1- Bahsettiğiniz blendler sizin de dediğiniz gibi whey, casein ve yumurta yani en kaliteli protein kaynaklarından seçilerek oluşturulmuş karışımlar. Hızlı karışanlar ve yavaş karışanların birleşimi. Antreman sonrası aldığınızda, antreman sonrası hızlı olan ihtiyacınızı karşıladığınız gibi geri kalan zamanda da beslenmenize yardımcı oluyor. Bu apayrı bir durum. 1-2 bardak sütün etkisiyle ilgisi yok. Elbette bu tip blendler etkili ürünlerdir. Ancak herkesin bütçesi ve imkanı yok bunları tüketmeye.
2- Bir bardak sütün maksimum 200 ml olduğunu varsayarsak bu maksimum 9 gram proteindir. Hem yavaş emilir, hem yeterli değildir. 9 gramın %20'si whey olsa 1,8 gram proteini utilize edebilirsiniz. Bardak bardak içmeniz gerekir.
3- Pastörize ve UHT sütlerin pastörizasyon sürecinden geçtikten sonra protein yapılarının bozuldukları ve sindirilemez hale geldikleri iddia edilmektedir. Yurtdışında insanlar, yetişkinlerin süte ihtiyacı yoktur, kalsiyumu lahana gibi kaynaklardan da karşılayabilirsiniz mentalitesiyle sütü pek tüketmiyorlar. Alternatif olarak çiğ süt tüketilmesi tavsiye edilmekte ancak çiğ sütün de kaynatılmadan tüketilmesi sağlıksız olduğundan pek tercih edilmiyor. Şu başlıkta bu konu daha önce tartışıldı.
4- Eğer her gün daha fazla, örneğin 1 litre süt içmeyi (bu forumda bunu yapanlar var) tavsiye ediyorsanız, 100 ml sütün yetişkin ve sıradan bir insanda karşıladığı günlük kalsiyum ihtiyacı %25-30 civarındadır. 1 litre süt sıradan bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacının %250-300'ünü karşılar. Peynir, yoğurt ve diğer sebzelerden gelen ek kalsiyumlarla her gün bu şekilde beslenen bir insanın böbreklerinde kalsiyum taşları oluşmaya başlar ki bunun örneklerini bu forumda da gördük.
O yüzden süte fazla güvenmeyin.
Protein kaynağınız tavuk, yumurta, peynir olsun, işinizi garantiye alın.
Son düzenleme: 27 Ocak 2011