Glisemik İndeks:
Her besinin kendine özgü bir kana karışma hızı (glisemik indeksi) vardır. Bir başka deyişle, her besinin, kan şekerini yükseltme hızı farklıdır ve buna “glisemik indeks” denir. Örneğin; rafine edilmemiş gıdaların kana karışma hızı, diğerlerine kıyasla yavaştır. Yüksek glisemik indeksi olan besinler kana çabuk karışır, ani ve yüksek seviyeli enerji verirler, fakat glisemik indeksi düşük besinlerle çok daha uzun süre tok kalabiliriz. Bir besinin glisemik indeksini etkileyen faktörler şunlardır; 1- Pişirilen besinlerin glisemik indeksi, pişirme süresi ile artar. 2- Sıvı olması, katı olmasına göre daha hızlı kana karışmasını sağlar. 3- Tuz miktarı, glisemik indeksi arttırır. 4- Stres, glisemik indeksi azaltır.
Yüksek glisemik indeksi olan gıdalar şunlardır;
Glikoz=100
Patates=98
Pişmiş havuç=92
Bal=87
Ekmek=69
Muz =61
Ayrıca kuru üzüm, kayısı kurusu ve fındıkta bu gruba girerler.
Orta glisemik indeksi olanlar;
Mısır=58
Bezelye=51
Hamur işi=50
Portakal suyu=46
Düşük glisemik indeksi olanlar;
Elma=39
Dondurma=36
Süt=34
Fıstık=11
Bizim genel ana menümüzü oluşturan Bulgur ve makarna da bu gruba girerler.
Alıntı:http://www.ytudak.org/images/20051010105210/daclkta_beslenme_ve_enerji2.doc
Son düzenleme: 29 Şubat 2008