Alkolün Vücudunuz Üzerindeki Gerçek Etkisi

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve Fransiyum tarafından 9 Haziran 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 24 üye.
  1. Fransiyum
    Offline

    Fransiyum Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    13
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Alkolün Vücudunuz Üzerindeki Gerçek Etkisi


    Eğer alkolün vücuda etkilerini merak ediyorsanız; bu şu ana kadar okuduğunuz en aydınlatıcı makale olabilir. Çoğumuz alkolün vücuttaki etkisini kalp, akciğer, karaciğer, beyin ve hafıza vb. organlarla bağdaştırırız. Bundan başka, alkolün zindeliğe etkileri sorulursa çoğu insan size bira göbeğinden bahsedecektir.

    Neden bahsettiğimi biliyorsunuz değil mi?

    Fazla içki içerseniz sonunda çok fazla kaloriyi yağ olarak depolamış olursunuz!

    Çoğu insan yağ depolama olayından kaçınmak için düşük kalorili alkollü içecekleri tercih eder. Bu tercihle alkolün zararlı etkilerini minimum indirdiklerini hisseder.

    Fakat bilmediğiniz şey alkolün yalnızca %5 inin yağ olarak depolandığıdır.

    Ve şu anda sizinde anlamanız gereken bir şeyi anladım.

    Alkolün vücuda etkileri birkaç alkollü içeceğin sayılarla tahmin edilebilir kalorisinden çok daha zararlı olduğudur.

    Gerçek şöyle:


    1-) Alkol vücudun enerji için yakabileceği ve yakacağı yağ miktarını gerçekten etkiliyor.

    The American Journal of Clinical Research tarafindan yapilan bir arastirmada sonuçlar, sirf 24 gr alkol tüketiminin tüm vücut lipid oksidasyonunu (vücudun yağ yakma oranı) %73 düşürdüğünü göstermiştir.

    Alkol karaciğere gittiği zaman asetat denilen bir yan ürün oluşur. Asetatın yağ yakımı üzerindeki bariz engeli görülebilir.

    Vücudunuz enerji üretmek için birçok çeşit yakıt kullanabilir. Protein, karbonhidrat ve yağ. Çoğu durumda, kullanılacak yakıt olarak hazır bulunan tercih edilir.

    Sorun şu ki…

    Vücudunuz ne yerseniz yakıt olarak onu kullanma eğiliminde değil mi? Asetat seviyeniz yükseldikçe vücudunuz yakıt olarak daha fazla asetat yakacaktır.

    Bunun anlamı…

    Yağ yakımı arka plana atılacaktır.
    a) Bir iki bardak veya daha fazla alkol tükettiniz.
    b) Karaciğeriniz alkolü asetata parçalar.
    c) Vücudunuz yağ yerine asetatı yakıt olarak kullanır.


    2-) İştah Acıcı

    Başka bir American Journal of Clinical Nutrition araştırmasında, alkol tüketiminin iştah artışında diğer karbonhidratlı içeceklerden daha etkili olduğunu gösteren kanıtlar bulunmuştur.

    Danimarka’da the Research Department of Human Nutrition and Center for Advanced Food Studies’deki araştırmacılar alkollü içecek tüketiminin, özellikle şarap, eşlik ettiği yemekten alınacak toplam enerjide yalnız yenilen yemekten alınacak enerjiye göre artış olacağı sonucuna varmışlardır.


    3-) Testosteron azalması ve kortizol artışı!

    8 sağlıklı erkek gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada alkol aldıktan sonra testosteron miktarındaki kayda değer bir azalmanın ve kortizol (kas yok edici bir hormon) miktarındaki artışın 24 saat boyunca etkili olduğu gözlemlenmiştir.

    Kendinize sormanız gereken tek gerçek soru…

    Eğer yağ yakmak ve kas yapmak konusunda ciddiyseniz, alabileceğiniz bütün serbest testosteron miktarını almak ve kortizol miktarını yapabileceğiniz her yolla azaltmak istiyorsanız. Alkol tüketimini azaltın çünkü hormonlarınızı etkiliyor!

    Daha ne mi var?

    Alkol almadan önce egzersiz yaparsanız alkolün etkileri daha da kötü olacaktır. Bunun anlamı, Eğer içmeye gidecekseniz ve küçük bir miktardan fazlasını içecekseniz spor salonunu es geçebilirsiniz.

    The Department of Radiology, Sahlgrenska Hospital, Goteborg, Sweden tarafından yapılan bir çalışma alkoliklerin bel kalca oranındaki artısın sadece yağ doku dağılımını değil kas doku dağılımını da değiştirdiği saptanmıştır.

