Amerikan futbolu ve vg

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve Mahesrs tarafından 29 Eylül 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. Mahesrs
    Offline

    Mahesrs Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2009
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Öncelikle herkeze merhabalar,3 yıldan fazla takip ettiğim bir sitede herhalde bu konuda olmasa pek başlık açma isteğim yoktu çünkü yeterince bilgi ve yorum yapılmış çoğu konuda.

    Benim burdaki konuyu açma nedenim son 2 yıldır üniversitemde faal olarak amerikan futbolu oynamam ve bildigimiz gibi vg ile son derece yakın alakalı ve vg ye ihtiyaç duyan bir spor dalı olması.Normalde kendime antreman programı çıkarmakta pek sıkıntım olmaz ama geçen sene bir maçta omzumun çıkması ve son 6 aydır spordan uzak kalmam(yaz ve off season da girdi araya yaz okulu derken) beni bikaç soru sormaya itti.

    Öncelikle fikri olan herkesten sonunda kadar desteğe açığım oynadığım spor amerikan futbolu olmasına rağmen merak ettiğim şeyleri az çok 2 sporu bi arada daha önceden yürütmüş insanlarda cevaplayabilir.

    Omzumun çıkması, bende explosive power dedikleri şeyin eksik olduğu kanısına vardırdı,explosive power adı üstünde anlık bir süreçte maximum gücü uygulamaktır.Bir pozisyon esnasında bütün gücüm omzuma almam ve omzumun dayanaması çıkmasına sebep oldu ve bidaha böyle birşeyi yaşamak istemiyorum o yüzden çok uzattım artık ve sorularıma geçiyorum.

    Kilom şuan 78 boyum 1.81,omzum çıkmadan önce 87 kilo ve 8-9% yağ oranıyla istediğim vücut tipine hem estetik hemde güç olarak az çok ulaşmıştım,ama bu 6 ay bana birazcık pahalıya patladı.

    1.Haftanın 3 günü 2-3 saat arası idman ve bunlardan 1 yada 2 si kondisyon ağırlıklı geçiyor,böyle bir haftaya vg programını nası sıkıştırabilirim,kalan 4 günde vg yapmayı düşündüm her ne kadar idmanlar ağır olsada bir vg nin yarattığı yıpratmayı sağlamıyor ve over training olmaz kanısındayım,bu konuda baya bir fikre ihtiyacım var.

    2.Daha önce bahsettiğim patlayıcı güç(explosive power) hareketlerini idmanlarıma nasıl katabilirim? Bu konuda tek bilgim internetten okuduklarım daha önce bir görüş ve yorum duymadığım yada cok fazla tezat görüş duyduğum için bu konuda çok önemli benim için.Yada bu konuda profesyonel bilgi alabilceğim antrenör tarzı kimlerle görüşebilirim?

    3.Normal vg yapan biri kadar hacim alamıcağımı biliyorum ama idmanların bir artısıda vücutta yağ birikimi nerdeyse olmuyor ve benim 10% civarlarında,buna rağmen güzel bir beslenme-uyku-çalışma üçgeniyle ayda 1-2 kilo gibi ufak hedeflerle gene 87-88 kilo aralığına çıkabilirmiyim

    4.Çıkan omzumu normal omuz hareketleriyle(military press,yana açma gibi) güçlendirebilirmiyim?yoksa spesifik birkaç hareket yapmam gerekirmi?

    Uzun bir post oldu evet ama herhangi birinde fikriniz olsa dahi yazarsanız hakikaten çok makbule geçer çünkü bunlara göre bütün bir seneyi planmayı düşünüyorum.Değerli bilgileriniz için teşekkürler kolay gelsin.
     
