesela baklavanın yanında süt iç,böylelikle baklavanın da glisemik endeksini düşür,zararlı etkilerini yaşama.böyle mantık olmaz.whey ayrı sindirilir,süt ayrı sindirilir.
     
    t-bag ve coltgangster bunu beğendi.
  9. MT
    Offline

    MT Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesajlar:
    519
    Beğenileri:
    1.054
    Ödül Puanları:
    0
    glisemik indeks burada da yazdığı gibi "besinlerin içerdiği karbonhidrat çeşidinin kana karışma hızı". Kısaca bundan yola çıkarak protein emilimini engellediğini söyleyemeyiz diye düşünüyorum. Sonuç olarak karbonhidratlar ağız ve onikiparmak bağırsağındaki enzimlerle sindirilirken proteinler ise mide ve ince bağırsakta sindirilirler. Kaldıki glisemik indeks adı verile sayı sırf karbonhidrat sindirimi hızını tanımlayan bir değer.
     
    B.B. King bunu beğendi.
  10. josef_1531
    Offline

    josef_1531 Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    145
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    ADANA
    josef değil !" B.B. King"
    "josef_1531"

    Pekala o zaman, kullandığın ürünü herhangi bir sıvı almadan tüketmeyi dene, sen sütle tozu ayrı ayrı tüketmiyorsun, bir karışım hazırlıyorsun tozda sıvı halini alıyor, bu yüzden sütün glisemik endeksi tozuda etkiliyor..
    Bunu anlamak çok basit suyun ve sütün içeriğini araştır,bu iki sıvının çözünme devrelerine bir bak,bu şekildede bir cevap bulamazsan birşey diyemicem..
    Baklava ne alaka oldu onu anlayamadım,sen ayrı ayrı tüketmiyorsun karışım hazırlıyorsun,çok basit bir örnek;2 tane cezve al ve her ikisine eşit miktarda su koy birisine 1 çay kaşığı tuz ilave et ve kaynama zamanlarını not al,(bu örnekle, suyun ve sütün bileşenlerine neden bak dediğimi umarım anlamışsındır)
     
  11. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    josef_1531 (şimdi oldu mu?) bi 1531 yazmadım da josef yazdım diye bu ne öfke? :) tamam bir daha olmaz josef_1531..

    şimdi piyasada hem süt,hem yumurta,hem de whey proteinlerinin karışımından olan proteinler çok moda.örneğin universal animal max (benim tercihim) bsn syntha-6,weider nsp vs..daha bir sürü sayabilirim sana.şimdi bunlarım amacı nedir biliyor musun,üzerlerinde de yazar protein yavaş-orta ve hızlı karışsın diye..whey hızlı,egg (yumurta) orta,casein (süt) de yavaş karışır diye yazarlar.şimdi bunlar toz halinde karışmış halde zaten,artı sütle ve ya suyla birkez daha karışıyorlar.şimdi bu karışım aynı anda mı karışıyor diyorsun bana.bu da karışım.hem de karışımın alası.yani animal max,syntha-6,weider nsp hepsi fos öyle mi?karışım olunca hepsi aynı anda kullanılıyor öyle mi?hani karışım ya...senin hesap...sana saygı duyarım sadece,bu kadar.
     
    TuGhAn ve zuzu bunu beğendi.
  12. MT
    Offline

    MT Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesajlar:
    519
    Beğenileri:
    1.054
    Ödül Puanları:
    0
    kaynak:http://www.sdonmez.com/sf-index-of-Glisemik_indeks-cp-2_16.htm

    İnternette okuduğum kadarıyla farklı glisemik indekslere sahip besinler uygun miktarlarda tüketilerek orta glisemik indekse sahip bir öğün çıkartılıyor ama bu yazıların hiç birinde düşük glisemik indekse sahip besin yüksek glisemik indekse sahip besinin glisemik iindeksini düşürür demiyor. Kabaca bir tabirle yediğiniz öğünün ortalama glisemik indeksi değişir diyor. Yani glisemik indeksi düşük ve yüksek besinler arasında denge kurmamızı hep yüksek glisemik indekse sahip besinler ya da hep düşük glisemik indekse sahip besinler tüketmememizi vurguluyor.

    Konuya dönecek olursak yukarıdada dediğim gibi glisemik indeks karbonhidratın kan şekerine dönüşme hızı. Farklı glisemik indekse sahip besinlerin birbirlerinin glisemik indekslerini etkilediğini farzetsek dahi süt protein tozu içindeki karbonhidratın(eğer varsa) glisemik indeksini etkilemekten öteye geçmez gibime geliyor.