    Layman'ın terimleriyle; Bunun anlamı bel bölgesinde daha fazla yağlanma ve genel kas kütlesinde azalmadır.


    4-)Vitamin ve mineral emiliminde azalma

    Çok fazla miktarda alkol tükettiğiniz zaman karaciğeriniz alkolü asetata çevirmekle meşgul olacağı için vitamin ve mineraller detoksifikasyon sürecine alınır.

    Alkol, çoğu vitaminin metabolizmasını ve birçok besinin emilimini engeller. Alkol idrardaki kalsyum ve magnezyum boşalımını uyarır.

    Bunun tek anlamı tükettiğiniz sağlıklı bir yiyecekten daha az yarar sağlayacağınızdır.

    Midenizdeki yemekler kan akışına karışabilmek için etanol ile yarışacaktır. Çok iyi bilindiği gibi alkol besinlerin sindirilmesini etkiler.


    5-) Tip II liflerinin protein sentezinde azalma

    Bu kas yapımının %20 veya daha fazla yavaşlaması anlamına gelir. Bu kas insulininin (GF-I) – büyüme faktörü gibi –%35 oranında düşüşünü de içerir.

    6-)Dehidrasyon(Su Kaybı)

    Alkolün bilinen bir yan etkisi de dehidrasyondur. Alkol diuretiktir (idrar söktürücü).İçeceklerin içerdiği %4 oranındaki alkol iyileşme sürecini geciktirme eğilimindedir.

    Suyun kas yapısı ve genel sağlık için ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, dehidrasyonun bu sürece engel olacağı ortadadır. Alkol tüketiminden sonra ilk içmek isteyeceğiniz şey kahve olabilir. Fakat kahve de diuretiktir ve su kaybına yol acar. Dehidrasyonu nasıl mı önlersiniz? Daha fazla su için.


    7-) Uyku

    Alkol tüketimi, özellikle normalde uyuduğunuz saatlerde, uyku kalitenizde etkili olabilir. Şüphesiz yüksek kaliteli uyku kasların yeniden yapılanma ve büyüme surecinde çok önemlidir. Uyku esnasında yeterli bir dinlenme ve iyileşme olmazsa kazanımlarınız etkilenecektir.

    Alkol tüketimi toplam uyku zamanını ve uyumak için ayrılan zamanı değiştirmeden uyku evrelerinin sırasını ve suresini bozarak, uyku bozukluklarına sebep olabilir.


    :cool: Ertesi Gün

    Oldukça açık bir sonuç ancak eğer Cuma akşamı aşırı içki içmeyi planlıyorsanız, Cumartesi sabahı yapmayı düşündüğünüz bacak egzersiziniz çok yüksek seviyede olmayacaktır. Vücudun iyileşmesi ve zehirden arınması ve sizin zihinsel olarak egzersize hazır olmanız biraz zaman alacaktır.

    Egzersiz için enerjiye ihtiyacınız olacağından bahsetmiyorum bile
    Tabii ki ağırlıkları kaldırabilirsiniz ama benim dikkat çekmek istediğim nokta…
    Bunun şimdiye kadar yapmış olduğunuz en iyi idman olmayacağı.
    Bu noktada bir daha alkol almaktan vazgeçmiş olabilirsiniz. Fakat bazı iyi haberler de var.

    İste kanıtı,

    The International Journal of Obesity`nin 2004-Kasım sayısında ölçülü beyaz şarap tüketiminin kilo vermeye etkisini araştırdılar.

    Her bir grup 1500 kalori tüketti. Bir grupta 150 kalori şaraptan geldi diger grupta ise 150 kalori uzum suyundan geldi.


    Sonuç?

    Enerji sınırlı diyet alkolü makul miktarda içmeyi alışkanlık haline getirmiş olan fazla kilolu ve obez bireylerde etkilidir. Enerjinin %10'nu beyaz şaraptan sağlanan diyetin etkisi enerjinin %10'u üzüm suyundan sağlanan eşit kalorili diyetinki kadardır.

    Çok basit: Anahtar kelime ölçülü olmak (bildiğiniz gibi ilk basta kaçınmakla birlikte)

    Herhangi bir durumda…

    Kas yapmak ve yağ yakmak söz konusu olduğunda alkolün vücuda etkisi çok açık. Yağ olarak depolanan biraz ekstra kaloriden çok daha fazlası. Çok fazla içerseniz başınız yastığa düşüp uykuya daldıktan çok sonra uzun hedefleriniz raydan çıkartabilir.