  2. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    hiç fazla benzerlikleri olmayan iki spor disiplini...

    performans sporlarının vg ile alakası yoktur...

    vücut geliştirme, tamamen "hipertrofi, görünüm, estetik " çerçevede bir olay olup, diğer sporların aletlerini ( halter,sehpa gibi) kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi özgün metodlojisini bu yönde oluşturmuş bir disiplindir...

    oysa, amerikan futbolu, " teknik,taktik vb" doğrultusunda fonksiyonel olabilecek tüm "kondsüyon parametrelerine "ihtiyaç duyulan bir spor disiplinidir...

    kondüsyon çalışmaları güç bağalmında da "patlayıcı güç, kuvette dayanıklılık, kuvvette çabukluk vb" süreçlerinde çalışılır...)
     
  3. R10
    Offline

    R10 Üye

    Katılım:
    16 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    924
    Beğenileri:
    1.301
    Ödül Puanları:
    0
    omzunu iyi ısıtman gerekli her idmandan önce, o gün omuz çalışmasan bile. özellikle pres hareketlerini çok ağır girmemeni öneririm en azından ilk 2-3 ay için. ağırlıklı olarak lateral raise-swing ikilisine bağlı kalman kısa vadede daha sağlıklı olacaktır. üstteki yoruma maalesef katılmıyorum vg ile amerikan futbolu alakalıdır. her amerikan futbolcusu nihayetinde fiziksel olarak daha güçlü olma arayışındadır ve bunu da vg vasıtasıyla sağlar. haftada 3 gün ağırlık idmanı yapmak kas hafızası yeterli olan birisi için bence yeterlidir. temel hareketlere yoğunlaşarak yapılacak bir program epey iş görür bu safhada. patlayıcı gücu artırmak için çeşitli metodlar mevcuttur, patlayıcı güç her sporda gereklidir bana kalırsa. özellikle basketbol-futbol, bu iki sporda da patlayıcı güce azami ihtiyaç vardır ama şu var, omuz sakatlığının ardından patlayıcılığı artırma çalışmak yanlış olacaktır. bence ilk 2 ayı vücudu ısındırma-hazırlama gibi görüp sonraki 2 ayda da yoğunluğu artırıp 5. ayın başından itibaren patlayıcılığa yönelik çalışma yapmak gereklidir. 88 kiloya elbette çıkabilirsiniz ama öncelikli hedef bence omuzdaki sakatlık riskini ortadan kaldırmak olmalıdır. yardımcı olabilmişimdir inşallah...
     
  4. judgementday
    Offline

    judgementday Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2010
    Mesajlar:
    515
    Beğenileri:
    140
    Ödül Puanları:
    53
    Son düzenleme: 2 Ekim 2011
  5. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    omuz çıkması konusu çok geniş bir olaydır...kısaca , omuzunuzu ağırlık idmanları ile güçlendirseydiniz dahi bu çıkmayacağı anlamına gelmeyebilir...neticede , futbol tipi oyunlar " travmatik sporlardır" ve özellikle yoğun "impuls, egzantrik hareket tiplemeleri, momentlerden "dolayı her an böyle riskler vardır...

    omuzu tabi ki güçlendirebilirsiniz ,ancak doktor derecesi konusunda ne söyledi?...)

    neticede ,genel de "çıkan omuzlar ", maalesef "hasar oranıyla orantılı olarak" yer edindiğinden ne yapılırsa yapılsın yeniden çıkabilirler, ,inşallah böylesi bir durum mevcut değilidr...(

    omuzunuzu güçlendirmek için omuz kaslarının hangi tipte hareketleri yaptıklarını bilmek önemlidir...omuz kasları körük gibiidr, yani diğer kas gruplarından daha fazla hareket serbestisi sağlayan gruptur:

    "adduksiyon, ekstensiyon,fleksiyon, sirkumduksiyon,abduksiyon vb " hareket tiplemeleri şu anda aklıma ilk etapta gelenler...kısaca, eğer doktor hangi spesifik hareket tiplemesinde sorun olduğu tespitini oluşturmamışsa kaslarınızı ,eklemlerinizi, ligamentleriniz vb tüm bu hareket yönlerine hitap eden hareketleri seçerek bulmanız gerekir ,ki bu da bayağı geniş bir reperatuar oluşturacaktır,yani tüm tiplemelere göre çalışmak en doğrsu olacaktır...)
     
    R10 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş