sevgili Karate...ben bu sporda salt bilimsel takılan biri değilim...teoriyi de pratiği de -öğrendiklerimin izin verdiği kadarı ile- bilirim...sadece internet başında mesaj yazan biri de değilim ben...son 5 senesini bu sporla ilgili konuları okumaya araştırmaya öğrenmeye vermiş/vermekte olan ve hala haftada 5 gün antreman yapan biriyim...velhasıl-ı kelam, spor psikolojisi nedir bilmeyen biri değilim....yeni başlayan kişi nasıldır, hangi psikolojidedir, yeni sporcuda ne olumsuz etki yapar vs vs gibi hususların farkındayım...olumsuz etki yapacak tür ve mealde mesaj yazmaktan hep kaçınmışımdır...bunu, mesajlarımı okuyan herkes rahatlıkla görebilirken sizin görmemeniz beni üzdü...
supplement delisi biri de değilim...dikkat edilirse, yetkili olduğum halde her supplement sorusuna cevap da yazmam...gerekenlere yazarım...supplement delisi olan birisi olsaydım hormon vs konularını da öğrenirdim ama bugüne dek hiç araştırmadım, zaten o bölümde yetki de almadım forumda...ben, her zaman beslenmenin esas olduğu fikrinden yana oldum...supplementlerin sadece bir destek olduğu, ana olanın besinler olduğunu her zaman belirttim...gerek forumda daha evvel yazdığım mesajlar, gerekse bu konuyla ilgili yazdığım mesajlar dikkatli okunursa bu durumlar açıkca görülecektir...nitekim son yazdığım mesajımda "bu tavsiyeye uymazsanız da kas yaparsınız, ama uyarsanız işinizi gereksiz yere uzatmamış olursunuz" hususunu da ekledim....özetlemek gerekirse, supplement kullanımını sadece zamanında, yerinde ve abartmaya kaçılmazsa desteklerim ben...bunu dışında ne bu forumda ne de gerçek hayatta supplement savunucusu olduğumu gören olmamıştır...
gelelim 3 aylık birine protein tozu ya da amino asit tavsiye etmeme...öncelikle şu kabul edilmelidir ki, bunlar suni gıdadır...ilaç vs değildir...elbette ki doğal besinlerin yerini tutamazlar hiçbir zaman...ama bunların da kullanılmasında yarar ve zaman kazandıracak durumlar vardır...bunların en önemlisi antreman sonrasıdır...daha evvel kerelerce belirttiğim gibi, sıkı ve kendini vererek yapılan bir ağırlık antremanı sonrası vücut katabolik bir ortama girer...kas kütlesi arttırmak ve/veya kaybetmemek amacında olan bir kişinin, bunu bir an evvel tersine çevirmesinde yarar vardır...bunun yolu da vücuda enerji ve protein sokmaktır...peki antreman sonrası için normal yemekleri yemek uygun mudur? hayır...neden? çünkü vücut sindirimle uğraşacak durumda değildir, kanın çoğu kaslara çekilmiştir....peki o halde ne yapmak gerekir? işte supplementler bu noktada devreye girer...vücudu sindirimiyle fazla uğraştırmaz ve gereken beslenmeyi sağlarlar...enerji ve protein alınması gereken bu zaman için biçilen pratik/teori önerisi de 1 saattır...yani 1 saat içinde vücuda sokmak bunları...bu durum temel bir vücut mekanizmasıdır...ister yeni başlasın ister profesyonel olsun tüm vücut çalışanlar için geçerlidir...deniyor ki "e kardeşim nerden biliyorsun böyle olacağını, illa böyle olacak diye birşey yok, vücut niye kas kaybetsin, daha adam 3 aylık vs vs"....ama tüm bu mekanizma vs vs.yi ben demiyorum....bunları teori diyor...bunları pratik diyor...bunları, yıllardır YENİ BAŞLAMIŞLARI ve usta sporcuları psikolojik ve fizyolojik açıdan izleyen akademisyenler diyor...ben sadece bunu aktarıyorum....kendim denediğim yaptığım/yapmakta olduğum için de aktarıyorum...kısacası, bunlar salt bilimsel (teori) değildir...pratikle teorinin bileşimidirler...ve bunlar yapılmazsa dünyanın sonu da gelmez elbet...sadece gereksiz yere uzatmış olunur işi...3 aylık birine de hiç bir zararı dokunmaz...
ana konu en baştan bir kez daha dikkatlice okunursa görülecektir ki, ilgili kişi gelmiş ve "ben bu supplementlerden birini kesin alacağım, ama hangisi,antreman sonrası kas kaybetmek istemiyorum" diye sormuştur...yani kişi supplement almaya kararını çoktan vermiştir...yani eyeseeyou durup dururken kimseye kas kaybedersin vs diyip de gözünü korkutmamış, supplement almasını tavsiye etmemiştir(ki, böyle yapmış olsa da bu yanlış olmayacaktır)...ilgili kişinin gözünü korkutan, eyeseeyou değil salondaki hocasıdır...ayrıca söz konusu olan supplementler ise ilaç vs olmayıp, normal insanların dahi zaman zaman kullandığı ek suni gıdalardır....bunları yeni başlamışlar da profesyoneller de antreman sonrası kullanabilir...
yazdıklarıma yukarıda belirttiğim türde sorular ve/veya itirazlar her zaman sorulabilir, yapılabilir...mesele bunları sorarken diğer taraftan da doğrusu nedir araştırmaktır...hiçbir araştırma vs. yapmadan salt itiraz etmek ve/veya sorgulamak uygun bir yol değildir...ancak gereken araştırma yapılıp farklı yönde bir bilgi edinilirse, bu soru ve itirazlar için haklı bir zemin oluşabilir...
NOT:bu konunun gereksiz yere çok uzadığını görüyorum...konuyu açan kişi alacağını almış...amino kullanımı vs vs gibi farklı konular için farklı başlıklar açalım lütfen...aksi takdirde bu konuyu kilitlemek zorunda kalacağım....