    Yazar : Marc David
    Link : http://www.ironmagazine.com/article546.html
    Çeviren: Fransiyum
    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2010
    ksk_advb, Sainted, Danny Boy ve diğer 12 kişi bunu beğendi.
  2. CEMS22
    Offline

    CEMS22 Üye

    Katılım:
    7 Şubat 2006
    Mesajlar:
    291
    Beğenileri:
    256
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İZMİR
    çok morelimi bozdu bu yazı,,, cehalet mutluluğa giden yol gerçektende..
     
    Danny Boy bunu beğendi.
  3. mrgrowth
    Offline

    mrgrowth Yeni Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2010
    Mesajlar:
    118
    Beğenileri:
    39
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    akademisyen
    karaciğer düşmanıdır alkol.karaciğer yağlanmasında etkin faktördür.karaciğer yağlanmasında diyabet bile alkolden sonra gelir etki yönüyle.
     
  4. body-ci
    Offline

    body-ci Üye

    Katılım:
    25 Haziran 2008
    Mesajlar:
    256
    Beğenileri:
    75
    Ödül Puanları:
    0
    iyiki içmiyormuşum...bu yazıyı okuduktan sonra hiç içmem
     
  5. umur35
    Offline

    umur35 Yeni Üye

    Katılım:
    8 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.127
    Beğenileri:
    1.031
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İzmir
    Bızım okuldakı bıyolojı hocasının dedıgıne gore bır lıtre alkol bılmem kac lıtre su attırıyormus vucuttan fakat sayıyı tam hatırlamıyorum.. Tm ogrencısıyım de.. :)
     
  6. Emrahbozoglu
    Offline

    Emrahbozoglu Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2010
    Mesajlar:
    242
    Beğenileri:
    78
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Walla arkaslar ben kendimden ornek veriyim. Ben 28 yasinda santiyelerde mekanik tesisat uzerine calisan bir makina muhenidisyim. Bizim isimiz cok skintilidir bilen bilir. Sabah saat 6.30 dan 22.00 lara kadar calisirsiniz sahadaki isler toplantilar sinir stres kafayi yememek elde degildir. Ben de genelde bunu alkolle cozerdim. Zaten lise 2 den beri duzenli alkol tuketiodum. Saat 2200 ye kadar calis sonra git ic saat sabah 3 te eve don 3.5 saat uyu ise git hafta sonu sadece uyu. Neyse ben bi baktim kilo tavan yapmis. 178 boy 85 kilo ama sirf yag. Daha sonra alkolu birakmaya karar verdim keza cesitli hafiza problemleri yasiodum. Biraktim ve spora basladim su an zimba gibiyim alkolu biraktiktan tam 4 ay sonra kilom 74 e dustu sporla birlikte ve su an 71 kilo da gayet fit ve saglikli bi adamim alkolu sadece eski gunleri yad etmek icin akadaslarla ayda yilda bir bi raki sofrasinda tuketiorum. Benden genc arkadaslara tavsiye sudur ki alkol tuketmeyin kullanmayin uzak durun. Ben alkollu kaza yaptim olumden dondum. Onceki gece ne yaptim ne ettim hic bisey hatirlamadan yasadim. Ama su an o kadar mutluyum ki anlatamam.

    Diyecegim sporla kalin sigaradan alkolden ve butun kotu aliskanliklardan uzak durun.

    Herkese iyi gunler.
     
  7. skull
    Offline

    skull Üye

    Katılım:
    8 Haziran 2010
    Mesajlar:
    221
    Beğenileri:
    73
    Ödül Puanları:
    38
    Güzel bir paylaşım.Teşekkürler.Zaten insanın kendisini mutlu hisstemesi haricinde de bir faydası yok :)
     
  8. AmericanHistoryX
    Offline

    AmericanHistoryX Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2010
    Mesajlar:
    188
    Beğenileri:
    112
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci.
    İnsan bazen o mutluluğa ihtiyaç duyuyo ama :) ihtiyaç duymak değilde, güzel bir gece için gerekli oluyor. :D
     
  9. Çavuş
    Offline

    Çavuş Üye

    Katılım:
    10 Haziran 2010
    Mesajlar:
    20
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Benim anlamadığım nokta şu;Alkol ADH salgısını azaltır ve vücuttan fazla su atımına neden olur,fakat bi yerde okumuştum özelllikle kırmızı şarap kilo yapar deniyordu,buna sebep olarak da kırmızı şarabın vücuttaki suyu tuttuğunu ve ödem oluşumuna bağlı olarak kilo yaptığı...

    Şimdi alkol özellikle kırmızı şarap suyu vücuttan uzaklaştırır mı yoksa tutarmı???
     
  10. sofa
    Offline

    sofa Üye

    Katılım:
    20 Şubat 2009
    Mesajlar:
    148
    Beğenileri:
    57
    Ödül Puanları:
    38
    Mens Health dergisinin yağ yakımı diyetinde akşam yemeklerinde bir kadeh kırmızı şarap vardı.Nasıl bir tezatlık anlamadım.
     