    Birde bu konuda fikir yürütüyoruz fakat elimizde glisemik indeksin protein emilimini etkilediğini ya da sütün protein emilimini etkilediğine dair bilimsel makaleler olmadan ancak burada tartışıp dururuz.
     
    josef_1531 bunu beğendi.
  13. josef_1531
    Offline

    josef_1531 Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    145
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    ADANA
    O 1531'in bende çok büyük önemi var "B.B. King",yoksa öfkelenmedim..
    Yazdıkların gayet mantıklı bilgiler, fakat benim düşüncemi değiştirecek kadar değil,İnşallah bu konu daha ayrıntılı bir şekilde ele alınır özelliklede bilimsel konu içeren kaynaklar gerekli,sabırla bekleyeceğimthums:
     
    MT bunu beğendi.
  14. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    josef_1531 sen kendi bilgilerini yazdın,ben de kendi bilgilerimi.hani ben de iddia etmiyorum ki kimse birşey bilmiyor ben biliyorum.belkide sen haklısındır.ben sadece kendi bildiklerimi ve görüşlerimi yazdım.belki bizden çok daha bilgili birisi gelirde konuyu kesinleştirir. :)
     
    josef_1531 bunu beğendi.
  15. josef_1531
    Offline

    josef_1531 Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    145
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    ADANA
    Aynen o şekilde "B.B. King" işte burada sana katılıyorum ve saygılarımı sunuyorumthums:

    Umarım en kısa zamanda olayın gerçek boyutunu öğreniriz,
    yanlış anlama maksadım senin düşünceni çürütmek değil ,benim ve bu konuda merağı olan değerli arkadaşlarımızın meraklarının giderilmesini sağlamaktır...
     
    B.B. King bunu beğendi.
  16. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum...kullan-t4021.html?t=4021&highlight=s%FCt+whey

    KALSİYUM KAZEİNAT (KAZEİN) :


    Kazein , whey gibi sütten izole edilen bir proteindir . Kazeinin bileşenlerinden biri olan k-kazein ya da kappa-kazein , kazein miselini(Misel:Kolloit iyonlarda,molekül yığılması nedeniyle oluşan ve tek başına koloidin bütün özelliğini taşıdığı kabul edilen bölüm) dengede tutar .Kazein katyonlarla başlıca da kalsiyum katyonları ile bağlıdır . Kazein miselleri genişçe bir kalsiyum-kazeinat-fosfat kompleksidir .
    Kazein proteinin %92’sini oluşturmaktadır ve hepinizin ortak kilo aldırıcılarında(weight-gainers) o yoğun tadı vermek için bulunur .Kalsiyum kazeinat, sodyum kazeinat ve miselli kazeinatı kapsayacak şekilde değişik biçimlerde görülür .
    Kazeinden sentezlenen proteinin en önemli faydalarından biri whey’den(whey daha kolayca alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor ) oluşacak protein sentezine oranla kas inşası için daha direkt kullanılmasıdır .
    Proteini enerji olarak kullanma şansı azaldıkça daha çok karbonhidrattan enerji manasında faydalanırsınız . Ne kadar çok karbonhidrattan enerji manasında faydalanırsanız , o kadar az karbonhidrat yağ olarak depolanır . Bu nedenle kazein daha hızlı yağlanmanızı engelleyebilir... en iyi şekilde yağsız kas kütlesini sağlamaya çalışanlar için kazeinin tercih sebebi olabilmesi için bir seçenek .
    Kazein aynı zamanda glutamin temelli yüksek oranda doğal peptid (Peptid formu sindirim sisteminde yer alan peptid taşıyıcı sistemler nedeniyle daha iyi emiliyor) bulundurmakta .Glutamin peptidleri biyolojik olarak uygun (bioavailable) bulunan glutaminler arasında en uygunları olarak tanınırlar ve L-Glutamimin’in serbest bulunanına oranla , eş miktarlarda yaklaşık iki katı kadar daha fazla oranda emildikleri hesaplanmıştır .
    Glutamin iskelet kaslarında bulunan serbest amino asidlerin %60’ı nı oluşturan şarta bağlı esansiyel amino asid (yarı esansiyel olarak geçiyor bir çok yerde) türüdür .Atletizm çevresi tarafından başlıca büyüme hormonuna,testosterona,hücre hacmine,bağışıklığa ve kastaki protein sentezine olan olumlu etkisi ile tanınıyor .
    Kazein aynı zamanda ACE (Angiotensin-Converting Enyzme Türkçesi Anjiyotensin-Çevirici Enzim) engelleyicisi kazokinin olarak adlandırılan peptidleri ihtiva etmektedir . Kazein ucuz değildir , konsantre whey proteinlere oranla daha pahalıdır Besleyicilik açısından bakacak olursak , kazeinatın hiçbir dezavantajı yoktur ve yüksek kalitede bir protein kaynağıdır .
    Kazeinin başka bir faydası da zamandan bağımsız olarak kan dolaşımına düşük miktarda muntazam bir şekilde( düşük glisemik endeksli karbonhidratlarda olduğu gibi) amino asid salınımını düzenlemesi . Bunu amino asidlerin iletim sürelerini yavaşlatmak amacıyla bağırsağın içinde bir jel oluşturarak gerçekleştirir . Bu protein yıkımını önemli miktarda azaltır .
    Bu nedenle kazein tüketimi anti-katabolik protein olarak adlandırılan whey proteine oranla vücutta daha uzun süre protein dengesini sağlayacak şekilde plazma amino asid seviyelerini zamana yayılı tutar ve bu seviyeleri daha uzun süre iyi tutar .
    Katabolizmayı önlemek kas gelişimi için uygun ortam yaratabilir . Kazeinin yavaş ‘’zamanlanmış salınım’’ etkisi vücut içinde katabolik protein yıkımını engeller , yatmadan önce son öğün olarak almak ya da kahvaltıda gün boyunca amino asidlerin dengeli dalgalanmasını sağlamak amacıyla gündüz kahvaltıda almak ideal bir seçim olacaktır .