  11. kaka
    Offline

    kaka Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    438
    Beğenileri:
    144
    Ödül Puanları:
    53
    bu yazıya göre alkol resmen öldürüyo :)
     
  12. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    Alkol, aminoasitlerin ince bağırsaktan emilimini azaltmaktadır. Ayrıca vitaminlerden tiamin, B6, B12, folik asidin emilimini de engellemektedir. Bunlardan dolayı alkoliklerde kansızlık çok sık görülmektedir. Aşırı alkol alımı vitamin ve mineral yetersizliğine neden olmakta ve bu vitamin ve minerallerin çeşitli organlardaki görevleri aksayarak çeşitli hastalıklara neden olmaktadır.

    Midedeki alkol oranı fazla olduğu taktirde ise sindirim enzimlerinin yapısı bozulur ve sindirim güçleşir. Uzun dönemde gastrit, pankreas iltihabı ve emilim bozukluklarına yolaçar. Sinir sistemi üzerinde de görme ve duyma bozukluklarına yolaçabilir.

    Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz'ın yazısından.
     
    Pappy bunu beğendi.
  13. cexenes
    Offline

    cexenes Üye

    Katılım:
    27 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    272
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    53
    ben diyet dönemimde ara veriyorum sonra yine devam:)
    abartmamak lazım işte...
     
  14. taxi driver
    Offline

    taxi driver Üye

    Katılım:
    18 Nisan 2010
    Mesajlar:
    48
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    18
    Spora başladıktan sonra sadece h.sonları içiyorum hafta içi antreman h.sonu gece hayatı dolayısıyla alkol alımı.. abartıp bırakmaya niyetim yok.. bir kaç hafta denedim tamamen kesmeyi tüm psikolojik, sosyal yaşantınızı etkiliyor.. Şimdi diyeceksiniz ki içmeden sosyallik olmuyor mu? tabi ki olur ama benim gibi 20 yaşından beri gece hayatıyla içli dışlı yaşadıysanız (şu an 27 yim) imkanı olmuyor
     
  15. HDMI
    Offline

    HDMI Üye

    Katılım:
    22 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    60
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Antalya
    Sosyal sorunlarda mecburen sarılmak zorunda kalıyor insanlar mecburen. Herkes şanslı olamıyor. Bazıları mutluluğu alkolde buluyor. Çok şarapcı, bilmem ne var mahallemizde hepsininde mazileri pek parlak değil.
     
  16. turace
    Offline

    turace Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2012
    Mesajlar:
    24
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Viyana
    Sans degil bence bilinclenme ve kapasite meselesi.Mutlulugu alkolde arayanlar mis gibi yasa diye geldigi dünyada bosa kürek sallayanlar.Bende icerim agirda icerim hatta dün biraz dozunu kacirmisim gözü hastanede actim :D ama eglenmek icin icerim ayda 1.Her insan icin her zaman farkli yollar ve secenekler vardir.
     
  17. Kauss
    Offline

    Kauss Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.658
    Beğenileri:
    1.421
    Ödül Puanları:
    123
    Bu sporu ne kadar sevsem de ( abartmamak şartıyla ) bu dünya ayık kafayla da çekilmiyor.
     
  18. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Arada birin gunahi olmaz derler :p

    Espri bir yana Polonya'da icmeyeni dovuyorlar ya :/
     
  19. Yiğit ZENCİR
    Offline

    Yiğit ZENCİR Üye

    Katılım:
    13 Kasım 2010
    Mesajlar:
    19
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Gıda
    Yer:
    AntaLya
    DüzenLi oLarak aLkoL kuLLanıyorum hatta şöyLe söyLiyim spordan sonra miLLet protein içer ben aLkoL içiyorum:) Ama bu araştırmadaki vücudu ertesi güne yorar güçsüz hissedersiniz kendinizi gibi şeyLer oLmuyor aksine zinde kaLkıyorum bağışıkLıkmı yaptı ne:) Spordada max performans sağLıyorum. Bu bana oLan etkisidir burda yazdıkLarım beni bağLar kimse bunLardan etkiLenip aLkoL tüketmesin.SaygıLar.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 29 Ekim 2012
    1 kişi bunu beğeniyor.
  20. avengeren
    Offline

    avengeren Üye

    Katılım:
    3 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    456
    Beğenileri:
    233
    Ödül Puanları:
    53
    Ayda yılda bir herkes içer, herkes diyeti bozar. Önemli olan bunu sadece ayda yılda bir yapmak.
     

Sayfayı Paylaş