    Bağırsağın içersinde jel oluşturma kısmı heralde whey ile casein proteinini (süt), eğer amaç idman sonrası minimum sürede emilimi gerçekleştirmekse, neden beraber tüketmemek gerektiğini açıklamıştır..

    Kısacası casein proteini bağırsakta yarattığı değişim ile whey proteininin vücut tarafından emilimini yavaşlatır..
    O nedenle idmandan hemen sonra meyva suyu veya suyla whey protein tozunu tüketmek idealidir..

    Casein-whey karışımı ise güne başlarken, ara öğünlerde ve yatmadan önce tüketim için uygundur ve protein emilim süresini uzun vadeye yayarak gün içersinde veya bütün gece boyunca kasların protein ihtiyacını kademeli olarak giderir ve yıkıcı etkileri minimuma indirir..

    umarım yardımcı olmuşumdur..
     
    hasanugure, emregunes, balun12 ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  17. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Alıntı yaptığım başlıkta, yazıyı paylaşan arkadaş da yazının kaynağını bulamamış..
    bunun üzerine internette de araştırdım..
    Bir başka vücut geliştirme forum sitesinde de yazının daha uzun versiyonunu gördüm..
    orada da kaynak belirtilmememiş..

    yine tatmin olmayan varsa, caseinin bağırsak üzerinde yaptığı jel etkisini inceleyen herhangi bir makaleyi forumla paylaşabilirler..
     
  18. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    bonatschi değerli bilgilerini ve görüşlerini bizimle paylaştığın için teşekkürlerimi sunarım.
    bu yazı mantıklı ve benim görüşümü tamamen çürütüyor.
    fakat bir de şu var;

    universal animal max
    bsn syntha-6
    eas myoplex
    weider nsp
    all stars nitro plex

    bunlar ve daha bir sürü markanın bir sürü protein tozu ürününde hem whey,hem de casein proteini bulunmaktadır.ve derler ki whey çok hızlı sindirilir ve kaslarınızı acilen besler,casein de yavaş sindirilir ve kaslarınızı saatlerce besler.böylelikle protein tozunu aldığınız ilk baştan 7 saat sonrasına kadar kaslarınız beslenir vs. vs. bu tip ürünlerin özellği budur zaten.benim anlayamadığım universal,bsn,eas,weider,all stars yanlış mı biliyor?
     
  19. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    dedikleri dogru yani whey cok cabuk emilir casein ise uzun vadede..
    ancak burada bir bakıma kelime oyunu var..
    yanlış bir şey demiyorlar, genel doğruları belirtiyorlar..
    ancak benim protein tozum hem çok çabuk emilir, hem de casein içermesiyle uzun vadede de emilir cümlesini kurmuyorlar..
    söyledikleri şey en kısa zamandan uzun vadeye doğru bir emilim oldugu..
    işte burada en kısa zamanın ne oldugu sorusunun cevabı yok..

    vermiş oldugum alıntıya dayanarak bu tarz tozlarda bahsedilen kısa zamanda emilimin, sadece isole whey'in (casein karışımsız) emilim zamanından çok daha uzun olduğu sonucuna varabiliriz..
    yani kısa süre görecelidir ve burada bu göreceliliğin pazarlama taktiği olarak kullanılması söz konusu..
     
    forzalazio, balun12, B.B. King ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  20. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    universal,bsn,eas,all stars,weider gibi milyondolarlık firmalar tüketicileri kelime oyunlarıyla yanıltıp kazıklıyorlar diyorsun..?beklenir bunlardan. :D
     

Sayfayı Paylaş